Merhabalar, değerli NFLTR.com okurları… Off-season’ın bitişine doğru ilerlerken takım değiştiren oyuncuları incelediğimiz serimize devam ediyoruz. Bu yazımızda savunmanın bel kemiği linebacker oyuncularının hangi takımlara gittiği ve nasıl hamleler olduğunun analizini yapacağız. Linebacker oyuncularının savunmada envanterini en geniş tutması gereken mevkilerden olduğunu söyleyebiliriz. Bir defensive line kadar güçlü, bir cornerback kadar hızlı olabilen farklı profillerde ve bunların bir noktada karışımı olan oyuncular bütünüyle savunmada en kilit ve dengeleyici parça olarak öne çıkıyorlar. 2023 NFL Sezonunda da dengeleri değiştirebilecek hamlelere şahit olduk. Bu oyuncular yeni sezonda yeni takımların hedeflerinde çok kritik bir alacaklar ve bizler de gelin en öne çıkan isimlere beraber bir göz atalım…

İsim: Tremaine Edmunds
Eski Takımı: Buffalo Bills
Yeni Takımı: Chicago Bears
Sözleşmesi: Dört yıl 72 milyon dolar
Yaşı: 25
Derece: 75

Chicago Bears off-season yazılarımızda göze çarpan bir takım oldu açıkçası ve salary cap’te açtıkları yeri doldurmaya başladılar. Edmunds da bu hamleler arasında parlayan isimlerden oldu. Linebacker anlamında off-season’da en sepeti dolduran ve sansasyon oluşturan takım oldu. Bunun yanında Bears’ın Eagles’tan bir diğer linebacker oyuncusu T.J Edwards’ı aldılar ki Edmunds ile beraber takıma çok katkı katabileceklerini düşünüyorum. Bu ikilinin getireceği çeşitlilik güçlü bir linebacker tandemi sağlayacaktır. Edmunds başarılı bir oyuncu ama Bears’ta göstereceği performans kendisinin kariyer profilini ortaya çıkaracaktır. Bills için önemli bir kayıp fakat yerinin doldurulamaz olduğunu düşünmüyorum. Genç yaşta ve ilerlemeye açık olması önemli bir kriter çünkü oyuncular bu dönemlerinde yaptığı ilerlemeler ile NFL’de fark yaratan isimler arasına giriyor.

Edmunds’un savunmaya fiziksellik katacağı tartışmasız, hızı ve atletizmi onu tight end ve running back savunmasında da etkili bir yere koyuyor. Buffola Bills’te başta Matt Milano olmak üzere başarılı bir iskelette bulunuyordu. Dökük bir savunmaya neler verebileceği önemli bir soru işareti. Covarage ve oyun içinde istikrarsızlık sorunları var ama covarege anlamında geçtiğimiz sezon çok değerli bir çıkış gösterdi. İyi bir çalışma ve film study ile yani daha çok tecrübe kazanmasıyla ile premier isimler arasına girebilecek oyuncu. Takıma direkt katkısı elbette olacaktır ama bana kalırsa Edmunds bir liderden çok başarılı bir tamamlayıcı role daha uygun.

İsim: Bobby Wagner
Eski Takımı: Los Angeles Rams
Yeni Takımı: Seattle Seahawks
Sözleşmesi: Bir yıl 5.5 milyon dolar
Yaşı: 33
Derece: 95

Bobby Wagner için yeni takımı demek doğru olmayabilir. Bir senenin ardından 10 yıl formasını giydiği efsanesi olduğu Seattle Seahawks’a geri döndü. Seahawks ise geçirdiği başarılı sezonun ardından efsanesini takım içi ve saha içini üst seviyeye çıkarmak için kadrosuna kattığına çok sevineceği bir hamle yaptı. Bazı işleri eski seviyesinde yapamıyor olabilir fakat ilerleyen yaşına rağmen başarısız kalan bir Los Angeles Rams içinde oldukça başarılı bir performans gösterdi ve böylelikle halen NFL’de kıymetli işler yapabileceğini de gösterdi. Geçtiğimiz sezon blitz anlamında fark yaratarak kariyer sack rekoruna da kırması çok güzel mesajlar veriyor. Bildiği ve performans verdiği bir takımda oynayacak ve rekabetin içinde parlayacak bir oyuncu. Böyle bir profili beş bucuk milyon gibi bir ücrete takımınıza katmak çok büyük bir lütuf. Geçen sezon takımdan ve oyunculardan gelen güzel atılımların ardından off-season’da da yapılan eklemelerle takımın üzerine koyularak NFC West’te 49ers’ın ardından çok güçlü bir konuma geliyor. Seahawks’ın alışık olduğumuz maç kazanan ve playoff yapan kültürünün pekişmesi adına mükemmel bir takviye oldu.

İsim: Erick Kendricks
Eski Takımı: Minnesota Vikings
Yeni Takımı: Los Angeles Chargers
Sözleşmesi: İki yıl 13.25 milyon dolar
Yaşı: 31
Derece: 85

Eric Kendricks Minnesota’da sekiz yılın ardından çocukluğunu ve kolej kariyerini geçirdiği California’ya geri dönüyor. Kendisinin yaşı ilerlemiş ve en iyi performansını verdiği seviyede bulunmuyor olabilir ama All-Pro seçilmiş özel bir isim ve Chargers savunmasına tabiri caizse “cuk” oturacağını düşünüyorum. Koşu savunmasında Chargers’a güç katacaktır. Akıllı bir oyuncu olması ve ligin başarılı covarage linebacker’larından olmasıyla çok güzel bir hamle olarak görebiliriz. Chargers savunmaına iletişim ve beraberlik getirecek tutkal bir oyuncu görevi görürse Chargers’ın savunmasının asıl değerini göstermesini sağlayabilir. Sağlıklı kalmasıyla beraber 2019 yılından sonra kariyerinde yeni bir bahar izlersek bu beni hiç şaşırtmaz açıkçası.

İsim: Bobby Okereke
Eski Takımı: Indianapolis Colts
Yeni Takımı: New York Giants
Sözleşmesi: Dört yıl 40 milyon dolar
Yaşı: 27
Derece: 80

New York Giants için bir linebacker takviyesi şarttı ve bu isim Bobby Okereke oldu. Darius Leonard ile beraber Colts savunmasında parladı ve free agent’ta belki pahalı ama yükselen piyasalarda potansiyel itibariyle kesinlikle değebilecek yatırım. Giants, geçtiğimiz sezon linebacker anlamında sorunlar yaşarken peki Okereke her şeyi tatlıya bağlayıp Giants için şifa olabilir mi? Kağıt üstünde olabilir fakat Okereke de kendisini ana rolde tanımlaması gereken linebacker oyuncularından. Bu sene de farklı sorumluluklar alacaktır. Martindale’ın nickel savunmasında tamamlayıcı bir rol oynayabilir. İyi bir coaching ile güzel bir verim alınabilir. Okereke, ligin başarılı coverage linebacker’larınden ve şu an Okereke Giants’ın en ve tek değerli linebacker oyuncusu diyebiliriz. Elbette rekabet olacaktır fakat en çok performans vaat eden oyuncu konumunda. Şu ana kadar maç kaçırma ya da sakatlık geçmişi bulunmasa da ona düşecek yük ve kadro derinliği itibariyle Giants’ın elini güçlü tutması gerekiyor. Martindale ve Daboll’un geçen sezon itibariyle de linebacker tandemiyle ilgili alternatif planları olması gerekiyor.

İsim: David Long
Eski Takımı: Tennessee Titans
Yeni Takımı: Miami Dolphins
Sözleşmesi: İki yıl 11 milyon dolar
Yaşı: 26
Derece: 75

Dolphins, son zamanlarda linebacker anlamında denemeler yaptı ve şimdi ki deneme Tennessee Titans’tan ayrılan David Long oldu. Geçtiğimiz sezon iyi de bir performans gösterdi ve koşu savunmasında önemli bir konumda bulunuyor. Hızı ve boşlukları iyi değerlendirebilmesiyle takım arkadaşlarının yükünü azaltabilecek bir oyuncu. Pas savunmasında da üzerinden kolay kolay skor üretilmesine izin vermiyor. Pro-Football-Reference’a göre takımlar Long’un adamını dört sezonda 135 kez hedef aldı ama sadece bir touchdown üretebildi. Son iki yılda da 94 kez denendi ve bir kez bile touchdown’a izin vermedi. Öte yandan Long, rakip quarterback’lere karşı başarılı bir passer rating’e sahip ve son iki yılda dört intercepton’a sahip ve bu mevkisi için oldukça güzel bir rakam. En büyük sorun olarak yaşadığı yumuşak doku sakatlıklarını gösterebiliriz. Bundan dolayı sezonun tüm maçlarını tamamlayamıyor olmasını gösterebiliriz ve şu an da sakatlığı bulunduğu için uzun vadede güvenilemeyecek bir konumda açıkçası. Miami için nasıl sonlanacağını gördüğümüz bir deney olarak gözlemleyeceğiz.

Mansiyon Ödülleri: T.J. Edwards, Cole Holcomb, Bud Dupree, Arden Key, Kaden Elliss, Leonard Floyd, Drue Trenquill

Tremaine EdmundsBuffalo BillsChicago BearsLB4 yıl 72 milyon $
Bobby WagnerLos Angeles RamsSeattle SeahawksLB1 yıl 5.5 milyon $
Eric KendricksMinnesota VikingsLos Angeles ChargersLB2 yıl 13.25 milyon $
Bobby OkerekeIndianapolis ColtsNew York GiantsLB4 yıl 40 milyon $
Kaden EllissNew Orleans SaintsAtlanta FalconsLB3 yıl 21.5 milyon $
T.J EdwardsPhiladelphia EaglesChicago BearsLB3 yıl 19.5  milyon $
Arden KeyJacksonville JaguarsTennessee TitansLB3 yıl 21 milyon $
Cole HolcombWashington CommandersPittsburgh SteelersLB3 yıl 18 milyon $
David LongTennessee TitansMiami DolphinsLB2 yıl 11 milyon $
Kyzir WhitePhiladelphia EaglesArizona CardinalsLB2 yıl 10 milyon $
Leonard FloydLos Angeles RamsBuffalo BillsLB1 yıl 7 milyon $
Elandon RobertsMiami DolphinsPittsburgh SteelersLB1 yıl 7 milyon $
Azeez Al-ShairSan Francisco 49ersTennessee TitansLB1 yıl 5 milyon $
Robert SpillanePittsburgh SteelersLas Vegas RaidersLB2 yıl 7 milyon $
Denzel PerrymanLas Vegas RaidersHouston TexansLB1 yıl 3.5 milyon $
Drue TrenquillLos Angeles ChargersKansas City ChiefsLB1 yıl 3 milyon $
Bud DupreeTennessee TitansAtlanta FalconsLB1 yıl 3 milyon $
Devin BushPittsburgh SteelersSeattle SeahawksLB1 yıl 3.5 milyon $
Zach CunninghamTennessee TitansLB
Melvin IngramMiami DolphinsLB
Myles JackPittsburgh SteelersLB
Deion JonesCleveland BrownsLB
Kyle Van NoyMiami DolphinsLB
Kwon AlexanderNew York JetsLB
Anthony BarrDallas CowboysLB

Keyifle bir off-season yazımızın daha sonuna geliyoruz. Defansın bel kemikleri linebacker oyuncularından takım değiştiren isimleri değerlendirdik. Umarız yeni sezonda yeni takımlardan çok güzel yeni hikayelere tanıklık ederiz. Sezonun başlamasına gitgide yaklaşıyoruz. Amerikan futbolu heyecanına çok az kaldı. Bu heyecanı buradan hep beraber yaşayalım. Sonraki yazılarda görüşmek üzere…