Sezon öncesinin en tartışmalı en beklenen olayından herkese merhaba. Hayır, Tom Brady’nin magazin olayından bahsetmiyorum, 32 takımın starter veya starter olması beklenen muhtemel oyuncularının sıralamasından bahsediyorum. “Bu niye burada?”, “O adam o sırada olur mu?” veya “Sıralamanın bir önemi yok. …. oyuncu ligin en iyisi.” gibi sorular ve fikir belirtmelerini şimdiden tahmin etmek çok da zor değil.

Neyse biraz daha sıralama içine girmek gerekirse artık oyun kurucu çağına baktığımızda net olarak şu söylenebilir ki Patrick Mahomes liderliğinde Josh Allen, Joe Burrow, Lamar Jackson, Justin Herbert, Jalen Hurts ve yeni çıkış yakalayan Trevor Lawrence ekseninde 27-23 yaş aralığında bu ligin yüzü olabilecek isimler mevcut. Bununla birlikte Tua Tagovailova, Justin Fields ve Kyler Murray gibi de potansiyelli ve beklentilerin yüksek olduğu lakin henüz o atılımı yapamamış isimlerinde orta sıralarda yer aldığı gözüküyor. Tabii ki veteranları da unutmamak lazım ki başta Aaron Rodgers olmak üzere Kirk Cousins, Derek Carr, Geno Smith, Dak Prescott ve Russell Wilson gibi isimlerde listede aralarda yer bulabilen ve bazen de yukarıları zorlayacak isimler olarak yer ediniyorlar…

32- Anthony Richardson, Indianapolis Colts 

Son yıllardaki en fizikli çaylak oyun kuruculardan birisi olarak adlandırılabilecek Anthony Richardson, birkaç sezondur bir türlü veteran oyun kuruculardan istediğini bulamayan Indianapolis Colts’un gelecek adına attığı büyük bir hamle olarak öne çıktı. Uzun boyu ve iri cüssesinin yanında paylaştığı videolardan da görüldüğü üzere kol gücünün de yerinde olduğunu ispatlayan Richardson için asıl mesele, her çaylak oyun kurucu da olduğu gibi lige uyum sağlayıp sağlayamayacağından başka bir şey değil. Her ne kadar vücut olarak hazır olsa da kafa olarak ne işler yapacağını dümeni devralınca göreceğiz gibi geliyor. Lakin ki bu adamın içinden yeni bir Cam Newton çıkarsa o zaman işte gözümüzün pası silineceği bir gerçek. 

31- Desmond Ridder, Atlanta Falcons 

Geçen yıl Marcus Mariota’dan bir anda direksiyonu devralan Desmond Ridder, forma giydiği dönemde çok da umut verdiğini söylemek zor. Her ne kadar geçen seneki Atlanta Falcons takımında da eksikler olsa da Ridder’ın sahadaki duruşunun da bir o kadar kötü olduğu da söylenebilir. Nitekim draft eklemeleriyle birlikte Ridder için de güzel çıkış yakalayacağı bir sene olması ligde kalıcı olması için şart. Özellikle Drake London, Bijan Robinson ve Kyle Pitts gibi yeteneklerle birlikte ortaya elle tutulur bir oyun ortaya koyması gerek. Lakin bu kadar ihtimallerin ve “olabilirlerin” olduğu yerde Ridder için şimdilik yüksek beklentiler rafa kaldırılmış durumda. 

30- C.J. Stroud, Houston Texans 

Büyük umutlara draftın ikinci sırasından seçilen CJ Stroud, iki senedir yapılanma içinde olan Houston Texans’ta zorlu bir görevi devralmış oldu. Nitekim kolej kariyerinde gösterdiği kol gücü, cep içindeki farkındalığı ve kritik anlardaki yaptığı işlerle oldukça becerikli olduğunu ispatlamıştı. Nitekim bu özelliklerini Texans’ta kullanması pek kolay olmayacak. Son yıllardaki dağınık görüntüye sahip olan yeni takımında, herhangi bir hücum planının henüz daha olmayışından dolayı işinin baya bir zor olduğu aşikâr. 

29- Bryce Young, Carolina Panthers 

Draftın ilk sırası olarak seçilen Bryce Young, takımı Carolina Panthers’ın sezon öncesi kampları başlar başlamaz starter oyun kurucu olacağı açıklandı. Beklentilerin bir hayli fazla olduğu Young, özellikle kısa boyu ve ufak tefek yapısıyla kolejde 8200 yard ve 79 TD gibi dolu dolu istatistiklere imza atmış olsa da lig seviyesindeki potansiyelinin ne olduğu bilinmeyen bir isim olarak yerini koruyor. 22 yaşındaki oyuncunun kadrosunun lig ortalamaları civarında olduğu düşünülürse ilk sezonundan uçup kaçmasını beklemek biraz zor. Yine de tam bir sezon geçirmesi bile fiziği ile ilgili eleştirilere güzel bir cevap olabilir. 

28- Sam Howell, Washington Commanders 

Carson Wentz sonrası koltuğu devraldığı gözüken Sam Howell, çaylak sezonunun ardından ikinci senesinde başkent ekibinin as oyun kurucusu olacağa benziyor. Her ne kadar yedekte son zamanların popüler yedek oyun kurucusu Jacoby Brissett olsa da head koç Ron Rivera son kozunu Howell ile oynamaya kararlı gibi. Öte yandan Howell cephesinden bakıldığında ise hücumda yetenek anlamında iyi bir takımda bulunduğu söylenebilirken kolejdeki dual threat yani hem pas hem de koşudaki oyununu ne derece lige adapte edeceği merak konusu. Tabii kendisini sadece geçen sezonun sonunda görmüş olmamız kapalı bir kutu haline getiriyor. Bundan dolayıdır ki kendisiyle alakalı olumlu yorum sayısı belirli bir tutarsızlık barındırıyor. 

27- Mac Jones, New England Patriots 

Ligin belki de yeri en güvensiz isimlerinden olan Mac Jones, ne yazık ki ilk kötü gidişatta bileti kesilmesi pek muhtemel gözüküyor. Özellikle geçen sene yerini bazı maçlarda yedeği Bailey Zappe’ye kaptıran Jones, dağınık oyun profiliyle güven vermediği bir gerçek. Her an hataya müsait yapısı, baskı altında çok çabuk oyundan kopması ve diğer oyunculara yaptığı sportmenlik dışı müdahaleleriyle olumsuz bir çizgide ilerleyen 24 yaşındaki oyun kurucu, bir yandan da geçen seneki New England Patriots’un kötü koç ve oyun seçimlerinin de bir kurbanı olduğu bir köşeye atılmaması gerek. Optimist bir bakış açısıyla hücum anlamında kat be kat iyi olan Bill O’Brien ile tekrardan form grafiğini yükseltebilir. 

26- Jordan Love, Green Bay Packers 

Üç yıllık bekleyişi sonlanan Jordan Love, mentoru ve halefi Aaron Rodgers’ın takımdan ayrılmasından sonra Green Bay Packers gibi köklü bir takımın sorumluluğunu alacak olması bir nevi dejavu olduğu da söylenebilir. Diğer mevkilerde de takımda yeniliklerin olmasıyla işi de pek kolay gözükmeyen Jordan Love’un kendini kanıtlaması bir numaralı görevi. Az tecrübesi ve yapılanma süreci genç ismin aşması gereken ilk zorluk olarak öne çıkıyor. Yine de bunca senedir iyi bir oyun kurucu okulunda bulunmasıyla bu işi kotarabilecek bir isim olarak şimdilik kendisine inanç yüksek. 

25- Kenny Pickett, Pittsburgh Steelers   

Çaylak yılına istediği gibi başlamasa da sonlarında yukarı doğru bir ilerleme ivmesi göstererek yeni sezona Pittsburgh Steelers’ın umutlu girmesini sağlayan Kenny Pickett, cep içerisindeki oyun okumasını ve pas mekaniğini geliştirmesi kendisi adına da olumlu işlerden biriydi. Özellikle ligin ikinci yarısında takımın galibiyetine bir nebze de katkısı olan genç oyuncu, gelecek sezonunda da gizli çıkış yapması beklenen isimlerden biri. Umarız o kadar gizli olmaz da gözle görülür bir gelişimle birlikte rakamlarını geliştirmeyi başarır. 

24- Baker Mayfield, Tampa Bay Buccaneers 

Cleveland Browns’tan sonra önce Carolina Panthers sonra da Los Angeles Rams’te var olmaya çalışan Baker Mayfield, yeni durağını Tampa Bay Buccaneers olarak belirledi. Her ne kadar starter olmayacağını yazan taraflar olsa da yedeği Kyle Trask’tan önde olduğu düşünülen Mayfield, iyi bir kadroda güzel bir fırsat yakalamış oldu. Lakin özellikle çaylak yılındaki oyunundan yıllar geçtikçe uzaklaşan 28 yaşındaki oyuncu, sadece pas becerilerinde değil aynı zamanda mental anlamda da çöküş yaşaması sorunlarından biri. Bu yaşa gelmiş, bu ligde 70 küsür maça çıkmış bir oyuncunun neler yapabileceğini bilmek yahut “bu adam 30 TD pası atar” diyebilmek gerek ve bunu Baker Mayfield için yapmak çok da mantıklı bir tercih olmayacaktır. 

23- Daniel Jones, New York Giants 

Geçen sezonki New York Giants ile playoff macerası yaşayan Daniel Jones, bunun mükafatı olarak aldığı yüklü kontrat ile bir anda off-sezonun da en çok konuşulan ismi oldu. Brian Daboll öncesi sezonlarda çaylak yılı hariç pek bir varlık gösteremeyen 26 yaşındaki oyun kurucu, Daboll sonrası rakamlarını geliştirmeyi başarmıştı. Nitekim işin derinlerine inildiğinde belli şemalar dışında oyunlarda pek verimli olamayan; büyük oyunları üretmede eksiklik yaşayan Jones, dört sezonluk lig macerasında ortaya fark yaratan bir oyuncu profili koyduğunu söylemek pek bir zor. Özellikle Daboll’un hücum şemalarının günümüz NFL’inde son derece işleyen bir yapıya sahip olmasının ekmeğini yediği bir gerçek. İyimser olarak bakılırsa geçen sezon alışma süresi deyip bu sezon üst düzey bir oyun sergileyeceği beklenebilir lakin kazanabilen veya kazandırabilen oyun kurucuların ilk dört senesinde yaptıkları düşünüldüğünde Jones bu anlamda geri kalan isimlerden biri. 

22- Jimmy Garropolo, Las Vegas Raiders 

Kaliforniya semalarındaki görev süresini tamamlayıp Nevada’ya doğru yolan çıkan Jimmy G, eski koçu Josh McDaniels ile yeni takımında tekrardan buluşmuş oldu. Jimmy G’yi aslında anlatmaya pek gerek yok; rakamlara bakıldığında iyi ama sahadaki görüntüsüne bakıldığında kendi endzone’nunda dışarı çıkan bir oyuncu olarak kısaca tariflenebilir. Tabii son yılların en çok konuşulan isimlerinden de biri olan 31 yaşındaki oyuncu, bir taraftan da yeni sezon için çok yüksek bir beklentinin olmadığı isimlerden biri desek çok da yanlış olmaz gibi. Özellikle koç Shanahan’ın sisteminin bir parçası olarak başarılara ulaşan Jimmy G, birkaç seviye daha düşük coaching olan Raiders’ta beklentileri aşmasını düşünmek gerçekçilikten uzak bir senaryo olarak gözüküyor. Hele ki mevcut bir sakatlığının da olması sezon içerisindeki akıbetini de sorgulatır derece olduğu bir gerçek. 

21- Brock Purdy, San Francisco 49ers 

Belki de geçen sezonun en büyük hikayesi olan Brock Purdy, son sıra seçimi olarak geldiği San Francisco 49ers’ta, sakatlıklar silsilesi sonra formayı kaptı ve takımın konferans finaline kadar giden yolunda önemli bir isim oldu. Özellikle bazı kesimler tarafından pek beğenilmese de o zamanki bulunduğu konum ve şartlar göz önüne alındığında beklentileri aşması en azından ilk sezonu için olumlu bir durum olarak öne çıktığı söylenebilir. Öte yandan hazırlık kamplarında da as takımda tekrarları alan Purdy, yeni sezonda da büyük umutlarla seçilen Trey Lance’in önünde başlayacak gibi gözüküyor. Ciddi bir sakatlıktan hızlıca dönmeyi başaran Purdy, yeni sezonda da neler yapacağı merak edilen oyun kurucular arasında belki de ilk sırada. Hele ki cep içerisindeki okumalarını da iyileştirirse mevcut 49ers hücumunda istatistik kağıdını epey doldurabilir. 

20- Ryan Tannehill, Tennessee Titans 

Tennessee’ye geldiği sezondan sonra ilk yılı güzel bir performans ortaya koymuş olsa da sonrasında sürekli geriye doğru giden Ryan Tannehill, geçen sezon Titans’taki en kötü performansını sergilemişti. Her ne kadar Titans’ın genel anlamda ligin en kötü receiver ekibine sahip olduğu düşünülse de tecrübeli oyun kurucunun da yokları oynaması göz ardı edilesi bir durum değil. Artık yaşını almış ve sakatlık geçmişi olan Tannehill, temastan uzak cep içerisindeki pasörlüğünü arttırması var olması için elzem bir durum olarak gözüküyor. Tabii bu oyun stilini oynadığı Miami Dolphins’te işler pek iyi gitmediği de halen daha hatırlarda. Öyle ki draft edilen çaylak Will Lewis’in olası bir kötü gidişatta formayı kapması içten bile değil. 

19- Deshaun Watson, Cleveland Browns 

Uzun bir tartışmalı ara sonrası geçen sezonun ortasında sahalara geri dönen Deshaun Watson, ilk izleniminde o eski halinden uzak görüntüsü kafalarda soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Sadece sahalara dönmesiyle değil aynı zamanda aldığı yüklü kontratla da isminden sıklıkla bahsettiren Watson, hazırlık süreci de geçirmeyişi şüphesiz ki bunda etkiliydi. Nitekim geçmişi en azından bir nebze de olsa unutturmak için alışılagelmiş Deshaun Watson performansı hem Cleveland Browns’a istediğini elde etmeye yardımcı olabilir hem de izleyici olarak gözümüzün pası silinebilir. Tabii geçmişte fırtına gibi estiği zamanlardaki fizik kapasitesi şu an var mı? Yahut oyun stilinde değişikliğe gidecek mi? Bunlar sezon içerisinde netlik kazanacak şeyler. 

18- Kyler Murray, Arizona Cardinals 

Aslında Kyler Murray ismi yerine Colt McCoy da yazılabilir ki McCoy’un ilk haftalarda starter olması bekleniyor. Ancak belki sezonun ilerleyen bölümlerinde döner umuduyla Murray’i bu listede tutmada fayda var. Lige geldiğinden bu yana geçen seneye kadar hep olumlu bir gelişim ivmesinde yükselişte olan Kyler Murray, mevzubahis geçen senedeki sakatlığından önce sahadaki dağınık görüntüsüyle kalitesinden epey bir uzaktı. Kısa boyuna rağmen oyunu her iki yönlü oynayabilmesi ve son dakikalarda bile fark yaratacak oyunu ortaya koyma potansiyeli olan 25 yaşındaki oyun kurucunun aldığı kontratla takımını daha yukarılara taşıması bekleniyordu. Nitekim ağır bir sakatlık yaşayan Murray’ın sahalara dönme ihtimalinin geç olma şansı üstüne bir de eski performansında olmayacak olması ihtimali işleri biraz zora sokan etmenlerden gözüküyor. Umarız eski sağlığına kavuşup yine istatistik kağıdını dolduracak işlere imza atar. 

17- Russell Wilson, Denver Broncos 

Bir sezon önceye kadar oyun kurucu sıralamalarının üst basamaklarında yer alan Russel Wilson, özellikle geçen seneki hal ve tavırlarının yanında sahadaki başıboş hareketleri eklenince ortaya çok da hoş olmayan bir durum çıkmıştı. Nitekim Denver Broncos’un büyük umutlarla takıma kattığı ve kamyon dolusu para verdiği Wilson’un, Seahawks günlerinin yanından geçememesi belki de geçen sezonun en büyük hayal kırıklığıydı. Ancak bu adamın mobilite konusunda gösterdiği hünerler, geçmiş yıllardaki yetersiz hücumlara ve coachinglere rağmen ortaya koyduğu rakamlar göz ardı edilmemesi gereken şeylerden biri. Şayet benim bu adama karşı umudum halen daha var. Şimdilik ise yeri bu orta sıralar olsa da bile bir sezonluk yol kazası deyip hücum anlamında ligin en tecrübeli isimlerinden olan ve oyun şemalarıyla birçok başarıya ulaşmış yeni head koçu ile eski günlerine dönebilir. 

16- Matthew Stafford, Los Angeles Rams 

Super Bowl kazandığı sezondan sonra sakatlıklarla boğuşan Matthew Stafford, geçen sene ligin kayıp oyun kurucularından biriydi. Nitekim Los Angeles Rams’in de bir hayli dağınık olması bir nebze de olsa odak noktasını kendisinden uzaklaştırmış olsa da Stafford ile ilgili yüzde yüz sakatlıktan dönüp dönemediği ve kaldığı yerden takımını tekrardan zirveye taşıyabileceği büyük bir soru işareti olarak yerini koruyor. 35 yaşına yani yolun yarısına merdiven dayayan Stafford, bu ligin en önemli cep içi pas etkinliği olan oyunculardan biri ve bunu hatırlatması için önümüzdeki sezon Cooper Kupp’ın da kendisi gibi sakatlıktan dönüşüyle birlikte güzel bir fırsat olarak gözüküyor. 

15- Derek Carr, New Orleans Saints 

Taze bir başlangıç yapmaya hazırlanan Derek Carr, uzun senedir forma giydiği Raiders’tan ayrılarak kariyerinde yeni bir sayfa açtı. Nitekim Raiders yıllarındaki performansı eleştirilen Carr, yedi yıldır 30 TD pasını geçememiş ve son iki sezondur interception oranlarında da bir hayli yüksek olmasıyla da kafalarda soru işareti bırakmıyor değil. Tam anlamıyla elite bir oyun kurucu sayılamamasıyla belki Carr ile ilgili en büyük eleştiri iken yine de elle tutulur kadroda neler yaptığı düşünüldüğünde kötü bir oyun kurucu olduğunu göstermiyor. Henüz fiziksel olarak bir düşüş yaşamamış olan Carr, New Orleans Saints gibi daha eli yüzü düzgün bir camiada artık kendi kalıbını kırıp kariyerinin bu son bölümünde hatırda daha güzel kalabilir. Bakalım bu makus talihini Lousiana semalarında bozabilecek mi? 

14- Jared Goff, Detroit Lions 

Detroit Lions’taki ikinci yılında adeta en iyi sezonu olan 2018 yılındaki gibi üst düzey bir performans ortaya koyan Jared Goff, takım olarak kötü yapılan başlangıcın playoff kapısında bitmesinin sağlanmasında önemli bir rol üstlenmişti. Cep içindeki pas yüzdesini arttıran Goff, uzun ve kısa oyunlarla birlikte üçüncü haklarda en çok pas yardı ve pas isabeti sağlayan oyuncular arasına ismini yazdırması ise bu durumdaki kilit noktalardan belki de ilk akla gelenleri. Üretken bir ikinci yılın sonrası Lions formasıyla harikulade bir çıkış gösteren 28 yaşındaki oyun kurucu adına bu sene de beklentiler Motor City’e bir de playoff maçı hediye etmesi. Eee tabi senelerdir süren grup birinciliği de gelirse hiç de fena olmaz. 

13- Geno Smith, Seattle Seahawks 

Unutulmaya yüz tutmuş bir oyuncuyken bir andaki mükemmel çıkışıyla kendisine hayran bırakan Geno Smith, adeta bir Anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğdu ve takımıyla birlikte playoff’ta boy gösterme başarısı elde etti. Gösterdiği çıkışa kayıtsız kalmayan takımı ise kendisine güzel bir kontrat önererek bu hikâyeyi yarım bırakmadı. Özellikle bu çıkışındaki yüksek pas isabetiyle ligde lider olması ve üçüncü hak oyunlarında ligin en çok TD pası atan isimleri arasında yer alarak kritik anlarda da ön plana çıktı. Oyun yönlendirmeleri ve saha içindeki duruşuyla önemli bir figür haline gelen Smith, yeni sezonda da güçlenmiş Seahawks kadrosunda güzel işlerine devam edecektir. 

12- Justin Fields, Chicago Bears 

Geçen sezonun çıkış gösteren oyuncuların belki de başında gelen Justin Fields, her ne kadar Chicago Bears kötü bir sezon geçirmiş olsa da oynadığı oyunla gelecek sezonda da var olacağını ispatladı. Pas becerileri anlamında henüz yüksek bir isabet yüzdesine ve net bir pasörlüğe bürünmemiş olsa da cep içerisindeki mobilitesinin yanında koşu oyunlarındaki becerisiyle iyi işlere imza atan Fields, elde ettiği 1143 koşu yardı ve 11 TD ile bunu da ispatladı. Öte yandan kadrosunu daha da çeşitlendirmeyi ve güçlendirmeyi başaran Bears, hücuma gelen güzel eklemelerle pas oyunlarındaki verimliliğini de arttırırsa daha rekabetçi bir forma bürünebilir ve sıralamalarda da kendisini daha yüksek yerlerde bulabilir. 

11- Kirk Cousins, Minnesota Vikings 

İstatistik anlamında dolu ama playoff’ta sonuca götürmede ligin en düşük yüzdesine sahip olan Kirk Cousins, çok iyi bir normal sezon geçirse de yine bir post sezonda adeta yokları oynayarak ilerisini göremedi. Buna rağmen son üç sezondur 4000 pas yardı barajını geçen, isabet yüzdesinde lig ortalamasının altına düşmeyen ve yine son üç senede ortalama 32 TD pası atan Cousins’i kenara atmak çok da doğru olmaz. Nitekim geçen sene ilk head koç deneyimi olan Kevin O’Connel ile iyi bir deneyim yakalayan tecrübeli oyun kurucu, bu sezon daha iyisini yapabilir. Değil mi? 

10- Tua Tagovailova, Miami Dolphins 

Geçen sezon istatistiki anlamda birçok alanda üst sıralarda yer alan ve sahada kaldığı süre boyunca her an olumlu anlamda sürprizlere açık oyunuyla dikkat çeken Tua, yaşadığı ağır sakatlıkların etkisiyle maç kaçırması kendisinin potansiyeline tam anlamıyla erişmesindeki en büyük engel oldu. Özellikle temasa çok kolay yapısı ve kendisini rakip oyunculardan tam olarak koruyamaması en büyük soru işareti olarak yer alırken yeniden benzer bir sakatlık geçirirse bu oyunu bırakmak zorunda olacağı bile gelen bilgiler arasında. Nitekim bunun da farkında olan Tua, yaz dönemini fiziğini geliştirmesi yanında “Nasıl yere düşülür?” eğitimiyle de geçirerek yeni sezona hazırlandığında doğru bir noktaya parmak basmış gibi. Tabii bütün bir sezonu tam olarak sahada geçirip akabinde takımını playoff’a taşıması şu an için Tua adına en büyük hedef olarak öne çıkıyor. 

9- Dak Prescott, Dallas Cowboys 

Yedi sezondur formasını giydiği Dallas Cowboys’ta ciddi sakatlık geçirdiği 2020 sezonu dışında hiç yüzde elli galibiyetin altına düşmeyen Dak Prescott, her ne kadar bu mevzubahis yedi sezonun dördünde playoff yapmış olsa da beklentilerin playoff’tan öte olduğu bir oyun kurucu olarak öne çıkıyor. Pas oyunlarında yaptığı işlerin yanında zaman zaman koşuda da mühim işler yapan Prescott için kendine has oyun stili olduğu söylenebilir. Ne var ki geçen sezon attığı birbirinden değişik 15 interception ile de nevi şahsına münhasır stiline bir yenisini ekledi. Yine de bu adamın Dallas Cowboys forması giymesinin de etkisiyle rakamlardan ziyade başarıya ulaşıp ulaşmadığı belirleyici kriter olacaktır. 

8- Justin Herbert, Los Angeles Chargers 

Çaylak sezonundan bu yana gösterdiği performansla beğenileri toplayan Justin Herbert, kontrat alan oyun kurucu furyasına da ismini yazdırmayı başararak ödülünü almış oldu. Geldiği sezondan bu yana 49 maça çıkan ve 94 TD pası atan Herbert, yaptığı maç kazandıran drivelar ile de takımını birçok maçta galibiyete taşıyan isim idi. Öte yandan playoff hasretini de geçen sezon sonlandıran 25 yaşındaki oyun kurucu için mevzubahis playoff beklediğinden daha kötü gitti. Özellikle maçın kritik anlarında yaptıklarıyla ve hatalarıyla dikkat çeken Herbert, normal sezon için ideal bir oyun kurucu olduğunu ispatlasa da playofflar için “clutch” kelimesini henüz tam anlamıyla elde etmiş değil. Ancak bunu yapamayacak bir isim olmadığı da bir gerçek ve bir sonraki playoff’ta daha iyi yapacağını ummak herkesin hakkı. 

7- Trevor Lawrence, Jacksonville Jaguars 

Geçen seneki head koç değişikliği baya yaramış olan Trevor Lawrence, kendisinden beklentileri en azından ikinci sezonunda aşmayı başardı denebilir. Oyun anlamında sezon içerisinde ritmini bulan 23 yaşındaki oyun kurucu, takımının playoff yolunda oynadığı oyunlarda çok büyük işler başararak aynı zamanda kritik zamanların adamı olduğunu gösterdi. Hele ki hem normal sezonda hem de playoff’taki yaptığı geri dönüşler, tam anlamıyla bir “winner” yani kazandırabilen bir oyun kurucudan beklenen hareketler olduğu rahatlıkla söylenebilir. Yeni sezonda da iyi hamlelerle etrafı çeşitlenen genç oyun kurucu, hünerlerini sergileyip ligdeki yeni jenerasyonun önemli bir parçası haline gelecektir. 

6- Aaron Rodgers, New York Jets 

18 yıllık Green Bay Packers kariyerini sonlandıran Aaron Rodgers, arkasında bir Super Bowl ve dört MVP ödülü ile veda etmesini bildi. Şüphesiz ki Rodgers’tan beklentiler, kariyerindeki ikinci yüzüğünü emeklilik öncesi takması ve bunu da eğer mümkünse bu sezon yapması. Nitekim yaşının da biraz getirisiyle cep içerisindeki hareketleri geçen seneden yavaşlayan tecrübeli oyun kurucu, bu açıdan bir adım geride olduğu düşünülebilir. Lakin geçen seneye göre hem hücum hattında hem de yetenek ekibi olarak daha dolu bir takıma sahip olması da sadece cep içindeki duruşuyla bile favoriler arasında yer almaya yetecek gibi gözüküyor. 

5- Lamar Jackson, Baltimore Ravens 

Kontrat tartışmalarını mutlu sonla bitirmeyi başaran Lamar Jackson, tekrardan Baltimore Ravens’taki işinin başına da dönmüş oldu. Kendisiyle alakalı en büyük eleştiriler olan pas oyunlarında geçen sene pek bir beklenti altında kalan Jackson, bu seneki Odell Beckham Jr. eklenmesi ve drafttan gelen oyuncularla birlikte farklı işler yapabileceğini şimdiden hissettirdi. Son derece özel bir atletizme sahip olan 25 yaşındaki oyun kurucu, para meselesini de bir kenara koyduğuna göre zaten yıllardır süregelen efektif koşu oyunlarını bir de cep içerisindeki hünerleriyle birleştirirse işte o zaman rakipleri düşünsün… 

4- Jalen Hurts, Philadelphia Eagles 

Başarılı bir sezonun ardından Super Bowl’un kaybeden tarafı olarak ayrılan Jalen Hurts, geçen sezonki oyunuyla birlikte yüksek bir kontratla ödüllendirilmişti. Özellikle Philadelphia Eagles’ın oyun düzeni olarak her iki yönlü oynama profiline hızlıca uyum sağlayan Hurts, geçen sezonda birden çok akılda kalıcı maç kazandıran anlara da imza atmayı başarmıştı. Cep içindeki pas becerisi, cepten çıktıktan sonra yaptıkları ve redzone efektifliği ile rakamlarını dolduran 24 yaşındaki oyuncu, yeni sezonda da beklentilerin bir hayli yüksek olduğu isim ve MVP adaylarından birisi olarak öne çıkıyor. 

3- Joe Burrow, Cincinnati Bengals 

Aslında bu listede olmaması gereken isimlerden birisi Joe Burrow. Nitekim her şey iyi giderken antrenmanda sağ ayağından sakatlanan 26 yaşındaki oyuncu ligin birkaç haftasında forma giyemeyeceği de resmi olarak doğrulandı. Yine de kendisini bu listede varsaymak en iyi senaryo olarak gözüküyor. Öte yandan artık ligin elit oyun kurucuları arasında yer alma da büyük yol kateden Burrow, geçen seneki konferans finaline yükselişteki performansıyla tam anlamıyla bir Super Bowl takipçisi olduğunu kanıtladı. Hele ki Ja’Marr Chase’in olmadığı bölümde bile işleri iyi idare etmesi ve yine hücum hattından yeterli korumamayı almamasına rağmen takımını taşıması kalitesini bir kez daha ortaya koydu. Son iki senedir ortalama yüzde 70’e yakın pas isabeti sağlayan, iki sezonda 69 TD pası atan ve maç başı en çok pas tamamlayan oyun kurucularından biri olan Burrow, sağlıklı bir şekilde geri dönüp bu rakamların üstüne bir de Super Bowl eklemesi tadından yenmez. 

2- Josh Allen, Buffalo Bills 

Ligin belki de MVP ödülünü almasını beklediği isimlerin başında gelen Josh Allen, geçen sezonu istediği gibi bitirememiş ve bir playoff macerasını da zirveye çıkamadan tamamlamıştı. Oyun anlamında varını yokunu ortaya koyan Allen, istatistiki olarak hemen hemen her alanda üst sıralarda kendisine yer buldu. Lakin işte o tek eksik olan şey yani “kazanmak” fiili bir türlü vuku bulmayınca “İyi çocuk ama…” gibi karşıt ifade içeren cümlelerin öznesi olduğu bir gerçek. Yine de bu isimden vazgeçmemek ve her şeyi başarabileceğine inanmak hiç de hayal değil. Öte yandan kendisi de bu sene Madden 24’ün kapağında yer almayı başardı. Umarız Madden laneti kendisine işlemez diyoruz ve Buffalo Bills ile aradığı o zaferi kucaklayabilir. 

1- Patrick Mahomes, Kansas City Chiefs 

Şayet G.O.A.T Tom Brady’de gittikten sonra küçük G.O.A.T’ımız Patrick Mahomes, halefinin yerini almak konusunda büyük bir adımı da atmış oldu. Formayı kaptığı günden bu yana kalitesinden şüphe duyulmayan Mahomes, geçen seneki ikinci hem Super Bowl zaferi hem de MVP ödülüyle birlikte hanedanlığını da büyük ölçüde kurmaya başladı. Yani burada gidip de Mahomes’un oyunundan veya yeteneklerinden konuşmaya lüzum yok; artık kendisinden beklenti Tom Brady’i hem yüzük hem de istatistik anlamında geçmesi. Bir de şu eksantrik hareketlerine bakalım bu sene hangi yenisini ekleyecek.