Gariban takımların umut sezonu olan off-season’a hoş geldiniz sevgili okurlar. Bu dönemin en büyük olayı NFL Draft’ı desem çok yanılmış olamam diye düşünüyorum. Serbest oyuncu transfer dönemi de önemli elbette ancak çoğu zaman parayla saadet olmadığını görüyoruz. Kansas City Chiefs şampiyon olurken neredeyse tüm çaylak oyuncularından ciddi katkılar aldı ve iyi draft yapmanın şampiyonluk için olan etkisini bir kez daha görmemizi sağladı.

Her draft sınıfı belirli bazı pozisyonlarda güçlü olurken bazılarında da zayıf oluyor haliyle. Bu yıl için güçlü pozisyon grupları cornerback, tight end ve edge rusher olarak öne çıkarken safety, guard ve linebacker’lar pek iç açıcı gözükmüyor. Wide receiver grubunda da önceki senelere kıyasla bir düşüş olduğunu söylemek mümkünken running back sınıfı oldukça iyi bir derinliğe sahip görünüyor. En çok merak edilen quarterback’lere gelecek olursak önceki yıla göre çok daha iyi bir sınıf mevcutken Joe Burrow/Trevor Lawrence tarzı net ve kusursuz potansiyel ne yazık ki söz konusu değil. Mock draft’a geçmeden son bir hatırlatma da Miami Dolphins’in illegal tampering cezası nedeniyle ilk tur hakkının NFL tarafından alınmış olması. Bu nedenle 32 yerine 31 tane seçim göreceğiz ilk turda. Kemerlerinizi bağladıysanız başlayalım o zaman…

1- Carolina Panthers (via Chicago Bears) – Bryce Young, QB, Alabama

Beklenen takas nihayet gerçekleşti ve Carolina Panthers, iki tane birinci tur iki tane ikinci tur ve bir numaralı receiver’ı DJ Moore’u Bears’a göndererek yeni franchise yüzünü seçmek üzere birinci sıraya çıktı. Frank Reich’ı takımın başına getiren ekip iyi bir savunma grubuna sahip olmasıyla da sadece bir QB uzaklıkta olduğunu düşünüyor muhtemelen ancak eldeki yetenek pozisyonu oyuncularının yetersizliği ve zayıf offensive line buradan seçilecek QB için pek iyi olmayan haberler. Gelen ilk haberler Panthers’ın bu takası belirli bir oyuncu için yapmadığı yönünde. Dolayısıyla 4 QB’nin de oyunda olduğunu düşünebiliriz. Bryce Young, kısa boyu ve hafif kilosu nedeniyle normal şartlarda quarterback pozisyonu için şüpheyle bakılacak bir oyuncu olurdu ancak kariyeri boyunca gösterdikleriyle yeteneğin size ile alakalı olmadığını gösterdi. Evet, bu durum NFL’de dezavantaj yaratma potansiyeline sahip ancak Young’ın yapı dışına çıkabilme ve doğal quarterback hisleri onu bu sınıftaki diğer QB’lerden ayırıyor.

2- Houston Texans – C.J. Stroud, QB, Ohio State

Houston Texans’ın sezonun son haftasında Indianapolis Colts’a karşı aldığı anlamsız galibiyet onları ilk sıradan ve muhtemelen istedikleri QB’den etmiş olabilir. Panthers’ın ilk sıraya çıkmasıyla bu ihtimal hiç olmadığı kadar kuvvetlenmiş durumda. Hala istedikleri QB’nin onlara kalma ihtimali var ve sıradaki QB de kötü bir ödül olmayacaktır. Takımın başına DeMeco Ryans’ı getiren Texans, en fazla draft hakkına sahip olan takımlardan birisi ve yeniden inşa noktasında oldukça iyi bir durumdalar. Bu kadar yüksekten seçiyorken bu işe camianın yeni yüzünü bularak başlamak doğru olacaktır. Ohio State’in yıldızı C.J. Stroud, daha önce lige gelen Buckeyes QB’lerinin hiçbirine benzemiyor. Eh, starter olarak oynamış Buckeyes QB’leri diye açalım. Çünkü “ama Joe Burrow var!” diye itiraz ettiğinizi duyar gibiyim. Stroud, bu sınıftaki en temiz QB potansiyeli olarak öne çıkıyor. Son derece doğal bir isabet yeteneğine sahip. Receiver’lara sanki handoff yaparcasına pasları gönderebiliyor. Topu doğru noktalara ulaştırmak onun için nefes alıp vermek kadar doğal. Cep içinde gerçek bir NFL QB’si ve kuvvetli bir kola sahip. Peki neden ilk sıradan seçilmiyor? İlk sıra Stroud için mümkün olmakla beraber benim onu Young’ın arkasında görme nedenim biraz fazla statik bir oyuncu olması. Günümüzde NFL, QB’lerin daha mobil olmasını, hareket halinde pas atabilmesini ve oyun bozulduğunda yapı dışında doğaçlama üretmesini talep ediyor. Bunlar, kariyerinin şu noktasında Stroud’un güçlü yanları değil.

3- Arizona Cardinals – Will Anderson Jr., Edge, Alabama

İlk sıranın QB seçmek isteyen bir takıma gitmesiyle birlikte işler tam da Cardinals’ın istediği şekilde gelişmeye başladı. Artık ilk dört sıra içinde en ideal takas noktası olmalarının yanında QB dışı en iyi oyuncuyu da seçebilecek konumdalar. Jalen Carter’ın durumu sezona çaylak koç ve çaylak genel menajer ile başlayacak olan Cardinals’ı korkutabilir. Bu noktada seçim draft’ın en iyi üç oyuncusundan biri, belki de en iyisi olan Will Anderson Jr. olmalı. Bu yıl Anderson, bir önceki sezon gösterdiği muazzam performansın biraz altında kalmış olsa da ben onu son yıllarda lige gelen en iyi edge rusher potansiyellerinden biri olarak görüyorum. Anderson sadece saha içinde değil saha dışında da oldukça güçlü bir karakter. J.J. Watt’ın emekliliğinin doğuracağı liderlik dahil tüm boşlukları doldurabilecek kapasitede bir isim.

4- Indianapolis Colts – Anthony Richardson, QB, Florida

Çaylak koça sahip olan bir başka takım ise Indianapolis Colts. Shane Steichen, önce Justin Herbert ardından da Jalen Hurts ile yaptıklarıyla genç yaşına rağmen bu şansı çok hak etmişti. Ancak Andrew Luck sonrası QB şansı yaver gitmeyen Colts, zorlayıcı bir test olacak. Neyse ki Steichen’a yeni bir QB projesi vermek için ideal bir noktadalar. Fakat Cardinals’ın olası bir takası ile opsiyonlarının sadece bire indiğini görebilirler. O nedenle Cardinals ile bu takası yapanın kendileri olmasını isteyebilirler. Young ve Stroud sonrası kalan iki en iyi QB’nin ikisi de hazır üründen çok proje. Anthony Richardson sahip olduğu inanılmaz fiziksel yeteneklerle sezon boyunca zaten ilgi çeken bir oyuncuydu ancak combine’da gösterdiği canavar performans onu herkesin konuştuğu isim haline getirdi. Öyle ki ilk sıradan seçilme ihtimali bile oldukça yükselmiş durumda. Richardson, sadece bir tam starter sezonu olan oldukça deneyimsiz bir oyuncu. Bunu kasetlerine bakınca da görmek mümkün. Sahip olduğu saf yetenekler onu işlemek isteyecek takımların iştahını kabartıyor. Bu noktada Shane Steichen oldukça iyi bir eşleşme gibi. Son iki yıldır Jalen Hurts’un etrafında kurduğu sistemin ne kadar başarılı olduğunu gördük. Benzer tarza sahip Richardson’la aynı sistemi işleterek bir yandan da oyuncunun sınırsız potansiyelini işleyebilir.

5- Seattle Seahawks (via Denver Broncos) – Jalen Carter, DT, Georgia

Geno Smith, geçen sezon kimsenin beklemediği bir performans ile Seahawks’ı playoff’a sokarken hak ettiği bir şekilde yeni kontratı da kaptı. Ancak bu, John Schneider’ı bu sıra QB seçmekten alıkoymayabilir. Ancak ben bu ihtimali yok saymamakla beraber daha düşük görüyorum. Geçen yıl gösterilen playoff başarısı önümüzdeki yıl için başarı çıtasının başlayacağı nokta olacak. Bu nedenle özellikle savunmaya yüksek etkili oyuncuların eklenmesi şart. Combine’ın ilk günü hakkında çıkartılan tutuklanma kararı ile apar topar Georgia’ya dönen ve kefaletini ödeyerek serbest kalmasının ardından Indianapolis’e geri dönen Jalen Carter, şimdilik draft’ın en büyük bilinmezlerinden biri. Draft gününe kadar hakkında dava açılıp açılmayacağı NFL kariyerinin nasıl başlayacağı konusunda belirleyici olacak. Benim şahsi fikrim Carter’ın ciddi bir yaptırımla karşılaşmayacağı yönünde ancak bu yine de takımların ona bakış açısını değiştirebilir. Saha içinde tüm sınıfın en iyi oyuncularının başında gelen Carter, geçen yıl NFL’e ilk turdan tam 5 savunmacı gönderen, NCAA tarihinin en iyi savunmalarından biri olarak görünen 2021 Georgia defansının en iyi oyuncusuydu. Gittiği takıma direkt çok ciddi etki edecektir. Pete Carroll ve John Schneider’ın bu riski almaktan çekinmeyeceklerini düşünüyorum.

6- Detroit Lions (via LA Rams) – Christian Gonzalez, CB, Oregon

Detroit Lions, geçtiğimiz yılın ikinci yarısında gösterdiği gelişim ile playoff’u kıl payı kaçırdı. Ben Johnson’ın koordine ettiği hücum gerçekten çok heyecan verici. Seahawks gibi onların da eldeki QB’yi daha potansiyelli bir isimle değiştirme ihtimali az değil. Takımın koçu Dan Campbell, bu ihtimalin varlığından muallak bir açıklamayla bahsetti. Ancak geçen sezon Jared Goff ile de kazanabileceklerini görmüşken kısa vadede başarıya odaklanarak eksikleri giderme yoluna gideceklerini tahmin ediyorum. Lions’ın pas savunması ligin en kötülerinden birisiydi ve son yılların en iyi cornerback sınıflarından birini yakalamışken buradan bir elmas çekmeleri gerekiyor. Christian Gonzalez uzun boyu, uzun kolları ve fiziğine rağmen muazzam hareket kabiliyetine sahip olmasıyla diğer pozisyondaşlarından ayrılıyor. Üstelik sadec         e fiziksel olarak rakiplerini domine eden bir isimden daha fazlası. Oyun farkındalığı yüksek ve kurt bir safety gibi rakip QB’yi okuyabiliyor. En verimli kullanım alanı adam adama press coverage olsa da sezgileri ve sürekli oyunun içinde olmasıyla alan savunmasında da gayet etkili. Bu şema çok yönlülüğü her savunma koordinatörünün istediği bir şey.

7- Las Vegas Raiders – Will Levis, QB, Kentucky

Las Vegas Raiders, son dokuz yıldır takımın quarterback’i olan Derek Carr ile yolları ayırdı ve uzun bir aranın ardından tekrardan quarterback pazarında. Aaron Rodgers ve Lamar Jackson gibi isimlerin peşinden gitmeyi düşünmemeleri kendi QB’lerini kendilerinin seçmek istediğini söylüyor bize. Tabi bunun için yedinci sırada kalmak yeterli olmaya da bilir. O nedenle veteran bir bridge quarterback ve sonraki turlardan çaylak bir quarterback formülü de oldukça olası. Buradaki senaryomuzda Will Levis hala tahtada ve Raiders’ın bu durumda seçmesi gereken isim. Kendisi benim çok sıcak olduğun bir oyuncu olmasa da bu sıradan şansınızı denemeniz gerekiyor. Levis, tam bir NFL QB prototipi olsa da isabet yeteneği çok istikrarsız ve ciddi derecede iyi coaching isteyen bir oyuncu. Sıradaki Paxton Lynch mi yoksa Josh Allen mı olacağı buna bağlı olacak…

8- Atlanta Falcons – Tyree Wilson, Edge, Texas Tech

Quarterback için hamle yapmasını bekleyebileceğimiz takımlardan bir diğeri de Atlanta Falcons. Marcus Mariota deneyimi kısa ve tatsız sürdü. Geçen yıl draft edilen Desmond Ridder da bulduğu az olmayan şansla beni pek etkilemiş değil. En iyi dört QB’den birini seçemedikleri durumda ise kalan en iyi oyuncu rotası, ihtiyaç durumu da gözetilerek izlenmesi gereken yol gibi. Tyree Wilson, sahip olduğu uzun boy, atletik yapı ve uzun kollar ile ligdeki her savunma koçunun hayallerini süsleyen bir pass rusher. Bunlara hızlı ilk adımını da eklediğimiz zaman potansiyeli arşa çıkan bir oyuncudan bahsetmek mümkün. Texas Tech’ transfer olmadan önce oynadığı Texas A&M’de rotasyon oyuncusundan öteye geçememiş olması biraz soru işareti doğursa da Tyree Wilson, bu sınıfın en potansiyelli kenar savunmacılarının başında geliyor.

9- Chicago Bears (via Carolina Panthers) – Peter Skoronski, OT, Northwestern

Chicago Bears, beklendiği üzere ilk sıra hakkını takas ederek Justin Fields merkezli yapılanmaya tamamen bağlı olduklarını gösterdiler. Geçtiğimiz sezon hem offensive line’ı hem de receiver grubu NFL seviyesinin altında olan bir ekip vardı ve bu takasla birlikte bir taşla iki kuş vurma şansları var. Panthers’tan gelen D.J. Moore eldeki reciverların hepsinden daha iyi, dokuzuncu sıra ise Fields’a bodguard bulmak için çok iyi bir nokta. Bu yıl offensive tackle sınıfı önceki yıllara nazaran daha standart olsa da Peter Skoronski bu sınıftaki en iyi oyunculardan biri. Kısa kolları nedeniyle NFL’de daha çok guard pozisyonu için ideal bir oyuncu olarak gözükse de iki sene önce yine aynı okuldan Rashawn Slater için de benzer yorumlar yapılmıştı. Bu Slater için sorun olmadı ve üstelik ligin en iyi sol tackle’larından birine dönüştü. Skoronski’nin ayrıca bir NFL ve Green Bay Packers efsanesi olan Bob Skoronski’nin torunu olması bu seçimin Packers taraftarlarını üzme potansiyeliyle beraber Bears için çok iyi bir seçim yapıyor.

10- Philadelphia Eagles (via New Orleans Saints) – Joey Porter Jr., CB, Penn State

NFL efsanelerinden bahsetmişken Steelers’ın simge isimlerinden Joey Porter’ın oğlu Joey Porter Jr.’a geçelim. Kendisi Steelers taraftarlarının bu draft’ta en çok istediği oyuncu olabilir ancak onların sırasına kadar tahtada kalması çok düşük bir ihtimal. Burada devreye bir başka Pensilvanya takımı olan Eagles girerek Porter’ın eyalet dışına çıkmasını engelliyor. Eagles, geçen yıl Super Bowl oynarken ligin en iyi cornerback tandemine sahipti. Ancak James Bradberry’nin kontratı bitti ve geri dönme şansı çok az. Darius Slay’in ise kontrat çıkmazından dolayı takas aramasına izin verilmiş durumda. Hal böyle olunca cornerback, Eagles için elzem bir ihtiyaca dönüşmüş durumda. Porter Jr., kimilerine göre Gonzalez’in de önünde en iyi cornerback olarak görülüyor. Bu sınıfın genelinde gördüğümüz gibi o da iri ve fiziksel oynaması seven bir cornerback. Yakalama noktasında oldukça agresif ve adam adama savunmada asıl değerini gösteren bir oyuncu. Tüm bunlara rağmen Penn State kariyeri boyunca sadece bir interception yapmış olması top yetenekleri konusunda biraz soru işareti doğuruyor.

11- Tennessee Titans – Paris Johnson, OT, Ohio State

Tennessee Titans, geçtiğimiz sezonun bir noktasına kadar playoff’u garantilemiş gibi gözükmesine rağmen çok büyük çöküş yaşayarak playoff dışında kalmıştı. Hal böyle olunca yeniden yapılanma sesleri de yükselmeye başladı. Ryan Tannehill’in kontratı ciddi anlamda başlarına bela olmuş durumda fakat bu yıl da kendisiyle devam edecek gibiler. Malik Willis’in kendisi yerine Joshua Dobbs tercih edilecek kadar büyük bir hayal kırıklığı yaratmış olması imkan bulursa QB seçebilecek bir takım yapıyor onları ama bu ihtimal oldukça düşük. Eğer Derrick Henry sürpriz bir kararla takas edilmezse önümüzdeki yıl da en büyük şansları olacak. Bu bağlamda offensive line’a ciddi takviye gerekiyor. Ohio State’ten Paris Johnson, Skoronski ile beraber bu offensive tackle sınıfının zirvesinde. Uzunluk bakımından muazzam ölçülere sahip olan Johnson, fiziğine göre muazzam bir atlet çok hızlı hareket edebiliyor. Ohio State kariyerinde geride kalan sezona kadar guard oynamış olsa da Petit-Frere sonrası geçtiği sol tackle’da gerçek pozisyonunu buldu. Mike Vrabel’ın Ohio State mezunu oluşu ve az önce bahsettiğim Petit-Frere’in de geçen yıl Titans tarafından draft edilmiş olmasıyla birlikte Titans onun için doğal bir uyum gösteriyor.

12- Houston Texans (via Cleveland Browns) – Myles Murphy, Edge, Clemson

Myles Murphy de tıpkı Tyree Wilson gibi doğal bir atlet ve her şekilde işleyebileceğiniz bir kanvasa sahip. Boyutu ve atletizmi bir NFL kenar savunmacısı için oldukça ideal. Oyununun bulunduğu noktasında teknikten çok atletizm ve güçle kazanan bir oyuncu olmasından dolayı pass rush repertuarını geliştirmesi gerekiyor. Ancak yine de bu durum bu draft sınıfının en potansiyelli pass rusher’larından olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Houston Texans, geçtiğimiz yıl toplama bir takım görüntüsündeydi ve ilk seçim haklarıyla QB’lerini bulduktan sonra mavi çip oyuncuları eklemeye devam etmeliler. Savunmada Stingley ve Pitre gibi iki potansiyelli oyuncunun yanına Myles Murphy eklemesi gayet güzel olacaktır.

13- New York Jets – Broderick Jones, OT, Georgia

New York Jets’te şu an tek gündem olası Aaron Rodgers takası. Geçtiğimiz yıl QB yetersizliği nedeniyle playoff yapamadıklarını düşünecek olursak geçerli bir gündem maddesi bu. Sonuç olarak bu seçim hakkını Packers’a gönderme ihtimalleri bulunuyor. Eğer bu seçim sırasını muhafaza etmeyi başarırlarsa bir sonraki ihtiyaç noktası olan offensive line’da kullanıldığını görmemiz çok olası. Georgia’dan Broderick Jones, muhtemelen iki seçim önce bahsettiğim Paris Johnson’dan da daha atlet bir oyuncu. Lise kariyerinde çift spor atleti olmasının (basketbol) bunda etkisi büyük. Gerçekten bir offensive line oyuncusundan çok tight end gibi hareket edebiliyor. SEC’de oynamasına rağmen geçtiğimiz sezon tek bir sack’e bile izin vermemiş olması muazzam bir cv. Mekhi Becton’dan umduğunu bulamayan Jets için hala tahtada olduğu durumda kaçırılmaması gereken bir isim.

14- New England Patriots – Anton Harrison, OT, Oklahoma

Offensive line’ın ciddi ihtiyaç olduğu takımlardan bir diğeri de New England Patriots. Özellikle tackle pozisyonunda oldukça sıkıntılı durumdalar. Trent Brown’un en iyi yılları geride kalmış durumda ve Isaiah Wynn serbest kalıyor. Wide receiver da çok ciddi bir ihtiyaç ancak Bill Belichick’in ilk turda bu yönde bir tercih yapmasını beklemiyor. Yetenek pozisyonu draft tercihlerine bakacak olursak takım için en hayırlısı da bu olur gibi. İlk turun ortalarına geldiğimizde ilk tur etiketi bulunan offensive tackle’ların hızla tükendiğini görüyoruz. Anton Harrison için bu sıra biraz yüksek gibi gözükse de geçtiğimiz yıldan Belichick’in başkalarının etiketleriyle pek ilgilenmediğini biliyoruz. Anton Harrison geçtiğimiz yıl ilk turdan seçilen Charles Cross’la oldukça benzer özelliklere sahip. İyi bir atletizmi var ve tıpkı Cross gibi pas koruma teknikleri oldukça gelişmiş bir tackle. Güç kullanma noktasında biraz sıkıntı yaşayan ve fiziksel oyunu pek sevmeyen bir oyuncu olsa da bu özelliklerini Patriots’ta gerekli şekilde işleyeceklerdir.

15- Green Bay Packers – Lukas Van Ness, Edge, Iowa

Lukas Van Ness, draft süreci ilerledikçe takımların aşık olmaya başladığı bir oyuncu. Önceleri ilk turun sonları bir ihtimal olarak düşünülürken draft tahtalarında roket gibi fırlamaya devam ediyor. Yapısal olarak geçen yılın ikinci sıra seçimi Aidan Hutchinson’ı andıran bir oyuncu. Iowa kariyeri genel olarak verimli ve üretken geçmiş olmasına rağmen hiçbir zaman starter olmayıp sadece rotasyonda kullanılmış olması çok enteresan bir durum. Van Ness hem pass rush ve hem de koşu savunmasında dominant olan oldukça patlayıcı bir atlet. Iowa’da defensive line’ın neredeyse her yerinde kullanılmış olması onu çok yönlü bir oyuncu yapıyor. 3-tech tecrübesine sahip olması Green Bay Packers için şema uyumu da oluşturuyor. Packers’ın bu noktadan tight end seçmesi de oldukça olası olsa da bu kadar derin tight end sınıfında Van Ness gibi yüksek potansiyelli bir isim daha doğru seçenek olacaktır.

16- Washington Commanders – Devon Witherspoon, CB, Illinois

Carson Wentz deneyimi beklendiği gibi sonuçlanınca başkent ekibinin bu macerası oldukça kısa sürdü. Takımın koçu Ron Rivera, geçen yıl draft ettikleri Sam Howell’ın QB pozisyonunda ilk seçenek olduğunu açıkladı. Chase Young’ın iyileştiği ve Da’Ron Payne’in franchise tag ile takımda tutulduğu bir durumda bu sezon da Commanders’ın en büyük şansı savunma performansı olacak. Elit bir defensive line’a sahip olsalar da aynı şeyi savunma arka alanı söyleyemeyiz. Devon Witherspoon için de bu sınıfın en iyi cornerback’i iddiasında bulunulabilir. 0 yıldız olarak koleje gelen Witherspoon, kısa sürede ülkenin en iyi cornerback’lerinden biri haline dönüştü. Sadece bu bile oyuncunun azmi ve iş ahlakı konusunda fikir vermeye yeter. Ancak Witherspoon, bu sınıftaki çoğu üst düzey cornerback’in aksine undersized kalan bir oyuncu. Buna rağmen aralarındaki en agresif ismin o olduğunu söylesek çok yanılmış olmayız. Fizik dezavantajına rağmen fiziksellikten çekinmeyen ve üstün tackle yeteneklerine sahip bir isim. Aynı zamanda çok zeki ve rota konseptlerini anlayan bir oyuncu. Geçen yıl yaptığı üç interception ve 14 PBU’ya bakarak bunu çok rahat söyleyebilirsiniz. Alfa mentalitesinde bir oyuncu olarak Commanders’ın büyük ihtiyaç duyduğu bir oyuncu.

17- Pittsburgh Steelers – Darnell Wright, OT, Tennessee

Son iki sezonda olduğu gibi bu sezon öncesinde de Steelers’ın kanayan yarası offensive tackle pozisyonu. Bu noktada aslında cornerback seçimine yönelmelerini de oldukça olası bulsam da bir dahaki seçim haklarına kadar iyi bir offensive tackle bulma ihtimalleri azalıyor. Darnell Wright’ın ilk turda seçilmesi konusunda önceden şüphelerim olsa da Senior Bowl’daki iyi performansının üstüne muazzam combine performansı da eklenince son birkaç ayın en çok kazanan isimlerinden biri haline geldi. Freshman yılından itibaren sağ tackle’da oynayan Wright, tecrübe olarak bu sınıftaki birçok OT’den daha önde. Ancak bu tecrübesinin sadece line’ın sağ tarafında olması değerini biraz düşürüyor. Yine de Alabama ve Georgia gibi defanslarla karşılaşmış olmasına rağmen sezon boyunca tek bir sack izni vermemiş olmaması çok değerli. Üstüne bir de 9.45’lik RAS karnesi eklenince Steelers’ın bu seçime yönelmesi oldukça olası.

18- Detriot Lions – Bryan Bresee, DT, Clemson

Detroit Lions’ın bu ikinci seçimlerinin kendi orijinal hakları olması ne kadar garip değil mi? İşte böyle iyi bir sezon geçirdiler ve daha iyisi için savunmaya eklemeler devam etmeli. Bryan Bresee bu sınıfın gizli yıldız adaylarından birisi. 2020 yılının 1 numaralı recruiti olarak geldiği Clemson’da bunun karşılığını verir bir freshman yılı geçirdikten sonra talihsiz olaylar arka arkaya gelmeye başladı. Sophomore yılında yaşadığı ACL sakatlığı üzerine kız kardeşini kanserden kaybedince sıradaki iki yıl Bresee için çok zorlu geçti. Geride kalan sezonda böbrek iltihabı nedeniyle de maçlar kaçırınca draft değeri bir hayli düşmüş durumda. İdeal sezonlar yaşamış olsaydı muhtemelen kendisinden Will Anderson ve Jalen Carter ile aynı cümle içerisinde bahsediyor olurduk. Breese, Clemson’da defensive tackle pozisyonu yanı sıra line’ın sonunda ayakta dizildiği oyunlarda da oynadı. Bu açıdan çok yönlü bir pass rusher’dan bahsedebiliriz. NFL’de muhtemelen 3-tech olarak izlememiz mümkün.

19- Tampa Bay Buccaneers – Bijan Robinson, RB, Texas

Tom Brady’nin ikinci ve bu kez kesin gibi görünen emekliliğinin ardından Tampa Bay Buccaneers için rüya gibi geçen bir dönem sona erdi. Camia yeniden vasatlığa mı dönecek yoksa Brady ile inşa ettikleri momentumu sürdürebilecek mi bu göreceğiz. Quarterback konusu onlar için büyük bir muamma durumunda. 2 yıl önce ikinci turdan seçtikleri Kyle Trask bir adım önde gibi duruyor. Ancak QB kim olursa olsun Brady zamanındaki gibi pas ağırlıklı bir takım olmaları aynı derecede başarı getirmeyecek gibi. İşte bu noktada oyuna Bijan Robinson giriyor. Robinson, benim izlediğim Saquon Barkley’den sonra lige gelen açık ara en yetenekli running back. Eğer pozisyonunun değeri bu kadar düşük olmasa ilk seçilecek oyunculardan biri olabilirdi çünkü bu sınıftaki en yetenekli beş oyuncudan birisi bana kalırsa. Bucs, geçtiğimiz yıllarda koşu hücumu olarak neredeyse hiçbir şey üretemeyen bir takımdı. Offensive line konusunda şüpheler olsa da Bijan Robinson, tek başına bir takımın koşu hücumunu seviye atlatabilecek bir oyuncu.

20- Seattle Seahawks – Jaxson Smith-Njigba, WR, Ohio State

İlk wide receiver için yirminci sıraya kadar beklememiz gayet olası bir senaryo. Son yıllarda neredeyse her sene oyuna direkt eden receiver’ların akın akın lige geldiğini düşünecek olursak bu bir miktar sürpriz. Ancak bu sınıftan hala fark yaratabilecek WR’ler çıkabilir. Jaxson Smith-Njibga ise bunların başında geliyor. Geçtiğimiz yıl eski takım arkadaşları Chris Olave ve Garrett Wilson ilk turdan seçilmekle kalmayıp çaylak yıllarında 1,000 yard barajını da geçmişlerdi. İşte Smith-Njigba, bu ikiliyle birlikte oynadığı son Ohio State sezonunda takımın en iyi receiver’ıydı. Bu sezon yaşadığı sakatlıklardan dolayı çok az forma giymiş olması onun ismini biraz unutmamıza neden olsa da çok iyi bir combine performansıyla eski gücüne döndüğünü gösterdi. Seahawks zaten Tyler Lockett ve D.K. Metcalf’e sahip ancak Lockett kariyerinin son dönemlerine doğru ilerliyor ve kenarlarda bu ikili varken slotta Smith-Njigba gibi çok hızlı yön değiştirebilen bir oyuncunun varlığı Seahawks pas hücumlarını durdurulamaz kılabilir.

21- Los Angeles Chargers – Michael Mayer, TE, Notre Dame

İlk wide receiver’ın ardından ilk tight end’e ne dersiniz? Los Angles Chargers için sahayı derinlemesine açabilecek Jordan Addison veya Zay Flowers gibi wide receiver tercihleri de bu sıradan tartışma içinde olsa da Michael Mayer’ın Kellen Moore hücumuna daha uyumlu olacağını düşünüyorum. Yıllardır Mahomes-Kelce iş birliğine tanık olduktan sonra da Chargers’ın kendi süper yetenekli QB’sine benzer pas yakalama yetenek setine sahip bir tight end vermek istemesi gayet makul olurdu. Ne de olsa bu arkadaşlar QB’lerin en iyi dostu değil mi? Mayer gösterişli bir cüsseye sahip olmasa da topu yüksek noktada yakalayabilen, top için havada mücadeleleri kazanabilen ve redzone’da etkinliği yüksek bir oyuncu. Doğal bir receiver güdülerine sahip ve çok hızlı bir oyuncu sayılmasa da pas sonrası ekstra yardalar üretebiliyor.

22- Baltimore Ravens – Deonte Banks, CB, Maryland

Baltimore Ravens’ın en büyük gündem maddesi Lamar Jackson’ın durumu. Uzun zamandır yeni kontrat noktasında uzlaşamayan tarafların yakın zamanda anlaşmasını da beklemiyorum. Enteresan bir şekilde QB ihtiyacı olan takımların neredeyse hepsi Lamar Jackson ile ilgilenmediklerini açıkladılar. Bu durumda franchise tag ile oynayıp oynamamak arasında bir karar verecek gibi kendisi. Eğer Baltimore Ravens’ın bu karara olumlu bir etki olsun diyerek buradan WR seçeceğine inanıyorsanız o kadar hızlı davranmayın Birincisi Lamar Jackson’ın mutluluğunun çok umurlarında olmadığını zaten gösterdiler. İkincisi ise Ravnes yönetiminin bu cornerback sınıfını çok beğendiği yönünde gelen haberler. Marcus Peters’ın geri dönmeme ihtimaline karşılık Marlon Humphrey’nin paralelinde oynayacak bir oyuncuya ihtiyaçları var. Bunun için de kendi arka bahçelerinden daha uzağa bakmalarına gerek yok. Maryland’den Deonte Banks de bu sınıfın fiziksel olarak etkileyici cornerback’lerinden. Combine performansıyla ne derece ciddi bir atlet olduğunu da gösteren Banks, değerini ilk tura çıkartmış durumda. Oldukça esnek bir oyuncu olmasından dolayı diğer cornerback’lere kıyasla daha iyi bir yeniden toparlanma yeteneğine sahip olduğunu düşünüyorum. Cornerback’ler için çok önemli bir özellik.

23- Minnesota Vikings – Cam Smith, CB, South Carolina

Serbest oyuncu transfer döneminin başlamasına çok az bir süre kala Minnesota Vikings, bahar temizliğine başlayarak Adam Thielen ve Eric Kendricks gibi takımla özdeşleşmiş veteran oyuncuları takımdan gönderdi. Ancak bu isimler arasından bir de 2020 üçüncü tur seçimi sürpriz bir oyuncu vardı. Hâlihazırda cornerback sıkıntısı yaşayan bir takım olarak ve Patrick Peterson’ın da sözleşmesi bitmişken Cam Dantzler’ı neden serbest bıraktıklarını anlayabilmiş değilim. Cornerback pozisyonu artık daha da büyük bir ihtiyaç haline gelmiş durumda. Cam Smith kalan cornerback’ler arasında en temiz seçim olur gibi duruyor. Kelee Ringo’nun potansiyeli daha yüksek gibi görünse de combine performansı ve özellikle cornerback yön değiştirme testlerindeki görüntüsü beni hiç tatmin etmedi. Cam Smith, uzun bir cornerback sayılsa da bu vücut çerçevesini dolduran bir kütleye sahip değil. Ancak ultra rekabetçi ve fiziksel oynamaktan zevk alan bir oyuncu. Bu açılardan kendinden önceki South Carolina cornerback’i Jaycee Horn’u andırdığını da söyleyebiliriz.

24- Jacksonville Jaguars – Brian Branch, S, Alabama

İki yıl üst üste birinci sıradan seçim yaptıktan sonra Jaguars nihayet yer değiştirmeye karar verdi. Ee ne demişler, tebdil-i mekanda ferahlık vardır. Jaguars’ın Trevor Lawrence’ın gelişimine paralel gösterdiği bu çıkış oldukça değerli ancak daha fazlası için savunmada daha çok fark yaratan oyuncuya ihtiyaçları var. Ön taraf Josh Allen ve Travon Walker gibi isimlere emanet gözükürken arka alanda etki yapabilecek isim sayısı az. Brian Branch, NFL’de yavaş yavaş tanımlanan ve büyük fark yaratan STAR pozisyonunun kolejdeki en önemli temsilcilerinden birisi olarak lige geliyor. Takımlar gün geçtikçe daha fazla 4-2-5 formasyonuyla oynamaya başladıkça Branch gibi hibrit oyunculara daha çok ihtiyaç var. Branch, tüm secondary pozisyonlarında oynayabildiği gibi asıl etkisi safety ve nickel pozisyonlarında ortaya çıkan fazlasıyla çok yönlü bir oyuncu.

25- New York Giants – Quentin Johnston, WR, TCU

Bu seneki wide receiver sınıfında eksik olan şeylerin başında size geliyor. Bu açığı kapatmak için bulunabilecek en iyi oyuncu TCU ile geride kalan sezon playoff oynama başarısı gösteren Quentin Johnston. Uzun boy ve yüksek derin saha hızına sahip özel bir atlet olmasına karşın kısıtlı rota ağacı ve fiziğini kullanma noktasında yetersiz kalması bu sıralara kadar düşüş yaşamasına neden olabilir. Geçtiğimiz sezon NFL seviyesinin çok altında wide receiver’larla playoff yapmayı ve bir de maç kazanmayı başaran Giants’ın buraya fark yaratacak ve Daniel Jones’a yardımcı olacak oyuncular eklemesi şart.

26- Dallas Cowboys – Jordan Addison, WR, USC

Wide receiver’a hücuma devam ediyoruz. Dallas Cowboys, Amari Cooper’ı takımdan göndermenin bedelini ağır bir şekilde ödedi ve şimdi iyi rota koşup, derin sahada tehdit olabilecek bir receiver’a çok ihtiyaçları var. CeeDee Lamb özel bir sezon geçirmiş olsa da tek başına yeterli değil. 2021’de kolejin en iyi receiver’ına verilen Biletnikoff özdülünü kazanan Addison, hemen arkasından USC’ye transfer olunca Caleb Williams ile oluşturacakları ikili büyük heyecan yaratmıştı. USC’de kötü bir sezon geçirmemiş olsa da Pittsburgh ile yakaladığı istatiksel başarının yanına bile yaklaşamayınca değerinde biraz düşüş yaşadığını söyleyebiliriz. Tabi kısa ve hızlı bir oyuncu profiline sahip olmasına rağmen 4.49 saniyelik 40 yard koşusu büyük hayal kırıklığı yarattı. Ancak maç kasetlerini izlediğiniz zaman oyun içindeki hızından şüphe duymuyorsunuz. Kısa alan çabukluğunda elit seviyede olan Addison, derin sahada da oldukça etkili olan bir oyuncu. Geçen yıl USC’de çok fazla slotta kullanılmış olsa da NFL’de bu değişebilir.

27- Buffalo Bills – Jalin Hyatt, WR, Tennessee

Şampiyonluk parolasıyla çıkılan bir başka sezon daha hayal kırıklığıyla sona erdi Buffalo Bills için. Bunda sakatlık şansının kötü tarafında olmaları kadar hücumdaki ‘playmaker’ oyuncuların yetersiz kalmasının da etkisi var. Bijan Robinson bu bağlamda çok uyar onlara ancak bu sıraya kadar seçilmemiş olma ihtimali düşük. O zaman Jalin Hyatt gibi sahanın her noktasından skor tehdidi olan bir receiver silahı hiç fena olmaz. Hyatti Tennessee’nin tek maç ve tek sezon touchdown pası yakalama rekorları da dahil olmak üzere birçok rekorunu kırıp Biletnikoff ödülünün son sahibi olarak lige geliyor. Özellikle Alabama defansını paramparça ettiği maç hala hafızamda tazeliğini koruyor. Öldürücü bir hıza sahip olmasından dolayı dikey rotalarda durdurulamaz bir oyuncu. Ancak bu rotalar dışında çok bir üretim göstermemiş olması onu bir miktar tek boyutlu kılıyor. Yine de Tennessee ile benzer yüksek tempolu bir hücumda Josh Allen’ın derin sahada tam isteyeceği profilde bir isim.

28- Cincinnati Bengals – Darnell Washington, TE, Georgia

Yapılan milyonlarca dolar harcamaya rağmen Cincinnati Bengals için yine offensive line zafiyeti ile sona eren bir sezon oldu. Bu noktada O’Cyrus Torrence gibi seçilebilecek offensive line oyuncuları olsa da Darnell Washington’un çok daha değerli bir seçim olacağını düşünüyorum. Kendisi tam anlamıyla fiziksel bir anomali. 2 metrelik boyuna rağmen 4.08 saniyelik 20 yard shuttle süresi tight end’leri geçtim tüm wide receiver’lar arasında sadece Jaxson Smith-Njigba’nın arkasında ikinci sıradaydı. Bu kadar cüsseli bir tigh end için çılgın bir atletizme sahip. Hepsi bu kadar da değil, oyununun pas yakalama kısmını daha yeni yeni keşfeden ve burada da sınırsız bir potansiyele sahip. Zaten bir offensive tackle boyutlarında olduğu için Washington’ın sahada olduğu her oyun ekstra bir offensive lineman demek ve blok yeteneği oyununun asıl öne çıkan tarafı.

29- New Orleans Saints (via SF 49ers) – Nolan Smith, Edge, Georgia

Derek Carr transferiyle birlikte yeni sezon hedeflerini yükselten New Orleans Saints, Tom Brady’nin emekliliğiyle de birlikte gözünü NFC South şampiyonluğuna dikmiş durumda. Ancak Derek Carr bunu tek başına başaramaz ve iki sene önceki Saints savunmasının katkısına benzer bir katkıya ihtiyacı var. Nolan Smith, combine’daki atletizm şovuyla birlikte bu sınıfın en atletik oyuncularının başında geldiğini gösterdi. Georgia ile çok üretken bir kariyeri olmasa da sahip olduğu fiziksel yeteneklerle NFL’de fark yaratan bir oyuncuya dönüşebilir. Şimdilik pozisyonu edge rusher ancak yetenek seti nedeniyle çok elit bir off ball linebacker’a dönüştüğünü de görebiliriz.

30- Philadelphia Eagles – Calijah Kancey, DT, Pittsburgh

Pittsburgh üniversitesinden undersized bir defensive tackle kulağa çok tanıdık geliyor değil mi? Calijah Kancey, bir Aaron Donald olmasa da onun açtığı yoldan lige giriş yapmaya hazırlanan bir isim. Pozisyon için çok kısa ve çok zayıf olması nedeniyle her takımın farklı gözle baktığı bir oyuncu. Çok çabuk bir oyuncu olması ve ilk adımının çok hızlı olmasından dolayı 3-tech DT pozisyonundan muazzam bir pass rusher ancak fizik dezavantajı nedeniyle koşuya karşı zaaf olma ihtimali hiç az değil. Philadelphia Eagles, hem Javon Hargrave hem de Fletcher Cox’u kaybettiği bir durumda Kancey için risk alabilir. Geçen yıl ilk turda seçtikleri dev insan Jordan Daivs ve Calijah Kancey’nin yan yana dizildiği setleri izlemek enteresan olur.

31- Kansas City Chiefs – Will McDonald IV, Edge, Iowa State

Son şampiyon Kansas City Chiefs, bu şampiyonluğunu Patrick Mahomes’a olduğu kadar geçen yıl yaptığı neredeyse kusursuz draft’a ve bu oyunculardan anında aldığı katkıya borçluydu. Şimdi takımın veteran yıldızlarından olan Frank Clark’ı takımdan kesmişken bir kez daha çaylak desteğine ihtiyaçları olacak. Will McDonald IV, bu sınıfın çılgın atletizme sahip pass rusher’larından bir diğeri. NCAA sezonu öncesinde Bruce Feldman’ın geleneksel ‘Freak List’ listesinde üst sıralarda yer alıyordu. Artık ikinci sıra edge rusher’lara geldiğimiz bu anlarda McDonald, bulabileceğiniz en temiz seçeneklerden birisi. Atletizminin yanı sıra oldukça tecrübeli ve gelişmiş pass rush tekniklerine sahip bir oyuncu.