Yeni sezona oldukça kısa bir zaman kalmışken en iyi beş listelerimize bir başka skill position olan running back’lerden devam ediyoruz. Fazlaca heyecan verici oyuncunun olduğu, SEC ve B1G konferanslarındaki takımların oyuncularının damga vuracağı RB pozisyonunda yeni sezonda özellikle bir ismin fazlasıyla ön plana çıkması, hatta en değerli kolej oyuncusuna verilen Heisman ödülü yarışına katılması bekleniyor.

1- Blake Corum, Michigan Wolverines – B1G, 5-8, 213

Geçtiğimiz sezonun flaş ismi, bu sezon üzerinde çok büyük beklentiler olan Blake Corum olmuştu. Corum, 2021’de 12 maçta 952 yard koşarak bir mesaj vermişti ve geçtiğimiz sene bu istatistiğini 12 maçta 1,463 yard’a yükseltti. Illinois maçında sezonunu bitiren ve playofflarda takımına katkı vermesini engelleyen diz sakatlığını yaşayana kadar 2015’te Alabama’dayken Heisman kazanan Derrick Henry’den sonra Heisman kazanan ilk RB olup olmayacağı tartışılıyordu. Lisedeyken 2020 çıkışlılar arasında dört yıldızlı bir prospect olarak 19. RB olarak sıralandıktan sonra bu seviyeye gelmesi büyük bir övgüyü hak ediyor. Gelecek sezon sadece RB’ler değil, tüm oyuncular arasında en dikkat çekecek oyunculardan birisi olacağına hiç şüphe yok.

Güçlü Yanları

– Karar verme becerisi oldukça güçlü.

– Çabuk ayaklara ve yüksek düzlük hızına sahip.

– Ani hızlanmaları ve yanal çabukluğu sayesinde savunmaları zor durumda bırakıyor.

– Hem iç hem de dış koşularda başarılı.

– Rekabetçiliği ve becerileri ile fiziğine göre daha büyük oynayan bir oyuncu.

– Doğal, iç güdüsel bir koşucu.

– Screen oyunlarında tehlikeli bir silah.

– Açık saha bulduğu anda iyi değerlendiriyor ve hızıyla birlikte durdurulması imkansız hale gelebiliyor.

– Catch-and-run durumlarında da çok büyük bir tehdit.

Zayıf Yanları

– Pas koruması ve cut bloğunda çok etkili olduğu söylenemez.

– Her ne kadar fiziğinden daha büyük oynasa da seviyesine göre düzenli olarak tacklelar arasından koşmak için kısa ve şu anda biraz zayıf kalıyor.

2- Quinshon Judkins, Ole Miss Rebels – SEC, 5-11, 210

2022 yılında liseden üç yıldızlı bir prospect olarak mezun olduktan sonra Ole Miss kariyerine geçen sezon başlayan ve 1,567 yard ve 16 TD’lık performans göstererek SEC’de en fazla koşan isim olan Judkins, bu sezon Blake Corum’un arkasında en çok etki yapması beklenen RB konumunda. CBS tarafından sezonun en iyi freshman’ı olarak değerlendirildi ve Mississippi Üniversitesi’nin geçtiğimiz sezonki 8-5’lik derecesini geliştirmek için hücumdaki en önemli silahlardan biri olacak. 2022 yılında 274 olan top taşıma sayısını da bu sezon artırması bekleniyor. Judkins, geçtiğimiz ay NFL’de RB’lere verilen kontratların adaletsizliğinin gündem olmasıyla birlikte bu durumun kendisinin futbol kariyeri açısından endişe uyandırıcı olduğunu belirtmişti. Eğer NFL’deki kontratlar motivasyonunu fazlasıyla azaltmaz ise bu sezon SEC’ye tekrar damga vurmasını bekleyebiliriz.

Güçlü Yanları

– Lisedeki performansına göre kendisini yukarı doğru bir ivme ile geliştiriyor.

– Kuvvetli bir oyuncu, kolay bir şekilde yıkılmıyor.

– Stiff arm kullanma konusunda becerikli.

– Saha görüşü kuvvetli.

– Rekabetçi ve gelişime açık bir isim.

– Yön değiştirme becerisi kuvvetli.

– Red Zone’da oldukça güvenilir bir isim.

– Fiziğini çabuk ayaklarıyla birlikte birleştirip kullanabiliyor.

– Receiver olarak da kullanılabiliyor.

Zayıf Yanları

– Profesyonel kariyeri konusunda NFL’deki son gelişmelerin endişe verici olduğundan bahsetmesi performansının yükselişini etkileyebilir.

– Boyuna göre biraz daha cüsse kazanabilir.

3- Raheim Sanders, Arkansas Razorbacks – SEC, 6-2, 242

Liseden 2021 yılında dört yıldızlı bir prospect olarak mezun olan Sanders, Arkansas ekibine katılma kararı aldıktan sonra 2021 sezonunda 13 maçta 578 yard ve 5 TD, ardından 2022 sezonunda ise 1,443 yard ve 10 TD’lık performanslar gösterdi. Özellikle ilk sezonundaki yüksek olmayan performansının ardından böyle bir çıkış yapması kendisi için bu sezonki beklentileri de üst noktaya taşıdı. Güçlü fiziğini avantaja çevirebilir ve kendisini daha da geliştirebilirse Sanders, 2024 NFL Draftı’nda RB arayışında olan bir takım tarafından üst turlarda seçilebilir.

Güçlü Yanları

– Oldukça iyi bir saha görüşüne sahip ve yön değiştirmelerin ardından kendisine açık alan yaratarak fazladan yard kazanabiliyor.

– Koşu dışında pas korumasında kullanılmak için de oldukça cüsseli ve kuvvetli bir oyuncu.

– Screen oyunlarında tehlikeli bir silah, receiver’dan runner’a hızlıca geçiş yaparak savunmaları aldatıp kendisine alan bulabiliyor.

– İç koşuları tehlikeli. Line of scrimmage’ı geçerken ve geçtikten sonra patlayıcılığı, kuvveti ve çevikliğiyle fark yaratabiliyor. Ayrıca yanal hareket yapmaktan ziyade dikine oynayarak iç koşularda daha fazla yard kazanabiliyor.

– Fırsat bulabilirse kalabalık arasındaki tehlikesine ek olarak açık sahada da tehlikeli bir silaha dönüşebiliyor.

– Az yard kazanma oyunlarında güvenilebilecek bir isim.

Zayıf Yanları

– Temaslardan kaçınmaktan ziyade temas üzerine oyununu kurma konusunda eğilimi olan bir oyuncu. Bu durum fazla yard almasını engellemesinin yanı sıra potansiyel sakatlık riskini de artırıyor.

– İstikrarlı biçimde receiver olarak kullanılmak için rota koşuları yeterli seviyede değil.

– Kalabalık içerisinde rahat bir oyuncu olsa da kendisini kalabalıktan çıkıp kurtararak boş alan bulma konusunda geliştirmeli.

4- Nicholas Singleton, Penn State Nittany Lions – B1G, 6-0, 224

2022 lise mezunu RB’lerin bir numarası, beş yıldızlı bir recruit olan Singleton, Alabama, Ohio State, Wisconsin, Michigan ve Tennessee gibi büyük futbol okullarından da teklif almasına rağmen mezun olmadan bir sene önce Penn State’e gitmeye karar vermişti. Freshman sezonu olan 2022’de starter olarak oynadığı 13 maçta 1,061 yard ve 12 td’lık, ilk sezonunda olan bir oyuncu için etkileyici bir performans gösterdi. Penn State’in RB çıkarmadaki başarılı geçmişini de hesaba kattığımızda Singleton’ın bu performansının üstüne koymaması için şu anda hiçbir sebep yok. 1,300+ yard ve 15+ TD’lık bir sezon kimseyi şaşırtmayacaktır.

Güçlü Yanları

– Kolejde tecrübesiz olmasına rağmen rekabetçiliğini ve yetenek seviyesini herkese gösterdi.

– Fizik seviyesi yeterli.

– Patlayacılığı iyi seviyede, üstüne koymaya hala devam ediyor.

– Tackle’lara karşı etkileyici bir dengeye sahip ve tackle’lardan kendini kurtararak ekstra yard kazanma konusunda becerikli.

– Vites artırışı ve hızlanışı elit seviyede.

– Düzlük hızı çok fazla olan bir oyuncu.

– Fiziğini kullanmaktan ve temasa girmekten asla kaçınmıyor.

– Koşularını iyi bitiriyor.

Zayıf Yanları

– Fiziksel teması sevmesi potansiyel sakatlık riskini artırıyor.

– Receiver olarak diğer üst düzey isimlere kıyasla daha az kullanıldı.

5- Braelon Allen, Wisconsin Badgers – B1G, 6-2, 240,

Tek kelimeyle, istikrar. Braelon Allen’ın şu ana kadarki kolej kariyerini böyle özetleyebiliriz. Standardını iki senedir aynı tutan, kendisinden ne alınacağı bilinen bir oyuncu olan Allen, liseden dört yıldızlı bir prospect olarak Wisconsin Badgers ekibine katıldı ve 2021 sezonunda 1,268 yard ve 12 TD, 2022 sezonunda ise 1,242 yard ve 11 TD’lık performanslar gösterdi. Penn State ile birlikte B1G’deki en iyi RB okullarından olan Wisconsin’da geçireceği 1,300 yard ve 15+ TD’lık bir sezon 2024 Draftı’ndaki en iyi RB olarak gösterilmesine neden olabilir.

Güçlü Yanları

– İstikrarlı bir şekilde receiver olarak kullanılabilecek, pas tutma becerisi yüksek bir oyuncu.

– Temasa girmekten hiç kaçınmıyor. Tackle’ları yıkarak koşusuna dengesini koruyarak devam edebiliyor.

– Kalabalık içerisinde patlayıcılık becerisi yüksek bir isim.

– Koşularını özellikle kısa yard kazanma hücumlarında iyi bitiriyor.

– Fazladan bir yard için bile mücadele etmekten asla kaçınmıyor. Oldukça rekabetçi.

Zayıf Yanları

– Receiver olarak kullanıldığı hücumlarda pası yakaladıktan sonraki süreçte sorun yaşayabiliyor.

– Rota koşma seviyesi şu anda pas tutma becerisi kadar yüksek değil.