Tüm NFLTR okurlarına merhabalar. Bugün fantezi açısından en tuhaf pozisyon olan tight end’leri inceleyeceğiz. Öyle bir pozisyon ki en iyisi WR8-9 puanları getirirken 12.si haftada 10 puanı zor buluyor. Bu nedenle başlamadan belirtmeliyim ki tepedeki elit isimleri ve birkaç daha yükselme ihtimali olan ismi draft edemediyseniz son seçimlerinize kadar beklemeniz gerekiyor.

Öte yandan listenin tadı kaçmasın diye her zamandan farklı olarak tersten başlıyorum bu sefer. Sınıflandırma olarak bakacak olursak:

Tier 1 – TE1, TE2

Tier 2 – TE3, TE4, TE5

*****BOŞLUK*****

Tier 3 – TE6, TE7

*****BOŞLUK*****

Tier 4 – TE8, TE9, TE10

Bana kalırsa ilk yedi isimden sonrası tamamen sizin kişisel zevkinize kalmış durumda. Haftadan haftaya uğraşmanız gereken bir pozisyon olacaktır büyük ihtimalle eğer tepedeki isimleri almadıysanız. İsimlere geçmeden önce bu sezon özelinde Tier 2 isimlerinin hedeflenmesi gerektiği aksi taktirde sonlara kadar beklenmesi gerektiği kanaatindeyim. Hazırsanız başlayalım….

1- Travis Kelce – Kansas City Chiefs

2021 sezonu yeni bittiğinde Mark Andrews’un yarım adım gerisinde görüyordum kendisini. Artık yaşının da verdiği bir tereddüt ve ileri metriklerde bir miktar geriye gitmesi beni korkutsa da kendisine haksızlık ettiğimi düşünüyorum. Tıpkı Derrick Henry için düşündüğüm gibi, ortadan ikiye çatlayana kadar Kelce’ye olan inancım sürecek.

İlk tahminlerimi yaparken henüz Tyreek Hill takımdaydı ve geçen sezonun ikinci yarısında gördüğümüz Chiefs hücumunda o patlayıcılığı bir daha göremeyeceğini düşünüyordum Kelce için. Şu an geldiğimiz noktada ise Hill’in ayrılışıyla beraber hücumdaki sihrinin büyük bölümü kaybetmiş olabilir Chiefs. Fakat buradan geriye kalan pasların çoğunun Kelce’ye gideceğini düşünüyorum. Bundan iki-üç ay önce ilk iki turdan TE için erken olduğunu düşündüğümü söylesem de off-season dengeleri değiştirdi ve Kelce benim için ilk 15-16 sıradan önce mutlaka seçilmesi gereken bir isim haline geldi. Oynadığı pozisyondan bağımsız birkaç örnekle bakalım isterseniz; Godwin sakatlandığı için Mike Evans’a neredeyse hepimiz çok yükseğiz. Brady’nin bir numaralı silahı kendisi. Geçen sezon Julio’nun gidişiyle Calvin Ridley’in draft edildiği yerlere bakın. Benzer durum Kelce için de geçerli. Üstelik çöpe atılan bir pozisyonda oynuyor fantezi için. Bu şekilde bakarsanız ilk turdan gitmesi kesin.

Kuşkulara gelecek olursak Chiefs hücumu eskiden görmeye alışık olduğumuz kadar dikine ve patlayıcı olmayabilir. Yaş faktörünü de bir miktar buraya yazıyorum. Biraz da kendi draft stilim olarak erken TE pozisyonundan çekiniyorum bu sezon için. İlk üç turdan iki WR1 ve bir workhorse RB ile çıkmak yegane amacım. Bu nedenle tahtadan inandığım workhorse RB’ler ve köşetaşı olarak belirlediğim dört-beş WR draft edildikten sonra yöneleceğim ilk isim kendisi olacaktır. Fakat şunu da belirtmeliyim ki üç-dört tur daha ucuza Kittle gibi Waller gibi isimleri alabileceğim kesin olsa ne Kelce’ye ne de Andrews’a dokunmazdım bile. Yine de sevenlerine ben engel olmayayım…

2- Mark Andrews – Baltimore Ravens

Andrews 100 pas yakalama, 1,300 yard ve dokuz TD’u geçmeyi başardı 2021 sezonunda. Bunlar prime Kelce rakamları… Henüz 26 yaşında ve halen gelişebilir. Geçen sezon draftlarda hedeflediğim TE’lerin başında geliyordu beşinci tur fiyatı sebebiyle. Takımın bir numaralı WR’ı Hollywood Brown da takas edilmişken pek çok kişi için TE1 olduğunu görebilirsiniz sıralamalarda. Peki benim geriye adım attıran konu ne?

Her ne kadar o patlamayı yapmış gibi görünse de Ravens hücumu alışık olduğumuz gibi bir sezon geçirmedi açıkçası. RB’lerinin sakatlıkları ve tabi ki de Lamar’ın maçlar kaçırması nedeniyle daha az koştuğunu ve pas oyununda bir enflasyon meydana geldiğini düşünüyorum. Geçtiğimiz sezon kadar pas atmasını beklemiyorum Ravens’ın. Hollywood’tan arta kalanlara ise Kelce-Hill eksenindeki kadar heyecanlanamıyorum çünkü burada bu sezon büyük patlama beklediğim bir isim olan Bateman var. Superstar potansiyeli olarak draft edilen bir isim olan Rashod bu sene o patlamayı yapacak bence. Bu nedenle Andrews’ın aynı çizgisinden bir adım geriye geleceğini düşünüyorum.

Yazdıklarım sizi yanıltmasın, halen takımınız için pozisyonsal bir avantaj teşkil ediyor Andrews, sadece bu yıl potansiyel olarak buralara oynayabilecek isim sayısı bana kalırsa genel olarak tüm TE’lerin draft sırasını düşürüyor. Pitts gibi Kittle gibi isimler iyi bir sezonla pek hala ilk iki içerisinde yılı bitirebilirler ki buna gerek de yok aslında, arada puan olarak uçurum olmasın yeterli. İkinci turdan Andrews’a ödeyeceğim bedel bana sadece 2-2.5 PPR puanı avantaj getirecekse bu kötüye harcanmış bir pick olur açıkçası.

Draft yeri olarak ise geç ikinci tur bana kalırsa ideal çünkü bu sıralarda draft ediyorsanız takımınızda çok büyük ihtimalle bir adet hero-RB var demektir. İkinci turdan Andrews’u alıp hemen üçüncü turun başlarında geriye kalan Mike Evans gibi, A.J. Brown gibi elit bir WR’ı da alabilirsiniz. Burada vereceğim tavsiye “RB deadzone” olarak tasvir edilen bölgede WR’lara yüklenmeniz ve ikinci RB’niz olarak Miles Sanders gibi CEH gibi isimlere yönelmeniz olacaktır.

3- Kyle Pitts – Atlanta Falcons

Başlamadan söyleyelim, Pitts bir Kyle WR bana kalırsa. Gerek oyun stili gerek fiziği gereği ona bu şekilde bakmayı seviyorum. 2021 yılında yaptıklarını çaylak bir WR yapsaydı yine yer yerinden oynayacaktı. Bir-iki sezon içerisinde de bu listenin tepesindeki isim olacak büyük ihtimalle. Öyle istisnai bir yetenek olarak görüyorum kendisini.

Pitts ile ilgili tek sıkıntım tahmin edersiniz ki Falcons’ın ta kendisi. Rezaletten bir tık iyi bir hücum olmasını bekliyorum açıkçası Atlanta’nın. Mariota ile yola çıkan ekip için QB bütün sezon bir soru işareti olacaktır. Bu off-season’da Pitts için iyi olan tek gelişme bana kalırsa Drake London’ın draft edilmesi oldu. Geçtiğimiz sezon rakip takımın birinci cornerback’inin sık sık Pitts’in başına salındığını gördük. Bunun eskisi kadar kolay olmayacağı kanaatindeyim. Geçen sezonun üstüne koyup 1,200-1,300 yardlık bir sezon pek hayli görebiliriz Pitts’ten. Fakat dönüp dolaşıp TD sayılarında tıkanıyorum açıkçası. Mariota ve Falcons hücumu ne kadar Pitts’i besleyebilir, ne kadar redzone girebilir çok büyük soru işareti. Hesaplarıma göre yedi-sekiz TD bulduğu bir senaryoda tüm ligdeki TE1 olabilir fakat bunları bulması ne kadar muhtemel orada herkes gibi ben de tıkanıyorum.

Ligin ikinci yarısında altı pastan fazla hiçbir maçta da yakalamadı ne yazık ki. Drake London ile önü açılabilir tabi ki de ama her maç sekiz-dokuz pas yakalaması demek Kelce tarzı bir beklenti demektir. Henüz buna hazır değilim. Bu sezon kendisinin 79-84 civarı bir miktarda pas yakalayacağını ön görüyorum açıkçası. Genel olarak hiçbir oyuncuya paslarının yüzde 8-9’dan fazlasının TD olması gibi bir beklenti yüklemiyorum, Mike Evans, Adam Thielen gibi istisnalar hariç tabi ki de. Kötü bir hücumda olduğunu da düşünürsek sezonu dört-beş TD civarında bitireceğini düşünüyorum açıkçası. 1,200 yardı da üstüne koyduk mu 230 PPR puanı bekliyorum kendisinden. Bu da fantezi futbol fenomeni başladığı yıldan beri her sezon ilk dördee girecek bir istatistik. TD sayıları artarsa da keyfimize diyecek yok.

Draft için ise Pitts’i hedefliyorum diyebilirim ama üzerinde oluşan hype nedeniyle büyük ihtimalle onun için uygun gördüğüm geç üçüncü tur – erken dördüncü tur bölgesine kalmayacaktır bile. Bu bölgede Michael Pittman gibi Tee Higgins gibi WR#1 potansiyeli olan isimler seçildikten sonra yöneleceğim ilk isim kendisi olacaktır. Fakat bu draft sezonunun doğası gereği geç sıralardan iki WR ile draft’a başlamanız muhtemel. Böyle bir senaryoda Pitts buralara kalsa da RB draft etmenizi öneririm açıkçası.

4- George Kittle – San Francisco 49ers

Ligdeki en iyi iki TE’den biri Kittle bana kalırsa, hatta çok yönlülük olarak bakarsanız en iyisi olduğunu düşünüyorum. Başka bir takımda olsa gözünüzü kırpmadan ilk 20 sıra içerisinde almanız gereken bir isim fakat konu 49ers olunca çok fazla soru işareti var üzerinde. Redzone’da neredeyse sadece koşan bir ekipti geçen sezon 49ers. Geçen yıl 66 pasta altı TD bulmuş olması bile sayısal olarak çok iyi bir miktar. Bir diğer problem de Kittle’ın sağlığı. Her sezon neredeyse maç veya maçlar kaçıran bir isim kendisi. Trey Lance mevzusu da başlı başına bir muamma ama onunla ilgili görüşlerimden Deebo için konuşurken bahsetmiştik.

Bu kadar bilinmezlik içerisinde geçen sezon bile sadece 13 maçla TE3 olmayı başardı Kittle. Cidden inanılmaz bir oyuncu kendisi. Fırsat bulduğunda yaptıkları cidden tatmin edici ama 2022 sezonu özelinde en büyük problem volüm olacak gibi görünüyor. 49ers maçlarını izleyen herkes farkındadır, Kittle kağıt üzerinde yaptığı istatistiklerden çok daha büyük oynuyor gibi görünüyor. Kritik anlarda bir numaralı opsiyonu takımın hala. Bu nedenle koç ekibi onu gereğinde fazla kullanmak istemiyor olabilirler. Yağmurlu bir Pazar akşamı farka giden bir Jets maçında iki pas yakaladığını çok rahat görebiliriz ne yazık ki. Fakat geçtiğimiz sezonki Seahawks ve Bengals maçları gibi ağırlığını koyduğu da pek çok maç olacaktır. Ve çaylak QB’lerin en iyi dostunun elit bir TE olduğunu düşünürüm hep. İşler sıkıştığında sahanın ortasında topu fırlatabileceği yegane isim yine Kittle olacaktır Lance’in.

Draft sırası olarak ise 44-48. Sıra civarında gidiyor kendisi. Dördüncü turun sonları için direk gözümü diktiğim isim kendisi bu sezon. Ne kadar soru işareti olursa olsun yeteneği her zaman önde tutuyorum fantezi için açıkçası, RB’ler hariç tabi ki de. :) Bu nedenle Schultz’la beraber bu sezon en çok draft ettiğim isim şimdiden kendisi.

5- Dalton Schultz – Dallas Cowboys

Takımın 20 yard atlındaki pas hedeflerinin neredeyse yüzde 80’i kendisine gitmişken bir patlama beklememek elde değil Schultz’tan. Geçtiğimiz sezon 75 pas yakalayan Schultz yüzde 74.9 catch rate ile bir hayli iyi bir performans göstermişti. Ligin en hızlı akan hücumlarından birinde olması da cabası. Bu sezon 100 pasa yaklaşırsa kesinlikle şaşırmam. Bu nedenle onu bu listede bu kadar yukarıda görüyorum. Gallup’un sakatlığını da hesaba katarsak sezona çok hızlı girebilir.

Eksi olarak gördüğüm ise kendisi bana kalırsa Premium bir yetenek değil TE pozisyonunda. Buralarda olmasının en büyük nedeni geçen yıl gösterdikleri ve Dallas hücumu elbette. Bir diğer çekincem de pas hücumunda aktif olabileceği söylenen Tony Pollard’ın ondan bir miktar rol çalması olacaktır. Favori son tur picklerimden biri olan Jalen Tolbert’ı da buraya ekliyelim…

Geçtiğimiz sezon maç başına en çok PPR puanı getiren yedinci TE olmayı başarmıştı Schultz. İsim farkından dolayı bir miktar çekingen olduğum için onu buraya layık gördüm açıkçası. TE3 olarak sıralandığı pek çok fantezi sitesi de görebilirsiniz ama ben patlamanın büyüğünü Lamb’den bekliyorum açıkçası. Ortalama 64-69.sıralar arasında draft edilen Schultz için bana kalırsa beşinci turun ortasından itibaren düşünmeye başlamalıyız.

6- Darren Waller – Las Vegas Raiders

Geçtiğimiz sezon sadece 10 maça çıkabilen Waller, maç başına 12.9 puan ile TE5 olmayı başarmıştı bu alanda. Ama sezon öncesine bakacak olursanız tam bir hayal kırıklığı demek yanlış olmaz bana kalırsa. Sezon boyunca pek çok olay atlatan Raiders için belki haksız bir tabir oldu ama Davante Adams’ın da gelişiyle beraber bana kalırsa hücumdaki üçüncü parça olacak kendisi.

İki sezon önceki patlaması olmasa kendisini daha aşağılarda sıralardım ama bir kere o patlamayı gördük bu nedenle denemeye değer olduğunu elbette düşünenler olacaktır. İlk haftayı çıkarırsak ortalama olarak çok daha vasat bir görüntü verdi ne yazık ki Waller.

Tüm bunlara rağmen Raiders hücumunun sınıf atlayacağını düşünüyorum ve bundan tabi ki de yararlanacaktır Waller. Saha her zamankinden daha açık olacak onun için. Fakat Waller adına bundan başka heyecanlandığım bir konu yok açıkçası. Renfrow ve Adams’tan çok iyi sezonlar beklemem de bunda etken.  Öngörülen en zor TE fikstürlerinden birine sahip olduğunu da ekleyeyim.

Ortalama olarak 44. Sıradan giden Waller için bu fiyat bana kalırsa çok iyimser kalıyor. Halen elit WR’lar tahtadayken, Herbert – Mahomes gibi top QB’ler tahtadayken, upside’ı olan genç RB’ler tahtadayken draft etmemeyi tercih ederim kendisini. Benim için direk yok saydığım bir isim bu draft sezonu. Sıralamalarım altıncı-yedinci tur dese de bir-iki tur bekleyip Zach Ertz’ü almayı tercih ederim açıkçası. Bu listede “avoid” ettiğim isimlerin başında geliyor kendisi.

7- Zach Ertz – Arizona Cardinals

Cardinals’a takas olduğu haftadan itibaren TE4 olmayı başaran Ertz için Hopkins’in cezasıyla herşey daha da olumlu görünmeye başladı. Hopkins dönene kadar maç başına 9-10 top yakalaması çok muhtemel bir isim. Geçtiğimiz sezon Arizona formasıyla 10 maça çıkan Ertz üç TD bulmayı başarmıştı. Özellikle playoff döneminde istikrarlı bir performans gösterdi.

Yıllardır ligde olması onu sıkıcı bir isim haline getirmiş olabilir ama ligin en iyi hücumlarından birinde ve burada başarılı olabileceğini geçen sezon gösterdi herkese. Onun için kuşku uyandıran tek durum ise düşük bir ihtimal olsa da patlama yapabilecek Rondale Moore gibi görünüyor.

Draft için ise ortalama 100. Sıradan giden Ertz çok tatlı bir noktada açıkçası. Draft’ta WR-RB’leri toplayıp bir miktar kumara dönen sıralarda Ertz’e yönelmek sağlıklı bir seçim olabilir. Özellikle erken bir QB seçtiyseniz zaten erken bir TE daha seçmeniz yanlış olur bana kalırsa. Dayanamayıp tepedeki QB’lerden birin aldıysanız TE için merak etmeyin, Ertz sizi burada bekliyor.

8- Mike Gesicki – Miami Dolphins

Bana kalırsa son iki sıranıza kadar beklemeniz gereken kısma geldik. Tepedekilerden birini almadıysanız ve orta turlarda Ertz’ü seçmediyseniz son iki turda hangi TE kaldıysa hoşunuza giden onu alabilirsiniz. Benim için ilk akla gelen isim ise Mike Gesicki. Daha önceki yazılarda da belirttiğim gibi kendisi bir WR gibi oynuyor ve Dolphins hücumunun görünen eksiği olan fiziğe sahip belki de tek isim Mike Gesicki. Geçtiğimiz sezonlarda da tatminkar bir performans gösteren Gesicki belki bu sezon daha sık redzone hedefi görüp TD bulabilir. Dönüp dolaşıp Tua’ya takılıyoruz elbette ama bu sıralarda TE için sadece upside kovalamalısınız. Sezonu çok iyi üç savunma karşısında açan Gesicki için ilk draft yerine ilk haftalardan sonra yerden almak daha mantıklı olacaktır.

9- Dallas Goedert – Philadelphia Eagles

Sezonu buralarda bitireceğini düşündüğüm ve heyecanlanmamanız gereken bir diğer isim de Goedert. Ligin en koşu ağırlık ekibinde, A.J. Brown’un gelişiyle beraber üçüncü opsiyona düşen Goedert vasat ama düzenli bir performans göstermeyi başardı 2021’de. Üçüncü opsiyon olması her maç üç, dört pas yakalayıp TE pozisyonunuzu boş bırakmamaya yardımcı olacaktır elbette. Eğer sürekli waiver’daki isimlerle uğraşmak istemiyorsanız alıp unutabileceğiniz bir isim Goedert. Bunun için önerebileceğim senaryo ise QB seçiminizi çok beklettiniz ve upside olan Justin Fields gibi bir isimi veya garanti sayılabilecek bir QB’yi takımınıza aldınız. Seçimleriniz tutmazsa her hafta burayla ilgilenmeniz gerekeceğinden TE’le de uğraşmamak için Goedert seçilebilir.

10- T.J. Hockenson – Detroit Lions

Herkesten en farklı düşündüğüm isim büyük ihtimalle Hockenson. Gösterdiği performans ve pas oyunundaki ağırlığı ile herkesin güvenli gördüğü bir isim fakat bu off-season’da pek çok ekleme yaptı Lions. Bana kalırsa bu zaman kadar pas oyununda T.J’e mecburlardı. Yoksa takımı sürükleyebilecek, ilk iki-üç opsiyondan biri olabilecek bir isim olduğunu düşünmüyorum. Şuanki ADP sıralaması da benim için çok yüksek. Bu neden Waller’dan sonra kesinlikle uzak durmaya çalıştığım ikinci isim Hockenson.

11- Robert Tonyan – Green Bay Packers

Davante’nin gidişinden sonra pas oyunu iyice boşalan Packers için birileri illa ki orayı dolduracaktır. Burada Tonyan’ın beslenebileceği kısım ise iki sezon önce gösterdiği gibi redzone fırsatları ve TD’lar olabilir Tonyan için. Bu sıralardan 10 TD yapabilme potansiyeli olan bir TE en göze çarpan isim açıkçası. Sekiz-dokuz TD bulan bir TE’in ilk yedi-sekiz içerisinde bitirmeme ihtimali neredeyse yok. Bu nedenle TE seçiminiz son pickinize kaldıysa Tonyan çok ideal bir isim. Bu şekilde ilerlediğim draft’larda en çok draft ettiğim isim kendisi aynı zamanda.

12- Dawson Knox – Buffalo Bills

Geçtiğimiz sezon bulduğu TD’larla dikkat çeken bir isimdi Knox. Henüz gelişime açık bir oyuncu ve ligin en pas ağırlıklı hücumlarından birinde. Ancak burada dördüncü-beşinci opsiyon olma ihtimali çok yüksek. Bu nedenle TD bulamadığı haftalarda büyük ihtimalle size hiçbir şey vermeyecektir.

Knox için upside ise herhangi bir sakatlık durumunda oluşabilecek fırsatlar açıkçası. Geçen sezonki Schultz bu sezon Knox olabilir böyle bir durumda. Yine de Gabriel Davis’ten patlama beklemem, James Cook draft’ı ve Jameson Crowder eklemesi ve slot’ta kullanılacak olması Knox ile ilgili beklentilerimi sadece TD ve sakatlıklara indirgiyor.

Geriye Kalanlar

Eğer liginizde iki TE draft etmek gibi çılgınlıklar yapan isimler varsa geriye kalan isimlerden halen değerlendirebileceğiniz pek çok isim var. Kötü bir hücum olsa da o hücumun iki numarası olan Cole Kmet gibi, QB durumu belirsiz olsa da Deshaun Watson’ın oynadığı senaryo da etkili olabilecek David Njoku gibi, geçtiğimiz sezon bir-iki maç ışık gösteren Pat Freiermuth gibi isimler halen duruyor.

Bu isimler haricinde özellikle daha çok oyunculu liglerde değerlendirdiğim, fiziksel olarak etkilendiğim Jelani Woods gibi, geçtiğimiz sezon TD’ları ile tepelere oynayan Hunter Henry gibi, elit bir QB’ye kavuşan Albert Okwuegbunam gibi, elit bir hücumun parçası olan ve ölü Jared Cook’a bile zaman zaman iş yaptıran Justin Herbert’a sahip Gerald Everett gibi isimlere de göz atabilirsiniz.

Bu listedeki isimler haftadan haftaya matchup’lara göre kullan at şekilde pek hala kullanılabilir. Bu nedenle iyi bir haftadan sonra dahi yere atmaktan korkmayın… :)