Merhabalar tüm NFLTR okurları! Bugün sizlerle ligin en dengesiz pozisyonunu fantezi futbol için tartışıyor olacağız. Pozisyonun doğası gereği kadroda her hafta düzenli iş yapan isimlerle, bir anda parlayıp tüm eşleşmenizi size kazandırabilecek isimleri bir arada harmanlamak çok önemli. Ligin geldiği pas odaklı noktada ve bu sezon pek çok running backte’ki soru işaretleri sebebiyle ilk turdan dört-beş WR’ın seçildiğini görebiliriz. Açık konuşmak gerekirse en önemli incelenmesi kısım en tepeden ziyade orta sıralar olacaktır. Buralardan kademe atlayacak, patlama yapacak oyuncuları buluyoruz. Yine de usulüne uygun olması açısından WR#1 kadromuzla başlayalım isterseniz. Sıralamada farklılıklar olsa da gerek uzman konsensususyla gerek ADP ile ilk beşli grup açısından hemen hemen aynı düşünüyorum. Aşağılara indiğimizde tabi ki de pek çok fark ortaya çıktı. Elimden geldiğince neye neden inandığımı açıklamaya ve sizlere oyuncuların bu sezon neler yapabileceğine dair fikir vermeye çalıştım. Ama bekleyin asıl dananın kuyruğu WR#2-WR#3 zamanı gelince kopacak gibi…

Listeye dalmadan önce mansiyon ödüllerimizi de verelim, bu oyuncular tabi ki de sonraki yazılarda karşımıza gelecekler ama şimdiden birer cümle ön fikir almakta fayda var. Bu isimlerden de önce tier listemizi de hemen şuraya bırakalım:

Tier 1 – WR1 WR2

Tier 2 – WR3 WR4 WR5

Tier 3 – WR6 WR7 WR8 WR9

Tier 4 – WR10 WR11 WR12 WR13 WR14

Buradaki tier’ların içindeki WR’ları birbirlerinden çok da ayrıksı görmüyorum. Kovaladığım ve genel draft sıralarında da aralarının açılmasını beklediğim yerlerde de tierları kırdım. Bu listenin dışında olup da girme ihtimali olan isimlere gelecek olursak:

D.J. Moore, WR15: Hemen hemen her sezon kötü QB oyunları nedeniyle TD sayılarına ket vurulan bir isim D.J. Moore ama bir şekilde 1,000 yard ve üç TD yapmayı başarıyor. Bu sezon daha derli toplu olmasını bekliyorum Panthers’ın Sam Darnold ile birlikte. D.J. Moore yine buralarda gezinecektir.

Tee Higgins, WR14: Bütün işaretler Higgins’in efektif bir sezon geçireceğini gösteriyor ve büyük ihtimalle WR#1 olarak bitirecek. Sezonun son haftasına kadar olan ikinci yarısında Chase’ten daha çok puan getirmeyi de başarmıştı ama takımda Ja’Marr’ın varlığı onun zirvesine her zaman ket vuracak ama güvenli bir seçim olacağını düşünüyorum.

Keenan Allen, WR13: Geçtiğimiz yıl onu o özel kılan rota koşuculuğunun ve efektifliğinin geriye gittiğini düşünüyorum. Sıfır boom performans göstermiş olması ve Mike Williams hakkındaki görüşlerim de onu listenin hemen dışına itti…

12- Mike Williams – Los Angeles Chargers

Bu sezon artık Herbert’ın birinci opsiyonu olacağını düşünüyorum Williams’ın. Öncelikle bu sezon 19 redzone target’ı ile Allen’ın çok da gerisinde kalmadı. Williams’ın problemi bunları yakalamaktaydı açıkçası. Sezona fırtına gibi girdi ve onu draft edenlere sezonu kazandıracak gibi de gidiyordu. Sonra işler onun için sarpa sarsa da sezonu yine de WR#1 olarak bitirmeyi başardı.

Onun için iyiye gidebilecek noktalardan birincisi pas yakalama yüzdesi, 129-76 artmaya çok müsait bir oran. İkinicisi ise kulağa tuaf gelebilir ama TD sayıları. 2019’dan bu yana endzone’da Davante’den daha fazla pas atılmış bir isimden söz ediyoruz. Sadece tutamadı.:) Yani gelmek istediğim nokta, görece iyi gitmediği bir sezonda bile Top-12 bitirmiş bir isim kendisi, bir miktar iyiye gitse bile Top 6-7 görebilecek bir isim, çünkü Chargers oyuncusu. Herbert yine muhtemelen 40 TD+, 4500yard+ bir sezon geçirecek. Bu sezon biri 50 TD atacaksa birinci adayı kendisi. Bu hücumdaki her bir oyuncuyu alabilsem keşke takımıma.

Allen geçtiğimiz yıl hiç patlayıcı değildi ve 27+ puan getiren bir maçını hatırlamıyorum açıkçası. Saha içinde inanılmaz güvenilir evet, ligin en underrated isimlerinden biri. Ancak yaşıyla da beraber artık bayrak devir teslim dönemi geldi bana kalırsa. Kariyerindeki en kötü yard/route sezonunu da geçirdi ayrıca Allen. Half-PPR formatında zaten geçtiğimiz sezon bile Williams daha çok puan getirdi. Bütün olarak bakarsak aslında tam fantezi takımınızda istediğiniz ikili gibi, biri patlayıcı biri her hafta stabil. Ancak aynı hücumda olmaları tabi ki de talihsizlik oldu.

Bana kalırsa tüm işaretler Williams’ı işaret ediyor, evet kendisi hep inişli çıkışlı göründü, halen eksikleri olan bir derin tehdit ama bulunduğu hücum ve geçen yıl gösterdikleri onu benim için buraya koyuyor.

Draft için açıkçası bir sıra vermek doğru olmaz Williams için çünkü ADP ile benim düşündüğüm yer arasında çok büyük fark olacak gibi görünüyor. Benim tahtamda 33-38 civarında bir değere sahip Williams. Ama onu çok daha ucuza alabilirsiniz draft’larda. Takımımda ikinci WR olarak çok istediğim bir isim. Riskli ama bu riske değer, kimse draft ettiği 12WR’ı WR12 olsun diye etmiyor, yukarıya çıkma umuduyla ediyor. Bu nedenle NFLTR olarak çaktırmadan tüm draft’larda çalıyoruz kendisini… :)

11- Michael Pittman Jr. – Indianapolis Colts

2021’e girerken sleeper adaylarımdan biriydi Pittman, sezonun ilk yarısını WR7 olarak kapatan Pittman için sezon buraların çok ötesinde WR22 olarak bitti. Carson Wentz etkisi diyebiliriz sanırım büyük ölçüde. Bu sezon Matt Ryan ile tam teşekkürlü bir QB’ye kavuşan Pittman için sessiz sedasız, güvenli bir top-10 bitiriş görebiliriz. Ryan işler sıkışınca gözünü karartmadan 45-50 pas atabilen bir QB. Hücumun merkezinde tabi ki de Jonathan Taylor olacak ama ilk bakışta az da olsa Super Bowl adayı gibi görünen Colts için, daha çift taraflı bir hücum bekliyorum. Sadece koşarak başarıya gitmeleri çok zor günümüzde.

Burada Pittman’ın daha da olaylara dahil olmasını bekliyorum, çaylak Alec Pierce haricinde WR kadrosunda neredeyse başka gerçekçi opsiyon yok. Sahanın öteki ucunu açan Pierce gibi hızlı bir isim de her zaman artı değer katacaktır. Bu sezon 105-110 pas yakalama ihtimali olan Pittman için geçen sezon bulduğu 5 TD yerine 8-9 gibi bir rakam gayet gerçekçi. Geçtiğimiz sezon hiçbir sayısını beleşe almadı Pittman, oturup tekrar izledikten sonra görüyorum ki, Wentz’in maçlarda attığı anlamlı TD sayısı 10 bile değildi ne yazık ki. Fark 14 sayıdan az iken, topu tutan oyuncunun ekstra çabası bir sihri olmadan attığı sayı çok azdı. Bu nedenle Matt Ryan ile doğal bir gelişim bekliyoruz QB oyununda.

Pittman’ın kendisi için de kat edilecek yol var tabi ki de. Dikkatimi çeken özelliği topu yakalamak için zıpladıktan sonra düşmeyi becerememesi oldu Pittman için. Çoğu oyunun pası tuttuğu yer civarında bittiğini görebilirsiniz onun için. Henüz üçüncü yılına giren bir WR için bir sıçrama da bekliyorum açıkçası. Dayalı döşeli bir hücumun ikinci opsiyonu konumunda, çekişmeli gittili geldili maçlarda ise birinci olmaya aday. Redzone’da aşırı target görmek için gereken fiziği de sahip profilde bir oyuncu.

Draft için gelecek olursak geç üçüncü tur seçimlerini Pittman için uygun buluyorum. Önündeki bazı isimlerin aksine iki RB almışsam ilk WR’ım olarak rahat hissedeceğim bir isim kendisi. İlk iki turu bir atlatın hele, WR ihtiyacınız olduğu an gözünüzün önünden ayırmayın kendisini…

10- A.J. Brown – Philadelphia Eagles

Benim göz testime göre ligdeki en yetenekli beş, altı WR’dan biri A.J. Brown. Fakat bulunduğu durum Eagles’a gidişiyle daha iyileşmedi açıkçası. Sezon başlarken henüz Titans oyuncusu olduğu sırada WR5 olarak görüyordum kendisini ve bu projeksiyonum açıkçası geriye çekildi bir miktar. Evet A.J. Brown düşük pas volümlü hücumlarda bile çok başarılı olmayı başardı, ligde geçirdiği üç sezonun ikisinde pas yakalama sonra yardta lig birincisi oldu. Özel bir yetenek olduğuna hiç şüphe yok. Kendisini Packers veya Chiefs’e giderken görseydik şu an 1-3 sırasını konuşuyorduk.

Eagles özelinde baktığımızda hücum sistemi büyük bir merak konusunu, sezona girdikleri gibi Hurts’ün pas atmasına müsaade mi edecekler yoksa koş koş koş devam mı hep beraber göreceğiz. Hurts konusunda bir problemim yok açıkçası, elit WR’larına kavuşmadan önce Josh Allen ve Kyler Murray’nin neredeyse bütün pas metrikleri Hurts’ün geçen sezonunun gerisindeydi. Elit opsiyonlarla beraber QB’lerin de verimlerin artması görülmemiş bir şey değil, hele hele daha ikinci full sezonuna giren bir isim için. Benim için soru işareti olan kısım söylediğim gibi hücumun koşu ağırlıklı olma ihtimali ve tabi ki de diğer pas opsiyonları. Goedert ve Smith ile beraber bu Eagles kadrosu A.J. Brown’ı dışarıda bırakırsak Titans’tan çok daha iyi. Bu nedenle topların dağılma ihtimali de bir hayli fazla. Bana kalırsa Smith PPR formatları için çok uygun bir profili ilk yılından az da olsa gösterdi. Kesinlikle en az Brown kadar hücuma dahil olacaktır.

Eagles hücumunun 2021 başı gibi olacağını düşünüyorsanız A.J. Brown’un yeri sizin için büyük ihtimalle ilk altı-yedi WR arasında olmalı. İlk iki-üç opsiyondan biri olması gerektiğini düşünenler içinse kısaca özetlersek, A.J. ilk üç WR arasında bitirmişse ligi Jalen Hurts büyük ihtimalle ilk iki QB’den biri olmuştur, buna hazır mısınız? :)

Öte yandan WR20’lere düştüğünü hatta çok bilindik bir fantezi futbol sitesinde WR19 olarak karar kılındığını da gördüm. İki yıl önce Stefon Diggs’in buralarda gördüğünü, geçtiğimiz sezon Kupp’ın yoktan çıktığını unutmayalım sadece. Yetenek orada ise şartlar optimum olmasa bile kendi işini kendi görebilen bir WR Brown. Eli yüzü düzgün, dengeli bir hücum beklediğim Eagles’ın bir numaralı silahı için WR10 güzel bir anlaşma. Önünde benzer durumdaki oyunculara kıyasla ise neredeyse her sezon gördüğümüz sağlık problemleri küçük bir soru işareti elbette.

Sıralama olarak üçüncü turun ortası gibi rahatlıkla seçebilirim Brown’u fakat takımımın birinci opsiyonu iken açıkçası rahat hissetmem. WR#1 olarak sezonu bitireceğini düşünsem de Eagles’ın sadece koşarak geçeceği ve Brown’a hiç iş kalmayacağı iniş haftaları da olacaktır. Bu nedenle takımımdaki ikinci WR olsa daha mutlu olurum. Ama işler iyi giderse gerçekçi bir WR1 bitirme ihimali var sezonu. Böyle Premium bir yeteneğe takımlarımda her zaman yer var.

9- Deebo Samuel – San Francisco 49ers

Sahada olduğu her maç ligin en iyi oyuncularından biri gibi göründü geçtiğimiz sezon Samuel. Bu offseason’daki kontrat çıkmazı bütün 49ers taraftarlarının tadını kaçırsa da işler yoluna girecek gibi. Fantezi için bakacak olursak Deebo bu sezon koşu oyununda rol almak istemediğini açıkça belirtti ve çoğu analistin ondan uzaklaşmasına yol açtı diyebiliriz. Üzerine QB belirsizliği eklendiğinde de pek çok eksper tarafından ilk-12 dışında kaldığını da gördük.

Bana kalırsa yukarıda konuştuğumuz iki sorun da büyütülmesi gereken durumlar değil; bazılarımız unutmuş olabilir fakat Deebo ilk koşu oyununda aktif olmaya başladığında 10.haftasıydı sezonun ve bu zamana kadar geçen dokuz haftada ortalama 20.7 PPR puanı ile tüm ligdeki en iyi ikinci üretime sahipti. Bu zamana kadar sadece altı kez koşmuştu hatta. QB konusuna gelmeden sadece buna bakacak olursak Deebo’Dan koşmadı senaryoda da ilk-12 performansı beklemek gayet gerçekçi. Peki işler 49ers için çalkantılı giderse Deebo’nun tekrar koşturulmayacağını düşünüyor muyuz? Bence sezonu nasıl açarsa açsın Deebo hücumun ilk sıkıştığı yerde koşmaya tekrar mahkum. Bunu yüksek verimli yapıyor, durdurulamaz bir kamyon edasıyla koşuyor adeta. Bu nedenle Trey Lance ismi havada uçuşurken riskli bir seçim olsa da upside cidden çok yüksek.

Gelelim Trey Lance mevzusuna; lige gelirken inanılmaz beğendiğim bir oyuncuydu kendisi. Lakin iki yıldır futbol oynamıyor desek yeridir. Uğruna draft pick’leri harcadığınız, geleceğimizin QB’si dediğiniz bir oyuncuyu, Jimmy G var diye üç yıl boyunca top oynamadan oturtamazsınız. Bu nedenle starter olmasına yüzde 90-95 kesin bakıyorum. 49ers ise ilk QB sakatlığından sonra Jimmy için pazarı yoklayacaktır tekrar. Trey Lance yeterince hücumu besleyebilir mi? Beslemese de dediğimiz gibi takımın ilk opsiyonu için o kadar korkmuyorum, Lance’in fos çıkması durumunda Kittle gibi Aiyuk gibi parçalar için endişelenirim. Trey Lance ve Elijah Mitchell koşu oyunundan çalacak mı? Tabi ki de çalacaklar ama burada soru Mitchell ilk sezonundan sakatlığa teşne bir oyuncu gibi göründü her ne kadar çok iyi bir koşucu olsa da. Lance içinse koşmak her zaman bir opsiyon ama gelecek QB’nizi ne kadar o kısa yardları almak için kalabalıkların arasında koşturmaya çalışacaksınız? Burada Deebo’nun sene başında hiç olmasa bile her an devreye girmesi muhtemel. Yani rakamsal olarak bakacak olursak seneye top-15 arasında bitirmesi çok muhtemel olan bir WR var elimizde ve daha önce gösterdiğine biraz benzer bir koşu performansı ile Top-5 olmaması için hiçbir neden yok. Bu nedenle WR9 onun için gayet makul bir fiyat.

Draft yeri olarak ise üçüncü turun hemen başını uygun görüyorum. Takımıma Deebo’yu alacaksam diğer pozisyonlarda daha garanti isimler isterim sadece. Draft’ın buralarına geldiğimizde güzel RB opsiyonları da olacaktır, o anki kadro yapınıza göre seçim sizin… :)

8- Tyreek Hill – Miami Dolphins

Off-season’daki şüphesiz en büyük transferler biri Tyreek Hill. Üzerinde soru işareti olmayan, ligin en farklı yeteneklerinden biri. Yıllardır gördüğümüz sürati ve her an her topu endzone götürebilme ihtimali onu en özel tekil silahlardan biri yapıyor. Takım değiştirmemiş olsa ilk 2-3 WR’dan biri olacaktı kesinlikle. Fakat şu an üzerinde iki soru işareti var.

Birinci Patrick Mahomes’tan Tua’ya gerileyen bir QB oyunu. Analizlerde sık sık Tua’nın az atsa da isabetli derin top gönderdiği gibi bir varsayım var. Bu kadar az derin pas deneyen bir isim için bana kalırsa yeterince ikna edici değil. Gözümüzle gördüğümüzde hepimiz biliyoruz; bu ligde kimin iyi derine top atıp atmadığını. Kyler Murray, Russell Wilson, Herbert vb… bunlarla kıyaslandığında adı bile geçmez ne yazık ki. Tüm analizler Waddle için de çok yüksek fakat ben Tua’nın iki adet WR’ı fantezi adına Top-15’e sokabileceğini düşünmüyorum. ADP olarak Top-15’te iki WR’ı olan şu an iki QB var. Biri hakkıyla Joe Burrow, diğeri de Tua. Burada bir fiyat artışı var bana kalırsa.

İkinci problem ise takımın yeni koçu Mike McDaniel’in 49ers kökenli olması ve bana kalırsa koşu ağırlıklı bir hücum görecek olmamız. Şu an konuştuğumuz isim Tyreek Hill olmasa çok daha şüpheci olacağımıza eminim bu konuda. Ama bir şekilde topun onla buluşturulacağını ve gerisini Tyreek Hill’in tek başına getirebileceğini düşünüyorum. Fakat takımın O-line sıkıntısı da Tua’ya eklenince derin tehdit meselesinin biraz azaldığını düşünmekteyim.

Waddle benim için bir çekince değil açıkcası. Çaylak sezonu gibi bir sezon geçirse dahi iyi bir hücumda, iyi bir pas hücumunda ikisini de besleyecek kadar pas atılıyor. Hatta sahayı daha da açması anlamında Waddle’ın varlığı iyi bile diyebiliriz. Saha üzerinde opere ettikleri alanlar da birbirlerinden farklı profil olarak. İş dönüp dolaşıp Tua’ya kalacak gibi görünüyor. Eğer Tua’nın çıkış yakalayıp 4000+ yard, 30+ TD atacağını düşünüyorsanız Tyreek Hill sizin WR5’iniz olmalı. Tua’nın boncuklayacağını düşünüyorsanız da ilk 15 dışında kalması muhtemel. Ben geçen sezona benzer bir çizgide olacağını düşünüp Hill’i buraya yazıyorum. Kendisi adınaysa hiçbir şüphem yok açıkçası.

Draft yeri olarak erken üçüncü tur bence gayet ideal. Takımınız ikinci WR’da olabilir, bir RB, bir top-TE’den sonraki opsiyon da. Ancak bana kalırsa ilk iki turda iki RB alan arkadaşların uzak durması gereken bir oyuncu ilk WR’ları olarak.

7- Mike Evans – Tampa Bay Buccaneers

Tom Brady’nin gelişinden beri Mike Evans için her zaman aynı şüpheler var. Üretimi çok TD bağımlı, haftadan haftaya dengeli değil vs. Evet TD sayıları kalıcı değil ama mevzu olan adam Evans ise bu doğru değil. Mükemmel bir redzone silahı, Lige girdiği 2014’ten beri 1000 yardın altına hiç düşmeyen bir performans. Bu sezon da 1100+ yard, 10+ TD göreceğimiz neredeyse kesin gibi. Mike Evans için upside ise Chris Godwin’in sezonun bir bölümü büyük ihtimalle kaçıracak olması. Bu nedenle özellikle sezonun başında normalden daha çok pas yakalayacağını düşünüyorum. Buradaki volümün bir kısmı da Gage ve Lenny’e de kayacaktır elbette.

Şu an ADP’si WR11 olan Mike Evans için bana kalırsa bu fiyatı tabanından açılmış. Son iki sezondur WR#1 kategorisinde sezonları bitiriyor ve bu sezon pas oyunun diğer büyükbaşı sakatlıklarla girecek yıla. Off-season ilerledikçe Godwin için daha net şeyler duymaya başlayacağız. İlk hafta oynamaya hazır olursa elbette Mike Evans’ın sıralaması düşecektir. Ben en az bir, bir buçuk ay kaçıracağını düşünen taraftayım. Sıralamamı da buna göre yapıyorum. Bu süreç uzayacak olursa daha da tepelere koymamak için hiçbir sebep yok kendisini. Bütün sezon tek başına, Brady’nin birinci opsiyonu olacağını bilsem kesinlikle ilk beş içeresine koyardım kendisini. Bir de Brady olunca topun daha efektif ve eşit dağıtıldığını görebiliriz her zaman. Goat her zaman isimsizleri bile bir şekilde oyuna sokabiliyor bildiğiniz gibi.

Draft sırası olarak ilk tur RB alan herkesin dönüşte ikinci turda aklına gelmesi gereken bir isim Mike Evans. Burada karar sizlerin; güvendiğiniz bir RB kaldıysa ona da yönelebilirsiniz. Benim için Evans’ın ideal yeri ikinci ve üçüncü tur dönüşü civarı açıkçası. 21-26 arasında seçilmesini bekliyorum. Ne alacağınızı bildiğiniz high-end bir WR kendisi. Bu nedenle orta turlarda saçma upside pickleri yapmama izin veriyor diyebilirim. :) Şu tarihe kadar mock draft’larda en çok draft ettiğim WR büyük ihtimalle Mike Evans.

6- CeeDee Lamb – Dallas Cowboys

Amari Cooper ve Cedrick Wilson’ın ayrılığından sonra pastada ciddi bir pay CeeDee Lamb ve Dalton Schultz’a kalmış gibi görünüyor. Buradaki büyük kısmın tabiki de Lamb’e gitmesini bekliyorum. Elliot ve Pollard gibi iki adet iyi RB’i olsa da takımın pas oyunundan o kadar da uzaklaşacağını düşünmüyorum.

Bu ayrılıklardan sonra özellikle 15 yarddan kısa mesafi pasların neredeyse yüzde 80’i hedefsiz kaldı diyebiliriz. Ceedee Lamb üzerinde bir hype var evet ve bu çok büyük bir etken fakat durumun yanlış okunduğunu düşünüyorum. Genelde oyuncular ayrıldığında boşta kalan pas hedefleri RB’lere kayıyor NFL’de. Özellikle belirttiğimiz gibi kısa mesafe hedeflerin neredeyse yok olması açıkçası daha çok Pollard ve Zeke’in işine gelecektir. Peki Lamb bunun neresinde? Lamb sonunda lige girerken projekte edildiği gibi derin tehdit olarak sık sık oyanayabilecek. Oyununu Amari Cooper nedeniyle belirli bir alana sıkıştırmasına gerek yok. Bu nedenle Lamb’in sık sık derin paslarda etkili olup puanları topladığını göreceğimizi düşünüyorum.

Tabii ki de Cooper’ın gidişi ona olan Cornerback ilgisini arttıracaktır. Sahanın diğer tarafını açan bir oyuncu tabiki de yardımcı olacaktı ona. Bu nedenle Gallup’un dönüşü ve çaylak Tolbert’ın performansı önemli. Lamb için kritik çizgiyi de buranın belirleyeceğini düşünüyorum. Bu kadar target boştayken Dallas hücumunda işler yolunda giderse Top-3 WR arasına girebilir Lamb. Tersi durumda ise iyi CB’ler tarafından tutulduğu haftalarda sallantılı performanslarla bir ileri bir geri görebiliriz. Bu durumda dahi ilk 12 dışına çıkacağını düşünmüyorum sezon sonunda. Fakat istediğinizi hafta hafta almış olmayabilirsiniz.

Onu benim adıma Mike Evans ’ın önüne koyan şey yaşıyla beraber aşırı volüm görme ihtimalinin olması. Evans her ne kadar bir TD canavarı olsa da Brady’nin yürüttüğü bir hücumda daha dengeli topun dağılacağını düşünüyorum. O patlayıcılık, tüm oyunun merkezi olma ihtimali beni cezbediyor Lamb’te. Ligini kazanmak isteyen bir insan olarak böyle düşünmeyi mantıklı buluyorum. :)

Sıralama olarak 19-24 arasında gitmesini beklediğim Lamb, bana kalırsa en çok Top 4-5 RB’in ilk turdan alındığı bir senaryoda ilk WR olarak ikinci tura yakışıyor. Bir nevi önceden konuştuğumuz “Hero RB” sisteminin iki elit WR’ından biri olmaya en büyük aday. Üçüncü turda da az önce konuştuğumuz Allen gibi standartları belli isimlere yönelebilirsiniz. Benim tahtamda ise şu an kendisi 20. Sırada.

5- Stefon Diggs – Buffalo Bills

2020 sezonundan sonra beklentilerin altında kalmış gibi görünen Diggs, aslında sezonu yine Top-10 içerisinde bitirmeyi başardı. Size menajer olarak böyle hissettiren ise çıkıp bir maç dahi size kendi başına kazandırmamış olması. Bu nedenle onu güvenli sizi üzmeyecek bir opsiyon olarak düşünyorum. Josh Allen ile birlikte WR1 upside’ı var mı tabi ki de var. Fakat bu sezon Bills tarafında bir patlama göreceksek Gabriel Davis’ten göreceğimizi düşünüyorum. Tam zamanlı oyanmamasına rağmen geçtiğimiz sezonlarda gördüğü redzone target sayısı cidden inanılmaz olan bir isim. Playofflardaki performansı da ortada. Bunlar kafamda Diggs’i ilk ikinin hemen arkasına yazmama engel olan başlıca etmenler.

Her ne kadar olumsuz konuşmuş olsak da Diggs halen inanılmaz yetenekli bir WR. Geçtiğimiz sezon Bills özelinde tuaf bir sezondu açıkçası. Sezon başında sahneyi Sanders’a kaptıran Diggs, sezon sonlarında Bills’in Devin Singletary denemesinde de zarar gören isimlerden oldu. Bir miktar rahatlıktan ötürü deneysel geçtiğini düşündüğüm normal sezonda, daha çok kora kor maçlara çıkması halinde Diggs çok rahat devreye girebilir. Bu nedenle onu güvenli tepe opsiyonların sonuncusu olarak düşünüyorum.

Sıra olarak 12-16 arasında gitmesini beklediğim Diggs’ten sonra iki tepe TE ile birsürü RB’in draft edilmesini bekliyorum 6.WR’a kadar. Tahtada garanti olarak gördüğünüz RB’ler gittikten sonra Diggs göz atılması gereken bir isim.

4- Davante Adams – Las Vegas Raiders

Yıllar boyunca Rodgers sağ olsun, konsantre edilmiş bir target share gören, sürekli endzone’da aranan, her zaman ilk opsiyon olan bir oyuncuydu Davante. Bu sezon Raiders’ta da bu kadar olmasa da yüksek biçimde kullanılacağına eminim. Başka bir QB ve takım olsaydı herkesin daha heyecanlı olacağını düşünüyorum. Fantezi özelinde sürekli şüphe ve kuşku dolu yorumlar okuyorum. Derek Carr bu kadar opsiyonu besleyebilecek mi? Yeterince TD atabilecek mi?… Fantezi tahminlerimi yaparken tabii ki de bunu göz önünde bulunduruyorum. Ancak ilk olarak evet Carr bunları başarabilecek bir QB. Elindeki yeni silahı ve aklı başında bir koç ile 4000+ yard pas atması çok muhtemel. Fakat diyelim ki Carr bunların hiçbirini yapamadı; burada endişeleneceğim isim Adams yerine Waller gibi, Renfrow gibi ikincil opsiyonlar olur. Yıllar boyunca kötü hücumlarda Allen Robinson gibi Roby Anderson gibi oyuncuların WR#1 performanslarını gördük. Bu tip durumlarda genellikle as olan hedef işini bir şekilde görüyor, olan kalanlara oluyor.

Şimdi gelelim gerçeklere, Raiders hücumu iyi olacak, Raiders rekabetçi bir takım olacak ve Carr o pasları atacak. Benim fikrim bu şekilde. Siz de böyle düşünüyorsanız Davante Adams hakkında bir kuşkunuz olmasın. Yüzde 25+ target share görecek, iyi olmasını beklediğimiz bir hücumda ve tabii ki de en önemlisi ligin en iyi WR’ı bu adam. Daha da açık konuşmak gerekirse süreklilik ve garanti anlamında önündeki iki isimden de daha iyi olacağını düşünüyorum. Bu bir RB sıralaması olsa garanticiliği sevdiğim için ikinci sıraya yazardım Davante’yi. Fakat WR pozisyonu için upside’ı tercih ediyorum genellikle. Liginizi kazanmaya çalışacaksanız bana kalırsa daha iyi olan yöntem bu.

İlk kez Rodgers olmadan izleyeceğimiz Davante’yi Diggs’in önüne koymamın sebebi ise tamamen yetenek. Açıkçası Diggs için ortam Davante’ye kıyasla çok daha müsait. Fakat bu pozisyon özelinde yeteneği diğer fantezi yazanlara göre bir tık daha önemsiyorum her zaman. Draft sırası olarak 12-15 arasını uygun görüyorum kendisi için. Şu an için Davante’yi en düşük fiyatından alıyorum açıkçası. Off-season’daki olumlu gelişmeler, kamptan haberler vs. bu sıralamasını her an yükseltebilir. Bir Packers’lı olarak sesleniyorum, yolun açık olsun kadim dostum…

3- Ja’Marr Chase – Cincinnati Bengals

Her izlediği oyuncuya tarihin şunu bunu diyen yeni kuşak gençleri gibi olmak istemiyorum ama izlediğim en iyi çaylak WR sezonunu kendisinden gördüm. Tee Higgins’in sakatlık problemlerinden kurtulduğu dönem bir miktar frene bassa da tüm sezon artı playofflarda ne kadar özel bir oyuncu olduğunu gösterdi. Super Bowl’da Jaylen Ramsey’e sağladığı üstünlük hala taze kafamda. Ve tüm bunları bir yıl futbol oynamadığı yılın ardından yapması korkutucu.

Bengals hücumu “unleash Burrow’’ moduyla henüz her şeye yeni başlıyor daha. Pek çok keskinleşecek daha da iyiye gidecek pek çok alanı var Bengals’ın. Özellikle offseason’da yapılan O-Line eklemeleri tam isabet oldu. Bunun Mixon başta olmak üzere tüm hücumu rahatlatacağı kesin gibi. Bu da Burrow’ın Chase’in sıkça koştuğu derin rotaları daha çok bulabileceği anlamına geliyor.

Geçtiğimiz sezon 13 TD bulan Chase için bu rakam gayet iyi. Fakat PPR formatı için stili itibariyle aşırı pas volümüne sahip bir oyuncu olmayacak gibi. Bu aynı üretkenlikte olsa bile kısa pas yakalayan meslektaşlarından bir adım geriye koyuyor onu. Ancak gelen duyumlar slotta daha da çok kullanılacağı yönünde bu sezon. Fakat tüm bunlara rağmen patlayıcı performanslar konusunda şimdiden çok ayrı bir yerde duruyor Chase. İniş yaşadığı haftalar olsa da henüz ilk yılında gösterdikleri onu Diggs ve Adams ile bulunduğu Tier 2’nin en tepesine koyuyor benim için. Daha doğrusu burada ne istediğiniz de çok önemli. Örneğin Diggs ve Adams’ın her maç düzenli pas volümü göreceğini ve varyanslarının daha az olacağını düşünüyorum. Fakat benim tercihim bu konuda bana hafta kazandırabilecek Chase’ten yana. Ne aldığımı bileceğim düzenli puan getiren recieverları daha düşük profilde olsa da arka sıralardan bulabilirim.

Pek çok draffta Davante Adams’ın hatta Diggs’in arkasında gördüğüm, zaman zaman ikinci turun ortalarına bile düşen Chase için geç ilk tur, erken ikinci tur gayet iyi fiyatlar. İkinci turun ortasına düşeceğini bilsem ilk turda başka bir WR’a dönüp bakmam bile açıkçası. Benim sıralamamda ise ilk dokuz RB’im ve tepedeki iki WR’dan sonra gelen ilk isim, sıra olarak #12. Yani kendisini tur dönüşünün hemen oralarda kovalıyor olacağım. Burada Mixon veya başka bir sağlam RB ile çiftlemek veya az önce düzenli varsaydığımız bir WR ile draft etmek mantıklı olacaktır.

2- Justin Jefferson – Minnesota Vikings

Lige girdiği günden beri ortalığı kasıp kavuruyor. Çaylak yılında yaptıklarından sonra geçen sezon onu ikinci tur sonları ve üçüncü turun başlarında draft edilirken gördük sık sık. Kendisine daha çok güvenmemiz gerektiğini ve belki de ligdeki en iyi dört-beş WR’dan biri olduğunu şimdiden gösterdi.

Bu sezona girerken takımıyla ilgili birkaç şüphe olsa da, Adam Thielen sahadayken bir miktar daha tutuk görünse de, şu iki sezonda gösterdikleri onun nasıl bir canavar olduğunu açıklıyor. Rakamlarına baktığımızda yakalama başına pas yardının çok yüksek olduğu dikkat çekiyor. Bunu tek sezon gösteren oyuncular için istisna olduğunu düşünebilirsiniz ama Jefferson bunun kendine has bir yeteneği olduğunu sahada her seferinde kanıtladı.

2022 için bakacak olursak yeni koç ekibiyle beraber daha az koşan bir takım izleme şansımız oldukça yüksek. Geçen sezon 108 pas tutan Jefferson’ın bu sezon 130+ rakamlara çıktığını görmek sürpriz olmayacaktır. Ona ket vurma ihtimali olan tek şey Adam Thielen denen adamın, sapık gibi bir endzone tehdidi olması. Yıllardır bir şekilde o TD’ları bulmayı başarıyor. Yavaş yavaş yaşlandı muhabbetleri duysak da, halen bu alanda sıkça kullanılacaktır. Burada bir benzerini bize yaratacak olan şey total olarak Vikings hücumu olacak gibi görünüyor. Daha rekabetçi ve iyi bir takım izleme şansımız gayet yüksek. Dalvin Cook’tan olan beklentilerimin düşmüş olması tabiki de Jefferson ve Thielen için olanları arttırıyor. Geçen sezon 10 TD bulan Jefferson için bu sayının artması da çok muhtemel. Şu zamana kadar vasat Vikings ile yaptıkları ortadayken takımla beraber onun da gelişmesini beklemek hiç de hayal değil.

Kendisini Kupp ile beraber Tier 1 olarak görüyorum. Yetenek ve fırsat olarak arkasındaki Chase, Diggs ve Adams ile çok yakın bulsam da Chase’e göre stili itibariyle daha çok pas tutacağını düşünmem, Diggs’ten çok daha patlayıcı maç çıkarıp size hafta kazandırancak olması ve Davante’yi yeni hücumu ile beraber henüz hiç görmemiş olmamız, topların nasıl dağıtılacağını bilmememiz, Jefferson’ı bu oyuncuların bir gömlek üstüne koyuyor benim için.

Draf sırasına koyacak olursak kendimce elit workhorse RB’ler ve tabii ki de Kupp tahtadan gittikten sonra Jefferson için düşünmeye başlayabilirsiniz. Tahminimce 6-10. Sıra arasında gitmesi çok muhtemel. Benim içinse #8 sıranın vazgeçilmez ismi oldu bile mock draft’larda…

1- Cooper Kupp – Los Angeles Rams

Tarihin en iyi WR sezonunu geçirdi belki de Kupp, “triple crown’’ başarısı da cabası.  Şu zamana kadar herhangi bir yazıma denk geldiyseniz sadece geçmişe takılı kalarak analizlerimi yapmadığımı görmüşsünüzdür. :) Fakat Kupp için daha derine inmek gerekirse Goff’la bile elit performanslar göstermeyi başarmış bir isimdi kendisi. Sezon başında Matthew Stafford’ın gelişiyle beraber ligin ilk haftasından itibaren ortalığı kasıp kavurdu.

2022 sezonuna girerken de farklısını beklemek için çok büyük bir neden yok. Çok az sayıda insan olsa da Allen Robinson hamlesiyle beraber bir miktar korkanlar oldu Kupp için. Fakat sezon başında Robert Woods’la olsun, ikinci yarısında Odell’le olsun her zaman elit perfomans gösterdi. Rams hücumu iki hatta üç WR’ı çok rahat besleyebilecek kadar skor üretiyor ve pas atıyor. Ki Allen Robinson OTA’lerden gelen haberlere rağmen, en son kendisini gördüğümüzde saha içinde ölü taklidi yapıyordu. Bu nedenle Kupp için bir kuşkum yok.

Oyun stili itibariyle de fantezi WR’ı için en uygun profilde olduğunu söyleyebilir. Slotta aktif, ağır pas volümü görüyor ve mükemmel bir hücumun parçası. Geçmişteki ve geçen sezonki başarılarına da hesaba katarsak kendisi adeta bir “Hero WR’’. İdeal RB tanımımı yaparken tik atmak istediğim her şeyi Kupp WR’dan dolduruyor. Bu sezon 10 adet playoff takımıyla karşılacak olan Rams için çekişmeli ve bol paslı maçlar da ufukta gibi. Geriye gitmesin derken performansını yükselte bilebilir. Bunu tarihin en görkemli WR sezonlarından birinden sonra söylemek cidden inanılmaz.

Geçen sezon yaptıklarından bahsetmişken; 145 pas yakalama, neredeyse 2,000 yard ve 16 TD. Performansı geriye gitse dahi Kupp’ın yarattığı fark o kadar büyük ki yüzde 15-20 geriye atsa bile halen ligi WR1 olarak bitirmesi çok muhtemel. Listemizde en tepeye aday olan Jefferson için soru işaretleri de Kupp’a oranla daha fazla. Bu nedenle PPR formatlı draftlarda ilk iki RB’den sonra önünüze düştüğü gibi gönül rahatlığıyla seçebilirsiniz. Bu sırayı sonuna kadar hakketti Kupp. Bu kadar volatil bir pozisyonda onun gibi bir köşe taşı cidden çok değerli…