Bu off-season’da da bir Aaron Rodgers dramasıyla daha karşı karşıya kaldık. Şimdilik bu drama mutlu bir şekilde bitmiş gibi. Rodgers, bir “cap” cambazlığının yapılmasıyla da beraber Green Bay’e döndü. İmzalanan kontratın ilk olarak beş yılda 186 milyon dolarlık bir sözleşme olduğunu söyleyebiliriz ancak işin içinde büyük cambazlıklar büyük hamleler bulunuyor. Baktığımızda; Rodgers, üç yılda 150 milyon doları her türlü alacak. İlk yıl 42 milyon dolar, ikinci yılı 59.515 milyon dolar ve üçüncü yılda 49.3 milyon dolar kazanacak. Aslında bu yeni anlaşma son iki senesi feshedilebilir olup ilk senesi şu an ödenip iki yıllık 124 milyon dolarlık bir uzatma. Rodgers yine büyük paralar kazanacak ama salary cap’te yapılan ayarlar ve kendisinin penceresine yüklendiğinden darbesi daha hafif olacak gibi gözüküyor. Önceki yılın maaşından da alan açarak bu Packers’ı biraz rahatlatıyor. Rodgers’ın cap hit’i de çok yüklü olmuyor böylelikle; 2022’de 28.5 milyon dolar, 2023’te 31.6 milyon dolar ve 2024’te 40.7 milyon dolar şeklinde cap’i dolduracak. Anlayacağınız ortada bir salary cap ayarlama becerisi var. İlk başta gözüktüğü gibi skandal bir durum yok, eğer her şey ama her şey planlandığı gibi giderse takım dostu bir sözleşme bile denenebilir.

Biraz da ufak bir şekilde bu dramanın bu sezon nasıl yaşandığını da hatırlayalım. Rodgers, ilk olarak elendikleri 49ers maçı itibariyle kararının belli olmadığını ve tarafları yormamak adına zamanlıca bir karar vereceğini belirtmişti. Henüz kazanmadan kabul ettiği MVP ödülünü resmen alırken bu törende yıllarını geçirdiği Green Bay Packers’a sahip çıkmasına rağmen bir ayrılık havası sezinlemiştim. Fakat, işin içinde Rodgers olunca asla emin olunamayacağını biliyordum. Rodgers’ın instagram’da yaptığı paylaşımındaki mesajından da bu yüzden fazla sonuç çıkarmadım. Çevreden gelen raporlar ve takımdaki oyuncuların sözleşmelerinde yapılan hamleler sonrası kalacak görüntüsüne girmesine de temkinli yaklaştım ama bu noktada bir sürpriz daha yapmayarak NFL’in gözdesi şanlı Green Bay’e bağlılığını gösterdi…

Önümüzdeki yıllarda altın yeşil formayı giymeye devam edecek olması ben de dahil birçok ismi sevindirmiş olmasına rağmen gelecek adına çok büyük bir hata olabileceği kanaatindeyim. Objektif bir şekilde bakmayınca Rodgers’ın Packers adına oynamaya devam edecek olması duygusal anlamda beni oldukça sevindirse de bu işin mantığını sıkıntılı buluyorum. 38 yaşında aldığı bu sözleşmeyi hangi yaşta alırsa alsın kim olursa olsun çok fazla olduğunu düşünüyorum. Bkz. Tom Brady, her seferinde takım dostu maaş ne onu gösteriyor ve başarılara başarı demiyor. Rodgers benim izlemeyi en sevdiğim oyun kurucu ve tarihteki yeri çok ayrı ama bu yaşta bazı dengesizliklere sahip bir isme böyle bir yatırım oldukça riskli. Yapılan antlaşma teoride mantıklı gözükse de en sağlıklısı bu olmayabilir. Takımda yeniden düzenlenen anlaşmalarla Packers’ın eli bu sene daha rahat olacaktır. Buna benzer bir riskin alındığını Drew Brees ile New Orleans Saint ile görmüştük ve kazanılamayan şampiyonlukların ardından takımın düştüğü durumu Packers’ın da yaşaması da bir olasılık. Ancak yapılan bu sözleşme bir nevi bunun da önüne geçmeye çalışıyor. Zaman içinde nasıl bir yol alınacağını da net bir şekilde görmüş olacağız.

Takımın son yıllardaki durumuna bakınca Rodgers ve Packers’ın çok büyük güç olmasına rağmen uzun süredir bir başarı elde edemediğini gördük. Bunun da bir kültüre bir takımın DNA’sına işlediğini düşünüyorum. Bunu değiştirmek de çok zor açıkçası ve bana göre bundan optimum şekilde çıkmanın yolu çoklu birinci tur haklarıyla beraber potansiyelli oyuncuların takıma kazandırılmasıyla olacağına inanıyordum ve inanıyorum. Packers’ın tartışmalı bir draft geçmişi olmasına rağmen buralardan özel oyuncuları bulabilen bir franchise. Ancak bir bakış açısı da kazanılacak bir Super Bowl’un yılların orta başarılı istikrarından daha değerli olabileceği ayrıntısı. Bir sezonda kazanma olasılığı çok artsa da ben uzun vadede az olasılıkla daha uzun denemelerin daha etkili olduğunu düşünüyorum. NFL’de bir sezon içerisinde düşük olasılıkların gerçekleşebileceğini birçok defa gördük. Artık Rodgers anlamında da kredisinin sonuna geliyoruz bence. Şimdi başarı elde edip herkesi susturma zamanı yoksa çıkan seslerin sayısı ve seviyesi her geçen gün artacaktır.

Rodgers’ın normal sezonda ne kadar harika bir oyuncu olduğuna dair birçok methiye düzebilirim ancak baktığımızda play-off’larda yaşanan onca hezimet bir yana 38 yaşında dört tane MVP ödülü sahibi olup tecrübeli ve olgun bir isimden beklenmeyen hal ve hareketlere sahip olması insanı bir tık çekindiriyor. Geçen yılda da çeşitli olaylarda da dengesizliğine denk geldik açıkçası. Aşı karşısındaki olayları bir yana her anlamda ne yapacağı veya ne yapmayacağı kestirilemiyor. Ünlü aktris Shailene Woodley ile de olan ilişki durumundaki karışıklık bile kendisinin şu an kendisinin çok sağlıklı bir kafada olmadığını gözler önüne seriyor bana kalırsa. Belki de bundan dolayıdır bu detoks meditasyon merakı. Bu detoks kampından geldikten sonra da sosyal medya paylaşımlarıyla tüm ilgiyi üzerine çekmeye çalıştı. Biz uzaktan insanların hayatını bilmemiz elbette imkânsız ve yargılayacak bir haddimiz yok ancak kendisinin medyaya servis ettiği kadarıyla ilgi ihtiyacının artık hastalık boyutuna çıktığını düşünüyorum. “Aaron Rodgers” gibi bir ikonsanız bunlar oldukça normal egolar olabilir ancak halihazırda çok sevilmeyen biri olmasıyla tüm eleştiri oklarını üstüne çekiyor. Benim izlediğim en iyi ve bana oyunu sevdiren isim adına bu sözcükleri söylemek benim için zor olsa da eşit taraflı bir bakış açısıyla bakınca işlerin buraya doğru kaydığı gözüküyor. Aaron Rodgers diye bir isminiz varsa bu kadar “Drama Queen” olmamanız lazım.

Rodgers’ın takımda kalması adına Kenny Clark, Aaron Jones, David Bakhtiari gibi isimlerin kontratlarına bir revize geldi. Za’Darius Smith ile yolları ayırarak cap’ten önemli bir temizlik yapan Packers’ın önü biraz daha açıldı.  Diğer Smith, yani Preston’le de yapılan dört yıllık 52.5 milyon dolarlık yeni sözleşme ile All-Pro linebacker De’Vondre Campbell ile beş yıl 50 milyon gibi çok uygun rakamlarla takımda tutulması çok büyük önem taşıyor. Mutlaka halledilmesi gereken hamlelerdendi. Davante Adams “franchise tag” kabul etmese de yeni bir sözleşme ile takımda kalacak gibi gözüküyor. Rodgers’la beraber de pas hücumunda takımı her türlü normal sezonu taşır. Ancak yine takımın büyük parçası olup sözleşme bekleyen Rasul Douglas, Robert Tonyan, Marquez Valdes Scantling ve Allen Lazard gibi isimleri bulunuyor. İki wide receiver’dan birinin net bir şekilde tutulması beklenirken draft’ta ilk turdan bir receiver seçilmesine neredeyse kesin gözüyle bakıyorum.

Önümüzdeki senelerde de birkaç yapılması gereken anlaşmalar bulunuyor. Önümüzdeki üç aylık periyodun nasıl geçtiğiyle beraber ilerleyen dönemde sezon değerlendirmeleri yapmaya başlarız. Görüşmek üzere…