NCAA’de yeni sezonun başlamasına hala üç ay gibi bir süre olsa da gerek off-season hamleleri gerekse takımların geçen seneden gösterdikleri performansa göre aşağı yukarı bir güç tablosu oluşturmak mümkün durumda. Erken en güçlü beş takım sıralamama beraber göz atalım…

1- Georgia Bulldogs – 2022 Derecesi 15-0, 8-0 SEC

2021 ve 2022 şampiyonu olan Georgia ekibinde geçen seneden hücumda altı, savunmada yedi, özel takımlarda bir starter’ın bu sezon da oynaması bekleniyor. Bazı kilit rollerdeki oyuncular draft’tan üst sıralarda seçilmiş olsa da geri dönen oyuncuların sayısı da azımsanacak gibi değil. QB Stetson Bennett’ın ayrılmasıyla birlikte yeni sezonda Carson Beck ya da Brock Vandagriff QB1 olacak. Carson Beck’in şansının daha fazla olduğu söylentileri çıksa da net bir haber için daha erken. 2023 sezonunda dikkatleri en çekecek oyuncunun TE Brock Bowers olması bekleniyor. Bowers, son yıllardaki en iyi TE prospect’i ve draft’ta da çok üst sıralardan seçilmesi bekleniyor. Şampiyonluk senelerinde açık ara ligdeki en iyisi olan Bulldogs savunmasında hala yetenek olarak büyük bir eksilme söz konusu değil. QB pozisyonunda da bir sorun yaşamazlarsa yeni sezonda da en güçlü şampiyonluk adayı durumundalar.

2- Michigan Wolverines – 2022 Derecesi 13-1, 9-0 Big Ten

NFL’deki takımların hedefinde olan Jim Harbaugh’un takımdan ayrılması beklenmiyor ve bu onlar için çok iyi bir haber. Geçtiğimiz sene gümbür gümbür geldikleri playoff yarı finalinde TCU’yu biraz durdurabilmiş olsalar belki de “son şampiyon” diyerek paragrafa başlayacaktım fakat yine de son iki senedir Ohio State’i yendiklerini, konferans şampiyonu olduklarını ve playoff’a kaldıklarını unutmamakta fayda var. J.J. McCarthy benim en beğendiğim QB’lerden ve arkasında geçtiğimiz sezon sakatlığına kadar Heisman favorilerinden olan RB Blake Corum’un da olması onları hem pas hem de koşu oyunlarında çok güçlü yapıyor. Savunma olarak da Georgia kadar olmasa da güçlü durumda olan ekip, starter olan altı hücum ve yedi savunma oyuncusunun döneceği de düşünüldüğünde geçen seneki hatalarından ders alarak bu sene sabırsızlıkla beklenen o şampiyonluğu Michigan’a getirebilir.

3- Ohio State Buckeyes – 2022 Derecesi 11-2, 8-1 Big Ten

Hepimizin draft’tan bildiği gibi Ohio ekibinde en büyük kayıp QB C.J. Stroud olacak. Stroud, her ne kadar büyük maçlardaki performanslarıyla bazıları tarafından eleştirilse de iki senesinde de Heisman için önemli adaylardan olmuş fakat sonunu getirememişti. Draft’ta da ikinci sıradan Texans yolunu tutmuştu. Bu sene onun yerini büyük olasılıkla Kyle McCord dolduracak. Gelen haberler beklentilerin yüksek ve McCord’un patlama yapabilecek potansiyele sahip olduğu yönünde. 2024 Draftı’nda olağanüstü bir durum olmaması halinde WR1 olacak (hatta bazıları birinci sıradan bile seçilebileceğini iddia ediyor) Marvin Harrison Jr. ile yine bir diğer ciddi tehdit Emeka Egbuka, bu sene de savunmaların başını ağrıtacak gibi. Buna ek olarak beş yıldızlı recruit Brandon Inniss de hemen katkı yapabilecek bir potansiyele sahip. Julian Fleming de potansiyeline ulaşabilirse OSU bu sene de “WRU” namını sürdürecek gibi. Savunmada da Jack Sawyer, J.T. Tuimoloau ve Cameron Martinez’in ön plana çıkması beklenen ekip, geçtiğimiz sezon playoff yarı finalinde elenmenin ardından bu sezon özellikle hücumda baskın gelerek önce konferans şampiyonluğu, ardından da ulusal şampiyonluk için aday olabilir.

4- Florida State Seminoles – 2022 Derecesi 10-3, 5-3 ACC

Geçtiğimiz sezon tüm mağlubiyetleri konferansından alan Noles ekibinde bu sezon aynı durumun yaşanmayacağını düşünüyorum. ACC tarafında yıllardır en rekabetçi olan Clemson Tigers’ın güç kaybı söz konusu, Drake Maye önderliğinde olan North Carolina’nın da takım olarak Noles’a ayak uydurabilecek seviyede olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla FSU şu anda ACC’nin mutlak favorisi konumunda. QB1 Jordan Travis geçen sene potansiyelini göstermişti, bu sene de beklentiler kendisini daha da geliştirerek Heisman kazanması. Ayrıca hücumda sekiz, savunmada sekiz ve özel takımlarda iki starter’ın dönmesiyle birlikte şampiyonluk adayı takımlar arasında yapısını en çok koruyan takım olacaklar. TE pozisyonundaki Jaheim Bell de onların elini kuvvetlendirecektir. Savunma konusunda da zaten kuvvetli olan Noles, Western Michigan’dan Braden Fiske transferiyle birlikte daha da güçlenecektir. Geçtiğimiz sezonu 10-3 ile Cheez-It Bowl kazanarak noktaladıktan sonra bu sezon playoff’a katılmak onların taban hedefi olacaktır.

5- USC Trojans – 2022 Derecesi 11-3, 8-1 Pac-12

Son Heisman kazananı ve 2024 NFL Draftı muhtemel bir numarası Caleb Williams etkisiyle Kaliforniya ekibi listemde beşinci sırada. Jordan Addison gibi önemli bir silahı kaybetmiş olsalar da Dorian Singer ve MarShawn Lloyd eklemeleri ile o farkı kapatmaya çalışacaklar. Buna ek olarak koç ekibinde de geçtiğimiz seneyi Arizona Cardinals’ın başında tamamladıktan sonra yolların ayrıldığı Kliff Kingsbury hücum analisti olarak görev almaya başlayacak. Birçoğuna göre bu sıra onlar için çok yüksek olsa da Caleb Williams ve Lincoln Riley’nin burada olabilecek potansiyelleri olduğunu ve sekiz starter’ın döneceği savunmanın tüm soru işaretlerine rağmen iyi performans göstermesi durumunda geçtiğimiz sezon hem playoff’u ucundan kaçıran hem de Cotton Bowl’da mağlup olan Trojans’ın bu sezon playoff’ta yer alabileceğini düşünüyorum…