Merhabalar, değerli NFLTR.com okurları… Aradan geçen uzun bir sürenin ardından playoff maçlarının değerlendirmeleriyle karşınızdayım. 2023 yılına girmemizle beraber normal sezonu yavaş yavaş geride bıraktık ve şimdi heyecanın doruklara tırmandığı, tek maçta sayısız sürprizleri yaşandığı ve hastası olduğumuz playoff yeni yılda bizlere renk katmaya geliyor. Bu sene 12 Şubat’taki gerçekleşecek olan Super Bowl LVII için artık geri sayım resmen başladı diyebiliriz. Her maçında ayrı bir hikâyeye ve unutulmaz anıları birleştiren ve bizlere unutulmaz bir heyecan yaşatan playoff football’u Super Wild Card maçlarıyla geri dönüyor. Bizler çok özledik ve şimdi şov zamanı! Peki, hazır mıyız?

Seattle Seahawks – San Francisco 49ers
Maç günü ve saati: 15 Ocak Pazar – 00:30 (TSİ)

Head Koçlar:

Kyle Shanahan (San Francisco 49ers) vs. Pete Carroll (Seattle Seahawks)

Dikkat Çeken Oyuncular:

San Francisco 49ers: Christian McCaffrey (RB), Nick Bosa (DE), Brock Purdy (QB)

Seattle Seahawks: Geno Smith (QB), Kenneth Walker III (RB), Tariq Woolen (DB)

Playoff’ların ilk maçında İki division rakibinin bir playoff maçında karşı karşıya gelmesi güzel bir detay oldu. Maça ağır favori olarak San Francisco 49ers çıkacak. Yaşanan aksiliklere rağmen normal sezonu 10 maçlık kazanma serisiyle oldukça başarılı tamamladılar. Baktığımızda, dikkatleri en çok çeken tabii ki 2022 NFL Draftı’nın son sıra seçimi Brock Purdy’nin formayı alıp teker teker maçları kazanmaya başlaması oldu. Kendisini daha tam olarak görmediğimizi belirtmekle beraber normal sezon ile playoff futbolunun çok başka olaylar olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Ancak, Kyle Shanahan gibi bir koça sahipseniz sahada olabilecek en optimum oyunu oynamak gibi bir güce sahip olabilirsiniz. Shanahan, Purdy’yi koruyacak bir oyunla sahada olacaktır ve halihazırda elinizde tüm hücum planını üzerinden kurgulayabileceğiniz bir Christian McCaffrey bulunuyor. Geçtiğimiz sezon Deebo iki taraflı kullanılırken şimdi bu alanın üstadına sahip ve yapabileceklerinin potansiyeli korkutucu boyutta. Seahawks’ın en kötü üç koşu savunmasından birine sahip olması da maçı 49ers’a biraz daha yaklaştırıyor. Pas hücumunda ise Purdy’nin Kittle ile şahane uyumu büyük bir tehdit. Deebo Samuel de sakatlık problemleri uğraşmasına rağmen sahada olacaktır, güzel parçalara sahipler ve etkili bir pas hücumuyla yüksek skorlu bir maç daha izleyebiliriz.

İşin defans kısmında ise 49ers’a ligin en iyi defansı diyebileceğimiz bir performans vardı. Defansta Nick Bosa gibi çok özel bir isme sahipler ve büyük bir ihtimal sezonun en iyi defans oyuncusu ödülünün de sahibi olacak. Genel anlamda bütün ve başarılı bir savunma var. Bu sezon Seattle ile oynadıkları iki maçta da rakip hücumu 14 sayının altında tutmayı başardılar. Her şeye rağmen 49ers iyi bir savunma ama aşılamaz değil, yüksek skor yediği maçlara da şahit olduk.

Lions sayesinde playoff’a giren Seahwaks’ta ise bu sene hücum gücü Wilson’ın ayrılığıyla düşmek yerine geçen seneye göre yükselişe geçti. Her şey, herkesi şaşkına çeviren Geno Smith’in “Yılın Geri Dönüş Yapan Oyuncusu” kalibresinde oynamasıyla oldu. Böylelikle, Pete Carroll’ın hücum gurusu olduğunu bir defa daha görebiliyoruz. Lockett ve Metcalf gibi WR’ler ile 49ers’ın açığını kollayacaklardır. Rashaad Penny’nin sakatlığı sonrası work horse görevi alan Kenneth Walker III’ün defansı da verimli olarak kullanılıp yorması da maçta oldukça belirleyici olacak. Seahawks’ın maçı kazanmak için beklenmeyen bir yerden vurması gerekiyor.

Savunmada ise Jamal Adams’ın sezonu kapatmasına rağmen Tariq Woolen gibi bir yıldızın çıkışı çok kıymetli oldu. İyi bir savunma performansı gördüğümüz maçları çok oldu ama problem az önce de bahsettiğimiz gibi koşu hücumunu durdurmak olacak. Fred Warner ve Dre Greenlaw ile de çok başarılı bir linebacker tandemiyle koşu savunmasında işi Seahawks için bir hayli zorlaştırıyor. İki büyük koç karşı karşıya gelirken her şey beklenebilir ancak 49ers sahaya net favori olarak çıkacak.

Maç Tahmini: 49ers 21 – 10 Seahawks

Los Angeles Chargers – Jacksonville Jaguars
Maç günü ve saati: 15 Ocak Pazar – 04:15 (TSİ)

Head Koçlar:

Doug Pederson (Jacksonville Jaguars) vs. Brandon Staley (Los Angeles Chargers)

Dikkat Çeken İsimler:

Jacksonville Jaguars: Trevor Lawrance (QB), Travis Etienne (RB), Josh Allen (LB)

Los Angeles Chargers: Justin Herbert (QB), Joey Bosa (DE), Austin Ekeler (RB)

Geleceği açık iki tane genç quarterback’in sahne alacağı bu düello’da maçı ilginç kılan iki senedir lig sonuncusu olan Jaguars’ın Doug Pederson’ın gelişiyle AFC South’u kazanması oldu. Beş maçtır kazanarak gelen Jaguars’ta bu maç eksiklere rağmen ligin en iyi altıncı pas savunması karşısında Lawrance’ın yüksek seviyede performans vermesi şart. Trevor Lawrance geçtiğimiz sene Joe Burrow kadar elektrik bir sezon geçirmemiş olabilir ama bu sene çok iyi maçlarını izledik. Bir diğer Clemson’lı yıldız Travis Etienne’ın sakatlıktan dönmesiyle de hücumda fark yaratan bir oyuncuya sahip olmaları takımın tavanını yukarıya çekti. Chargers’ın en kötü altıncı koşu defansı olmasıyla buradan alınacak verim oldukça belirleyici olacaktır. Joey Bosa’nın önemi burada ortaya çıkıyor. Sakatlıktan nasıl ve ne şekilde etkilendiği maçın sonucuna direkt etki eder. Khalil Mack ise en iyi halinde olmasa da ligin en özel birkaç defans oyuncusundan biri. Staley’nin de baktığımızda defansta güzel oyunlarını gördük. Blitz ile öne çıkan bir isim olmasa da bunu iyi kullandığı birçok oyun vardı. Jaguars’ın ev sahibi olmasına rağmen maça tutunması için Doug Pederson’ın tüm oyunculardan en iyi verimi alması gerekiyor. Takımın komple geldiği çizgi gerçekten inanılmaz ve sezonu başarıyla tamamladılar ama daha fazlasının çıkamayacağını düşünüyorum. Üçüncü haftaki maçta Jaguars, Chargers’ı 38-10 gibi farklı bir skorla yenmiş olabilir ama aradan geçen uzun bir süre var. Sahada her şey farklı olabilecek bir durum bulunuyor.

Los Angeles Chargers’ın defansta ve hücumda eksiklere rağmen birçok yeteneğe sahip olması Chargers’ı özellikle Herbert gibi bir oyuncu ile Super Bowl adayı yapıyor. Justin Herbert’tan belki MVP sezonu bekleniyordu ama yaşadığı şansızlıklar ve sakatlıklar buna gölge düşürdü. Buna rağmen, altı oyuncuya 500 yard’ın üzerinde pas atarak NFL tarihine geçmeyi başardı. Keenan Allen ve Mike Williams’ın olmadığı haftalarda bile hücumu yürütmeyi başardı. Austin Ekeler’ın iki taraflı varlığı da onun yardımını koştu. Şimdi tüm ekibe sahip ve artık Herbert’ın dev performanslar göstermesini bekliyorum. Bu karşılaşmada Jaguars’ın etkili pass rush’ı karşısında zorlanabilir. Çok atletik bir linebacker tandemine de sahipler ama Jaguars’ın yıkılabileceği yer pas hücumunda Gerald Everett ile olmasını bekliyorum. Jaguars en kötü tight end savunan üçüncü takım olmasını notlara eklemekte fayda var. Staley benim beğendiğim bir koç ve performansından memnun olmadığım anlar olmasına rağmen geçen seneki Zac Taylor’ın konumuna gelebilir. Koç zihniyeti olarak playoff’ta başarılı olacağına inanıyorum.

Maç Tahmini: Chargers 27 – 12 Jaguars

Miami Dolphins – Buffalo Bills
Maç günü ve saati: 15 Ocak Pazar – 21:00 (TSİ)

Head Koçlar:

Sean McDermott (Buffalo Bills) vs. Mike McDaniel (Miami Dolphins)

Dikkat Çeken Oyuncular:

Buffalo Bills: Josh Allen (QB), Stefon Diggs (WR), Matt Milano (LB)

Miami Dolphins: Tyreek Hill (WR), Jaylon Waddle (WR), Jeff Wilson (RB)

Çekişmenin en düşük olması beklenen maçların başında Bills-Dolphins maçı geliyor. Buffalo ligi eşi benzeri nadir olacak şekilde bitirdi ve Damar Hamlin’in herkesi sarsan durumu sonrasında tüm takım bir hedef doğrultusunda kitlenmiş durumda. Miami Dolphins ise bir diğer taraftan çok iyi götürdüğü bir sezonu olabilecek en kötü şekilde tamamlamak üzere. Bills, Patriots’ı yenerek Dolphins’i playoff’a dahil etmesine rağmen takım şu an starter quarterback’i ve running back’inden yoksun sahaya çıkacak.

Baktığımızda, Bills hücumu potansiyelinin altında performans gösteriyor. Hücumda da çok iyi bir sezon geçirdiler ama Buffalo Bills daha iyisini yapabilecek bir takım. Bu noktada, Stefon Diggs ve Gabe Davis’ten büyük performanslar bekliyoruz. Dolphins karşısında bir diğer zayıf tight end savunması olan Dolphins’e karşı Dawson Know’ın redzone’da bol kullanıldığı bir karşılaşma izlememiz de muhtemel gözüküyor. Koşu hücumunda da Devin Singletary ve James Cook güzel bir ekip oluşturdu. Bu sene seviyesi düşük kalan Miami defansı karşısında bol skorlu bir Bills ofansı izlemeye hazır olun diyebiliriz.

Takımlar arası dengeler bu kadar açılırken Dolphins’in çok iyi bir maç planı olması gerekiyor. Mike McDaniel’da çok başarılı bir ilk sezon geçirdiğini söyleyebiliriz. Buffalo’yu en zayıf karnı olan koşu savunmasından vurabilecek en iyi isimlerden geliyor. 49ers’ın koşu koçunu ve 49ers running back’lerini takıma getirirseniz bir şeyler elde edebilirsiniz. Raheem Mostert yokken Jeff Wilson’a büyük görev düşecek. Bu takımın asıl problemi tabii ki Tua’nın eksikliğinde oynayacak quarterback olacak. Şu an çaylak Skylar Thompson’ı sahada göreceğimizi hesaba katarak ligin en iyi WR ikilisine büyük bir zorluk bekliyor. Hill&Waddle’ın oluşturduğu ikili her şeyi yapabilecek potansiyele sahip fakat dümende Thompson gibi bir bomba varken her şey Dolphins adına karanlık gözüküyor.

Maç Tahmini: Bills 38 – 10 Dolphins

New York Giants – Minnesota Vikings
Maç günü ve saati: 16 Ocak Pazartesi – 00:30 (TSİ)

Head Koçlar:

Kevin O’Connell (Minnesota Vikings) vs. Brian Daboll (New York Giants)

Dikkat Çeken Oyuncular:

Minnesota Vikings: Justin Jefferson (WR), Kirk Cousins (QB), Danielle Hunter (LB)

New York Giants: Saquon Barkley (RB), Daniel Jones (QB), Dexter Lawrance (DT)

Vikings ve Giants, playoff’ları özleyen iki takım. Giants’ın sezonun en büyük sürprizlerinden olmasına rağmen Vikings sahaya ağır favori çıkacak. İki takım yakın zamanda karşı karşıya geldiğinde Vikings dramatik bir şekilde kazanmayı başardı. Baktığımızda, Vikings’ın yetenek havuzu Super Bowl kalibresinde ve bunu sahaya yansıtabilirse NFC’yi kazanabilecek bir takım haline gelebilirler. Kirk Cousins’ın başarılı bir sezon geçirmesine rağmen ortalama bir quarterback olması takımın potansiyelini aşağıya doğru çekiyor. Onu bulamayanlar da olsa şampiyonlukta quarterback en önemli şey. Justin Jefferson’ın şu an ligin en iyi wide receiver’ı konumunda olduğunu söyleyebiliriz ve bu hücuma Dalvin Cook, T.J Hockenson, Adam Thielen gibi isimler de dahil oluyor. Bu silahlar optimum kullanımda size istediğiniz skoru getirebilecek isimler. Defansta ise Danielle Hunter, Za’Darius Smith, Harrison Smith, Eric Kendricks ve Jordan Hicks gibi değerli oyuncuları bulunuyor. Buna rağmen Vikings’in buradan istediğini alamadığını görüyoruz. Bunu ortaya çıkarmaları Super Bowl adına şart. Bu karşılaşmada ise yapılan blitz’ler Daniel Jones karşısında değerli olacaktır ve ilk defa playoff gören bir hücuma karşı net bir şekilde öne çıkmaları gerekiyor.

Giants’ın başarısının arkasındaki isim kuşkusuz Brian Daboll ve bizlere mükemmel bir resital izletti. Herkesin değersiz gördüğü Daniel Jones ile playoff’a çıkarak herkesi şaşkına çevirmeyi başardı. Saquon Barkley’nin de sahada daha düzenli durabilmesiyle maç kazanan bir Giants izlemeye başladık. Bu hafta sonu Vikings’in ön yedilisi ona büyük problem yaratacaktır. Maçın Giants adına ilerlemesi adına Barkley’nin performansı çok kritik olacak. Daboll’un oluşturduğu takım bana kalırsa sezonun en büyük sürprizi ve takımın güzel bir yapılanma ile geleceğinin olabileceğini gösteriyor. Defansta da güzel verim aldıkları oldu ama bu maç özelinde hem ofans defans olarak playoff seviyesine verecekleri tepki büyük bir soru işareti. Vikings, en büyük sürprizlere izin verebilecek bir kültürde ama bu maçı net bir şekilde kazanmaları Super Bowl yolunda bir hayli kıymetli olacaktır.

Maç Tahmini: Vikings 21 – 13 Giants

Baltimore Ravens – Cincinnati Bengals
Maç günü ve saati: 16 Ocak Pazartesi – 04:25 (TSİ)

Head Koçlar:

Zac Taylor (Cincinnati Bengals) vs. John Harbaugh (Baltimore Ravens)

Dikkat Çeken Oyuncular:

Cincinnati Bengals: Joe Burrow (QB), Ja’Marr Chase (WR), Trey Hendrickson (DE)

Baltimore Ravens: Tyler Huntley (QB) Marlon Humphrey (CB), Patrick Queen (LB)

Yine iki division rakibi karşı karşıya geliyor. Maça aslında sakatlıklar ve durumu belirsiz isimler damga vurduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden bu maçla ilgili bir değerlendirme yapmak bir hayli riskli. Takımlara baktığımızda, sezon sonlarına doğru çok formda son sekiz maçını kazanarak gelen Cincinnati Bengals ve üstünde kara bulutlarla dolaşmaya başlayan Baltimore Ravens kozlarını bu sene üçüncü defa paylaşacak. İki takımda sahadan birer defa mutlu ayrılırken yakın zamanda iptal edilen maçın ardından geçtiğimiz hafta Ravens’ı mağlup eden Bengals kendi sahasında bunu tekrar etmek için oynayacak ve şansları oldukça yüksek gözüküyor. Bengals’ın artık division’ı ve konferansı üzerinde belirgin bir konumu olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Geçtiğimiz sezon neler yapabildiklerini gördük. Hücum potansiyeli ve patlayıcılığı en yüksek takımlardan biri ve hem koşu hem pas hücumunda size istediğiniz skor katkısını getirebilecek bir güce sahip. Maçın oynandığı asıl kısım ise Bengals hücumu ve Ravens defans arasında geçecek. Ravens bu maçı alacaksa defansı sayesinde alacak. John Harbaugh varsa her zaman umut vardır derim ama olasılıklar şiddetle bunun karşısında gözüküyor.

Bengals’ta, Alex Cappa (OL) ve Tee Higgens (WR) önemli eksikler olacak ancak Bengals’ın yine hücum gücü olarak eli Ravens’a göre daha avantajlı bir konumda. Baktığımızda, Ravens hücumunda her şey koskocaman bir muamma. Koşudan pasa gerçekten çok dar bir alandalar, koşucularıyla oyun kurucusuyla hiçbir şeyi sezon içerisinde oturtamadılar. Bengals savunmasında ise Trey Hendrickson, Sam Hubbard, Logan Wilson gibi formda ve bu seviyeye sıcak isimler var. Ravens’ın, Lamar oynasa da oynamasa da skor üretmesi çok zor gözüküyor. Ravens’ın savunmayla oyunu kilitleyip kısır geçen bir oyunla maçı kazanmaktan başka şansı yok. Harbaugh’a olan güvenimden dolayı yine Bengals hücumunun bir nebze yavaşlatılabileceğini düşünüyorum ama bunun sonucu etkilemesi sürpriz olurdu. Bu belirsizlik karşısında tüm rüzgâr Cincinnati yönünde esiyor.

Maç Tahmini: Bengals 13 – 6 Ravens

Dallas Cowboys – Tampa Bay Buccaneers
Maç günü ve saati: 17 Ocak Salı – 04:25 (TSİ)

Head Koçlar:

Todd Bowles (Tampa Bay Buccaneers) vs. Mike McCarthy (Dallas Cowboys)

Dikkat Çeken Oyuncular:

Tampa Bay Buccaneers: Tom Brady (QB), Mike Evans (WR), Devin White (LB)

Dallas Cowboys: Dak Prescott (QB), Micah Parsons (LB), Trevon Diggs (DB)

Son olarak, Super Wild Card’ta herkes tarafından en çok beklenen karşılaşmasına geldik. Dallas Cowboys’un iyi bir sezon, Tampa Bay’in kötü geçirdiği bir normal sezonun ardından playoff’ta yine karşı karşıyayız. Burası artık yiğitlerin ortaya çıktığı, zayıfların ise elendiği yer. NFL’in bir yiğidi varsa o da Tom Brady’dir. Tampa Bay, çok zor bir sezon geçirdi ve zayıf division’ı sayesinde kaybeden takım derecesiyle playoff yapmayı başardılar. Kötü coaching ve O-Line’da yaşanan problemler sezon içerisinde takımın seviyesini düşürmüş olabilir.

Yaşanan sıkıntılara rağmen Tom Brady yine ağırlığını gösterdi ve yine birçok maçı takımına kazandırmayı başardı. “Winner” olmak bu yüzden çok değerli. Ligin en iyi savunmalarından biri olan Cowboys’a karşı oynayacaklar ve maçın kırılma noktası burası olacaktır. Koşu hücumu tam istenilen gibi ilerlemese de Fournette gibi bir isim tek başına her zaman büyük bir tehdit oluşturur. Evans ve Godwin’in performansları maçın belirleyicisi olmaya büyük aday. Brady, güzel silahlara sahip ancak onu nasıl kullanacağını çözmesi gerekiyor. Dallas savunmasında Micah Parsons ve Trevon Diggs gibi canavarlar varken bu oldukça zorlu olacaktır. Parsons süperyıldız olma yolunda ilerlerken, Diggs bu sene daha takım oyununa odaklı daha verimli ilerliyor. Cowboys, bu maçı kazanacaksa savunmasıyla kazanacak.

Dallas ofansında ise sezon parçalı bulutlu başladı ancak şu an gayet olumlu bir görüntü var. Dak Prescott ve CeeDee Lamb ikilisi tüm takımların canını yakabilir. Hücum şeması olarak da pas oyununda ve koşu oyununda olumlu bir takım var diyebiliriz. Pollard ve Elliot güzel bir oda oluşturdular ve alınan verim gayet etkili. Bunu Buccanneers karşısında ne kadar uygulayabilecekleri büyük bir merak olacak. Tampa Bay’den her şeye rağmen Todd Bowles ile büyük bir savunma performansı bekliyorum. Savunmanın maçı kazanmak için tavanı yüksek oyunculara fazlasıyla sahip. Savunmaların sonucu belirleyeceği bir maç bizleri bekliyor. İhtimaller Dallas’ı önde görmesine rağmen kültür bence formun hatta kalitenin de önündedir. Tom Brady gibi kazanmayı karakter edinmiş bir oyuncunun her zaman kazanma potansiyeli daha fazladır. Dallas Cowboys ise McCarthy ile beraber kaybetmeyi spor haline getirmiş bir kültüre sahip olmalarından dolayı Tampa Bay Buccaneers’in bir sonraki tura ilerleyeceğini düşünüyorum.

Maç Tahmini: Buccaneers 24 – 17 Cowboys

Super Wild Card öncesi maç değerlendirmelerini tamamladığımıza göre artık bir koltuğa oturup zevkle maçlarımızı izleyebiliriz. Yeni yılda sağlıklı, keyifli bir playoff heyecanı diliyorum. İlerleyen haftalarda görüşmek dileğiyle…