Sezonun ilk haftasının ardından hepinize merhaba değerli NFLTR okurları. Adeta kâbus gibi geçen bir maçın kısa bir değerlendirmesiyle yeni sezon yazılarımıza start veriyoruz.

Arizona Cardinals kendi evinde oynadığı sezonun ilk maçında Kansas City Chiefs karşısında 44-21’lik bir sonuçla adeta bozguna uğrayarak yeni sezonu açtı. Bu mağlubiyet off-season döneminde kadronun pek de güçlendirilemediğini daha ilk maçtan kanıtlamış oldu. Off-season boyunca dolu bir salary cap yüzünden kadroya fazla bir takviye yapamayan Cardinals, özellikle işin savunma kısmında ne yazık ki ciddi soru işaretleri ile dolu bir sezon yaşayacağımızı bize şimdiden gösteriyor. NFC West gibi zor bir grupta yer almanın yanı sıra, bu yılki fikstür gereği AFC West ve NFC South gruplarındaki takımlarla oynayacak olmanın ağırlığı şimdiden takımın omuzlarına çökmüş olmalı ki oyuncular maç başlar başlamaz adeta teslim bayrağını çekerek bitse de gitsek modunda bir maç oynadılar.

Maçın çok sıkıntılı geçeceği daha hiçbir hazırlık maçı dahi oynamamış oyunculardan hafta boyunca peş peşe gelen sakatlık haberleriyle birlikte baştan belli olmuştu. DE J.J. Watt, OLB Markus Golden, WR Rondale Moore, TE Zach Ertz, OL Justin Pugh, CB Antonio Hamilton ve yeni transferler CB Trayvon Mullen ve OL Cody Ford’un antrenmanlarda yer almaması, geçmiş sezonlardaki gibi son dakikaya kadar rakibi şaşırtma amacıyla bu kadar çok oyuncunun sakatlık listesine eklendiğini bize düşündürüyordu. Ancak Ertz ve Golden dışındakiler gerçekten de sahaya çıkamadılar ve bu nedenle Kansas City Chiefs gibi ligin en iyi takımlarından biri karşısında takımın aciz durumlara düşüşünü izlemek bize epey ızdırap verdi.

Bize göre sıkıntının büyük kısmı savunmadan kaynaklanıyordu. Chandler Jones’un kaybının yanı sıra J.J. Watt’ın da yokluğu pass rush savunmasını da adeta ortadan kaldırdı. Chiefs QB’si Patrick Mahomes’un maçı 39’da 30 pas isabetiyle 360 yard ve beş TD pası ile tamamlarken hiç sack olmaması zaten her şeyi ortaya koyuyor. Öte yandan savunmanın ortasında ve secondary’deki sıkıntılar da maç boyunca çok büyük sıkıntılar yarattı. CB pozisyonundaki ciddi yetersizliğin yanı sıra yıllardır büyük yatırımlar yapılan ve uğruna ilk tur draft hakları harcanan LB oyuncuları Isaiah Simmons ve Zaven Collins’in de yetersiz kalan performansları ilerleyen maçlar için de ciddi endişe kaynağımız olacak gibi görünüyor.

Diğer taraftan hücum takımında da DeAndre Hopkins’in altı maçlık cezasının bizi çok etkileyeceği belliydi. Geçen sene sonunda da tecrübe ettiğimiz üzere Nuk’un yokluğu takımın hücum gücünü birkaç kademe birden aşağı çekiyor. O varken tüm rakip savunmaların ona odaklanması sayesinde diğer oyuncular çok daha rahatlıyorlar ve üretkenlikleri artıyor. Ancak tersi durumda da ne yazık ki performansları ciddi anlamda düşüyor. Rondale Moore’un da maçta olmaması sebebiyle WR ünitesinin yokluğu gözle görülüyordu. Chiefs defansının Marquise Brown ve Zach Ertz’ün üstüne düşmesi sebebiyle pas hücumu neredeyse yok edilmişti ve ne yazıkki Cardinals O-Line ünitesinin yetersizliği daha ilk maçtan su yüzüne çıktı ve onların Kyler Murray’i yeterince koruyamamaları neticesinde Brown’a atılmasını umduğumuz derin paslar için Murray’e yeterli zamanı bir türlü veremediler. Yine de Brown’un ilk maçında bir TD pası yakalaması ve Chiefs oyuncuları maçın sonlarına doğru biraz daha rahatlamaya başlamasının ardından Cardinals’ın yaptığı touchdown’lar pek tatmin etmese de bir züğürt tesellisi sayılabilir.

NFL için sıkça kullandığımız klişelerden biri de Eylül ayından hiçbir şeyin belli olmayacağı ve özellikle ilk maçların günahının olmayacağıdır. Ancak bu maç bize özellikle J.J. Watt ve DeAndre Hopkins gibi isimler tam performansla dönmezler ise ve OL ünitesi böyle oynamaya devam ederse ilk haftanın da elbette günahının olacağını gösterdi.

Los Angeles Rams ve San Francisco 49’ers’ın da kaybettikleri bir haftada NFC West’de ironik bir şekilde maç kazanan tek takımın Denver’ı yenen Seattle Seahawks olması bizim için bu haftanın tek olumlu tarafı oldu.

Cardinals için bundan sonraki iki haftanın da pek kolay geçmeyeceğini şimdiden söyleyebiliriz. Önümüzdeki maçta eski dost Chandler Jones ile buluşmak üzere Las Vegas Raiders deplasmanında ve ardından son şampiyon LA Rams ile içerde oynanacak maçlar da pek umut vaad etmiyor. Şu anda takımın neredeyse bütün starter oyuncularının maç dışı olması sebebiyle sezon sonrası için umudumuz çok kaybolmasa da bu ilk üç haftada Cardinals’ın bir galibiyet alması en iyi senaryo olur ve sonrasında biraz daha kolaylaşacak fikstür ile belki işler yoluna koyulabilir. Aksi takdirde sıkıntılı bir sezon bizi bekliyor gibi görünüyor.

Haftaya Las Vegas Raiders maçının değerlendirmesi ile yeniden görüşmek dileğiyle…