Bir önceki yazımızda bir mock draft oluşturmuş ve ilk 10 sıradan dört QB’mizi takımlarına uğurlamıştık. Bu senenin QB sınıfı nasıl, ilk 10’dan dört oyuncu seçtirecek kadar iyi mi, gelin hep beraber beklentinin en yüksek olduğu beş QB’mizi inceleyelim…

1- Bryce Young, Alabama, 5’10, 204, Junior

Başlığı okuduğumuzda birçoğumuzun tepkisi aynı olmuştur muhtemelen: “5’10 mu, hem de en üst sırada, hem de ilk iki seçimden gitmesi muhtemel?” Evet, Bryce Young, fizik olarak çok fazla soru işaretleri barındırsa da oyun tarzı, olgunluğu ve yetenek setiyle ön plana çıkıyor. Koleje gelmeden önce lisede California’da oynayan Young, 2020 sınıfının en iyi QB’si ve tüm sınıftaki en iyi beşinci oyuncu olarak listelenmişti. İlk yılını Patriots QB’si Mac Jones’un arkasında geçiren Young, Jones’un draft olmasıyla birlikte starter QB oldu. İlk starter sezonunda 366/547 ile yüzde 66.9 ile pas attı ve toplam 4.872 yard, 47 TD ile Heisman’ı çok fazla tartışmaya izin vermeden kazandı. SEC şampiyonluğunda Georgia’yı yenseler de CFP Finali’nde aynı takıma kaybederek sezonu ikinci bitirmişlerdi. Bu performans üzerine son sezonunda kendisinden beklentiler çok yüksek olsa da Young sakatlığı sebebiyle bu ritmini devam ettiremedi. Son sezonunda üç maç eksik oynayarak 12 maç tamamlayabilen Young, doğal olarak, bir önceki sezona göre rakamsal bakımdan geriye gitti. Playoff’lara kalamayarak büyük hayal kırıklığı yaşayan Alabama’da kariyerini Sugar Bowl’da şov yaparak sonlandırdı. 15/21 ile 321 yard ve beş TD pası atan Young, bir Bowl şampiyonu olarak draft’a katılacak. Alabama tarihinde 8356 ve 80 ile en çok ikinci pas yardı ve td atan oyuncu olarak şimdiden büyük bir iz bıraktı.

Artıları: Young, liseden itibaren özellikle oyunu okuma açısından ön plana çıkıyor. Ayrıca mobilitesi, çok isabetli paslara sahip olması ve fiziğine göre kol gücünün yüksek olması önemli olarak görülen diğer özellikleri.

Eksileri: Young, bugüne kadarki elit QB prospect’lerinden fizik olarak en küçüğü. Kyler Murray’den bile zayıf olan Young’ın Russell Wilson ile fiziksel özellikleri neredeyse birebir aynı olsa da Wilson’ın draft edildiğinde üzerinde Young kadar baskı olmadığını hatırlatmak gerek. Bu durum NFL gibi seviyesi çok yüksek bir arenada fazlaca sakatlık ve düşük performansa yol açabilir.

2- C.J. Stroud, Ohio State, 6’3, 214, Redshirt Sophomore

C.J. Stroud, koleje gelirken 2020 sınıfının en iyi 104. Oyuncusu olarak listelenmişti. Aslında Young ile arasında olan bu açık farkın draft zamanı geldiğinde kapanmış olması, hatta birçok listenin Stroud’ı Young’ın önünden draft etmesi takdire değer. Özellikle 2021 sezonunda ön plana çıkan Stroud, 2021 ve 2022’de sırasıyla, yüzde 71.9 ile 317/441, 4.435 yard ve 44 TD, yüzde 66.3 ile 258/389, 3.688 yard ve 41 TD ile oynadı. Buckeyes ekibi, iki sezonda da beklentiler yüksek olmasına rağmen playoff yapamamıştı. Stroud, iki sezonda da ezeli Big Ten rakipleri Michigan’a karşı ölüm-kalım maçında etkisiz oyun ortaya koyduğu için çokça eleştiri almıştı. Tüm bunlara rağmen yıldız adayı ismin birinci ya da ikinci sıradan gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Artıları: Stroud’ın sınıftaki en isabetli pas atan isim olduğu söylenebilir. Son iki sezonda da yüksek isabet yüzdesiyle oynayan ismin özellikle derin pasları rakip için büyük tehlike oluşturabilecek düzeyde. Bunun dışında fizik olarak da Young’a göre NFL’e daha hazır gözüken Stroud, birinci sıra için daha güvenilir ve garanti bir seçim olabilir.

Eksileri: Kolej kariyerindeki önemli maçlarda bekleneni verememesi ve sahada sönük kalması söz konusuydu. Bununla bağlantılı olarak bazıları tarafından da yeteri kadar hırslı olmaması üzerinden eleştirilere mâruz kalıyor.

3- Anthony Richardson, Florida, 6’5, 248, Redshirt Sophomore

Sürpriz kutu. Florida QB’si için kullanılabilecek en doğru tabir tam olarak bu. Lise çıkışı 2020 sınıfında 183. sırada listelenen isim, bu sene başı birçok kişi tarafından tanınmıyordu. Bu patlayıcılığıyla dikkatleri fazlasıyla üstüne çekmesi popülerleşmesinde çok önemli bir rol oynadı ve Combine da bunun üstüne sosu oldu. Mock draft yazımda bahsettiğim gibi bazı testlerde QB rekorlarını kırdı. Son birkaç gündür de bazı takımların Richardson için çok zor olan şeyleri çok basitmiş gibi gösterdiği şeklinde yorumlar yaptığı haberleri çıktı. Tavanı çok yüksek, tabanıysa diğerlerine göre daha alçakta olan bu isim “ben risk almayı severim” diyenler için “high-risk, high-reward” bir oyuncu olarak alıcılarını beklemekte. Video oyunu tabiriyle Lamar Jackson regeni izleyip izlemeyeceğimizi hep beraber göreceğiz.

Artıları: Çok fizikli olmasına rağmen son yıllarda gelen en mobil oyuncu. Patlayıcılığı inanılmaz, oyuna olan etkisi dışında izleyicilere de fazlasıyla keyif verdiğini belirtmem gerek. Bunun yanı sıra cepte de sakin kalabiliyor, oyunu okuyabiliyor ve kol gücü de azımsanamayacak derecede fazla.

Eksileri: Sakatlık riski. Lamar Jackson gibi sakatlığa çok yatkın bir oyun tarzı var. Vücudunu açıkça kullanmaktan çekinmemesi de sakatlık olasılığını artırıyor. Ayrıca, pas becerisi sınıftaki diğer iyi prospectlere göre düşük seviyede gibi. Şu ana kadar yüzde 54.7 kariyer yüzdesiyle oynamıştı, yani rakiplerine göre pas isabet oranında gözle görülür bir düşüklük söz konusu.

4- Will Levis, Kentucky, 6’4, 229, Redshirt Senior

Birçoğumuzun da başlığı gördükten sonra düşüneceği üzere Levis, diğer isimlere göre yaşça büyük. Fakat bu durum birçok takım için problem olmayacak olmalı ki kendisi hemen hemen her listede ilk 15’ten, çoğunda da ilk 10 sıradan draft ediliyor. Liseden çıktığında sadece üç yıldızlı bir derecelendirme alan Levis, iki senede Penn State’te sadece 14 maç oynadıktan sonra Kentucky’ye transfer olmuştu. Junior senesinde açıldı ve 2021’de yüzde 66 ile 233/353, 2826 yard ve 24 TD, 2022’de ise yüzde 65.4 ile 185/283, 2406 yard ve 19 TD ile oynadı. Kentucky’nin hücumu son iki sezondur geçmiş NFL koçları olan Liam Coen ve Rich Scangerello’ya emanet olduğu için Levis, bazıları tarafından bu sınıftaki NFL’e en hazır QB olarak gösteriliyor. Üç senede finans alanında lisans derecesi aldıktan sonra Kentucky’de yine finans yüksek lisansı yapmış olması bazı head koç ve genel menajerler için kendisini zekası parlak bir isim olarak yansıtabilir.

Artıları: Cüssesine rağmen hareket kabiliyeti yüksek bir isim, bu konuda Josh Allen benzetmesi yapılabilir. Ayrıca sınıftaki belki de en yüksek kol gücüne sahip ve pas verme mekaniği çok hızlı.

Eksileri: Levis, üstteki üç isimden de iki ya da üç yaş daha büyük. İki ya da üç senelik NFL tecrübesine sahip olacak o isimler ile Levis’in şu anki halinin yaş olarak aynı olacağı düşünüldüğünde bazı ekipler için cazip bir seçim gibi gözükmeyebilir. Ayrıca, artılarında saydığım hızlı pas verme mekaniği onun için dezavantaja dönüşerek pas tamamlama oranını düşürebiliyor.

5- Hendon Hooker, Tennessee, 6-3, 217, Redshirt Senior

Sezon başlangıcında “O sene bu sene mi?” sorusunu sordurtan Tennessee Volunteers’ın lideri konumunda yer alan Hooker, Tennessee ekibiyle birlikte bir süre peri masalı yaşadı. Alabama galibiyeti ve 8-0 ile başladıktan sonra önce Georgia yenilgisi, ardından da durduramadıkları Spencer Rattler ve South Carolina’ya karşı ağır bir galibiyet alarak playoff’a kalamadılar. Sezonu Clemson karşısında Orange Bowl kazanarak kapatan Vols ekibinde Hooker, 19 Kasım’da sol diz ACL’ini yırttığı için o maçta da yer almamıştı. Diğerlerinden ayrışan üst dörtlüden sonra ilk turdan gidebilecek diğer tek isim olan Hooker, geçtiğimiz sezonu 11 maçta yüzde 69.6 ile 229/329, 3135 yard ve 27 TD ile bitirdi.

Artıları: 2018’den itibaren hem Virginia Tech hem de Tennessee’de düzenli olarak yukarı doğru çıkan bir performansı var. Kendini geliştirmekte istikrarlı bir isim. Bu disiplin ve kararlılık NFL için oldukça faydalı olabilir. Ayrıca isabet yüzdesi ve oyun farkındalığı da oldukça yüksek seviyede. Mobilitesi de fena olmayan bir isim, dolayısıyla çoklu tehdit oluşturması söz konusu. Bu sene de kolejde en iyi derin pas atan oyuncularda ön sıralarda yer alıyordu.

Eksileri: Gelişim eğrisi yukarı doğru olsa da bunda Tennessee hücumunun da çok payı var. Ayrıca 25 yaşında olması birçok takımın kendisinden uzaklaşmasına sebep olabilir. 19 Kasım’da ACL yırttığı için sezona fiziksel olarak hazır başlayamayacağını ve bu sakatlığın ileride başına tekrar bela olabileceğini hatırlatmakta da fayda var…