Merhabalar NFLTR ailesi. Bugün geçtiğimiz fantezi sezonunda en çok dikkatimi çeken yedi tight end’i mercek altına alacağım. Yıllardır kısır bir pozisyon olarak bilinen ve elitler dışında neredeyse yok sayılan TE pozisyonu bu sezon her zamankinden daha farklıydı.

Hafta hafta stream edebileceğiniz opsiyonların artmasıyla beraber, sahaya Kyle Pitts, Mark Andrews ve Dalton Schultz gibi yeni isimler de katılmayı başardı. Listede yer vermediğim Rob Gronkowski, T.J. Hockinson ve Darren Waller gibi isimler pek çok maç kaçırmasına rağmen ortalama puan olarak halen formlarını korudular. İyi bir hücumda patlayıcı haftalar geçiren Dawson Knox veya mezarından bir süreliğine kalkan Jared Cook gibi isimler de doğru haftaları seçebildiyseniz sizleri memnun etti.

Öte yandan bu sezon ilk 12 TE içerisinde seçilen Logan Thomas, Robert Tonyan, Tyler Higbee gibi isimler orta sıralardan TE alınmaz tezini destekler nitelikteydi. Fakat 2022 özelinde bunun farklı olması için birçok aday var. Dallas Goedert, Mike Gesicki vb. isimler draft edildikleri orta sıraların hakkını vermeyi başardılar. Tabii ki de bu sezon TE pozisyonuna sakatlıklar damga vurdu diyebiliriz. Top seviye dediğimiz birçok oyuncu maç kaçırdı. Saha içine bakacak olursak da bu sezon tight end’ler yüksek bir orandan yardlarını shotgun formasyonuyla buldu. Hatta sezonun yıldızı Andrews bütün yardlarını buradan buldu…

Buna ek olarak geçtiğimiz yıllara göre hücumlarda bilfiil WR gibi dizilen TE için harika bir sezondu. Pas oyunun öneminin her geçen gün artmasıyla TE pozisyonundan beklenen özelliklerin öncelikleri de bu yönde evrim geçirdi. Bundan sonraki sezonlarda da sanırım bir TE ne kadar receiver’a benziyorsa o kadar değerli olacak… :)

Bu tüm karmaşanını içerisinde gelin en çok hangi isimler bu sezonda öne çıkmış ve önümüzdeki sezon neler yapabiliriz hep beraber inceleyelim. Karşınızda Tight End Premier…

7- Dalton Schultz – Dallas Cowboys

Sezon öncesi dönemde takımının birinci TE’i olarak dahi görülmeyen Schultz, beklenmedik bir çıkış yaparak sezonu TE4 olarak tamamlamayı başardı. Fantezi sezonu boyunca tam 10 hafta TE#1 olarak geçiren Schultz, ilk 11’deki yerini aldığı üçüncü haftadan sonra ise tüm ligde Kelce ve Andrews’un arkasından en iyi performans veren TE idi. Tepedeki opsiyonlar hariç stream pozisyonu olarak adlandırabileceğimiz TE’ler için en önemli artılar biri de uygun eşleşme geldiğinde patlayıcı performansları yakalaması fantezi futbol için. Bu sezon beş maçta 15 Full-PPR puanın üzerinde getirmeyi de başardı Schultz. Maç başına puanda ise üst kademeye yaklaşamadı maalesef. Schultz’un bu sezon sırrı süreklilik ve sağlıklı kalmak idi.

Ne yazık ki kötü geçirdiği 6-10. Haftalar arasında onu drop’lamış olma ihtimaliniz çok yüksek. Fakat bu bölümü çıkarırsak yeterince sağlam, her hafta kullanabileceğiniz bir opsiyon olarak sivrildi. Zach Ertz ile beraber çoğu 12 takımlı ligde draft dahi edilmeyen bir oyuncu gayet iyi…

Önümüzdeki sezon için Dalton Schultz çıkış beklediğim isimlerden bir tanesi. Bu sezon neredeyse bütün Dallas Cowboys oyuncuları ADP’lerinden daha kötü performanslar sergiledi. Bunun sebeplerinden bir tanesi de kağıt üzerinde çok skor yaptığı görülse de aslında Dallas savunmasının çok fazlaca skor üretmesiydi. Bu durum NFL özelinde pek de sürdürülebilir bir durum değil (bkz. 2019 Patriots ve sonrası). Bu istisna elbette hücum oyuncularının total puanını düşürse de Schultz, önümüzdeki sezon Top-4 TE dışındaki en iyi opsiyon olarak görünüyor bana kalırsa. Amari Cooper’ın da ayrılması ve Blake Jarwin’in serbest bırakılması da iş yükünü arttıracaktır elbette.

6- Kyle Pitts – Atlanta Falcons

Çaylaklar için draft olduğu gibi etki etmesi belki de en zor pozisyon TE’ler. 26-27’li yaşlarında zirve performanslarına ulaşan TE’ler arasında belki de draft edildiğinde en çok hype oluşturan isim Kyle Pitts idi. Tarihteki en yüksek “draft capital”a sahip TE’di. Fantezi sezonunda 66 pas yakalama ile 1018 yard kazanan Pitts belki de beklendiği gibi tarihin en iyi çaylak TE sezonunu geçirdi. Onu fantezi için bust gibi gösteren durum ise, sezon öncesi draftlardaki inanılmaz yüksek sırası oldu. Bu nedenle düzgün bir analiz yapıp ona ortalama 46. sıra draftınızı harcamadıysanız memnun kalmanız muhtemel.

Performans olarak Pitts’in sezonu içimde buruk bir tat bıraktı. Calvin Ridley’in yokluğunda rakip savunmaların tüm dikkati Pitts’in üzerindeydi. Sezon boyunca tek bir TD bulabilmesi de bu sebepten olsa gerek. Yerle yeksan olan Falcons hücumda daha fazlasını bir çaylaktan beklemek haksızlık olurdu.

Pas yakalama başına 15.1 yard ile tüm TE’ler arasında birinci olan Pitts modern dönemde görmeye alıştığımız gibi bir WR-TE kırması şeklinde bolca kullanıldı. Sezonun sekizinci haftasına kadar istikrarlı şekilde topla buluşan ve fantezide her an patlama yapabilecek gibi görünen Pitts için (ilk yedi hafta iki maçta 23+ PPR puanı) Calvin Ridley vakasından sonra işler yokuş aşağı değişti maalesef. İlk altı maçta 31 kez topla buluşan Pitts buradan sonra rakip savunmaların ilgisi nedeniyle geriye kalan 10 haftada sadece 35 pas tutabildi ve bir maçta altıdan fazla topla buluşamadı. Saha içinde de nedenlerini görebildik hepimiz; bakınız Stephon Gilmore vakası bunun bayrak anı oldu resmen.

Serbest oyuncu piyasasından önce açıkçası ilk 25 sıra içerisinden draft edilmemesi gerektiğini düşünüyordum. Pas hacimi olarak kendini kanıtlamış bir QB’den pas yakalayacak olması, sahanın diğer tarafında savunmanın bir o kadar da dikkat etmesi gereken Ridley ile bu sezon TE1 olarak bitirmesi hiç de içten değildi. Fakat Matt Ryan’ın ayrılması ve Ridley’nin aldığı ceza sonrası takım NFL’in en kötü üç-dört hücumundan biri olmaya aday. Draft öncesi takımdaki tek silah olarak görünen Pitts için meşhur Calvin Johson fotoğrafı benzeri durumları bolca göreceğiz maalesef. :) Takımınızdan Russell Gage’in ayırlması bile büyük bir etki yaratıyorsa zaten orada bir sorun var demektir.

2022 fantezi draft’ında 40-50. sıralar arasının onun için uygun olduğunu düşünüyorum fakat gösterdiklerinden sonra ona mutlaka çok daha değer biçen bir oyuncu olacaktır ona. İşte bu muhtemel fiyat etiketi nedeniyle maalesef ve maalesef uzak durmak istediğim oyunculardan biri olacak Pitts.

5- Mike Gesicki – Miami Dolphins

Öncelikle Mike Gesicki hakkında söylemek istediğim tek bir şey var, Gesicki bir WR. Tight End değil… Bu sezon line’da pas koruması için sadece 11 kez dizildi. Bu rakam Allen Lazard’dan bile az. Koştuğu rotaların yüzde 92’si slot veya açık kenarda geldi. Koşu oyunları sırasında 55 kez line’da dizilirken 79 kez WR pozisyonunda dizildi. Bu alanda en yakın rakipleri Kyle Pitts ve Anthony Frisker’ın fersah fersah önünde olan Gesicki döndü dolaştı ve TE olarak franchise tag aldı. :)

Über atlet tight end sınıfında bulunan Gesicki sezonu TE8 olarak tamamlamayı başardı. Fantezi sezonunda oynadığı 16 maçın 11’de 8.3 veya daha fazla puan getirmeyi başaran Gesicki, Dolphins’in yükseldiği dönemde; dördüncü ve dokuzuncu haftalar arasında tüm ligde TE2 idi. Total fantezi üretimine ket vuran etmen ise yaptığı iki TD oldu. 109 ile sezonda en çok hedeflenen üçüncü TE olmayı da başardı Gesicki.

Tyreek Hill takasından sonra herkes için değerini kaybetmiş gibi görünen Gesicki benim bakış açımda tam tersi durumda. Miami’nin yaptığı hamlelere bakıcak olursak, Edmonds, Mostert, Hill ve hali hazırda takımda bulunan Tua, Jaylen Waddle, Myles Gaskin gibi isimlerin hepsinin ortak tek bir eksiği var; o da cüsse… Miami hücumdaki Gesicki hariç neredeyse tüm oyuncular pozisyonları için ufak sayılabilir. Bu nedenle toplam snap sayısının artacağını düşünüyorum Gesicki’nin. Toplam pas sayısı tabi ki de buralarda kalmayacaktır fakat özellikle Red Zone’da daha çok kullanılabilecek olması ve toplam hücum olarak top-10 olmasını beklediğimiz Miami içerisinde önemli bir parça olacaktır. Şu an için pek göze çarpmasa da draftlarda arka turlardan şans verilmesi gereken bir oyuncu olduğunu düşünüyorum. TE’ler için fantezide iki geçerli formül var; ya elitsiniz ya da çok iyi işleyen bir hücumdasınız. Bu opsiyonlar haricinde fantezi açısından bir değeriniz yok maalesef. Gesicki 2022 içerisinde bu iki durumun ortasında olabilir. Yetenek olarak beğendiğim bir isim olan Gesicki için ‘upside’ ise gayet yüksek görünüyor.

4- Zach Ertz – Arizona Cardinals

Kağıt üstünde sıkıcı biri isim gibi görünse de sezonu TE4 olarak tamamlayan Ertz, Arizona’da kariyerinin en iyi recieving bölümünü geçirdi. Takasından sonraki dönemde 11 haftada 56 kez pas yakalan Ertz bu süre zarfında 11.6 PPR puanı getirmeyi başardı. Kyler Murray’nin sakatlığı ile beraber radar altı kalan Arizona’da sessiz sedasız işini gördü diyebiliriz.

Sezon boyunca tam sekiz maçta 11 puandan fazla getiren Ertz için eksi olarak gösterebileceğimiz durum ise beş maçta altu puandan az getirmiş olması. Her hafta gözünüz kapalı başlatabileceğiniz bir isim değildi maalesef.

James Conner ile benzer bir durumda olduğunu düşünüyorum Ertz’ün. İyi olacağını bildiğimiz bir hücumdaki şüphesiz 1. TE opsiyonu olarak geçireceği bir sezon önümüzde. Takım A.J. Green sevdasından vazgeçtiği sürece 2022 için istikrarlı bir opsiyon olabilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi TE’lerde başarı için kriter olan iyi hücum faktörüne cuk diye oturuyor Ertz.

Gerek yaşı gerek de tahtadaki diğer isimler kadar seksi bir seçim olmaması itibariyle Ertz için talep az olacak gibi. Yine de diğer vasat hücumlarda belki çok volümlü pas yakalar diye umduğumuz isimlere kıyasla fiyatıyla beraber çok daha makul bir seçim olacaktır. Bana kalırsa hücumun diğer parçları sezonu sağlıklı geçirirse ilk sekiz TE arasında bitirmesi kesin gibi Zach Ertz’ün.

3- George Kittle – San Francisco 49ers

Sakatlık problemleri, QB yetersizliği, Kyle Shanahan’in red zone’daki “at yarışı” felsefesi ve daha nicesine rağmen, bana kalırsa tüm ligdeki en iyi all-around TE halen Kittle. Sakatlandığı beşinci haftaya kadar tek bir red zone hedefi bile olmayan Kittle  sakatlandıktan sonra tepetaklak gidecekmiş gibi görünüyordu. Fakat döndüğü dokuzuncu haftadan sonra işler değişti.

Buradan itibaren tüm ligi Andrews’un arkasında ikinci olarak bitirmeyi başardı. Fantezi playoff’larında batırmış olsa da bu süreci çıkarırsak 9-15 haftalar arası tüm ligdeki TE1 idi Kittle. Saha içinde göz testi ile belki de bundan bile iyiydi. Maçın tüm seyrini değiştirecek oyunlar konusunda zaten kendisi yıllardır bir marka.

Fantezi açısından tek falsosu ise performansı en volatil olan oyuncuydu tüm ligdeki. Dört maçta altu puanın altında kalan Kittle size playoff’larda hiçbir şey veremedi ne yazık ki. Eksisiyle artısıyla üçüncü TE olarak draft edilen Kittle yine sezonu üçüncü olarak tamamlamayı başardı. Maç başına getirdiği puanda ise yine üçüncü TE idi. Farklı duygular arasında ve farklı yollardan olsa da umduğunuzu buldunuz diyebiliriz.

Off-season gelişmelerinden sonra önümüzdeki sezon Trey Lance ile başlamasına kesin gözüyle bakıyorum 49ers’ın. Garoppolo iyidir hoştur yeteneklidir açıklamalarının sadece takas değerini düşürmemek için olduğunu düşünüyorum. Sakatlığını nedeyniyle de sezon öncesi kampta büyük ihtimalle o yerine Lance olacaktır. Bunun Kittle için bir artı olduğunu düşünüyorum açıkçası. Önümüzdeki sezon fantezi için değişik bir durum söz konusu. Bundan önce Kelce ve Kittle’ı alamıyorsanız o pozisyonel avantaja sahip değilsiniz olarak görülüyordu yıllarca. Bu nedenle bu pozisyonu yok sayıp yolunuza öyle devam edebildiniz. Fakat 2022 özelinde iyi puan getirecek opsiyonların sayısı geçtiğimiz yıllara göre fazlaca. Ortalama 13-14 puan getirmesini beklediğimiz opsiyon sayısı arttı. Artık liginizde bir-iki kişide fark yaratacak TE olmayacak, ekstra bir WR2-WR3 pozisyonu olacak. Bu da her ne kadar nefret etsem de orta turlardan solid TE draft etmenizi gerektirecek. Eskisi gibi yok sayamayız… Açmak gerekirse geçen sezonki gibi ilk 2 turdan Kelce’ler Waller’ler vs. ve sonrasında son turlardan TE yerine, bu aralığın sıkışacağını düşünüyorum. Tahminimce ilk TE 20-22. Sıralar arasında gidecek ve 100’lere geldiğimizde opsiyonlar tükenmiş olacak. Bu nedenle Kittle’ın önümüzdeki sezon da tüm kafanıza gelebilecek soru işaretlerine rağmen seçilen ilk dört TE’den biri olmasını bekliyorum. Yaş olarak da hala prime’ında olması da onu hedeflerimden biri yapıyor.

2- Travis Kelce – Kansas City Chiefs

Kişisel bir örnekle başlamak istiyorum; bu sezon toplam oynadığım altu ligden ikisini kazanmayı başardım ve ortak noktaları Kelce idi. Kelce halen o bahsettiğimiz pozisyonel avantajı getiriyor. Geçtiğimiz sezon bir TE’in geçirdiği en iyi sezonu geçirmiş olması bu sezon için kıyas kabul edilmemeli. Halen toplam 249 puan ile onun için her zaman kıyas kabul ettiğim WR1 istatistikleri getirmeyi başardı. Andrews olmasa kimsenin de şikayet edeceğini düşünmüyorum. Yine 1,000 yardı geçmeyi başaran Kelce tam dokuz maç 17 puandan fazla getirmeyi başardı ve sekiz TD pası yakaladı. Eksi olarak oynadığı maçlar arasında dört hafta TE#1 kategorisinin dışında kaldı.

Kansas hücumu sezon içerisinde gözle görülür biçimde form değiştirmiş olsa da Kelce halen oradaydı. 16. Haftayı kaçırmış olması playofflar için can sıkıcı olsa da halen 2022 için TE1 olarak kalacak Kelce. Off-season öncesi açıkçası Andrews’ın tahtını aldığını ve Pitts’in gayet yakın olduğunu düşünüyordum fakat Tyreek Hill’in ayrılamasıyla beraber maç başına 40 pas yakalayacak olması fikrimi değiştirdi J 2022 için halen ligin en yetenekli QB’sinin birinci silahı olacak Kelce. Evet belki 33 yaşına geldi ve mantıken yavaşlamasını bekliyoruz ama buna dair hiçbir belirti göstermedi bile.

2022 için halen seçilen birinci TE olmasını beklediğim Kelce için artık ilk  12 sırasının geçerli olmadığını düşünüyorum. Gerek ligdeki WR opsiyonlarının artması gerek ikinci turda sakatlık, yaş vs. ile olması gerekenden ucuza RB’ler bulabilecek olmanız bana kalırsa onu 15-24. sıralar arasına koyuyor. Bunun sebeplerinden biri de belirttiğimiz gibi TE’deki oyuncak sayısının artması. Geçen sezon da gereken fiyatı ödeyip almaktan memnun olduğum Kelce, bu sezon beklendiği gibi ikinci tur civarlarından gidecekse ve onu başka bir ilk tur canavarıyla birleştirebilirsem, benden mutlusu olamayacaktır.

1- Mark Andrews – Baltimore Ravens

Son 10 yılda, iki Kelce sezonu ve Jimmy Graham’in 2012’si dışında görülen en iyi TE sezonunu geçirmeyi başardı Andrews. Sezona girerken Lamar Jackson ile iyi olan uyumu ve Red Zone’daki tek hedefi oluşu nedeniyle dikkat çeken Andrews bundan çok daha fazlası olduğunu kanıtlamayı başardı. Lamar sakatlığına rağmen birçok farklı QB ile de bu verimini devam ettiren Andrews sezonu 1,276 yard ve dokuz TD ile tamamlamayı başardı. Maç başına 17.8 PPR puanı ile de zirveye oturdu. Tam ödrt kez 25+, 12 kez 10+ PPR puanı getirmeyi başaran Andrews ilk hafta hariç 10 puanın altına üç maç düşmesine rağmen buralarda bile ortalama 8.7 puan getirdi ve sizi batırmadı.

Henüz 26 yaşında olan Andrews, prime’a yavaş yavaş geldi bile, bundan sonraki dönemde de Kittle ve Kelce sonrası bayrağı devralacak isim olmaya Pitts ile birlikte en iyi aday. Oyununda beni en çok etkileyen yönü ise son yıllarda sayısı iyice azalan, sadece birkaç elit WR’da gördüğümüz (prime Hopkins ve OBJ vs. gibi) zor pas yakalama beceresi cidden inanılmaz boyutta. Bu alanda belki de tüm ligdeki en iyi TE şu an kendisi.

Off-season öncesi benim için TE1 olan Andrews, Kansas’taki gelişmelerden ötürü ikinci sıraya düşmüş vaziyette. Fakat Kelce ile çok yakın seçilmesini bekliyorum. Baltimore hücumu şu an için silah eklemekte başarısız gibi görünse ve RB’lerinin ikisi de halen sakat olsa da gösterdiği performans ve Lamar ile olan bağlantısı ile TE1 olarak sezonu bitirmek için çok kuvvetli bir aday. Draft’larda seçilen ilk TE olursa da çok itiraz etmem açıkçası. Orta ve geç sıralardan göze bakan birkaç opsiyon olmasına rağmen ilk iki turun dışına çıkarsa (12 takımlı ligler için) tetiği çekmekten hiç tereddüt etmem Andrews için.

Gelecek sezon için TE havuzunun birbirine daha yakın olacağını ve “Top TE”lerden birini almak gerektiğini düşünsem de halen sleeper diyebileceğimiz birkaç opsiyon olduğunu düşünüyorum. Gerek off-season’daki QB değişiklikleri gerek bu sezon gösterdiği performansla birkaç isim gözüme çarpıyor. İyi bir hücuma giden Gerald Everett gibi, geçen sezon volüm olsa da takımı itibariyle TD bulamayan Cole Kmet gibi birkaç opsiyonu sayabiliriz. Bunların incelemesi de bir sonraki buluşmamıza sleeper yazısına kalsın…