Heyecan dolu geçen 17. hafta sonrası son sürat normal sezonda son playoff biletlerinin sahibini bulacağı haftaya giriş yapacak iken Buffalo Bills safety oyuncusu Damar Hamlin’in üzücü sakatlığı sonrası tüm lig genelinde moraller epey bozuldu. Her takım genç oyuncu için destek mesajlarını her gün iletirken izleyici tarafında da Damar Hamlin’den gelecek olan habere odaklanmıştı. Neyse ki Hamlin, nihayet kendisine gelip yüreklere su serpti.

Tekrardan zor da olsa güç sıralamasına dönecek olursak playoff umudunu son haftaya taşıyan Green Bay Packers ve son haftaların kazanan takımlarından olan Los Angeles Chargers üst sıralara tırmanırken Baltimore Ravens ve Minnesota Vikings düşüş yaşayan takımlar oldular. Öte yandan orta sıralarda New England Patriots’un yükleşi ve Miami Dolphins’in düşüşü ise dikkat çeken değişimlerdi…

1- San Francisco 49ers (NFC Batı, 12-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Süper çaylak Mr.Irrelevant Brock Purdy ile kazanmaya devam eden 49ers, galibiyet serisini sürdürmeyi bildi. Her ne kadar işler istenilen gibi gitmemiş olsa da Christian McCaffrey’in oyunuyla birlikte Brock Purdy’nin de pas oyunlarında belirli şemalarda katkı sağlaması San Francisco ekibini galibiyete götürmeye yetti. Tabii bununla birlikte savunmanın da oyuna katkısı bir hayli fazla iken çok dikkat çekmese de ligin en iyi savunmalarından olan 49ers ekibinin bu avantajı playoff’ta ciddi şekilde işe yaracağa benziyor.  

2- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 13-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Yeni yıla da galibiyetle başlayan Chiefs adeta kaldığı yerden devam ederken Andy Reid’in hücumu da farklı oyuncu profilleriyle de işlemeye yine devam etti. Özellikle galibiyeti almasının yanında hücumda on farklı oyuncuyla topu buluşturan Patrick Mahomes bununla yetinmeyip kendisine de pas atarak “hücum çeşitliliği” kavramına bir başka boyut kattı. Artık iyice playoff moduna giren Chiefs, son haftada da kazanıp ilk hafta bay hakkını almaya yakın.  

3- Buffalo Bills (AFC Doğu, 12-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Konferans liderliğine doğru tam gaz giderken çok üzücü bir durumla karşı karşıya kalan Bills, maç bir yana takım arkadaşlarının durumunun iyi olmasıyla birlikte tekrardan toparlamaya başladı. Nitekim Buffalo ekibi için ilk öncelik Damar Hamlin’in sağlık durumunun iyi olması ki gelen haberler de bu yönde.  

4- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 13-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Gardner Minshew ile ikinci maçına çıkmak durumunda kalan Eagles için işler bu sefer de istedikleri gibi gitmedi ve üst üste ikinci mağlubiyetini alarak sahadan ayrılmak durumunda kaldılar. Şüphesiz Minshew’in oyun tarzından dolayı planlar tutmazken Minshew’in da top kayıpları da mağlubiyetin tuzu biberi oldu.  Artık son maçta hata yapmayıp ilk sırayı korumaları şart.  

5- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Damar Hamlin’in üzücü ve korkutucu sakatlığı sonrası maçı ertelenen Bengals, normalde kazanması takdirde konferans liderliği için bile çok ciddi şansı olacaktı. Neyse ki şimdi AFC Kuzey’i kazanmayı maç oynamadan garantilerken sırada ev sahibi avantajını kapmak var ve rakip ise hemen altlarında yer alıyor.  

6- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Los Angeles derbisinden son derece rahat bir galibiyet ile ayrılan Chargers, playoff dönemine de son derece formda giriyor. Hücumda Austin Ekeler sezon başından beri öne çıkan isim olurken Mike Williams ve Keenan Allen’in da tekrardan ritim yakalamalarıyla birlikte kağıt üzerinde güzel işler vaat eden Chargers, hücum koordinatörü Joe Lombardi’nin de tartışmalı hücum şemaları olmadığı takdirde önü açık gözüküyor. Savunmada ise Joey Bosa’nin takıma katılması topun diğer tarafında da güçlendiren bir etmen.  

7- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 12-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Tennessee deplasmanında hata yapmayan Cowboys, ligin son haftasına bir umut da olsa konferans birinciliği alma şansıyla girdi. Tony Pollard’ın yokluğunda da hücumda gerektiğinde koşudan da faydalanabilen Dallas ekibinde takıma yeni katılan tecrübeli receiver T.Y. Hilton da adaptasyon süresini kısa tutarak takıma katkı sağladı. Öyle ki Dak Prescott, üst üste interception atma sayısını altıya yükseltirken bu alanda da toplam sayıda zirveyi yakalamayı başardı. Bu gidişatın playoff’lara yansıması pek de hoş olmayacağa benziyor.  

8- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 12-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Ezeli rakibi karşısında kötü bir yenilgi alan Vikings, rakibine istediği çelmeyi takamamakla birlikte az da olsa olan konferans sırasında yükselme şansını da yitirdi. Nitekim bu takım için artık asıl performansın playoff’ta beklendiği de bir gerçek. Playoff’ta da bu kadar kötü oynamazlar herhalde.  

9- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

Normal şartlarda asıl maç son hafta evlerinde oynayacak olan Jaguars, rakibinin de yaptığı gibi as oyuncularını dinlendirebilirdi. Lakin hafta içinde head koç Doug Pederson’un her maç kazanmak için oynanır minvalinde açıklamalarından takım olumlu etkilenmiş gözükürken Jacksonville ekibi rahat bir galibiyet alarak son haftaya moralli girdi. Formda bir Trevor Lawrence ve tıkır tıkır işleyen Jaguars hücumu… Tüm bu etmenlerde birlikte kazanıp playoff pek uzak değil.  

10- Detroit Lions (NFC Kuzey, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Evinde bu sezon üçüncü kez kırk sayıyı geçen Lions, aldığı net galibiyetle birlikte sezonun final maçına çıkmayı hak kazandı. Lakin bu hususta playoff şanslarının kendilerine bağlı olmaması hele ki sezonun en formda takımlarından da biri olup Kasım ve Aralık ayında altı galibiyet almışken çok da istenilen bir senaryo değil. Yine de bu sezon Lions için olası bir yüzde elli üzerinde ligi bitirmek bile güzel bir başarı olarak değerlendirilebilir.  

11- New York Giants (NFC Doğu, 9-6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Sezon başında Brian Daboll ile iyi bir çıkış yakaladıktan sonra form düşüşü yaşayan Giants, bir ara playoff şansını azaltmış olsa da en azından son bölümlerdeki kıpırdanmayla birlikte evinde kazanmayı bilerek kendisini potanın içine atmış oldu. Özellikle Daniel Jones cephesinde üst seviye bir oyun kurucu görüntüsü olmamasına rağmen az hata yapmasıyla birlikte koşu ve pas oyunlarında belli şemalarda doğru işler yapması Giants’ın playoff’a çıkmasındaki en büyük etmenlerden biri oldu.  

12- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Kazanması halinde ciddi bir AFC Kuzey birinciliği şansı yakalayacak olan Ravens, son dakikalarını öne girdiği maçta gruptaki rakibine evinde kaybederek işleri zora soktu. Alışagelmiş senaryo Tyler Huntley ile pas oyunları halen daha işlemezken JK Dobbins’in koşularından verim almaları hücumu ayakta tutan yegâne etmen. Özellikle maçın son bölümünde hücumda süreyi eritebilseler maçı kazanma şansları bir hayli yüksek olan Ravens’in planlarının yine tutmaması işin coaching kısmını da soru işareti haline dönüştürdü. Öte yandan her ne kadar son maçta doğrudan rakipleriyle oynuyor olsalar da playoff’ta ev sahibi olma şansları diğer maçlara bağlı olmakla birlikte üstüne bir de yazı-tura’ya da bakar durumda.  

13- Seattle Seahawks (NFC Batı, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Üç hafta aradan sonra kazanabilen Seahawks, nihayet kendisini yarışın içinde tutmasını bildi. Bununla birlikte son hafta evinde coşkulu taraftarlarının önünde kazanması halinde diğer maçların neticelerinden bağımsız kendisini playoff’a atacak olan Seattle ekibi, büyük bir şans da yakalamış oldu. İşin saha içi tarafında ise haftalardır verim alınamayan koşuda Kenneth Walker sezon ortasındaki formuna geri dönmesi Seahawks hücumu canlandırırken Geno Smith’te mağlubiyet serisinden sonra iyi maçlarından birini çıkardı. Eğer ki son maçta da bir form düşüklüğü yaşamazlar ise playoff yakındır.  

14- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Ekim ayı sonunda gözden düşen Packers, Kasım ve Aaralık ayında yaşadığı çıkışla birlikte ciddi bir playoff takipçisi olarak yerini almıştı. Aynı heyecanla 2023 yılına da dolu dolu başlayan Aaron Rodgers ve arkadaşları dominant bir galibiyetle birlikte şanslarını son haftaya taşımayı başardılar. Özellikle sadece hücumda değil aynı zamanda savunma ve özel takımında skora ve oyuna doğrudan katkı sağlamalarıyla dolu dolu bir galibiyet alan Packers için aynı heyecanla son hafta da kazanıp playoff’a girmesi çok uzak bir ihtimal değil.  

15- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

İşi buralara bırakması pek yakışmasa da çok güzel bir kader maçıyla birlikte playoff kapılarını aralayan Buccaneers, sıkıntılı sezonda nihayet kendisini post sezona atmayı başardı. Şüphesiz ki bu hususta en büyük pay sahibi bu sezon birçok kez geri dönüşe imza atan Tom Brady’den başkası değil. En mühim maçta bir kez daha sahneye çıkan Brady, sezonun suskun ismi Mike Evans’ı üç kez hedefleyerek adeta resital sundu ve takımına galibiyeti hediye etti. Florida ekibi, Tom Brady’e sahip olduğu için yatıp kalkıp dua etmesi şart.  

16- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Son haftaların sessiz sedasız yükselen takımlarından olan Steelers, Son yedi maçından altıncı galibiyetini çıkararak son haftada kendisini ciddi playoff adayı olarak buldu. Özellikle sezon ortasında yüzde elli galibiyetin bile üzerinde bitirmesi zor olduğu tahmin edilen Mike Tomlin ve öğrencilerinin bu noktaya gelmesi şüphesiz gelecek sezonlar için de çok değerli. Hücumda çaylak oyun kurucu Kenny Pickett’in kendisini geliştirmesi bir yana iki maçtır maç kazandıran drivelara imza atması, koşu oyunlarında çaylak Jaylen Warren ile iyi bir komite kurulması ve en önemlisi işin savunma kısmında da TJ Watt’ın takıma dönmesi Pittsburgh ekibinin kalibresini yükselten başlıca etmenlerdendi. Son hafta kendi evlerinde diğer takımların da sonuçlarına bağımlı olarak kazanmaları takdirde bir playoff mucizesi olması sezonun en büyük sürprizlerinden birisi olur.  

17- New England Patriots (AFC Doğu, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Son haftalarda kötü mağlubiyetlerle sahadan ayrılan Patriots, yine istediği gibi başlayamadığı maçta geç de olsa toparlanarak geriden gelip kazanmayı bildi ve kendisini nihayet playoff potasına atabildi. Özellikle hücumun geçmiş haftalardaki tutuk görüntüsünden sonra pas oyunlarından az da olsa verim alabilmesi bu maç özelinde galip kalmaya yeterli oldu. Nitekim işler bu noktaya geldikten sonra Belichick’in takımı son hafta hata yapmayıp kendisini playoff’a atması için bundan daha fazla yapmaları da şart.  

18- Miami Dolphins (AFC Doğu, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Hız treni sezonunda düşüşe hızlıca devam eden Dolphins, Boston deplasmanında öne geçmesine rağmen son bölümlerde ardı ardına kesilmeyen hatalar ve beceriksizlikler silsilesiyle sahadan üst üste beşinci kez mağlup olarak ayrıldı. Nitekim maçın başında Teddy Bridgewater ile koşu ve pas dengesini iyi bir şekilde yakalayıp skor üstünlüğünü de sağlamış olsalar da Teddy’nin attığı pick six sonrası hücumun işlememesi ve savunma koçu Josh Boyer’in tartışmalı kararlarıyla maçın kaderini rakibe teslim etti. Sadece saha içinde değil aynı zamanda coaching’de de ciddi sıkıntı yaşayan Miami ekibi, doğrudan kendisine bağlı olan playoff umutlarını artık başka takımların kaderine bıraktı  

19- Washington Commanders (NFC Doğu, 7-8-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:13  

Sayın Ron Rivera, ne oldu Taylor Heinicke’yi yedeğe çekip Carson Wentz’i başlattın da? Heinicke değil miydi sana zaten bu kadar maç kazandıran? Eee peki Wentz naptı? İlk üç drive’da iki interception ve toplam sadece 50 yard mesafe… Head koç Ron Rivera’ya kısa bir sitem sonrası Commanders cephesinde vaziyet pek iyi değil. Heinicke ile yedi maçın altısı kazanılırken playoff yarışının içinde olan başkent ekibi, Giants maçlarıyla birlikte ritmini kaybederken oyun kurucu pozisyonunda anlamsız değişikliklerle birlikte adeta kendi kendisinin ipini çekti ve evindeki mağlubiyetle birlikte yarış dışı kaldı. Öyle ki ligin mevzubahis oyun kurucu değişimleri tecrübeli çalıştırıcı Rivera’nın koçluk kariyerinin son bölümündeki en büyük sorun haline gelirken Commanders serüvenini de bitirebilir.  

20- New Orleans Saints (NFC Güney, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

İstediği formu anca son haftalarda yakalayabilen Saints, her ne kadar son üç maçını kazanmış olsa da baya bir geç kaldığı da ortada. Andy Dalton belki son zamanlardaki en iyi oyunlarından birini oynarken orta alan isabetleriyle birlikte koşudan da verim alınması New Orleans ekibi adına işleri yoluna koydu. Lakin ikinci yarıda işler iyi gitmediği bölümde savunma tarafındaki yapılan maça etkiler skorun lehlerine bitmesini sağladı. Nitekim saha içinde ise oyun anlamında sezon başından bu yana ortaya koydukları bu planla oynamış olsalar belki son haftaya playoff umutlarını taşıyabilirlerdi. Artık bir sonraki seneye.  

21- Carolina Panthers (NFC Güney, 6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Kayıp giden sezonu özellikle Sam Darnold sonrası kurtarmaya çalışan Panthers, Florida deplasmanından istediğini elde edemedi ve playoff şansını Tampa Bay’de bırakıp evinde döndü. Lakin Carolina ekibi adına her şey iyi gitmiş ve Sam Darnold’un DJ Moore ile kurduğu bağlantıların akabinde koşu oyunlarıyla da skor avantajını da yakalamışlardı. Nitekim önde oldukları bölümde ise oyunu kontrol edemeyişleri ve üstüne de gelen turnoverlar maçın ibresini de rakibe dönmesine vesile oldu. Bardağın dolu tarafından bakılırsa geçici head koç ve üçüncü farklı oyun kurucuyla buralara gelmek bir başarı ama başladığı işi bitirememek de bir o kadar başarısızlık.  

22- New York Jets (AFC Doğu, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Kazanması halinde playoff için belki umutlarını son haftaya taşıyacak olan Jets, Seattle deplasmanında adeta yokları oynayarak yenik ayrıldı ve şansını sıfıra kadar indirdi. Lakin haftalar sonra Mike White’in geçirdiği sakatlığın etkilerinin nüksetmesiyle birlikte Joe Flacco’nun formayı tekrar devralacak olması sezonun son maçını da olumsuz etkileyen bir durum oldu.  

23- Tennessee Titans (AFC Güney, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Sezonun kendilerince final maçına çıkmadan önce birçok as oyuncusunu dinlendiren Titans, haliyle evindeki son maçı kazanmadan da bir hayli uzaktı. Lakin Tennessee ekibi adına belki de en büyük soru işareti Ryan Tannehill’in sezonu kapatmasıyla birlikte ölüm kalım maçını Joshua Dobbs ile oynayacak olmaları. Zaten hücumda Derrick Henry dışındaki opsiyonlar pek de işlemezken bir de üstüne tecrübeli oyun kurucusunu kaybetmek Titans’a henüz maç başlamadan ağır yara vermiş gözüküyor.  

24- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Deshaun Watson ile ikinci galibiyetini alan Browns, bir bakıma gelecek sezonki Watson hücumlarından da belirli fragmanlar gösterdi. Koşu ve pas dengesini sağlamak konusunda benzer bir şemayı önümüzdeki sezonda kullanacağa benzeyen Browns’ta koç Stefanski’de son bölümde iyi bir momentum yakalamış oldu.  

25- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

Ani bir karar değişikliği ile formayı kapan Jarret Stidham, az kalsın Raiders’ı ligin en formda takımı karşısında galibiyete taşıyordu. Lakin son bölümdeki gelen turnover işleri bir hayli kötü etkilediği ortada. Yine de Derek Carr sonrası pas oyunlarında da Davante Adams ile bu kadar efektif bir Raiders, sezon boyunca izleyenlerin beklediği bir durumdu. Carr’ın akıbeti ne olur bilinmez ancak Stidham bu takımda yedek oyun kurucu olarak kalmayı garantiledi.  

26- Atlanta Falcons (NFC Güney, 6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Çaylak oyun kurucusu Desmond Ridder ile ilk galibiyetini alan Falcons, haftalar sonra sahadan galip ayrıldı. Her ne kadar Ridder’in galibiyete katkısı dikkat çekici seviyede olmasa da çaylak koşucu Tyler Allgeier’in sezon son bölümündeki yükselişi gelecek sezonki yapılanma adına öne çıkan durum oldu.  

27- Los Angeles Rams (NFC Batı, 5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

Los Angeles derbisinden yenik ayrılan Rams, bir iyi bir kötü performans ile gidişatını sürdürdü. Özellikle Baker Mayfield geldikten sonra zaman zaman güzel işlere imza atsalar da istenilen sürekliliği sahaya yansıtamadılar. Nitekim sezonun en büyük hayal kırıklığı olmakla birlikte bu çöküşten nasıl döneceği merak konusu olan Rams için asıl mesele kadro yapılanması ve bu hususta oyuncuların gösterdiği bireysel performanslar maçın sonucundan ziyade daha çok öne çıkan bir durum. Ligin son maçıyla beraber değişiklerin ne olacağı belli olacak gibi gözüküyor.  

28- Denver Broncos (AFC Batı, 4-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

İkinci kez gruptaki güçlü rakibine karşı hüsran yaşatmaya yaklaşan Broncos, buna çok yaklaşmış olsa da adeta nefesi yetmedi ve sahadan yine yenik ayrıldı. Nitekim Nathaniel Hackett sonrası hücumun daha esnek ve canlı gözükmesi de kapalı kapılar ardında Hackett ile sistemin oturmadığının da bir göstergesi olarak nitelendirilebilir.  

29- Arizona Cardinals (NFC Batı, 4-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

Sezona dördüncü oyun kurucusuyla devam eden Cardinals, David Blough ile bir seyler denese de başarısız oldu. Nitekim saha içindeki neticeden çok Cardinals adına saha dışında neler olacağı daha büyük merak konusu. Başta koç ekibi olmak üzere değişiklikler çok da uzak ve sürpriz değil.  

30- Chicago Bears (NFC Kuzey, 3-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Mağlubiyet serisi dokuz maça çıkan Bears’ta benzer bir maç kaybetme senaryosu yine ortaya çıktı. Justin Fields, hücumda bireysel becerileriyle ve özverisiyle takımını öne geçirdi fakat sonrasında savunma yine kritik hatalarıyla maçı rakibe hediye etti. Nitekim bardağın dolu tarafında draft sırasında artık ikinci sırayı almaya çok yaklaşan Bears, bu hususta bu görevi Nathan Peterman’a devrederek bir bakıma olası bir galibiyet şansını da sıfıra indirmiş oldu.  

31- Indianapolis Colts (AFC Güney, 4-11-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

Oyun kurucudan şansı bir türlü yaver gitmeyen Colts, en azından sezonu tamamlasın dediği Nick Foles’u da sakatlığa kurban vererek yine sezon ortasında formayı verdiği ikinci yılındaki isim Sam Ehlinger ile oynamak durumunda kaldı. Zaten sezonları çoktan bitmişti fakat Colts’un çöküşü son maçla birlikte de devam edecek gibi.  

32- Houston Texans (AFC Güney, 2-13-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Son haftalarda sürprizleri zorlayan Texans, evinde kötü bir şekilde kaybederek artık sezon finaline bir adım daha yaklaştı. Son maçı da kaybetmeleriyle birlikte çok değerli draft sıraları elde edecek olan Texans, gelecek sene planlarken eli biraz daha rahat olacak. Öte yandan geçici head koç gibi gözüken Lovie Smith ile de son maçın tamamlanmasıyla birlikte yolların ayrılması çok da sürpriz olmaz.