Tüm NFLTR ailesine merhabalar… Yaz mevsiminin aksiyonu az goygoyu bol döneminde, ilk yarısını konuştuğumuz en iyi 50 fantezi oyuncusu yazısının ikinci bölümüyle karşınızdayım. Bu yazıda adı geçen hemen her ismin takımınız için sağlam bir köşe taşı olabileceğini düşünüyorum açıkçası. Burada açıklık getirmek gereken bir mevzu da ADP. Değer olarak oyuncuların böyle sıralandığını düşünsem de ilk turdaki WR yoğunluğu, erken QB gibi durumlar sizi eli mahkum bazı durumlara itecektir. Örnek vermek gerekirse ilk turda Saquan ve Tyreek Hill arasında kaldığımızı farz edelim, sekizinci, dokuzuncu sıralardan. Tahminlerim ve genel alışkanlıklarım sebebiyle Saquan’ı istesem de WR’lara hücum edilmesi sebebiyle ikinci tur bana döndüğünde tepe isimlerden hiçbiri kalmamış olabilir.

Öte yandan Nick Chubb, Rhamondre Stevenson gibi isimlerin halen tahtada olması kuvvetle muhtemel. Bu nedenle Hill’i seçmek daha mantıklı olacaktır. İlk iki turdaki neredeyse her isim zaten kendini kanıtlamış isimler ve yanlış yapmanız pek mümkün görünmüyor. Tam da bu nedenle pozisyonel oyununuzun en tepe seviyede olması gerekiyor. Belki de size kalan isimlerden hiç beğendiğiniz yok ve ikinci turda alabileceğiniz bir ismi direk ilk turdan kapıp garantiye almak istiyorsunuz. Burada değinmek istediğim kısım ise her zaman takas yapabilirsiniz ve her zaman kendi kaba et tahminlerimize güvenmemek gerekiyor. :) Lafı çok daha uzatmayalım, umarım zevk alacağınız bir yazı olur…

2023 Sezonu Öncesi Erken Fantezi Top 50: #50 – #26

25- Jalen Hurts – Philadelphia Eagles, QB2

Geçtiğimiz yılın MVP adayı iki oyun kurucusundan biri olan Hurts’ü, sanırım hepiniz yukarı sıralarda bekliyordunuz. Girişten belirtmek gerekirse şu zamana kadar neredeyse iki yıldır QB koşu volümünün ve koşu TD sayılarının değişkenliğinden defalarca bahsettik. İstisna olduğunu düşündüğüm belki de tek QB Jaylen Hurts’ten başkası değil. Burada diğer QB’ler gibi ne “plan B” olan bir opsiyondan bahsediyoruz ne Justin Fields özelinde olduğu gibi işlemeyen bir pas hücumundan doğan koşulardan bahsediyoruz. Eagles bile isteye, ve tabiki de çok etkili olduğu için Hurts’ün dizayn edilmiş koşularını ve göz zevkimizi bozan bir yard koşu formasyonunu sürekli kullanıyor.

Ligin en iyisi demek belki çok fazla kaçabilir fakat bana kalırsa ligde yetenekleri birbiriyle bu kadar örtüşen bir WR ikilisi daha yok. İşte tam olarak bundan dolayı Hurts bana fantezi için çok güvenilir geliyor. Takım ister koşuya ağırlık versin ister pasa, her iki durumda da Hurts’ün puanlarına yarıyor bu durum.

Geçen yaz boyunca da defalarca başınızın etini Hurts için yemiştim evet, vadettiklerinin hepsini de sahaya koymayı başardı. Sakatlıklar dışında ritminden çıkma ihtimalini çok görmüyorum. Super Bowl gecesi başta olmak üzere işler sarpa sardığında çat çat pasları da saydırabileceğini gösterdi. Bu gayet önemli çünkü sezon içinde ve önceki turlarda Eagles’ı zorlayan dahi bir ekip çıkmamıştı, bu kadar sınırları zorlanan bir Eagles hiç görmemiştik. Sonuca yansımasa da hepmizin Jaylen’a şapka çıkardığına eminim. Projeksiyonlarım burayı gösterse de QB’ler arasında 2.tur fiyatı ödemeyi göze aldığım iki isimden biri Hurts.

24- Garrett Wilson – New York Jets, WR11

Rezaletin sözlük tanımı olan bir QB oyununa rağmen OROY seçilmeyi başaran Wilson çer çöple 1,100 yardı geçmeyi başardı. Hiçbir şey değişmeyecek olsa bile sadece lige bir sezon daha alışmasıyla ileriye gideceğini tahmin etmek yanlış olmaz Wilson için. Fakat Aaron Rodgers’tan pas yakalayacak olması QB konusundaki kaygıları ortadan kaldırıyor.

Öncelikle ilk altı, yedi WR arasında gösteren pek çok yer var ve sebepleri de makül. Rodgers güvendiği opsiyonu deli gibi besliyor, total olarak çok daha iyi bir hücum olacakları kesin ve bu nedenle TD sayılarında artış bekleyebiliriz.

Aaron Rodgers takıma katılmış olsa bile Jets’in tüm şemalarının değişeceğini şahsen düşünmüyorum. Ligin en iyi savunmalarından birine, bana kalırsa en CB’sine de sahip bir takımın her hücum pasları forse etmesine gerek yok. Uçan kaçan bir hücum yerine gerekli yerde ağırlık koyulan, daha koşu temelli bir ekip göreceğimizi düşünüyorum. Ve her ne kadar Packers’lı olarak saygım sonsuz olsa da, Rodgers’taki düşüş gözler önünde. Tamamen Russell Wilson gibi bir şey tabi ki de yok ama eski hatırladığımız oyuncu olmasını beklemiyorum artık. Bu takım için “fırfırlı” bir game manager olacak bana kalırsa stil itibariyle. Bundan fazlasına da akan oyunda çok gerek yok. Bu nedenle Wilson’ın target sayısının artmasını beklemiyorum. Onu buraya yazmamın nedeni de beklediğim saf oyun bilgisi ve verim artışı olacak. Ama çok özel bir yetenek olduğu bizlere gösterdi. Ben şahsen temkinli yaklaşıyorum ama tüm kuşkularımızı ağzımıza tepebilecek bir oyuncu Wilson. Bir an önce bu ikiliyi sahada görmek için can atıyorum.

23- DeVonta Smith – Philadelphia Eagles, WR10

Hazır Eagles konuşmamız tazeyken saf yeteneğin vücut bulmuş haliyle devam edelim. Her pas yakaladığında arka fonda huzur dolu bir müzik çalıyormuş gibi hissediyorum Smith’i izlerken. Takımı pas volümünü arttırmış olsa ve yanında A.J. Brown gibi bir canavar olmasa gözü kapalı ilk 15’ten seçerdim kendisini. Öncelikle kendisine Dallas Goedert ile bir ful sezon geçireceği için tekrardan şüpheyle bakanlar var ama bana beraber oynadıkları dönemde gayet iyiydi. Biraz daha ileri gidecek olursam, işler sarpa sardığında takımdaki en güvenilir isim olduğunu düşünüyorum. A.J. Brown ne kadar atletik bir yaratık ve derin tehdit olsa da, zor pasları yakalama, sahanın her yerinde etkili olma konusunda Smith daha iyi bir oyuncu bana kalırsa. Çaylak yılında çok da işlemeyen pas oyununda bile göstermişti yeteneklerini, ondan istenen rolün bir çaylak için cidden çok zor olmasına rağmen.

Tüm göstergeler, eksper analizleri Smith için çok sağlam bir WR2 sezonu bekliyor. Her ne kadar pas sayılarının sınırı, eskisi kadar orta uzunluktaki pas işlerinden uzaklaşıp oyunu açan bir rolde daha çok kullanılsa da bu kadar matematik izlediğimi inkar etmeme yetmiyor. Sayıların dışında tahmin yapmayı çok sevmem ama Smith’te çok net bir WR1 potansiyeli var. Ki geçtiğimiz sezon görmesek de A.J. Brown sakatlığa çok teşne bir oyuncu. Böyle olsun istemeyiz ama ilk üç, dört WR arasına girmekten bir bilek burkulması uzakta Smith. Bütün sezon izledik fazla söze gerek yok, yeteneğe yatırım yapıp draft edelim.

22- Davante Adams – Las Vegas Raiders, WR8

Yaşlı kurtlardan kendisi… Hepimizin çok iyi tanıyoruz ve takım değiştirmesi zerre etkilemedi kendisini. Hatta o karmaşanın içinde gösterdiği performans, Raiders’ta başardıkları bana kalırsa geçen yılın en iyi WR performansıydı. Ligdeki en çok pas yakalayan sekizinci WR olmasına rağmen TD lideri ve fantezide sezonu WR3 olarak bitirmeyi başardı.

Yola Derek Carr ile devam etselerdi çok net ilk üç WR içinde gösterirdim. Çok dalgası geçildi, bir şey farketmez denildi ama Jimmy G hamlesi bana kalırsa bu takımı çok rahat iki gömlek aşağı götürdü. Purdy bile 49ers reciever kadrosunun gerçek potansiyelini çok daha gösterdi. Çevresinde yeteneklerin ekmeğini yıllardır yiyor Jimmy ve çok overrated bir isim olduğunu yıllardır düşünüyorum. Ona olan güven eksiğim Davante için gördüğüm upside’ı çok düşürüyor ne yazık ki. Onu bir yıl daha Carr ile izleme keyfinden mahrum kalmak benim için çok acı verici. Ligin Rams ile beraber en kötü savunmasına sahipler bana kalırsa. Normalde bunun mecburi pas oyunundaki artış ile WR’lara artı olacağını düşünebilir ama bu kalibresi yeten QB’ler varken geçerli bir formül. Jimmy hangi 49ers savunmasının boncukladığı maçı koluyla taşımayı başardı?

Seni bu kadar aşağı yazdığım için üzgünüm eski dostum ama sorun sende değil onda… Bu lafları ağzımıza tıkabilecek yegane yetenek de sensin NFL’deki ama gerçekçi bir gözlük takarsak gerek daha iyi QB’leri olanlar olsun gerek okları yukarı gösteren genç yetenekler olsun, yerin bu sezon burası.

21- Patrick Mahomes – Kansas City Chiefs, QB1

Aga biz hani yukardan QB seçmiyorduk, analitik, draft stratejileri falan yazdın o kadar hayırdır? Şimdi şunu iyi anlamak lazım. NFL şuan yetenek havuzu olarak en görkemli dönemlerini yaşıyor. Şu noktaya kadar bile konuştuğumuz çoğu WR için tepelere oynama ihtimalinden konuştuk, pas yakalayan genç RB’lerden konuştuk. Herkesin iyi göründüğü ve rakamların desteklediği bu ortamda aslında bakarsanız çok büyük bir fark yaratıyor QB’ler. Bu yazıdaki diğer 4 isim ve arkadan gelen Lamar ve Herbert diğer tüm QB’lerden fantezi anlamında çok daha ayrılıyor. Ortalama 27 puan getirme ihtimali olan bu yedi QB’den geçmiş sakatlık sorunları ve takımının ne halde olacağı soru işareti olan Herbert bir miktar ayrılıyor. Burada da koşmasa bile sadece koluyla bu farkı defalarca koyduğunu bize gösteren tek isim Mahomes.

Koşmayan bir QB’den, topu yakalayan kim olursa olsun neredeyse her sezon ortalama 25+ puan alabiliyor olmak apayrı bir garanti apayrı bir fenomen. 5,000+ yard 45+ TD denildiğinde NFL’de akla gelen ilk isim yine Mahomes. Gösterdikleri itibariyle tarihin en yetenekli oyun kurucu demek yanlış olmaz, bunda sonra kendi legacy’si için tek gereken şampiyonluklar ve MVP’ler. Şu yaşında bile ikişer tane var adamda bunlardan.

Bu sezon tepe QB olmadan mücadele etmeye çalışmak büyük risk. Bu tepe beşliyi alamazsanız diğer pozisyonlardan düşen yetenekleri toplamanız ve tutturmanız gerekli. Size QB’den kaybettiğiniz puanları ADP sırasına göre belki de fazladan bir WR16-17 ile tamamlamanızı söylüyoruz. Bu adamların dördüncü turda giden RB ve WR olmasının sebepleri, başta soru işaretleri var. Alttan fırlayan QB’ler elbette olacaktır; örneğin hayvani bir çaylak yılı geçirebilir Anthony Richardson ama unutmayın ligde sadece bir kişinin elinde olacak. Bu nedenle ilk beş turda bu kafa QB’lerden birini draft etmeye çalışmanızı tavsiye ediyorum.

Pozisyonel avantajdan bahsederken diğer isimlere de değinmek lazım. Allen için koşu bazında kuşkularımdan bahsettim, bu seviyeler düşük bir ihtimal olsa da çıkamayabilir, Hurts’ün kolu itibariyle buralardan düşmesi üç, dört koşu TD’u eksik yapmasına bakar. Burrow özelinde de Mahomes Lite demek yanlış olmaz sanırım. Zaten hedeflediğim asıl ismin Burrow olduğundan da bahsetmiştim. Sezon bitmişken 25+ puan getirmiş üç, dört QB görebiliriz ama bu draft board’u üzerinde Mahomes’un verdiği güveni asla sarsmaz. Kelce bir sezon daha yaşlansa da saha içinde bundan eser yok, WR odası daha iyi geçen yıla göre. Mahomes için bile ok bir miktar yukarı gösteriyor ki daha nereye çıkacaksın güzel kardeşim…

Belki bu sıra size biraz pahalı gelebilir ama diğerlerinden ayrılan QB’ler için ödediğiniz fiyat ortada ve neredeyse bu performans garanti olan isim Mahomes. Sakat sakat PO maçları aldı adam şaka gibi cidden. Draft stratejisi olarak şunu çok beğeniyorum, ilk üç, dört draft sırasındaysam bir süper RB veya WR, dönüşte Mahomes ve üçüncü turun başında ilk 12 içerisinden bir WR veya RB almak. İlk üç turdan mümkünse Mahomes + WR-RB ile çıkıp yoluma bakmayı seçiyorum. Stacklemek için Kelce + Mahomes yapan arkadaşları da gördüm mocklarda ama diğer pozisyonlar dururken o kadarı da çok uçuk geldi açıkçası. Sonuç olarak bir QB, bir TE başlatırken genellikle toplam altı tane RB+WR başlatmanız gerekiyor. Bu nedenle bu sezon QB’lerin erken gitmesi gerektiğini düşündüğümden late round TE’lerini de iyice incelemek önem kazanıyor. O iş de bizde hocam merak etmeyin, ciddiye alıp geçen yıl ilk hafta Gerald Everett tavsiyemizi dinleyenler bilir… :)

Mahomes’u bitirirken şunu da ekleyelim liginizdeki takım sayısı arttıkça QB’nin değeri de o oranda artıyor. Superflex ligler gibi düşünün evet normalde 12 takım ve 32 tane starter QB var ama SFLEX’te bu sayı 24’e çıkınca nasıl da ilk turdan QB kapışılıyor değil mi? 18 hatta 20+ ligleriniz varsa QB konusundaki fikrinizi değiştirmenizi tavsiye ediyorum.

20- A.J. Brown – Philadelphia Eagles, WR9

Üst üste Eagles’tan bıktığınızın farkındayım ve bu yüzden çok kısa keseceğim. Bildiğimiz bir yetenek, DeVonta Smith ile eşit miktarda target almasını bekliyorum. 75-80 civarında pas yakalayacağını düşünüyorum. Üst düzey bir verim ve pas başına yard uzmanı kendisi. TD potansiyeli de bu hücumla beraber her zaman yüksek. Tüm NFL’de yetenek olarak en beğendiğim 5 WR’dan biri olduğunu daha önce de söylemiştim. Ama mağlum fantezi oyunu, gerçekle her zaman örtüşmüyor. Tek pasta 50 yard yakalayıp oyunu kırmanız, beş pasta 10’ar 10’ar 50 yard yakalamanızın tam olarak yarısı kadar puan getiriyor. A.J. Brown veriminin kurbanı diyebiliriz fantezi açısından. Zaten önündeki isimlerden all-around tüm pasları tutan, takımının açık ara en iyi silahı olmayan kimse de kalmadı. Fantezi oyunu için kendi türünün en iyi örneği A.J. Brown. Elbette daha yukarda bitirebilir ligi ama birinci WR olma potansiyeli çok az diğerlerine göre. Bu nedenle ikinci tur fiyatı onun için uygun bana kalırsa. Şu Eagles WR’larından ne kadar etkilendiğimi ifade edemem artık. :)

19- Rhamondre Stevenson – New England Patriots, RB11

Bilirsiniz kendisini çok severim ve bu takımda ona rakip olabilecek kimse yok. Geçen sezon Josh Jacobs’ın yaşadığı gibi bir volüm ve dolayısıyla ilk dört, beş arasında bir bitiriş görebiliriz kendisinden. Ancak taraftarları kızmasın bana, bu hücum nedir usta? İşlevsel olarak şundan bir çıkış görürüz de kafaya oynarız dedirtecek bir silah dahi yok takımda. Bu nedenle TD sayılarının yükselmesi için mantıklı hiçbir sebep yok. Titans ve Texans ile beraber ligin en kötü pas hücumu olmanın en büyük adayı Patriots ki o takımlarda bile çaylak gelecek vadeden QB’ler ve Titans özelinde çıkış beklenen Treylon Burks gibi bir WR var. Kabız bir hücum izleyeceğimiz aşikar ve sessiz sedasız olsa da James Robinson eklemesi Rhamondre’den 100 top bile çalsa vasat bir sezon izleyebiliiz kendisinde. Yine pas oyunundaki checkdownlarla puan olarak yüzeyde kalacaktır. Yetenek olarak çok       beğendiğim bir isim ve iyi bir OL arkasında. Bunlara istinaden zaten RB1 sınıfında değerlendiriyorum onu. İlk dört, beş RB arasında gösterenler var ama çok hayalci geliyor bana. Yetenek birikmesi olduğundan bahsettiğimiz bir ligde hücum şaibesi çok olan bir takımdan ve diğer RB’leri bir şekilde piyasa sürmesi ünlü bir koçtan daha da yukarda draft edemiyorum kendisini.

18- CeeDee Lamb – Dallas Cowboys, WR7

Ligin elit WR’larından biri olan Lamb beklenen kabuk kırmasını, Amari Cooper’ın gidişiyle beraber yapmayı da başardı. Geçen sezon ilk turun sonundan draft edilmesi gerektiğim Lamb’in buralara düşmesini ilginç bulabilirsiniz ama iş dönüp dolaşıp Cowboys koç ekibinde bitiyor. Koşarak topun suyunu sıkacakları dillendirilen bir gerçek ve Lamb kendi açıklamalarında her ne kadar aksini söylese de bu takım geçen sezona göre daha çok koşacak. Geçen sezon özelinde Lamb’in reception sayılarına bir tehdit de yoktu takımda. Şuan gerek Cooks’un takıma eklenmesi gerek Gallup’un sakatlığından bir yıl daha uzaklaşmış olması topun daha çok dağılacağını gösteriyor bize. Ki Dak Prescott kariyerinde haklı olarak eleştirildiği gibi topu fazla dağıtmayı seven bir isim. Elindeki en iyi ismi yeterince kullanmamasıyla sık sık gündeme gelmiş bir isim. Başı sıkıştığında topu fırlatabileceği güvenilir bir Cooks gerçeği de eklendi takıma.

Diğer şüphe etkeni de Dak Prescott kariyerinin en kötü yılını geçirdi. Mental olarak da çok kuvvetli bulmadığım bir QB kendisi. Sakatlanıp yarım kalan sezonunda bize nerelere çıkabileceğini gösterse de sanırım onu bu NFL kariyerindeki bir istisna kabul etmek daha doğru olacaktır.

Her şeye rağmen Lamb bize neler yapabileceğini gösterdi ve halen çok yetenekli bir WR. Sadece bir nedenden ötürü takımımın ilk opsiyonu olunca içimi bir huzursuzluk kaplıyor. Açıkçası ilk turdan da WR almadığım hiçbir mockta kendisine yönelmedim daha. Kamptan gelecek gerçek haberler bize pas oyunuyla ilgili yeni fikirler verebilir ama şimdilik WR7’nin makül bir sıra olduğunu düşünüyorum.

17- Stefon Diggs – Buffalo Bills, WR6

Defalarca detaylıca konuştuğumuz bir isim kendisi. Aslında takımının güvenilir tek WR’ı ve çok pas dostu bir ekipte. Ama geçen yıllara göre daha yere basan bir Bills hücumu bekliyorum bu yıl. Kendi başına bir WR tier’ı olarak görüyorum Diggs’i bu sezon. Arkadaki isimlere göre çok daha iyi bir QB’si, daha az rekabeti ve NFL geçmişi var. Tepedeki 4’lüye göre de upside olarak geride ve cidden kimler kimler var…

Çoğu insanın düşündüğünün aksine kötü bir sezon geçirmedi Diggs. Yine güvenilir bir eldi fakat ilk tur WR’ından beklediğiniz size o hafta kazandıran performansları hiç göremedik kendisinden ikinci haftadaki Titans maçı hariç. Aslında senaryo bir önceki sezonda da böyleydi. Yine totalde çok sağlam ama size matchup getirmeyen bir sezondan geliyordu Diggs. Sanırım ilk geldiği yıldaki rakamları artık ondan beklememek gerekiyor. WR dört, yedi arası bir sezon alacağız ondan garanti gibi ama diğer isimler kadar ağız sulandırmıyor şuan. Çaktırmadan neredeyse 30 olduğunu da unutmamak gerekiyor. Davante, Hill gibi isimler gözümü boyasa da nice top class WR’lar bu yıllarda düştü.

16- Derrick Henry – Tennessee Titans, RB10

Reis yine ne yaptın nasıl yaptın sezonu 50 yaşında RB4 olarak bitirdin? Millet 27’sinde artık yaşlı diye kontrat alamıyor.

Çok kötü iki hafta ile yıla başlamıştı ve artık yaşlandı diyenleri umutlandırmıştı kral. Fakat sonraki bölümde fantezi finalini kaçırsa da çok etkileyici bir performans ortaya koydu. Ligin en kötü WR odalarından birine sahip olduğu için takımı, bu sezon alış olduğumuzdan da daha fazla pas yakaladı. Yine 1,500+ yard 13 TD ile mükemmel bir sezon koydu ortaya.

Madalyonun diğer yüzüne bakarsak rezalet bir OL arkasında koşacak bu sezon ve fark ettirmeden kariyerinin ön düşük koşu başına yard sayısını getirdi. 2000 yard yaptığı sezondan sadece 25 top kadar az taşıdığını da hatırlatmak lazım. Volüm orada fakat bir insanın ne kadar bu yükü kaldıracağını bilemiyorum. Ki bana kalırsa çaylak QB draftlarına rağmen takımın asıl problemi Ryan abim değildi. Genel hücumda da bir geriye gidiş bekliyorum. Mike Vrabel ligdeki en beğendiğim koçlardan biri ve bir önceki yıl kimse olmadan takımını nerelere taşıdığını hepimiz de görmüş olduk. Bu nedenle bir miktar işleyecek bir hücum bulabilir ama daha fazla Henry’e yüklenemez.

RB10 pek çoğunuz için düşük olabilir ama en iyi olduğu dönemlerde bile RB dört, beş olarak bitiriyordu sezonları PPR formatında. Gerçek hayatta iyi görünse de TD bulamadığı maçlarda fantezi için kötü performanslar getiriyor maalesef. Takımın çöküşünü de hesaba katacak olursak RB altu, yedi gibi bir upside belirlemek mantıklı geliyor bana. Yaş faktörü nedeniyle de draftlarda çekiniyorum açıkçası ve buralara inmediği sürece draftlarda elim gitmiyor Henry’e. Fazla endişelendiğimi düşünenler olabilir ama yavaşlayacağını düşündüğüm sezona girdik benim adıma. Böylesine bir yeteneğin bir anda çökmesini beklemiyorum ama vasatlaşmaya giden bir performans görebiliriz artık. Kilometresi çok dediğimiz RB’lerin bir buçuk porsiyonu bir kariyeri geride bırakıyor Henry. Halen ligin en iyi üç, dört RB’si arasında ama iş fanteziye gelince bu sıralarda pas tutan, genç ve daha çok upside vadeden isimlere yönelmeyi tercih ediyorum.

15- Amon-Ra St. Brown – Detroit Lions, WR5

Cooper Kupp Lite bu sezonda da iş başındaydı. Direk çıktığı maç da dahil iki maçı eksik olmasına rağmen sezonu WR7 olarak bitirmeyi başardı Amon-Ra. Profil olarak tam bir fantezi WR’ı kendisi. Slotta bol bol top alam ultra yetenekli WR’lar bu fantezi oyunun bug’ı adeta. Bakınız Kupp bakınız geçen yıl kullanımı itibariyle Jefferson.

Lions hücumunun da bir miktar ileri gitmesini bekliyorum bu sezon. Yetenek olarak beğendiğim Willams kardeşimiz de cezası sebebiyle sezonun başını kaçıracak ve bu Jahmyr Gibbs’ten kaynaklanan korkunun yersiz olduğunu gösteriyor bana kalırsa. Kim eklenirse eklensin takımın ekseni büyük ölçüde Amon-Ra ve ardından Gibbs üzerinden şekillenecek. Altı TD sayısı da ilk 17 WR arasındaki en düşük rakamdı geçen sezon. Burada da gelecek bir gelişme Amon-Ra için ilk dördün kapılarını açabilir pek hayli. Ligin reception lideri olma potansiyeli de cabası. Saf performans olarak açıkçası ilk dörde ait olduğunu düşünüyorum ama önündeki isimlerin soru işaretleri daha az ve Jared Goff özelinde ekstra ekstra güvenesim de gelmiyor Lions’a. Yine de sırasından bellidir tam gaz draft ediyoruz kendisini.

14- Breece Hall – New York Jets, RB9

Jets’in takım olarak daha ileriye gideceğinden zaten bahsettik ve inanılmaz pas ağırlık bir ekip beklemediğimi de eklemiştim. Öncelikle geçen sezon sakatlanana kadar Breece Hall adeta ağzımıza bir parmak bal çaldı. Sezonun sonunda gözden kaçmış olabilir ama Hall’un sahada olduğu yedi maçın beşini kazanmayı başardı Jets. Sakatlandığı haftayı çıkarırsak 17.0 ppr puanı ortalama yapmıştı ve bu sezonun en iyi altıncı derecesi olurdu tüm yılı böyle geçirdiğini varsayarsak. Aaron Rodgers eklemesi ileyse TD sayılarının artması ve Packers yıllarından gördüğümüz Aaron Jones stili RB pas oyunlarını bol bol göreceğiz. Takımda bu iş için rolü olan bir Michael Carter olsa da Hall’un 50+ pas yakalamasının önüne geçmeyecektir bana kalırsa. Bu yıl elde ne var görmek için pas oyununu daha da zorlayacaklarını ve bu deneyimlerinin boşa çıkacağını da düşünüyorum. Fonksiyonel bir hücumda olup TD’ları bulamazsa Chubb ilk-15 dışında kalabilecek bir RB. İşler iyi gittiğinde de gördüğünüz üzere ilk dört, beş RB arasında kendini rahatça atıyor. Bu nedenle RB8 fiyat etiketini ona uygun görüyorum.

13- Nick Chubb – Cleveland Browns, RB8

Ligin en iyi pure koşucularının belki de başında gelen bir isim Nick Chubb. Geçen sezona da harika bir başlangıç yapmayı başarmıştı ama sonra Browns’ın Watson’ı hücuma monte etme serüveniyle beraber düşüşe geçti. Öncelikle şunu belirtmek lazım Chubn fantezi futbol adına isteyeceğiniz tarzda bir RB değil maalesef. Fakat bu pas oynundaki eksiğini kusursuz koşu oyunu ve TD sayıları ile dengelemeyi başarıyor yıllardır. Kareem Hunt’ın da ayrılığı sonrası NFL’de nesli tükenmekte olan workhorse isimlerden biri kendisi. Her ne kadar Jerome Ford için kamptan güzel haberler gelse de bana kalırsa Chubb’tan çalabileceği rol devede kulak kalır.

Sezon başlamadan fikstür çok fazla anlam ifade etmese de fantezi superbowl haftası hariç sonlara doğru görece daha kolay rakiplerle oynuyor Browns. Chubb bu maçları dümdüz edebilir, gerçi iyi savunmaların da üstünden geçtiğini defalarca gördük. Bu nedenle geçen yıla göre ona daha da yükseğim. Browns hücumu çalışmak zorunda olan bir yapı değil ve iki yıl hatta neredeyse üç yıl top oynamayan bir QB’nin de şaak diye eski formuyla NFL’e dönebilmesi bence hayal.

Watson dönmeden önce ortalama RB4 performans vermesine rağmen dönüşüyle beraber performansı RB33’e kadar gerilemişti. Chubb’a kusur yazmak istemesem de bu dikkat etmemiz gereken bir nokta. Takımın vaziyeti ne olursa olsun Watson’dan kopma, onu oyuna ısındırmaya çalışmamak gibi bir ihtimali yok. Bu nedenle işler yolunda giderse WR’lara daha da yüklenilen bir performans izleyebiliriz. Çok düşük ihtimal görsem de eski Watson’ı sahada görebilirsek Chubb’ın ilk üç, dört upside’ı gayet gerçekçi. Burada da devreye pas oyunu giriyor. Herşey yolunda olsa bile stili itibariyle maksimum RB4-RB5 seçilmesi gereken bir isim Chubb. Böyle bakarsak ona biçilen RB8 etiketi bile bazılarına pahalı gelebilir. Henry gibi istisnai bir yetenek olarak kabul ediyorum kendsini ve performansı ne olursa olsun takımınıza draft ettiğinizde güven uyandıran bir isim. Chubb’tan verim almanız sadece volüm meselesi.

Tüm saydıklarımız özelinde Chubb kafamda kurduğum elit RB sınıfının hemen arkasında geliyor. Josh Jacobs, Tony Pollard gibi isimler varken elim Chubb’a gitmiyor. Ama pek çok mock draft’ta ikinci turun ortalarına kadar düştüğünü sıkça gördüm ve benim gibi ilk turda WR müptelası bir adamsanız, gözünüzü kırpmadan draft edebilirsiniz. Takımımın elit bir WR ardından ilk RB’si olacaksa, sıralamanın da aksine Jacobs, Pollard ve Hall’a göre daha güven veren bir isim olduğunu düşünüyorum. Draft etmeden önce takım yapınıza ve Chubb’tan ne beklediğinize dikkat etmelisiniz.

12- Tony Pollard – Dallas Cowboys, RB7

Sonunda Zeke zincirlerinden kurtuldu ve inanılmaz bir sezon ortaya koydu Pollard. 8-14. Haftalar arasındaki performansı 24.6 ppr puanı gibi absürt bir seviyedeydi. Benim en hatırımda kalan RB dominasyonunun olduğu dönem de buydu sanırım. Gerek çok geri sıralardan draft etmiş olmanız, gerek sezonu güçlü bitirmesi onu bu sezonun gözde RB’lerinden biri yapıyor. Görece bayrağı Zeke’ten aldığı 8. Haftadan sonra tüm ligdeki RB2 olmayı başardı CMC’nin ardından.

Dallas bu sezon geçen yıla göre daha çok koşacak, Dak’in performansı soru işareti olsa da Pollard için garanti bir workload var. Hele de Zeke ayrılmışken. Tek kuşkum savunmalar artık ona daha hazır olacaktır. Ve önündeki isimlerin çoğundan daha az etkili bir pas oyunu var. Cowboys bu kadar kısa mesafe hedefi eklemişken de bir artış beklemiyorum. Yine de tepe tier’ın hemen altında Jonathan Taylor ile beraber sapasağlam duruyor Pollard. İzlemesi de bana kalırsa ayrı bir keyif.

11- Josh Jacobs – Las Vegas Raiders, RB6

Devasa sezonunun ardında fantezi camiası Jacobs için ikiye bölünmüş vaziyette. Kimisi bunun bir istisna olduğunu ve performansının geri gideceğini, bir diğer tarafsa aynen bu şekil devam edip ilk-dört pick’ten biri olması gerektiği yönünde. ADP’si RB8-9 civarında gibi görünebilir ama tek tek eksperlere bakarsanız bunun RB4 – RB13’ün ortalaması gibi bir vaziyet olduğunu sizler de görebilirsiniz. Ben ise Jacobs’ın bu performansının gerçek olduğuna inanlardanım. Raiders hücumunda zaten Adams ve kendisi dışında bir numara da yok. Böyle olumlu isen neden aşağılara yazdın derseniz, Davante bölümünde de konuştuğumuz gibi, Raiders’a olan güvenim çok düşük. OL iyi olsa da savunma kısmında delik deşik bir ekip bana kalırsa Raiders. Bu nedenle düello olması gereken maçlarda da Jimmy G’nin yetersiz kalacağına eminim. Jacobs yine bu durumda koşturulmaya çalışacak ama savunmaların ilgisi daha çok üstünde olacaktır.  Bulduğu 12 TD’un da geriye gideceğini düşününlerdenim. Bütün bunlara rağmen pas yakalayan 3 down RB’si rolüyle en güvenilir koşucu opsiyonlarından biri drafttaki.

10- Jonathan Taylor – Indianapolis Colts, RB5

Kardeşim biz size demiştik. :) Şaka bir yana sakatlıklar dolu bir sezon ve leş gibi bir hücumda bulunmanın etkilerini yaşadı Taylor. Bir önceki RB1 performansı da önceki yıllardaki en sönük performanslardan biriydi. Bu nedenle her ne kadar yeteneği gözler önünde olsa da Colts büyük bir soru işareti. Ben 2021’de yaptığı gibi bol TD’lı sezonun bir istisna olduğunu düşünüyorum. Burada onu gerek Chubb ve Jacobs gibi isimlerden ayırmamın nedeni Richardson gibi mobil QB ile alanın çokça açılacak olması. Her takımda görüyoruz neredeyse, yıllarca Dobbins gibi isimler bile koşu başına yardda ortalığı kırdı. Koşan QB RB’lere yarıyor. Sezon ilerledikçe Colts hücumunun daha da iyileşmesini ve Taylor’ın performansının yukarı gitmesini bekliyorum. Pas oyununda var olmaması onu diğer opsiyonların gerisine koyuyor bende.

9- Tyreek Hill – Miami Dolphins, WR4

Mahomes olmadan gösterdiği performansa şapka çıkartmak lazım. Tua canavar gibi başladı “ee kardeşim Tua da oynuyor” dedik. O sakatlandı, çer çöple bile hiç performansını düşürmedi. Geçen sezon başında da Hill için şunu söylemiştim, farazi olarak bir maçta Dolphins 75 kere hücum edecekse bunların yarısında bile Tyreek Hill’i kontrol altına almanız imkansız. Daha iyi WR’lar olduğunu düşünebilirsiniz ligde ama en oyunu kıran isim kesinlikle kendisi bu pozisyonda.

Peki daha da yüksek olmam gerekmez miydi diyecek olursanız, Hill’in emeklilik söylemlerinden ve Tua’nın durumundan rahatsız vaziyetteyim. Bana kalırsa Mike White gayet iyi bir yedek ve onunla da bu hücum işleyecektir. Ama bilinmezlikle dolu bir maceraya gidiyoruz gibi görünüyor Dolphins sezonunda. Başarıya ulaşsa bile bu vasfı değişmeyecek. Geçen sezonu WR2 olarak bitirmiş olsa da gerek yanında Waddle olması, gerek çok olmasa da yaşı ona şerh düşüp WR4 olarak listelememdeki en büyük etkenler. Aslına bakarsanız yedi TD yükselme ihtimali gayet de olan bir sayı ama garanti gibi görmüyorum. Yine de gönül rahatlığıyla ilk turumu veririm kendisine. WR4 dediysek de genel sırası ona olan güvenimi size anlatıyordur umarım. :)

8- Travis Kelce – Kansas City Chiefs, TE1

Kelce TE olmasının sağladığı pozisyonel avantajı bir kenara atın, sezonu WR6 olarak bitirdi diyebiliriz. O kadar puan getirmeyi başardı ve bu cepte. Mahomes’un ilk opsiyonu olması cepte. Bu tarz sezonlardan sonra defalarca Tyreek Hill’in ilk altı, yedi içerisinde draft edildi. Bunları eklersek ciddi ciddi Kelce’nin ilk üç seçimden biri olması gerektiğini çıkarabiliriz. Zaten böyle göreceğiniz draft’lar olacaktır.

Eksi kondurmak gerekirse yavaşlama göstermese de artık yaşının onu nerede yakalayacağı hep bir kuşku yaratacak. Ve şahsen ilk turdan TE draft ettiğimde kendimi yeterince esnek hissetmiyorum ve diğer pozisyonlarda rakiplerini yakalamaya çalışıyormuşum gibi geliyor. Bu neden Kelce’yi kendi gözümde garanti ve çok yüksek performans vereceğini düşündüğüm isimlerin hemen arkasında draft etmeyi uygun görüyorum. Yine de rolü en garanti RB’lerden biri ve genç olması da büyük bir artı. OL geçen yıllardaki kadar olmasa da halen iyi ve bir şekilde iyi bir sezon bekliyorum kendisinden.

7- Cooper Kupp – Los Angeles Rams, WR3

Tarihin en iyi WR sezonu çıkışında Kupp sakatlanana kadar yine aynı hızda gidiyordu. Konuyla çok alakası yok ama bana kalırsa oyun IQ’su en yüksek WR da kendisi. Sahanın her alanında neredeyse her rotadan başarılı çıkıp o pasları tutuyor. Büyük ihtimalle de ligin reception kralı olacak sakatlanmazsa.

Onun upside’ına en büyük keti ise Rams takımı vuruyor. Kötü savunma pas oyununu boostluyor diye bakabilirsiniz ama başarılı olduğu dönemde de Rams koşmayan bir takımdı. Yani pas oyununun artabileceği kadar hücum yok bir maçın içinde. Bu nedenle her ne kadar takmın tek pas silahı olsa ve ligin yard lideri olması çok muthemel olsa da, o eskiden gördüğümüz bol TD’lı sezonlardan birini geçirme ihtimalini az görüyorum. Matthew Sttafford’un da sakatlıktan döneceğini ve performansının ne olacağını bilmediğimizi de hesaba katmak gerekiyor. Yani özetle bir takım Premium bir yeteneği ne kadar geri çekebilirse o kadar geri çekiyor Kupp özelinde.

Ne kadar olumsuz konuşsak da Sean McVay ve ekibi Kupp için kolay target’lari bulup, her türlü onun suyunu sıkacaktır. Sakatlığının da dönüş için ona problem yaratacağını düşünmüyorum.  Maalesef Rams alışık olduğumuz “re-tooling” hamleleri ile takımı toparlayamayacak bir seviye de bana kalırsa. Abarttığımı düşünenler lütfen Rams kadrosuna bir göz atsın. Donald-Matt-Kupp-Akers dışında kimi çok yakından tanıyoruz? Fakat her ne olursa olsun Kupp ilk-10 sıra içinde olmayı sonuna kadar hak ediyor ve benim için şu an yedinci sırada.

6- Saquan Barkley – New York Giants, RB4

Ligin en iyi koşu savunmalarından biri Giants’ta. Koşan QB fenomeninden daha az önce bahsettik ve bunun Barkley özelinde neler yaptığını da geçen yıl gördük. Sakatlığından tamamen kurtulmuş bir Saquan izlemek çok ayrı bir keyif. Ligin en Premium pas backlerinden de biri kendisi. Daniel Jones için bu sezonda da emniyet sübabı rolünde olacaktır.

Eksileri olarak da Saquan’ın stili itibariyle koşu başına yard rakamlarının düşük olması ve TD sayılarındaki şüphemi sayabilirim. Bunu görmedik ama dört TD yaptığı bir sezon görsek bu hücumda kimse şaşırmaz bana kalırsa. Kontrat vs. derken oluşan soru işaretleri de onu diğer opsiyonların önüne itmemi engelliyor. Yoksa aslında bakarsanız sezon bittiği an RB1 olarak gelecek sezona girmesi gerektiğini düşünüyordum. Fakat gerek kontrat, gerek Giants’ın çok da yeni hücum silahları eklememesi bu hevesimi biraz kursağımda bıraktı. Sezonun sonuna doğru azalan kullanım miktarı da onu RB4 seviyesine çekmeme neden oldu. Ancak bütün bunlara rağmen ne olduğunu ne alacağınızı bildiğiniz bir isim. İlk turun ortalarında elim titremeden draft ediyorum kendisini.

5- Austin Ekeler – Los Angeles Chargers, RB3

Her yıl 85 TD bulmayı başarıyor Ekeler, normalde RB’ler için TD sayılarının değişkenliğinden bahsettik defalarca ama Ekeler sanırım bir istisna. Sezonu en tepede bitirdi ve neredeyse her hafta takımlarını taşımayı başardı. Geçen sezon WR sakatlıklarından da fayda gördüğünü söylemek yanlış olmayacaktır.

Sezonun kahramanlarında da bahsettik kendisinden, geçen yılının analizini merak edenler orayı da okuyabilirler. Önümüzdeki sezon için RB1 olmamasının tek sebebi takımla yaşadığı polemik ve yıllardır Chargers bunu başaramasa da yanına hep bir yancı aradılar. Her yıl draft ettiler ama hiçbiri Ekeler’dan rol alacak kıvamda bulunmadı. Belki de bu yıl Spiller’ın da bir miktar lige alışmasıyla kullanımda bir miktar azalma izleyebiliriz. Belki bu takımda bile izlemeyebiliriz orası ayrı. Yine de kimsenin Ekeler draft edip de pişman kalacağını sanmıyorum. WR’lara ve çaylak RB’lere şüpheli bakan isimler için ilk turun ikinci opsiyonu olması çok muhtemel.

4- Bijan Robinson – Atlanta Falcons, RB2

Abi biraz abartmadın mı? Tek snap oynanamış ve görece vasat bir takıma giden adama dördüncü sıra ne? Bunları duyar gibiyim ve kuşkunuzu anlıyorum. Sizleri ik yıl önceki Steelers deneyimine götürmek isterim. Hücum olarak aynı vasatlıkta ve çok da iyi olmayan bir OL arkasına Najee Harris gibi bir ismi force-feed yöntemiyle ilk dört RB içine soktular. Her yerde de ilk turun sonundan draft ediliyordu. Kalite olarak Bijan üç gömlek daha iyi bir oyuncu bu cepte. Takımın çok iyi koşu şemaları olduğu da bir gerçek, geçen yıl Allgeier ve Patterson’a bile koşu başına yardda harikalar yarattırdılar. Göz testiyle bakarsanız Allgeier’ın çoğu yardını ona OL aldırdı demek yanlış olmaz hatta. Böylesine koşu dostu ve diğer silahları yetersiz bir ekibe uzun süredir gelen en iyi RB prospect’ini koyuyoruz. Najee ile kıyasla bakarsanız iki sıra yeteneğin hatırına, bir sıra da koşu oyunu deseniz bile ilk sekiz içerisinde draft edilmesi gereken bir isim olarak ortaya çıkıyor Bijan.

Açık olarak konuşmak gerekirse bir ay kadar önce Ekeler ve Barkley gibi isimleri öndeki WR’ların önünde görüyor ve Bijan’ın 7.sıra civarından gitmesi gerekitiğini savunuyordum. Fakat oradaki şüpheler onların önüne itmeme sebep oldu kendisini. Gözden kaçmış olabilir ama Falcons geçen sene de iyi miktarda maç kazandı. Mariota her ne kadar fantezi için çok sevimli bir isim olsa da defalarca boş kalan Pitts ve WR’larını bulamayıp saç baş yoldurduğunu gördük. Ridder deneyiminin tüm takım için daha iyi olacağına inanlardanım. İşin savunma tarafında iyi bir line ve AJ Terrell gibi bir CB’ye sahipler. Beklenenden daha yakın maçların içinde kalması ve koşması mümkün Falcons’ın. Bence bunların hiçbiri “hot-take” de değil. Draft gününe de dönecek olursak kimse suyunu çıkarmayacağı bir RB’yi sekizinci sıradan almaz. Bijan’ın koşu dışında ne kadar etkili bir pas yeteneği olduğu da tüm bahar ayı boyunca sitedeki draft yazılarında yazıldı. Şöyle yetenek böyle yetenek diye detaylandırmak gereksiz bana kalırsa.

Elimizde ligin en iyi koşu şemalarından birinde üç down oynayacak, pas yakalayan ve 300+ koşu denemesi neredeyse garanti olan bir RB var. Böyle bir RB şu an NFL’de yok… Aynı yetenek ve profilde görebilirsiniz belki ama ne Ekeler ne de CMC bu kadar koşu oyununda kullanılmıyor. Onların upside’ı daha çok TD ve pas oyunundan geliyor.

Yıl sonunda RB1 olarak görme ihtimalimiz gayet yüksek Bijan’ı. Hücum daha da rayına oturur ve iyi TD sayıları bulabilirse bu rotayı çok rahat hepimiz görebiliriz. Bana kalırsa elinizi korkak alıştırmayın, draftlarda düştüğü altıncı, yedinci sıralar onu önümüzdeki üç, dört yıl boyunca draft edeceğiniz en düşük sıralar olabilir. Açıkçası NFL’de bir maçını bile izlemiş olsaydım ilk sırayı verirdim sanırım kendisine. Çaylak olmasının şerhini düşerek buraya yazıyorum kendisini. Pitts ve London ile beraber takımın tüm hücum yükünü bu üçü çekecektir. Ridder gibi mobil bir QB’nin alan açacak olması da cabası. Konuştukça konuşasım ve yükselesim geliyor Bijan’ı draft etmeye.

3- Justin Jefferson – Minesota Vikings, WR2

Sezonu 30+ üstü puanları pat pat dizerek geçirdi Jefferson ve NFLTR okurlarını, draft yazılarını takip edenleri memnun etti demek yanlış olmaz. :) Sezonun analizini detaylıca sezon sonu kahramanlarında incelemiştik zaten. Tanıdığımız bir yetenek olduğu için direk 2023 için olan kısma geçiyorum.

Jefferson’ın yanına aynı kalibrede olmasa da Addison gibi bir isim eklendi ve özellikle slotta top alacaktır. Hockenson ile olan ilk full sezonu olacak ve o da iyi miktarda pas alacaktır. Evet yeni koç ekibi çok pas dostu bir futbol oynatıyor ve bunlar onun WR1 olmasına engel olabilecek etmenler pek de değil. Benim Jefferson’ı bir sıra düşürmemin sebebi çoğunuzun tahmin edebileceğinin aksine Vikings’in daha da iyi olması. Bir yıl daha oturmuş olan bu takımın geçen sezonki kadar son dakikalara başa baş girdiği maçlar izlemeyeceğiz. Geçen sezon başaramadığının aksine bu sezon pek çok maçı direk koparabilecek bir ekip olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar istikrarlı bir sezon geçirse de Cousins için NFL’in en tepe isimlerinden biri de diyemeyiz. Dokuz TD sayısı elbette artabilir ama en tepelere geldiğimizde garantiden ziyade oyunu kırmaya aday isimlere bakıyoruz. Jefferson bunu geçen sezon başarmış olsa da tahminlerim onu WR2 yapıyor.

Bu sezon karşılaşacağı CB eşleşmeleri de geçent yıla göre bir miktar daha zor. JJ bunların üstünden rahatlıkla geliyor tabi ki de ama sadece trendleri takip edip gerçek vizyonumuzu buraya yansıtmamak bize yakışmaz. :) Ben bile yeri geldiğinde direk ilk sıradan draft ediyorum kendisini, artık bu tepe üçlü cidden keyfe keder olarak bakılabilir.

Ligin en iyi WR olduğunu düşündüğüm Jefferson bu kadar orta karar WR puanı getiren isim varken koyduğu fark ile ilk sıraları hak ediyor. Zaten yazı özelinde fark etmişsinizdir, WR tierları arasındaki boşlukların derin olduğunu ve tepedeki isimlere bu paraların ödenmesi gerektiğini düşünüyorum.

2- Ja’Marr Chase – Cincinnati Bengals, WR1

Sakatlığı biraz gözden uzaklaştırsa da 20+ fantezi puanı getirmeyi başardı Chase maç başına. Joe Burrow’dan beklediğim bir adım daha çıkışın da onu olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Ligin en iyi pas hücumu olmasını beklediğim Bengals’ta, üçüncüyılına giren ve şimdiden elit olan bir WR Chase. Seviyesi ne olursa olsun üçüncü yıl WR’a değişik bir patlama yaptırıyor, bir önceki sezon Jefferson’dan gördüğümüz gibi tıpkı. Ya da öncelerden Davante de buna bir örnek. Jefferson özelinde de gördüğüm en büyük fark eskiye göre kendini yormadan, rotayı son hız koşmadan ufak trick’lerle kendi lehine çevirmeyi çok daha geliştirmiş olmasıydı. NFL’de oynadıkça WR özelinde oyun onlar için adeta yavaşlıyor. Chase’den de bu gelişmeyi bekliyorum.

Geçen yıl sadece derin tehdit olmaktan çıkmıştı zaten kendisi. Topu çok daha fazla onunla buluşturmaya çalışacaklarını düşünüyorum. NFL’de son yıllardaki kazanma formülü belirli oldu az çok. Takımınızı asgari üç pas tehdidiyle donatım, ilk opsiyonunuzu deliler gibi besliyorsunuz. Kupp, Kelce, geçen sezonki JJ, hatta Rodgers’ın MVP yıllarındaki Davante performansı bunlara örnek. Ligin TD kralı olmasını bekliyorum şahsen. 15+ TD çok iddialı bir rakam ama, şuan NFL’de gerek bulunduğu takım, gerek yıllardır ortaya koyduğu rakamlar bu alandaki ilk akla gelen ismi Chase yapıyor.

JJ ile kıyaslayacak olursak, bana kalırsa da JJ daha iyi bir WR halen. Ancak Burrow’a olan güvenim nedeniyle ve TD yapma yatkınlığı olarak Chase’i yarım adım önde görüyoruz. Bilemeyiz de, Thielen’ın gidişiyle JJ bu role daha fazla da soyunabilir ama daha önce gördüğüme yatırım yapmak istedim burada.

Tee Higgins ve Tyler Boyd elbette rol alacak bu hücumda bu kaçınılmaz. Ama Bengals artık her sezona Super Bowl hedefiyle giren bir ekip ve bana kalırsa bu ilk opsiyonu besleme formülünün de farkındalar. Umarım tüm takım olarak sağlıklı kalırlar ve tam güç izleriz onları. Ama maç kaçırmaya ve ara ara kaybolmaya teşne olan bir Higgins gerçeği var. Ne kadar üst düzey bir yetenek olsa da Higgins, böyle bir senaryoda Chase için upside delicesine artıyor. Ek olarak alt turlardan Tyler Boyd geçen sezonda da gösterdi, WR handcuff diyebiliceğimiz en belirgin örnek kendisi. Güvenlik olarak Jefferson’ın böyle bir opsiyonu yok. Çoğu ilk tur draftımız sakatlandığında sezonumuz adeta bitiyor maalesef. Kimi RB’lerin görece güvenilir handcuffları var, bunu WR’da sağlayan ve diğerini çok da para ödemeden alabileceğiniz tek isim de Chase. Chase’e bir şey olursa ilk-24 içerisinde bir Tyler Boyd performansı göreceğimizi de düşünüyor. Mixon’ın da daha çok devreden çıkacağını ve iyice pasa yükleneceklerini düşünüyorum.

Özetlemek gerekirse projeksiyon olarak bir WR3 draft ediyorum, işler iyi giderse WR1 olabilecek, sakatlanırsa da bir şekilde sezonum bitmeyecek.

1- Christian McCaffrey – San Francisco 49ers, RB1

They called me a mad man”… CMC’yi geçen sezon ilk sıraya yazdığımda haklı olarak sakatlık şüpheleri vardı ve pek de beğenilmedi. Ben sağlıklı kalırsa ligde kimsenin onu yakalayamayacağını düşünüyordum. Aslında başarıya ulaşan bir pick olsa da yanına yaklaşan ve onu geçen RB’ler oldu sezon boyunca. Fakat 49ers takası her şeyi değiştirdi. Çevresindeki yetenekler itibariyle upside’ı azalmış olsa da CMC takımın en güvenilir eli oldu hemen. Play off’ta da gördük bunu. Sağlıklı kalması bir muamma olsa da kalırsa Mitchell elbette top alıyor bu hücumda. Ama böyle olursa bile CMC pas oyunuyla size güvenilir bir RB5-6 tabanı sunuyor. Top elindeyken ligin en etkili isimlerinden biri kendisi. Yıllarca Panthers’a boşuna McCaffereyspor demedik. :)

49ers’ın ona kattığı en büyük artı koşu başına yardlarına ve TD’larına yansıyacaktır. Neredeyse her sıralamada da en tepede göreceksiniz onu bu mock draft sezonunda. Bu sezon onu ilk sıradan draft etmemizin nedeni geçen yıllar gibi yüksek risk çok yüksek getiri yerine, çok sağlam bir tepe performans garantisi diyebiliriz. Sakatlanmamış olması bu sezon, geleceğin teminatı değil elbette. Ama onu harap ve bitap düşerecek kullanmaya ihtiyacı yok bu takımın. Brock Purdy’nin sakatlığı sebebiyle sezona kim başlarsa başlasın daha da ağırlıklı bir CMC kullanımı göreceğiz bana kalırsa. Devasa bir yetenek havuzu 49ers ve bu havuzun en değerli fantezi parçası da CMC bana kalırsa.

Fazla lafı gevelemeye gerek yok, ama belki de fark etmişsinizdir her RB için bir şerh koyduk bu sezon. Önceki yıllar gibi örneğin Taylor gibi, zamanındaki Zeke gibi garanti abi bu dediğimiz isim neredeyse yok. Bu nedenle ironik bir şekilde diğer opsiyonlardan daha güvenilir olması da onun yerini sağlamlaştırıyor. Ancak derseniz aşağılarda da bir sürü RB var ilk sıradan WR draft edeyim, hiç itirazım yok…