Geçmişte yapılan hamleler bugünümüze ve yarınımıza şekil verir. Bu hamlelerin en kilit temelleri de draft günleri atılır. Bugün, detayına ineceğimiz takım draft tercihleriyle bol bol tartışılan Green Bay Packers olacak. Taraftarların çok şikâyeti olduğu kararlar olmasına rağmen draft’tan çok özel oyuncular çıkartabilen bir ekip. Buradaki önemli kararlar da takımların oyuncu seçme becerilerini ölçüyor. Franchise’larının geleceğine şekil veren yöneticilerin takımın kemiğini oluştururken yaptığı hamlelerdir. Aradan beş yıl geçtikten sonra takımları oturduğumuz yerden değerlendirmek kolay elbette ama asıl oradaki GM’lerin o an işleri çok zor. 2017 draft senesi de Packers’ın efsanevi genel menajeri Ted Thompson’ın son draft’ıydı. Gelin biz de bu tercihlere hep beraber bir göz atalım…

Packers 2017 Draft Sınıfı

Draft’ı Yapan GM: Ted Thompson
Draft Zamanı Head Koç: Mike McCarthy
Draft’ın Öne Çıkan Özelliği: Running Back’ler

İlk Seçim: Kevin King
Pozisyon: Defensive Back (DB)
Sırası: 2. Tur, 33. Sıra
Yetiştiği Takım: Washington Huskies
Sonraki 10 Seçimde Seçilebilecek Bazı Oyuncular: Cam Robinson (Jacksonville Jaguars), Budda Baker (Arizona Cardinals), Marcus Maye (New York Jets), Dalvin Cook (Minnesota Vikings), Marcus Williams (New Orleans Saints)

Kevin King, olaylı adam, çoğu zaman Packers taraftarlarının saçını başını yoldurmasıyla akıllara kazındı. Packers’ın burada trade back yaparak aldığı King’in öncesinde orijinal seçimiyle alabileceği Wisconsin mezunu, son “Yılın Savunma Oyuncusu” ödülü sahibi T.J Watt’ın kaçırması da ayrı bir yara olarak halen durur. King’in, 2020 sezonunda konferans finalindeki Tampa Bay Buccanners faciası da halen taraftarların rüyalarına karabasan olarak saldırıyor. İyi oynadığı 2019 senesi dışında çok büyük hayal kırıklığı olan Kevin King bizlere iyi anlamda da küçük birkaç şey göstermişti ama tablonun eksi tarafında ağırlık bir hayli fazlaydı. Geçtiğimiz sezon itibariyle artık Packers ile yolları ayırdı ve henüz bir kulüple de anlaşamadı…

Draft Puanı: D+

İkinci Seçim: Josh Jones
Sırası: 2. Tur, 61. Sıra
Pozisyon: Defensive Back (DB)
Yetiştiği Takım: North Carolina State
Sonraki 10 Seçimde Seçilebilecek Bazı Oyuncular: JuJu Smith Schuster (Pitsburgh Steelers), Alvin Kamara (New Orleans Saints), Cooper Kupp (Los Angeles Rams)

Yine Packers yine bir defensive back uğruna gözden kaçan bir yetenekler. Alvin Kamara’ya zaten girmiyorum bile çünkü bu draft sınıfı her yerde running back kaynadığı için bunu fazla sorgulamamak lazım. Son Super Bowl MVP’si, son “Yılın Defans Oyuncusu” ardından kaçan “Yılın Hücum Oyuncusu” ödülü sahipli iki oyuncu ve tarihin en dominant sezonlarından çıkan Cooper Kupp’ın kaçırılması da büyük bir yara oldu. İlerleyen turlarda böyle oyuncuların gözden kaçması gayet normal olabiliyor, buralarda yeteneği anlamak her anlamda oyuna çok özel bir bakış gerektiriyor fakat değil miydi bu Packers ikinci ve üçüncü turlarda en iyi wide receiver’ları bulması gereken?

Biraz oyuncudan da bahsetmek gerekirse, takıma büyük bir potansiyelle geldi aslında. Güçlü bir fizikle etkileyici bir hıza sahipti, Packers sınıfının en hızlı oyuncusuydu, box’a gelebilmesiyle de özellikle nickel savunmalarda çok iyi bir parça olabilirdi. Green Bay’de hataları bol iki tane az verimli sezon geçirdi ama football dışı hastalık sebebiyle 2019 sezonu öncesinde serbest bırakıldı. Böylelikle, Packers’a çok yararı olan bir seçim olarak kitaplara yazılamadı.

Draft Puanı: F

Üçüncü Seçim: Montravius Adams
Pozisyon: Defensive Tackle (DT)
Sırası: 3. Tur, 93. Sıra
Yetiştiği Takım: Auburn

Sonraki 10 Seçimde Seçilebilecek Bazı Oyuncular: Kenny Golladay (Detroit Lions), Rasul Douglas (Philadelphia Eagles), Jonnu Smith (Pittsburgh Steelers), Trey Hendrickson (New Orleans Saints)

Yine kaçan bir wide receiver görüyoruz. Tekrar söyleyeyim bu oyuncuları bu noktada kaçırmak bir suç değil, bulabilmek bazen yetenek bazen de şans. Şu an yapabildiğim tek şey Saints’in bu draft sınıfına tekrar hayranlık duymak. Adams, 2018 sezonundan sonra başarılı olması için beklentiler vardı, ancak 14 maçta sadece snap’lerin yüzde 18’ini oynayarak 11 tackle yapabildi. Oyunları Tyler Lancaster ile Kinglsey Keke’ye kaptırınca takımda bir şans daha bulamadı ve geçtiğimiz sezon öncesi takımdan kesildi. O zamandan beri Patriots ve Steelers ile beş maça çıktı. Sonunda, Packers adına bust olan bir seçim oldu, diyecek çok şey yok.

Draft Puanı: D-

Dördüncü Seçim: Vince Biegel
Pozisyon: Outside Linebacker (OLB)
Sırası: 4. Tur, 108. Sıra
Yetiştiği Takım: Wisconsin
Sonraki 10 Seçimde Seçilebilecek Bazı Oyuncular: Eddie Jackson (Chicago Bears)

Packers’ın yaptığı yerel bir oyuncu tercihi. Buradan zaten artık iyi bir oyuncu çıkartınca altın çıkarmış oluyorsunuz. İlk turun karşılığında alınan bu seçim hakkında T.J. Watt’ın kaçmasına sebep olan seçim de bu olmuş olabilir. Green Bay bu draft’tan yanlış Wisconsin mezununu çıkardı diyebilirz. Buradan bir verim elde edilmedi, kaçan da çok oyuncu olmadı. Biegel de Green Bay kariyeri kısa süren isimlerden. Sadece bir sezon oynarken dokuz maça çıktı ve iki adet yard kaybettiren tackle dışında Packers’a adam akıllı bir katkısı olmadı.

Draft Puanı: D-

Beşinci Seçim: Jamaal Williams
Pozisyon: Running Back
Sırası: 5. Tur, 134. Sıra
Yetiştiği Takım: BYU

Williams seçimi, draft’ımızın ilk hücum seçimi ve bulunduğu noktadan da yapılabilecek güzel ve başarılı bir seçim olarak görüyorum. Ondan 12 seçim sonra gelen George Kittle için daha iyi bir tercih olabilirdi diyebiliriz ama artık bu çok zorlama olurdu. Green Bay’de geçirdiği dört yılda taraftarların gönlünde renkli ve eğlenceli kişiliğiyle taht kurmuştu. Oynadığı oyunla da ideal bir verim veren koşuculardan. Packers formasıyla 60 maça çıkarken 20 maçta starter olarak sahadaydı. Her şeyiyle Packers’a renk katan eğlenceli ve güzel bir 5. Tur draft seçimi…

Draft Puanı: A-

Altıncı Seçim: DeAngele Yancey
Pozisyon: Wide Receiver (WR)
Sırası: 5.tur 175.sıra
Yetiştiği Takım: Purdue

Beklentilerin düşük olduğu ama yine rezil bir draft seçimi ile daha karşı karşıyayız. Packers, Yancey’i bir maç dahi sahaya koymadı ve 53 kişilik kadroda kendine yer bulamadı. Purdue mezunu Yancey için alınan 175 ve 238.sıra karşılığında 172. seçim Denver’a kaldı. Broncos ise burada Isaiah McKenzie seçimini yaptı. Şu an Buffola Bills’te derin rotalarda takıma katkı sağlayan ve return’lerde de başarılı olan daha yetenekli ve belki de Packers formasıyla Rodgers’la beraber daha iyi olabilecek bir oyuncu daha kaçırılmış oldu. Şimdi söylenmek kolay ama zamanında bunu da anlamak çok zor oluyor. Ancak yine hep dediğim gibi kurt gibi bir GM ve oyuncu izleme ekibi buralarda fark yaratan hamleleri görürse kilit oyuncu problemi gelecekte çözülebiliyor.

Draft Puanı: F

Yedinci Seçim: Aaron Jones
Pozisyon: Running Back (RB)
Sırası: 5. Tur, 182. Sıra
Yetiştiği Takım: UTEP (The University of Texas at El Paso)

Packers adına draft’ın tartışmasız en iyi seçimi. Takımın önemli yıldızlarından birini bu aralıklarda bulabilmek çok değerli, zaten bu draft sınıfında da running back çıkaramayanı da tabiri caizse tokatlamak lazım. Hem oyunuyla hem kişiliğiyle taraftarın gönlünde yer edinen bir oyuncu. Böyle olmasaydı geçtiğimiz sene de Green Bay’in running back’e sözleşme vermeme geleneğini bozdurtarak dört yıllık bir kontrat almazdı. Oyunun pas ve koşu kısmında da etkili olabileceğini gösterdi ve önümüzdeki sene Davante Adams’ın ayrılışıyla hücumda ona daha çok sorumluluk düşecek. Hatta bana göre her ne kadar karşı olsam da bazı maçlarda pas yakalayan opsiyonlar arasına girebilecek bir potansiyeli de sahip. Burada kullanım şekli çok önemli olacaktır böylelikle koşu oyunlarında biraz daha A.J. Dillon’a biraz daha sorumluluk verilerek farklı bir şeyler denenebilir çünkü Dillon rakip savunmaları daha çok yorabilecek bir profil. Packers’ın yaralı kadrosundaki Super Bowl yolculuğunda kuşkusuz Jones’un performansı çok kritik olacaktır.

Draft Puanı: A+

Sekizinci Seçim: Kofi Amichia
Pozisyon: Offensive Line (OL)
Sırası: 6. Tur, 212. Sıra
Yetiştiği Takım: South Florida

Artık biraz daha NFL’de değeri olmayan oyunculara doğru ilerliyoruz. Kofi Amichia, zamanınını Packers practice squad’ında geçiren bir oyuncu. Guard olarak seçilen Amichia takıma tutunamamış bir seçim oldu.

Draft Puanı: F

Dokuzuncu Seçim: Davante Mays
Pozisyon: Running Back (RB)
Sırası: 7. Tur, 238. Sıra
Yetiştiği Takım: South Florida

Mays, bu draft’ın üçüncü running back’i olarak karşımıza çıkıyor. Aralarından bir tutmayan oldu fakat yedinci tura gelmişken buna normal denebilir. Yine Packers’a verim sağlamayan boşa giden bir seçim olduğunu görüyoruz.

Draft Puanı: F

Son Seçim: Malachi Dupre
Pozisyon: Wide Receiver (WR)
Sırası: 7. Tur, 247. Sıra
Yetiştiği Takım: LSU

İlk üç seçimde defans oyuncusu seçildikten sonra hücuma seçilen üst üste altıncı oyuncu. LSU gibi özel bir takımdan gelmesine rağmen orada da çok parlamış bir oyuncu değildi ve bu NFL’de de değişmedi. Yine takıma bir şeyler veremeyen bir draft seçimi oldu. Bu draft’taki unutulacak isimler kervanına katılan son oyuncumuz oluyor kendileri.

Draft Puanı: F

Özetle,  Packers adına sınıfta kalan tercihleri bol olan bir draft sınıfı olmasına rağmen yıldızını buldukları değerli bir draft senesi. Bir adam sayesinde felaket olabilecek bir sınıfın kıyısından dönüldü. Şimdi genel menajer Brian Gutekunst ile de benzer seneleri gördük fakat bu efsanevi GM Ted Thompson’ın son senesiydi. Packers’a bıraktığı son miraslar…

Draft’ın Genel Puanı: C-

Seneye 2018 sınıfı ile görüşmek üzere…