Ne ara başladı, ne ara yarısına geldik, ne ara ödüller konuşulmaya başlandı… Dopdolu geçen bir NFL sezonunda maratonun yarısına gelinen mevcut dönemde bu sorular kafalarda dolandığı da bir gerçek. Şüphesiz ki bu kadar heyecanlı ve atraksiyonlu geçen lig macerasının bu noktasında da yılın sonunda dağıtılacak ödülleri şimdiden en azından sezon yarısında da vermek ise adettendir.

Ödül dağılımına bakıldığında ise en azından yılın savunma oyuncusu ve yılın en iyi geri dönüş yapan oyuncusu ödüllerinde pek bir soru işareti olmayacağı malumun ilanı. Bunlar dışında MVP ödülü tartışılabilecek en baş konuyken yılın hücum oyuncusu ödülü de ligin ortada olan ödüllerinden birisi. İşin çaylak boyutunda ise birçok genç yetenek öne çıksa da özellikle son haftalarda kimin bu ödüle ulaşacağı az buçuk netleştiği söylenebilir. O zaman tartışmalar başlasın…

MVP – Patrick Mahomes, QB, Kansas City Chiefs

Diğer Adaylar: Josh Allen, Jalen Hurts  

Ligin en tartışmalı ödüllerinden olan MVP’de bu sefer 2019 yılından sonra yeniden Patrick Mahomes’u görmek pek fena olmaz gibi gözüküyor. Özellikle 2022 sezonu başlangıcında ligin en iyi receiverlarından olan Tyreek Hill’i kaybettikten sonra oyundaki verimliliği düşüp zorlanacağı düşünülen 27 yaşındaki oyun kurucu aksine oyununu yine üst seviyede tutmayı başardı. Uzun veya kısa oyunlarda topu elinden çıkarış hızı ve isabetlerinin yanında rakip savunmanın direncinin arttığı ve yoğun baskı altında kaldığı durumlarda yaptığı eksantrik hareketlerle sahada çözüm bulması da Mahomes’u ayrı bir yere taşıyor. Bununla birlikte attığı TD pasları dışında fiziksel anlamda da gayet formda olan yıldız isim, cep içinden çıkması gerektiği anlarda yaptığı koşular ve bu koşuları da kendine has hareketlerle süslemesiyle oyuna ciddi şekilde ağırlığını koymuş durumda. Şu an attığı 21 TD pası ve 2605 pas yardının yanında maç başı 325 yard gibi yüksek bir rakamla lig lideri konumunda bulunan Mahomes, kendince yeni bir hikâyeyi de en azından sezonun yarısında yazmayı başardı.

Yılın En İyi Hücum Oyuncusu – Tyreek Hill, WR, Miami Dolphins  

Diğer Adaylar: Nick Chubb, Derrick Henry, Stefon Diggs  

Yaz döneminin en gösterişli hamlesi olan Tyreek Hill, Florida kariyerine de hız kesmeden dolu dolu bir giriş yaptı. Henüz daha ayağının tozuyla Tua ile uyum sağlayan yıldız receiver, baskın bir oyun yapısıyla hem takımına büyük katkı sağladı hem de ligin de en tehlikeli isimlerinden biri olduğunu hatırlattı. Öyle ki Tua’nın sakat olduğu bölümde dahi ikinci ve üçüncü oyun kurucuyla bile oyunundan bir şey kaybetmeyen Hill, atletizminin yanına oyun bilgisini de ekleyince çok tehlikeli bir hal aldığı ortada. İşin rakamsal boyutuna da bakıldığında dokuz maçta 1104 yard elde ederken üç de TD’ye imza atarak kimi oyuncuların bir sezonda ulaştığı rakama bu kadar erken ulaşması da takdire şayan.

Yılın En İyi Savunma Oyuncusu – Micah Parsons, EDGE, Dallas Cowboys  

Diğer Adaylar: Myles Garrett, Aaron Donald  

Normal şartlarda geçen seneki çaylak oyunuyla bile ucundan kıyısından yılın savunmacısı performansı ortaya çıkaran Micah Parsons, bu sene daha da üzerine koydu ve böylece ligin ilk yarıda tartışmasız en iyi savunma oyuncusu olmayı sonuna kadar hak etti. Bir line arkası oyuncu olarak draft edilmesine rağmen neredeyse sahada adım atmadık yer bırakmayan ve oyunda olduğu her an takımına katkı sağlayabilen Parsons, atletizm ve fizik gücüyle birlikte bu kadar üst seviyede oynaması çok görülmüş bir durum değil. Geçen seneki 13 sack’in yanına bu sezon daha sekiz maçtan sekiz sack elde eden 23 yaşındaki oyuncu bir fumble’a zorlama, bir savunma TD’si, 36 tackle ve 14 oyun kurucu teması ile takımının savunmadaki en büyük kozu olarak öne çıkıyor.

Yılın En İyi Çaylak Hücum Oyuncusu – Kenneth Walker III, RB, Seattle Seahawks  

Diğer Adaylar: Dameon Pierce, Chris Olave  

Sezon başında Rashad Penny’nin arkasında yer alan ve Penny’nin sakatlığı sonrası sahneye çıkan Michigan State çıkışlı koşucu, özelikle son beş maçtaki performansıyla birlikte diğer rakiplerini geride bırakmayı başardı. Mevzubahis maçlarda toplam 512 yard; toplamda da 570 yard koşan Walker, dokuz maçın sonunda yedi TD yaparak takımının yükselişinde henüz çaylak yılında büyük katkı sağladı. İç koşularda koridorları okuma becerisi ve patlayıcılığıyla; dış koşularda da atletizm ve yön değiştirmesiyle dikkat çeken 22 yaşındaki koşucu, ritim tutturmuş bir form grafiğinde olması da hem kendisi hem de takımı adına mühim bir husus.

Yılın En İyi Çaylak Savunma Oyuncusu – Ahmad Sauce Gardner, CB, New York Jets  

Diğer Adaylar: Tariq Woolen, Aidan Hutchinson, Jaquan Brisker  

Draftın dördüncü tur seçimi olan Cincinnati çıkışlı namı değer “Sauce” Gardner, sadece çaylak olarak değil aynı zamanda liginde en iyi savunmacılarından biri hüviyetinde bir isim olarak dikkat çeken savunmacıların ilki olması çok da sürpriz değil. Henüz kariyerinin ilk dokuz maçında iki interception, 13 pas savunması ve 44 tackle gibi göze hoş gelen rakamlar ortaya koyan Gardner, özellikle yüksek pozisyon bilgisi ve mevkiisinin tekniklerine hakim olmasıyla takımın en güven verdiği yerlerin belki de başında geliyor. Oyuna her an katkı yapabilme potansiyelinin yanında iyi bir takım oyuncusu da olan Gardner, sezonun geri kalan kısmında da benzer şekilde dominant olmaya devam etmesi muhtemel senaryo.

Yılın En İyi Geri Dönüş Yapan Oyuncusu – Geno Smith, QB, Seattle Seahawks  

Diğer Adaylar: Derrick Henry, Christian McCaffrey, Saquon Barkley

Normal şartlarda bu ödülün son zamanlardaki sahipleri bir önceki sezon büyük bir sakatlık yaşayıp tekrardan sahalara dönen ve dominant performanslar gösteren oyunculardan oluşmakta. Nitekim bu sezon özelinde istisna yahut değişiklik yaşanması çok muhtemel gözüküyor ki 32 yaşındaki Geno Smith ismi aslında ödülün en hak edeni gibi duruyor. Russell Wilson sonrası oyun kurucu koltuğunu kime devredeceği bütün yaz döneminin gündem maddesi olmuştu. Öyle ki o zaman listede olan Drew Lock’un çaylak yılındaki oyunundan her geçen gün uzaklaşması ve Geno Smith’in de akıllarda yer eden vasat performansından ötürü gelecekleri pek parlak değildi. Lakin Geno Smith, öyle bir sezon başlangıcı yaptı ki bununla da kalmayıp hem takımını grubunda zirveye taşıdı hem de kendi rakamlarında rekorlar kırıp ligde de üst sıraya yerleşti. Adeta bir serum yiyen Kaptan Amerika misali gelişim ortaya koyan Smith, bu yaşına rağmen pas mekaniğinden oyun görüşüne her şeyini üst seviyeye çekmesiyle çok özel bir sezon geçirirken izleyenleri de kendisine hayran bıraktı. Eğer bu rakamlar ve mevcut oyunlar gelmeye devam ederse Seahawks’ta 2022 sezonu sonunda playoff’ta ve birçok belgeselde yer alacaktır.

Yılın Koçu – Brian Daboll, New York Giants  

Diğer Adaylar: Nick Sirianni (Philadelphia Eagles), Kevin O’Connell (Minnesota Vikings)

Bir gerçek var ki ligin namağlup tek takımının head koçu yılın en iyi koçu olmayı hak eden isimlerin başında geliyor. Lakin ortada bir “New York” faktörü varsa ve Giants gibi bir takımın başına geçip henüz ilk sezonunuzda sekiz maçta altı galibiyet aldıysanız en azından sezon ortasında tahminlerde yılın koçu olabilirsiniz. Nitekim koç Daboll’da bu kontenjanı kullanarak listelere girdi. İşin mizahı bir tarafa geldiği ilk sezonunda elinde Daniel Jones gibi bir büyük ya da kocaman soru işareti var iken ve son yıllarda kötü yapılanma kurbanı olan bir takımı kısa bir zaman diliminde bu noktaya taşımak büyük bir çalışma ve gayret istediği de aşikâr. Elindeki malzemeden alınacak en iyi verimi alan, zor ve dönüm noktalarında gerek savunmada gerekse hücumda takımını galibiyete taşıyacak hamleleri yapacak oyun planını sahaya yansıtmasındaki en büyük müsebbip olan Daboll, beklentileri yerle yeksan etti. Jones cephesinden kısa paslar ve dizayn koşuları ile verim sağlamakla birlikte Saquon Barkley’in de haşatını çıkarmadan dengeli kullanması planları ligin ilk yarısında işe yaradı. Fakat receiver konusunda yaşadığı sıkıntıdan dolayı pas oyunlarında henüz kendi kafasındaki sahaya yansıtamadığı da bir gerçek. Tabii bununla birlikte savunmada da iyi bir ön alan kuran ve rakipleri çoğunlukla bu bölgede durdurmasıyla da lig ortalamalarında yer alması yetti. Yine de sezon sonunda Daboll’un bu ödüle fiziki olarak da uzanması için NFC Doğu’daki rakiplerle oynayacağı maçlar daha belirleyici olacaktır.

Yılın En İyi Yardımcı Koçu – Dan Quinn, Dallas Cowboys (Savunma Koordinatörü)  

Diğer Adaylar: Don Martindale (New York Giants), Eric Bieniemy (Kansas City Chiefs), Clint Hurtt (Seattle Seahawks)

Atlanta Falcons’taki head koçluk kariyerinden sonraki durağı olan Dallas Cowboys’ta head koç Mike McCharty’nin ekibine katılan 2021 yılında Quinn, bu sene takımın savunmasında yaptığı büyük değişikliklerle elindeki malzemeyi ligin en iyilerinden birisi yapmayı başardı. Hele ki son yıllarda Dallas Cowboys’un en büyük sıkıntılarından birisi olan savunmayı çekip çevirmesi ve üstüne de seviye atlatması topun diğer tarafındaki oyun bilgisinin Legion of Boom yıllarındaki savunma koçu günlerinden bu yana halen daha kuvvetli olduğunun da bir göstergesi. Micah Parsons gibi bir isimden faydalanma şekli, Trevon Diggs’ten yıldız cornerback performansı alması gibi bu minvalde Quinn’in bireysel katkısının da bulunması kendisini daha üst hatta ödüle yaklaştıran başlıca sebeplerinden…