Türkiye tarihiyle 27 Ağustos’ta Navy – Notre Dame maçı ile başlayacak yeni kolej sezonuna bir ay gibi bir süre kaldı ve artık skill pozisyonlardaki en iyi oyuncuları, bu sezona en çok etki etmesi beklenen figürleri incelemenin vakti geldi. Liste serimize en önemli pozisyon olan quarterback ile başlıyoruz ve takımlarının kaderini belirleyecek, gelecekteki NFL yıldız adaylarını hep beraber inceliyoruz.

1- Caleb Williams, 6-1, 220, USC Trojans

Caleb Williams, 2021 lise mezuniyeti sonrası 247 Sports tarafından 99/100 puan alarak Quinn Ewers’ın arkasında en iyi ikinci QB olduktan sonra Lincoln Riley yönetimindeki Oklahoma Üniversitesi’ni seçmiş fakat sezona Spencer Rattler’ın arkasında QB2 olarak başlamıştı. Rattler’ın düşük performansı sonrası starter olduktan sonra 11 maçta yüzde 64.5 ile 1,912 yard ve 21 TD pası atabilmiş, sezon sonu da USC’ye transfer olma kararı almıştı. Bu kararın aslında doğru bir karar olduğunu bizlere geçen sene yüzde 66.6 ile 4537 yard ve 42 TD pası atarak göstermiş, buna ek olarak da Heisman 2022’nin kazananı olmuştu. Bu kadar iyi bir sezonun ardından beklentilerin kendisi için bir hayli yüksek olduğunu söylemek gerek. 2024 NFL Draftı’nda büyük bir aksilik çıkmazsa birinci sıradan seçilecek Williams, önümüzdeki kolej sezonunda dikkatlerin en çok üzerinde olacağı QB durumunda.

Güçlü Yanları

– Kol becerisi elit seviyede. Dengesiz durumda iken bile Mahomes’u anımsatacak seviyede atışlar yapabiliyor. Hareket sırasında pas atabilme becerisi de oldukça fazla.

– Savunma baskısı altındayken pas kalitesinde bir düşüş olmuyor, hızlı aksiyon alması gerektiği zaman bile çok kaliteli paslar atıyor.

– Koşu tehditi fazlasıyla olan bir oyuncu ve üst düzey bir atlet.

– Play-fake’leri ve safety’leri göz hareketleriyle kandırma becerisi olağanüstü.

– Pasları konumlandırması elit seviyede.

– Oldukça olgun bir oyuncu ve liderlik becerileri yüksek.

Zayıf Yanları

– Üst düzey bir atletizme sahip olsa da fiziksel olarak biraz küçük kalabiliyor.

– Koşuları sırasında topu vücudundan uzak tuttuğu durumlar olabiliyor, bu da top kaybı için onu riskli duruma düşürebiliyor.

– USC hücumunda ağırlıklı olarak çok karmaşık olmayan hücum setleriyle ön plana çıktı. Daha karmaşık hücum yapılarında bu kadar üst seviyede bir performansa sahip olup olmayacağı şu anda belirsiz.

2- Drake Maye, 6-4, 225, North Carolina Tar Heels

Caleb Williams gibi 2021 lise mezunu sınıfından olan Maye, o sene QB’ler arasında Quinn Ewers, Caleb Williams ve Sam Huard’ın arkasından dördüncü olarak listelenmişti. Kuzey Carolina Üniversitesi’ne gitmeye karar verdikten sonraki ilk sezonu olan 2021-2022 sezonunda sadece iki maça çıkmış olmasına karşılık 2022-2023 sezonunda ne kadar potansiyelli bir oyuncu olduğunu herkese gösterdi. Yüzde 66.2 ile 4321 yard ve 38 TD pası attı ve üstelik bunu Kuzey Carolina gibi futbolda çok büyük başarılar elde edememiş, kadrosu diğer elit QB’lerin takımlarına göre daha zayıf olan bir basketbol okulunda başardı. Bu başarısının ve ileri atılımının da kendisi için yansıması gelecek sezon beklentilerin fazlasıyla yüksek olması olacak. Takımının rekabetçilik seviyesinin diğer adaylara kıyasla daha az olmasından dolayı Heisman kazanması nispeten daha düşük bir ihtimal olsa da Caleb Williams’ın büyük bir düşüş yaşaması ve kendi performansının üstüne koyması hâlinde 2024 NFL Draftı potansiyel 1 numarasına dönüşebilir.

Güçlü Yanları

– Fiziksel olarak büyük ve mobil.

– Elit kol gücüne sahip ve NFL seviyesindeki pasları şimdiden kolaylıkla verebiliyor.

– 2022’de North Carolina tüm ülkedeki en kötü offensive line’lardan birine sahip olmasına, dolayısıyla sürekli baskı altında kalmasına rağmen ülkedeki en iyi QB’lerden biri olmayı başardı. Bu konuda, zayıf O-Line’a rağmen takımını önce Super Bowl ardından Konferans Finali’ne çıkaran Joe Burrow’a benzetilebilir.

Zayıf Yanları

– Bazen pas için karar verirken çok vakit kaybediyor.

– Oynanan hücum setindeki ilk pas opsiyonu uygun durumda olmuyorsa alternatif seçenek konusunda pas sıkıntısı yaşayabiliyor.

– Cebi terk ettiği zaman pas isabet yüzdesi ciddi seviyede düşüyor.

3- Quinn Ewers, 6-2, 195, Texas Longhorns

Ewers, 2022 sezonu için Ohio State’ten Texas’a transfer olduğunda bu tercihin doğruluğu sorgulanmıştı fakat bu kararda Longhorns’ta daha rahat fırsat bulabileceğini düşünmesine ek olarak hem Texaslı olmasının hem de zaten 2020 sonunda kısa süreliğine de olsa zaten Longhorns’a gitmeye karar vermiş olmasının payı vardı. Ewers, 2021 lise mezunlarında sadece QB’ler arasında değil tüm oyuncular arasında en yüksek puanlı aday olmuştu. Texas’a gitme kararından vazgeçip Ohio State’in yolunu tutmasının ardından 2021 sezonunda hiç oynayamamış, daha sonra transfer olarak 2022’de Longhorns ile sakatlık yaşamasına rağmen 10 maça çıkmış ve yüzde 58.1 ile 2,177 yard ve 15 TD ile oynamıştı. İstatistikleri üstteki isimlere göre çok düşük gözükse de Ewers’ın elleri sıcak bir şekilde sezona girmemiş olduğunu hatırlatmakta fayda var. Lisedeki derecelendirilmesinin yanlış olmadığı kanaatindeyim ve bu sezon daha da güçlenen Texas kadrosuyla büyük bir çıkış yakalayacağını düşünüyorum.

Güçlü Yanları

– Kol gücü olarak gayet yeterli ve her NFL atışını yapabilecek güç kapasitesi var.

– Saha görüşü çok iyi düzeyde. Tüm sahayı tarayabiliyor ve doğru kararı verebiliyor. Özellikle rahat durumda olabileceği bir cep yaratılmışsa çok tehlikeli olabiliyor.

– Fiziksel olarak atletik ve cep dışına çıkması gerektiği durumlarda da tehlike yaratabiliyor.

– Topu elinden hızlı çıkarması gerektiği anlarda hem mekanik hem de topu konumlama açısından oldukça başarılı.

– Orta ve yakın mesafeli paslarda genellikle hiç hata yapmıyor. Yeri geldiği zaman receiver’ları dip koşulara doğru şekilde yönlendirerek derin pas tehdidi yaratabiliyor.

Zayıf Yanları

– Caleb Williams’a benzer bir şekilde hareketi sırasında topu vücudundan uzak ve sağlam olmayan bir şekilde tutmaya yatkınlığı var.

– Basit savunma coveragelarına karşı sorun yaşadığı hücumlar oldu.

– Şu anda kötü düzeyde olmasa da pas isabetini geliştirmeye ihtiyacı var.

4- J.J. McCarthy, 6-3, 196, Michigan Wolverines

Geçtiğimiz sezon Cade McNamara’dan formayı kaparak QB1 olan McCarthy, takımıyla birlikte yarı finali görmüş, yarı finalde de TCU’ya karşı 45 sayılık bir hücum performansı göstermelerine rağmen 51 sayılık TCU performansı onlara finali göstermemişti. Bu sezon, McCarthy önderliğindeki Wolverines ekibi yarım kalan hikayelerini tamamlamak için geri dönecek. Geçtiğimiz sezonun açık ara en iyi RB’si Blake Corum’un da aynı performansını devam ettirmesi durumunda McCarthy, galibiyetlerle birlikte kazanacağı özgüveniyle çok daha iyi bir performans gösterebilir. Geçtiğimiz sezon yüzde 64.6 ile 2,719 yard ve 22 TD ile oynamıştı. Gelecek sezon, bu sezondan kazandığı tecrübeyle birlikte bu sayıları geçeceğini düşünüyorum. Michigan’ın şampiyonluğa yürümesi ve fazlasıyla ön planda olması durumunda da Heisman için bile adı geçecek pozisyona gelebilir.

Güçlü Yanları

– Tıpkı diğer üst düzey QB’ler gibi elit kol gücüne sahip ve NFL seviyesindeki pasları zorlanmadan verebiliyor.

– Saha içerisinde mobilitesiyle birlikte rahatça hareket ederek doğru anı bekleyebiliyor, bu anlarda da topu iyi konumlandırarak kısa, orta ve derin paslarda tehlike yaratıyor.

– Saf bir atlet. Hızlı, çevik, esnek ve kuvvetli.

– Koşu tehditi fazlasıyla bulunan bir QB bu da RB’leri için fırsat yaratıyor.

– Topu konumlandırması ve isabet becerisi oldukça iyi.

– Çok iyi bir saha görüşüne sahip.

– Paslardaki isabetleriyle birlikte özgüveni de artıyor ve bunu ritim bulmak için kullanmayı çok iyi biliyor.

Zayıf Yanları 

– Caleb Williams ve Quinn Ewers gibi topu vücudundan uzak tutmaya, dolayısıyla top kaybını kolaylaştırmaya yatkın.

– Karar vermede zorlandığı hücumlar olabiliyor. Savunmayı, özellikle blitz’leri doğru okuma konusunda kendisini geliştirmeli.

– Bazı derin pasları çok yüksekten atıyor.

5- Michael Penix Jr., 6-3, 216, Washington Huskies

Evet, genel kanı Penix Jr.’ın bu sezon hem Ewers hem de McCarthy’den daha iyi performans göstereceği yönünde fakat kendisinin kolejde 6. sezonuna giriş yapacağını hatırlamakta fayda var. Bu yönüyle Hendon Hooker’a benziyor, hatta onunla aynı sene girişliler. Hooker bu sezon NFL yolunu tuttu ama Penix Jr. kolejde bir sezon daha geçirecek. NFL scoutları, özellikle Washington formasıyla bu sezonki yüzde 65.3 ile 4,641 yard ve 31 TD’lık sezonunun ardından kendisini yakın takibe almış durumda. Penix Jr., daha önce dört sezon Indiana Hoosiers forması giymiş fakat sakatlıklarla boğuştuğu için çok forma şansı bulamamış, en çok oynadığı sezon altı maç ile 2020 olmuştu. Washington QB’si, bu sezonda da geçtiğimiz sezonki yükselişini devam ettireceğini düşünsem de genel düşüncenin aksine Ewers ve McCarthy’nin arkasında listemde beşinci sırada yer alıyor.

Güçlü Yanları

-Oldukça özgüvenli ve yüksek isabet oranına sahip bir pasör.

– Saha görüşü mükemmel.

– Atletik bir oyuncu. Bunu hem cep içinde zaman kazanmak hem de cep dışında tehdit olmak için kullanıyor.

– Hem kuvvetli hem de atletik olduğu için çift taraflı tehdide sahip.

– Top hakimiyeti oldukça iyi seviyede, top kaybına zorlandığı zaman bile topu rakibe bırakmıyor.

– Sabırlı bir şekilde receiverlarının pas alabilecek pozisyona gelmesini bekliyor.

– Oyun içerisinde veteran seviyesinde olgunluk gösteriyor.

– Kolları kuvvetli ve NFL seviyesindeki atışları zorlanmadan yapabiliyor. Ayrıca pas zamanlamaları elit seviyede.

– Zaman kazanma ve pass rush’lardan kurtulma konusunda oldukça başarılı.

Zayıf Yanları

– Sakatlık geçmişi çok fazla olduğu için fiziksel olarak her zaman soru işaretleri barındırıyor. Kolejdeki beş sezonunda sadece 2022 sezonunda tam olarak sağlıklı kalabildi.

– Pas mekaniğini iyileştirmesi ve topu bazı pozisyonlarda daha hızlı çıkarabilmesi gerekli.

– Yaş olarak diğer üst seviye oyunculara göre yaşlı, 24 yaşında. Bu, NFL takımları için çekince yaratacak bir durum.