Yaza girmemizle birlikte yeni sezon heyecanı yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladı. Son sezonlarda olduğu gibi açık ara daha kuvvetli olan bir ekip bulunmasa da bazı oyuncuların beceri olarak çok farklı seviyede oldukları ve 2023 sezonunda gerek seyir gerek oyun kalitesi anlamında dikkatleri üzerlerinde toplayacakları bariz. Gelin, bu oyunculara hep beraber göz atalım.

1- Caleb Williams, QB, USC Trojans

Geçtiğimiz sezonun en iyisi, Heisman kazananı ve 2024 NFL Draftı muhtemel bir numarası. Caleb Williams, 2022 sezonu başında Oklahoma’dan USC’ye transfer olduğunda kendini göstermesi gerekiyordu, öyle de yaptı. Her ne kadar takım olarak kıl payı playoff’u kaçırmış ve Cotton Bowl’da Tulane’e kaybederek hayal kırıklığıyla sezonu tamamlamış olsalar da Williams, bireysel anlamda gayet tatmin edici ve heyecan uyandıran bir performans gösterdi. 14 maçta yüzde 66.6 ile 4,537 yard ve 42 TD pası atan isim, USC her ne kadar kan kaybetmiş olsa da bu sene yapacakları en merakla beklenen oyuncu konumunda. Caleb Williams’ın bir Heisman daha kazanması kimseyi şaşırtmayacaktır.

2- Drake Maye, QB, North Carolina Tar Heels

Maye, belki de 2024 sınıfı arasında Caleb Williams’ı birnumaradan edebilecek tek isim. 2021 lise mezunlar sınıfı içerisinde pozisyonunda dört yıldız alarak dokuzuncu sırada gösterilse de kolejde kendini geliştirerek birçok takımın isteyeceği potansiyel franchise QB konumuna geldi. Sadece iki maç oynadığı 2021 sezonu bir yana, starter olduğu tek sezon olan 2022’de yüzde 66.2 ile 4,321 yard ve 38 TD pası attı ve bunu North Carolina gibi basketbolla özdeşleşmiş, USC’ye göre daha zayıf bir takımda başardı. Tüm övgüleri hak etmekle birlikte kendisi için beklentileri çok yukarılara çıkaran isim, bu sezon herkesin merakla takip edeceği bir diğer Quarterback olacak.

3- Blake Corum, RB, Michigan Wolverines

Geçtiğimiz sezon esip gürleyen, sakatlığına kadar Heisman favorilerinden olan Corum, 12 maçta oynamış ve 1,463 yard, 18 koşu TD’ı ve bir pas tutma touchdown’ı ve koşu denemesi başına 5.9 yard ortalama kazanç istatistiklerine sahip olmuştu. Yarı finalde TCU’ya elenmelerinin ardından bu sezon neler yapacağını sabırsızlıkla beklediğim Michigan ekibinde Corum, muhtemelen hücumda üzerine en çok yük binen isim olacak ve bunun altından yine çok başarılı bir şekilde kalkıp kalkamayacağını hep birlikte göreceğiz.

4- Marvin Harrison Jr., WR, Ohio State Buckeyes

Geçtiğimiz sezon gümbür gümbür geliyorum diyen bir isimdi Marvin Harrison Jr. Her ne kadar kolejdeki en iyi receiver’a verilen Biletnikoff ödülünü Tennessee WR’ı Jalin Hyatt’a kaptırmış olsa da Harrison Jr. için geçen seneki en iyi receiver demek yanlış olmaz. 1,263 yard, 14 TD ve top tutma başına ortalama 16.4 yard gibi etkileyici istatistiklerle oynayan isim, 2021 yılında liseden mezun olduğunda sınıfındaki en iyi 13. receiver olarak gösteriliyordu. Gelişimi fazlasıyla takdire değer ve eğer böyle devam ederse hem Heisman favorilerinden olacak, hem de 2024 NFL Draftı’nda ilk üç sıradan seçilme şansı bulacaktır. Yeni QB1 Kyle McCord’un sorun yaşamaması takdirde 1,500 yard barajını bile aşabilir.

5- Emeka Egbuka, WR, Ohio State Buckeyes

Ohio State, nam-ı diğer WRU’nun bir diğer silahı. 2021 lise mezunları arasında pozisyonunda 2. olarak sıralanan Egbuka, geçtiğimiz sezonda bu sıralamanın hakkını verdi. Slot Receiver olarak 1,151 yard, 10 TD ve top tutma başına 15.6 yard ortalama ile oynadı ve zaten birçok silaha sahip olan OSU hücumundaki bir diğer önemli tehdit haline geldi. Marvin Harrison Jr. ile birlikte tekrar rahatça 1,000 yard barajını aşmasını bekliyorum. Savunmalar, Harrison Jr.’a çok fazla odaklanırlarsa Egbuka onları pişman edecektir.

6- Brock Bowers, TE, Georgia Bulldogs

Son yıllarda gelen en iyi TE prospect’i olan Bowers için yeni Gronkowski ve Kelce demek hiç de abartı olmayacaktır. Lisedeyken 2019 Nike Sparq Camp’ta 40 yardı 4.5 saniye gibi TE için absürt bir sürede koşmuştu ve buna ek olarak 2021’de 13, 2022’de yedi TD ve sırasıyla 882 ve 942 yard pas tutma ile oynadı. Aslında tüm bunlara bakıldığında 6’4’’ ve 230 lbs (1.95m/104 kg) olan fiziğine göre ne kadar sıra dışı bir yetenek setine sahip olduğu anlaşılan Bowers, benim neler yapacağını en merakla beklediğim oyuncular arasında. Performansını koruduğu takdirde 2024 NFL Draftı’nda ilk beş sıradan seçilmesi işten bile değil.

7- Quinn Ewers, QB, Texas Longhorns

Ewers, 2021 mezunları arasında tüm sınıftaki en iyi oyuncu olarak sıralanmıştı ve Ohio State ekibine büyük beklentilerle dahil olmuştu. Fakat istediği gibi geçmeyen Buckeyes kariyerinde sadece 1 maçta forma giymiş ve 2021 Aralık ayında transfer portalına girdikten bir buçuk hafta sonra Texas Longhorns’a transferini açıklamıştı. Geçtiğimiz sezon Texas ekibinde starter olan ve sakatlığından dolayı 10 maçta oynayabilen Ewers, sakatlığına kadar ve sakatlık sonrası potansiyelini açığa çıkaran performanslar göstermiş ve yüzde 58.1 isabet yüzdesiyle 2,177 yard ve 15 TD ile oynamıştı. 2023 mezun sınıfında tüm pozisyonlar arasında birinci sıralanan, Peyton ve Eli Manning’in yeğeni Arch Manning’in Texas’a gideceğini açıklamasının ardından 2023 sezonunda QB1’in kim olacağı merak konusu olmuştu fakat Longhorns baş koçu Steve Sarkisian, gayet net bir şekilde Ewers’ın bu sezon da starter olacağını açıkladı. Bijan Robinson’ın da bu sene draft olmasının ardınan pas oyunları ağırlıklı hücum şemalarına sahip olmasını beklediğim Texas’ta Ewers’ın kendini göstererek yıldızlaşacağı o sene bu sene olabilir.

8- J.J. McCarthy, QB, Michigan Wolverines

Geçtiğimiz sezon starterlık yarışını ilk iki hafta sonunda Cade McNamara’ya karşı kazan McCarthy, aslında tüm sezon boyunca koçun doğru karar verdiğini gösterdi. 2021 sınıfında ESPN’in QB pozisyonunda Ewers’ın arkasında ikinci olarak göstermesinin ardından 2021 sezonunu McNamara’nın arkasında geçirdikten sonra yüzde 64.6 ile 2,719 yard ve 22 TD ile oynayarak normal sezonu namağlup tamamlamalarında başrol oynamasına rağmen 2021’de olduğu gibi playoff yarı finalinde kaybetmelerini engellemek için elinden fazla bir şey gelmezdi, zira Wolverines hücumu 45 sayı bulmasına rağmen savunması TCU’dan 51 sayı yedi. McCarthy komple bir yetenek setine sahip, hem koşu hem de pas oyunlarında kendisini ön plana çıkarabiliyor. Eğer Wolverines geçtiğimiz sezonki gibi olabilirse McCarthy, Michigan’ın senelerdir beklediği ulusal şampiyonluğu eyaletine getirebilecek potansiyele ve yeteneğe sahip. Caleb Williams ve Drake Maye şu anda önünde gözükmesine rağmen hem Heisman hem de ulusal şampiyonluk ile sezonu kapatırsa çok şaşırmayacağımı şimdiden belirtmeliyim.

9- Kool-Aid McKinstry, CB, Alabama Crimson Tide

Listedeki ilk savunma oyuncusu Alabama’dan. 2021 sınıfındaki bir numaralı CB olan McKinstry, 2023 sezonuna girerken bu sıralamasını kolejde de sürdürecek gibi. Geçtiğimiz sezon Sugar Bowl kazanan Alabama’da savunmanın ana mimarlarından olmuş ve punt returner olarak da kullanılabilmesiyle çok yönlü bir oyuncu olduğunu herkese göstermişti. 332 yard punt return ve 15 pas engelleme ile SEC’de birinci olmuş, buna ek olarak da 29 solo tackle yapmıştı. Bu sezon istatistiklerini daha da geliştirme hedefiyle gelecek McKinstry, potansiyeli ve yetenek seti de göz önünde bulundurulduğunda benim tüm savunma oyuncuları arasında dikkatimin en çok üzerinde olacağı oyuncu konumunda.

10- Harold Perkins, LB, LSU Tigers

Harold Perkins, 19 yaşında olmasıyla birlikte tüm listedeki en genç isim. Geçtiğimiz sezon freshman olmasına rağmen play-off’u son anda kaçıran LSU ekibinde Brian Kelly önderliğindeki o umut verici performans ortaya konarken en ön plana çıkan oyunculardan biriydi. 2022 sınıfında pozisyonundaki birinci, tüm pozisyonlardaki en iyi beş oyuncudan biri olmasıyla zaten ne denli potansiyeli olduğu açıktı ve geçen sezonki performansıyla birlikte bunu tekrar herkese kanıtlamış oldu. 2022 sezonunda 7.5 sack, bir INT, 39 solo tackle ve dört fumble’a zorlama ile en iyi savunma oyuncularından birisi olan Perkins, bu sezon gözlerin her maç üzerinde olacağı birkaç savunma oyuncusundan birisi olacak…