Yeni sezonun, yeni heyecanın ve yeni aksiyonun ilk haftasından herkese merhaba. Özlemle beklediğimiz hasret bitti ve NFL yeniden izleyicilerinin karşısına dolu dolu bir haftayla çıktı. Nitekim bu haftaki “NFL Senaryosuna” baktığımızda son şampiyonumuzun kaybetmesi dikkat çekerken benzer şekilde favori takımların da bu mottoya ayak uydurmasıyla tartışmaların hızlıca başladığı bir süreci geride bıraktık.  

Meşhur ve süredir devam eden güç sıralamamızda ise ilk hafta sonuçlarına göre epey liste karman çorman oldu. Haliyle sezon öncesinde beklentilerin yüksek olduğu takımların aldığı mağlubiyetler; üst sırayı zorlayan takımların aldığı galibiyetlerle birleşince işler karıştı. Sıralamaya baktığımızda ise son şampiyon sezon öncesi sıralamasındaki liderliği kaybederken, Detroit Lions en büyük sıçramayı yapan takımlardan oldu. Öte yandan Jacksonville Jaguars, Dallas Cowboys ve Miami Dolphins ise ilk beşi zorlayan takımlar olarak öne çıktılar. Orta sıralarda ise Green Bay Packers ve Las Vegas Raiders yükselişteki takımlar. Ancak büyük favoriler Cincinnati Bengals ve Buffalo Bills düşüşe geçerken ilk 10’a zorlaması beklenen New York Giants aşağı sıralarda kendine anca yer bulabildi…

1- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 2  

Henüz maçın başından farkı açıp rahat kazanacağı düşünülen Philadelphia Eagles, son anlarda rakibin geri gelişine ancak ve ancak engel olarak kolay işi zora çevirip sürprize izin vermedi. Nitekim geçen seneki aynı sistemi birebir devam ettirmeye çalışmaları dikkatlerden kaçmadı. Kazanan kimlikleri var ancak işleri geçen seneki gibi kolay olmayacak.  

2- San Francisco 49ers (NFC Batı, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 6  

Oyunun her iki bölgesinde de son derece dominant bir oyunla sezona başlayan San Francisco 49ers, özellikle Brock Purdy ile yola devam kararının ne kadar doğru olduğunu da gösterdi. Öte yandan Purdy cephesinde de bu kadar ciddi bir sakatlıktan sağlıklı dönmesi ve kaldığı yerden devam etmesi peri masalını da sürdürdü. Öyle ki bir sakatlık olmadığı müddetçe bu takım zirvenin bir numaralı adayı.  

3- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 1  

Son şampiyon lige istediği gibi başlayamadı. Özellikle receiver anlamında Travis Kelce’nin boşluğu sonrası ciddi sıkıntı yaşayan Andy Reid ve öğrencileri, adeta birbirlerine nispet yaparcasına düşen toplardan dolayı bir türlü hücum ritmi bulamadı. Öte yandan savunma cephesinde ise Chris Jones’un olmayışının da etkisiyle koşu savunmasında ciddi sıkıntı yaşadılar. Öyle ki bir mağlubiyetle “Bu takım bitmiş, ah vah” demeye gerek yok; saha içinde Patrick Mahomes, saha kenarında da Andy Reid önderliğinde yükselişe geçeceklerdir ancak bu geçen senelerdeki gibi rahat ve hızlı bir şekilde olmayacak gibi gözüküyor.  

4- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 3  

Sezon öncesi hazırlık kamplarında sakatlanan Joe Burrow, “Kaç maç kaçırır?” diye hesap yapılırken ilk maçta görevinin başında takımıyla birlikte yer aldı. Ancak başta Joe Burrow olmak üzere Cincinnati Bengals takım olarak maça gelmeyi unutmuş görüntüsü kendilerine yakışmayacak neticeyi de kaçınılmaz hale getirdi. Yol kazasıdır diyelim ve toparlanacaklarını umalım.  

5- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 7  

Zayıf rakibi karşısında kolay bir galibiyetle sezona başlayan Baltimore Ravens’ta yine sakatlığın maçın önüne geçtiği bir hafta geride kaldı. Running back anlamında yüzü gülmeyen Ravens, bir kez daha JK Dobbins’i sakatlığa kurban vererek hücum anlamında yara aldı. Öte yandan Dobbins için ise önce ACL sonra aşil sakatlığı yaşaması kariyeri açısından epey talihsiz bir durum oldu. Son olarak bireysel anlamda çaylak receiver Zay Flowers’ın son derece hazır gözükmesi ise hücum adına gayet olumluydu.  

6- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 8  

Kolay olmasa da kazanmayı bilen Jacksonville Jaguars, geçen seneki çıkışını sürdürdü. Maç özelinde uzun bir süreden sonra sahalara dönen Calvin Ridley’in sanki hiç sahalardan uzak kalmamış görüntüsü Jaguars hücumuna da ciddi anlamda katkı yaptı. Hem hücumda hem de savunmada bu ritimde devam ederlerse üst sıraları zorlayan ilk ekip olacaklardır.  

7- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 9  

Sezona gümbür gümbür bir galibiyetle başlayan Dallas Cowboys, New York deplasmanında rakibe hiç sayı şansı tanımadan kazanarak iyi bir gövde gösterisi yaptı. Hücum anlamında Dak Prescott’a pek iş düşmezken Tony Pollard, bıraktığı yerden devam etti. Maçın yıldızı olan Dan Quinn önderliğindeki savunma ise bu şekilde devam ederlerse daha çok oyuna katkı edip rakiplerin canlarını yakacaklardır.  

8- Miami Dolphins (AFC Doğu, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 10  

Los Angeles deplasmanında düello şeklinde geçen maçın kazananı olarak maçtan ayrılmayı başaran Miami Dolphins, yeni sezona da hem moralli hem de güzel bir giriş yaptı. En başta Tua’nın sağlıklı kalışı ve yine üst seviye oyunuyla galip gelmeleri son derece mühim bir durumdu. Tabii hem hücumda hem de savunmada yapılan feci hatalara rağmen yine de galibiyetin gelmesi ise oyuncu grubu için de işin bir başka boyutu. Öte yandan göreve getirilen Vic Fangio’nun dokunuşlarının henüz ilk saniyeden hissedilmesi ve maçı kazandıran hareketin savunmasından gelmesi ise bu kararın ne kadar doğru olduğunun ispatıydı. Eğer şartları bu şekilde devam ettirirlerse bu takım grubunun ve konferansın yükselişte takımları arasında yerini alacaktır.  

9- New York Jets (AFC Doğu, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 4  

Evet, New York Jets çok önemli ve çok değerli bir galibiyet alarak zorlu grubunda iyi bir avantaj yakaladı. Lakin Aaron Rodgers’ın sezonu kapatması ise bu galibiyete büyük bir gölge düşürdüğü yadsınamaz bir gerçek. Daha bir drive bile tamamlayamadan yıldız oyun kurucudan mahrum kalan Jets için sezon hayalleri de çok büyük ölçüde azaldı. Nitekim tekrardan formayı kapan Zach Wilson ise umut vermeyip tam tersine yerdeki umut kırıntılarını bile süpürdü. Belki de bu takım veteran oyun kurucu piyasasından takıma tecrübeli bir ismi katması en azından Wilson’a bakılırsa şart gibi.  

10- Buffalo Bills (AFC Doğu, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 5  

Josh Allen’a ne olmuş bilinmez ancak Madden laneti sanki kıyısından köşesinden uğramaya başlamış gibi. Alışılagelmiş hücum gücünden Allen’ın formsuzluğu sonrası epey uzak olan Buffalo Bills, kazanabileceği bir maçı kötü bir şekilde kaybetti. Brian Daboll sonrası Ken Dorsey ile sanki hücum anlamında işler pek yolunda gitmiyor gibi gözüküyor.  

11- Detroit Lions (NFC Kuzey, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 16  

Sezona flaş bir galibiyetle başlayan Detroit Lions, geçen seneki gibi yarışın içinde var olabileceğinin sinyallerini verdi. Hücum anlamında Jared Goff iyi bir maç çıkarırken genel olarak farklı formasyonları oynayabilen bir takım hüviyetinde olmaları da kendileri için pozitif bir durum. Savunma tarafında ise secondary hamleleri işe yaramış gözükmesi de yine süreklilik için elzem.  

12- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 11  

Düello şeklinde geçen maçın kaybeden tarafı olan Los Angeles Chargers, iyi başladığı işin sonunu getiremeyerek sahadan mağlubiyetle ayrıldı. Özellikle oyunun her iki bölgesindeki temel eksiklikler ile bir türlü maçı kazanacak hamleyi yapamamaları ise başta head koç Staley’in de koltuğunu henüz ilk haftadan ısındırdı. Hücumda Austin Ekeler’in sakatlanması kendileri için büyük kayıp olacaktır. Savunmada ise başta pas savunması hemen hemen hiç olmayışı ciddi soru işareti.  

13- Seattle Seahawks (NFC Batı, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 12  

Favori olarak çıktığı maçı kaybeden Seattle Seahawks, kafalarda soru işareti bırakan bir başlangıç yaptı. Ne hücumda ne de savunmada elle tutulur bir performans ortaya koyamayan Seattle ekibi, başta Geno Smith olmak üzere henüz lige hazır değil imajı bıraktı. En azından playoff yarışı için wild card kovalaması beklenen takım için bu kadar yavaş başlangıç hoş değil.  

14- New Orleans Saints (NFC Güney, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 15  

Derek Carr ile yeni bir başlangıç yapan New Orleans Saints, zor da olsa kazanmasını bildi. Carr cephesinden geçen seneye göre biraz kıpırdanmalar olması Saints açısından da iyi bir görüntü. Eğer hücum sezon ortasına gelmesen ritmini bulursa tecrübeli oyun kurucu bu takımı yarışın içinde tutabilecektir.  

15- Denver Broncos (AFC Batı, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 13  

Tecrübeli head koç Sean Payton’u getirerek sorunlarını çözmeyi amaçlayan Denver Broncos, Payton yönetiminde sezona kendi evinde tatsız bir mağlubiyet alarak başladı. Hücumdaki üretkenlik problemi yine süregelirken en azından Russell Wilson’un bir hayat belirtisi göstermesi “Umut fakirin ekmeğidir” misali sevindirdi ancak özellikle receiver anlamında bu takımın biraz eksik olduğu da aşikâr. Nasıl toparlarlar, ne zaman yükselişe geçerler orası tam bir muamma ancak Sean Payton’a henüz güvenin kaybedilmemiş olmasıyla biraz daha bu konumlarda tutunabilirler.  

16- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 14  

Geçen sezonun gözde takımı Minnesota Vikings, evinde yavaş bir başlangıç yaparak mağlubiyetle sezonu açtı. Öyle ki sahadaki görüntülerine bakıldığında bu takımın geçen seneki gibi uçup kaçmasını beklemek hayalcilikten öteye geçmeyecektir. En azından bir şekilde yarışta kalmaları kendileri için yeter bir durum.  

17- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 21  

Henüz sezon başından grup içerisinde bir galibiyet alarak lige merhaba diyen Cleveland Browns, uzun yıllar sonra ilk defa peş peşe iki sezon, ilk maçtan galibiyet çıkarmış oldu. Hücum cephesinde bu sezon yakinen takip edilen Deshaun Watson, Nick Chubb’un da katkılarıyla çok da kötü bir görüntü sergilemedi ve galibiyette pay sahibi oldu. Nitekim sağ tackle Jack Conklin’in sezonu kapatmış olması ise en azından koşu verimliliği için hiç iyi olmadı. İşin savunma kısmında ise tecrübeli Jim Schwartz’ın savunma koordinatörlüğüne getirilmesi sahada gözle görülür etki yaparken Myles Garrett da henüz ilk maçtan yılın savunmacı ödülüne göz kırptı. İşler bu şekilde devam ederse Browns şaşırtmayı sürdürür.  

18- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 23  

Jimmy G ile galibiyet alarak herkesi şaşırtan Las Vegas Raiders, grubundaki diğer takımların kaybetmesiyle bir anda ilk haftadan liderlik koltuğuna oturdu. Takıma off-sezonda katılan Jakobi Meyers iyi katkı sağlarken savunma da fena bir görüntü çizmedi. Bakalım nereye kadar daha bu formlarını sürdürebilecekler.  

19- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 24  

Öyle ki oyun kurucu pozisyonu için kim gelip giderse gitsin bir sonraki isme “Chicago Bears Sahipliği” unvanını teslim ederek takımdan ayrılıyor. Aaron Rodgers sonrası göreve gelen Jordan Love, kariyerine Chicago deplasmanında galibiyetle başlayarak haftanın dikkat çeken olaylarından birine imza attı. Şüphesiz head koç Matt LeFleur’un da bu kadroyu oynatabilmesi ise takdire şayan. Bu Green Bay Packers, yine ortalama bir noktada ligi bitirebilir.  

20- New England Patriots (AFC Doğu, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 20  

İstediği gibi başlayamadığı maçı kıl payı galibiyeti kaçırarak bitiren New England Patriots, en azından başta Mac Jones’un oyunuyla işlerin yolunda olabileceğini gösterdi. Takıma hücum koordinatörü olarak katılan Bill O’Brien farkını hissettirmesi ise geçen sene en büyük kanayan yarası olan hücuma ilaç gibi gelmeye başladı. Ancak yine de halen daha zamana ihtiyaçları var gibi. Savunma kısmında ise Belichick’in kalitesinden ödün yok. Eğer Mac Jones, sisteme ayak uydurabilirse Patriots için sezon başındaki negatif hava sezonun ilerleyen bölümlerde tam tersi şekilde dönebilir.  

21- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 27  

Baker Mayfield ile sezona galibiyet alarak başlayan Florida ekibi, en azından zor gözüken bir deplasmandan olumlu neticeyle dönerek iyi bir hava yakaladı. Baker cephesinden bakıldığında ise doğrudan payı olduğu söylenmese de zaman zaman öne çıkan işleri takım oyunu için bu maç özelinde yetti. Her ne kadar soru işaretleri barındırsalar da iyi bir başlangıç.  

22- Los Angeles Rams (NFC Batı, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 26  

Yeni bir takım kurma yolunda adımlar atmaya çalıştığı bir sezona giriş yapan Los Angeles Rams, sürpriz bir galibiyet alarak iyi bir başlangıç yaptı. Özellikle adını henüz ilk haftadan ezberleten çaylak receiver Puka Nacua, dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Öte yandan sakatlığı olduğu konuşulan Matthew Stafford sahada kaldığı sürece bu takım iyi işler yapabilecek konumda olacaktır.  

23- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 17  

Beklentilerin yüksek olduğu Pittsburgh Steelers, kendi evinde farklı mağlup olarak haftanın hayal kırıklıklarından birisi oldu. Özellikle geçen yılın sonunda çıkış gösteren Kenny Pickett’ın damga vurması beklenirken hücum olarak hemen hemen hiçbir şey üretememeleri okları hücum koordinatörü Matt Canada’ya çevirdi. Tabii bir de Diontae Johnson’un sakatlığı var ki gelecek haftalar için eksikliği hissedilecektir. İşin savunma kısmında zaten elle tutulur bir ekibi olan Steelers’ın hücumda da acil toparlanması şart.  

24- Tennessee Titans (AFC Güney, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 19  

Tennessee Titans yönetiminin neden drafttan oyuncu kurucu seçmesi gerektiğini bir kez daha doğrulayan Ryan Tannehill, açılış maçındaki vasat görüntüsüyle henüz ilk haftadan akıllarda soru işareti bıraktı. Her geçen sezon geriye giden görüntüsüne bir yenisini ekleyen Tannehill, başa baş giden maçta takımına maçı kazandıran oyunu oynatamazken fizik olarak da eski gücünde olmadığını gösterdi. Eğer bu şekilde devam ederse sezon ortasını bile bulmadan Titans adına oyun kurucu değişikliği gelmesi hiç de sürpriz olmaz. Tabii yerine Will Levis mi gelir yoksa Malik Willis’e “Al bu son şansın” denir mi orası büyük soru işareti.  

25- New York Giants (NFC Doğu, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 18  

Geçen seneki playoff yarışında var olmasıyla bu sene gözleri üzerine çeken New York Giants, bir an “Biz Giants’ız. Hadi işleri batıralım” moduna girerek sezona 40-0’lık bir mağlubiyetle merhaba dedi. Peki Daniel Jones’un aldığı büyük kontratta yıllık para ne kadar? 40 milyon dolar. Bu da mı tesadüf?  

26- Atlanta Falcons (NFC Güney, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 29  

Evinde güzel bir galibiyet alarak sezona başlayan Atlanta Falcons, hem hücumda hem de savunmada oynadığı oyunla bu sene daha iyi olabileceklerinin sinyallerini verdi. Hücumda özellikle Allgeier ve çaylak Bijan Robinson ile koşuda yüksek bir verim yakalayan kırmızı siyahlı takım savunmada da yeni hamlelerinin meyvesini çabuk oldu. Ola ki Desmond Ridder da bir şekilde ritim tutarsa o zaman gruplarında yukarıya oynayabilirler.  

27- Chicago Bears (NFC Kuzey, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 22  

Off-sezonda yaptığı hamlelerle uçuşa geçmesi beklenen Chicago Bears, bunun yerine henüz ilk haftadan dibi görmeye başladı. Hücum tarafında henüz elle tutulur bir şema yok; hücum hattı pas korumasında bir hayli yetersiz ve Justin Fields mecburen geçen seneki gibi cep içerisinden can havliyle kaçarak bir şeyler üretmeye çalışması bu sene meyve vermeyebilir. Öte yandan savunma tarafında da başta savunma hattında henüz birbirine alışmış bir grup yok. Öyle ki Bears için bu sezon düşünülen çıkış ya olmayacak ya da orta sıralarda gezinecekler.  

28- Washington Commanders (NFC Doğu, 1-0), Sezon Öncesi Sıralama: 30  

Zor da olsa geriden gelerek kazanıp sezona galibiyetle başlayan başkent ekibi, deyim yerindeyse uçurumun kenarından döndü. Sezonun en zayıf takımı olması beklenen bir ekibe karşı galibiyeti ancak son dakikalarda perçinlemesi çok hoş bir durum değil. Öte yandan Sam Howell ile ilerleme isteği ise bakalım nereye kadar gidecek, göreceğiz.  

29- Carolina Panthers (NFC Güney, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 25  

Bryce Young ile sönük bir giriş yapan Carolina Panthers, sezona istediği gibi başlayamadı. Hücum olarak çaylak oyun kurucuya göre oyunlar seçilmiş olsa da ritim bulmaları her şey bu kadar yeniyken çok kolay olmayacak. Nitekim savunma tarafında işler daha derli toplu gözüküyor.  

30- Indianapolis Colts (AFC Güney, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 28  

Başa baş götürdükleri maçta son çeyrekte skor üstünlüğünü rakibe verip sahadan yenik ayrılan Indianapolis Colts, çaylak oyun kurucusu Anthony Richardson ile beklentilerin üzerinde bir başlangıç yaptı. Yeni head koç Steichen, hücumda birçok şeyi değiştirmesi daha canlı bir Colts izlememize neden olurken savunma tarafında ise özellikle DeForest Buckner liderliğindeki ön grup, sezon boyunca savunmanın bel kemiği olacak gibi gözüküyor.  

31- Houston Texans (AFC Güney, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 31  

Sezonu zor bir deplasmanda açan Houston Texans, istediği neticeyi elde edemeyerek sahadan ayrıldı. Gözlerin üzerinde olduğu CJ Stroud, beklentilerin altında bir başlangıç yapsa da Houston ekibinin takım olarak görüntüsünün de çok iyi olmadığı aşikâr. Taze head koç DeMeco Ryan’ın işi hiç kolay olmayacak, o anlaşıldı.  

32- Arizona Cardinals (NFC Batı, 0-1), Sezon Öncesi Sıralama: 32  

Biri gitti; kaldı 16. Hayır hayır, galibiyetleri değil mağlubiyetlerin sayısı bunlar. Öyle ki yeniden yapılanmaya giden Arizona Cardinals, kadrosundan birçok isimle yollarını ayırdıktan sonra kendileri için sıfır galibiyet tahminleri listelerde yer almayı başladı. Her ne kadar ilk maç özelinde rekabetin içinde kalmış olsalar da yapabilecekleri kısıtlı bir ekip olarak öne çıkıyor.