Ekim’in son haftasına girişimiz itibarıyla geride bıraktığımız kolej futbolu sekizinci haftasından sonra normal sezonun yarısından fazlasını geride bırakmış bulunuyoruz. Şu ana kadar çoğunlukla beklendiği gibi bir sezon geçse de birkaç takımın beklenenden bariz şekilde kötü, birkaç takımın ise tam tersine beklentilerin çok üstünde performans gösterdiğini görüyoruz. 1 Ocak günü başlayacak playoff yarı final maçları öncesi hangi takımların şu anda playoff’a kalabilecek, yani en iyi dört ulusal takımdan biri olabilecek durumda olduğunu, güncel sıralamalar ışığında birlikte inceleyelim…

1- Georgia Bulldogs (7-0) – Güncel AP Sıralaması: #1, Sezon Sonu Tahmini: #1

2021 ve 2022’nin arka arkaya şampiyonu, bu sezona girilirken de favori gösterilen Bulldogs, herkesin beklediği gibi sezon ortası itibarıyla zirvede. Veteran QB’leri Stetson Bennett’ın Los Angeles Rams tarafından draft edilmesinden sonra yeni QB1 Carson Beck’in takıma uyup sağlayıp sağlayamayacağı en büyük soru işaretiydi fakat şu ana kadar görülen o ki Beck takıma hemen ayak uydurmayı başarmış. 2002 doğumlu 20 yaşındaki oyuncu, şu ana kadar yüzde 73.6 ile 2,147 yard ve 12 TD’lık bir performans gösterdi. Geçtiğimiz sezon maç başına 40.7 puan ortalama ile oynayan Bulldogs hücumu bu sezon şu ana kadar 41.0 puan ortalama ile oynayarak hala eskisi kadar güçlü olduğunu herkese gösterdi. Savunma ekibi de şampiyon olunan sezonlardaki gibi ligin en iyisi olamasa da yine en iyi beş savunmadan biri konumunda ve rakiplerine maç başı ortalama 262.6 yard veriyor. Kalan maçlarını sırasıyla Florida, Missouri, Mississippi, Tennessee ve Georgia Tech ile oynayacak ekip, büyük bir sürpriz olmazsa normal sezonu 12-0 ile tamamlayarak son iki sezondur olduğu gibi birinci sıradan playoff yolunu tutacak gibi gözüküyor.

2- Michigan Wolverines (8-0) – Güncel AP Sıralaması: #2, Sezon Sonu Tahmini: #2

2021’de yarı finalde favori Georgia’ya, 2022’de ise sürpriz bir şekilde yine yarı finalde TCU’ya kaybederek bir türlü ulusal şampiyonluk maçına gidemeyen Michigan temsilcisi, hakkında NFL söylentileri çıkmasına rağmen takımın başında kalan Jim Harbaugh yönetiminde kaldığı yerden devam ediyor. Geçtiğimiz sezonun başlangıcındaki tartışmaların aksine, Cade McNamara’nın da Iowa’ya transferiyle birlikte sezona net şekilde QB1 olarak giren J.J. McCarthy’ye bu durum yaramış gibi gözüküyor. Yüzde 78.1 gibi absürt bir yüzde ile 1,799 yard ve 18 TD ile oynayan McCarthy, Drake Maye, Caleb Williams, Penix Jr. ve Bo Nix gibi isimler kadar ön plana çıkmasa da sessizce işini temiz bir şekilde yapmaya devam ediyor. Takımın yıldız RB’i Blake Corum da geçtiğimiz sezonki performansından hız kesmeden devam ediyor. Corum, şu ana kadar 605 yard ve 13 TD ile oynadı. Geçtiğimiz sezonu 1,463 yard ve 18 TD ile oynadığını düşünürsek bu sezon toplam td sayısını artırması olası. Wolverines ekibi hücumda şu ana kadar 40.6 puan ortalama ile oynuyor ve buna ek olarak savunmaları Penn State ve Air Force’un arkasında ligde üçüncü sırada bulunuyor. Maç başı rakiplerine ortalama 226.8 yard veren Wolverines savunması, takımın şampiyonluğa ulaşması için en büyük güç olabilir. Kalan maçları sırasıyla Purdue, Penn State, Maryland ve Ohio State olan ve Georgia’ya kıyasla oldukça zorlu bir fikstüre sahip Michigan’ın, çok zorlu geçecek olsa da hem Penn State hem de Ohio State’e karşı galip gelerek normal sezonu namağlup tamamlamasını ve #2 olarak playoff yolunu tutmasını bekliyorum.

3- Florida State Seminoles (7-0) – Güncel AP Sıralaması: #4, Sezon Sonu Tahmini: #3

Bu sezonun flaş ekibi kesinlikle Florida State. Geçtiğimiz sezonu 10-3 tamamlamaları ile “yavaş yavaş geliyoruz” mesajı veren Florida ekibi, her ne kadar sezon öncesi sıralamalarda üst sıralarda, hatta bazı listelerde en iyi beş takım arasında yer alsa da şu ana kadar gösterdikleri performansa bu kadar kısa sürede ulaşmaları benim için sürpriz oldu. Takımın yıldız ismi QB Jordan Travis şu ana kadar yüzde 65.1 ile 1,750 yard ve 15 TD’lık bir performans gösterdi. Hücumda maç başına 41.6 puan ortalama ile oynayan Seminoles, şu ana kadar LSU ve Clemson gibi takımları da yenerek buraya geldi. Kalan maçları Wake Forest, Pittsburgh, Miami FL, North Alabama ve Florida olan ekip, diğer üst seviye takımlara göre daha kolay bir fikstüre sahip. Her ne kadar savunma olarak diğerleri kadar ön plana çıkamasalar da hücumda gösterdikleri dominant performanslar ve kalan fikstürlerinin daha rahat olması ile #3 olarak playoff’a kalmalarını bekliyorum.

4- Ohio State Buckeyes (7-0) – Güncel AP Sıralaması: #3, Sezon Sonu Tahmini: #4

Kolej futbolunun ekol takımlarından Ohio State, her sezon olduğu gibi bu sezon da en büyük şampiyonluk adaylarından. Geçtiğimiz sezon Peach Bowl’da 42-41’lik dramatik Georgia mağlubiyeti ve CJ Stroud’ın NFL yolunu tutmasının ardından tıpkı Georgia gibi QB konusunda endişeleri olan Ohio temsilcisinde yeni QB1 Kyle McCord şu ana kadar bekleneni vermiş durumda. Yüzde 63.9 ile 1,937 yard ve 12 TD ile oynayan McCord, sezonun geri kalanında da QB1 pozisyonunu kaptırmayacak gibi. Buna artı olarak birçok senedir olduğu gibi ligin en iyi WR kadrosuna sahip Buckeyes’ta özellikle Marvin Harrison Jr. ön plana çıkıyor. Üst sıralardaki ekiplere göre daha düşük olarak 33.7 puan ortalamasıyla oynuyorlar fakat savunmaları şu anda çok üst seviyede ve maç başına rakiplerine 260.1 yard kazanma fırsatı tanıyarak Michigan’ın hemen arkasında dördüncü sıradalar. Hücumlarının da son haftalarda iyice form tutacağını düşünüyorum. Ayrıca son hafta bu sezonun güçlü ekibi, ligin en iyi savunması Penn State’i mağlup eden Buckeyes, kalan fikstürde Wisconsin, Rutgers, Michigan State, Minnesota ve Michigan ile oynayacak. Michigan karşılaşması dışında bir mağlubiyet görmeleri oldukça şaşırtıcı olacaktır. Dörtte dört ile Michigan karşısına çıkarlarsa onlara kaybetmeleri durumunda dahi dördüncü sıradan playoff yolunu tutacaklarını düşünüyorum.

Dark Horse: Washington Huskies (7-0) – Güncel AP Sıralaması: #5, Sezon Sonu Tahmini:?

Bu sezonun, her ne kadar sezon başında iyi olmaları beklense de sürpriz derecede iyi oynayan takımı, dark horse’umuz Washington Huskies. Sezon başında Heisman için en favori adaylardan olan QB’leri Michael Penix Jr.’ın her ne kadar ligdeki en tecrübeli QB olsa da bu seviyede performans göstermesi takdire değer. Penix Jr., daha şimdiden yüzde 70.8 ile 2,576 yard ve 20 TD gibi inanması güç istatistiklere ulaşmış durumda. USC’nin de son iki haftada hem Notre Dame’e hem de Utah’a karşı mağlubiyet almasıyla birlikte Heisman için Caleb Williams’ın önünde en favori isim. Çok büyük bir düşüş yaşamazsa bu sezon Heisman’ı kazanacağını, buna ek olarak da takımını playoff’a taşıyabilme ihtimalinin oldukça fazla düşünüyorum. Maç başına ortalama 40.1 puan ile ligdeki en etkili hücumlardan olan Huskies, iki hafta önce de başa baş geçen karşılaşmada Heisman sıralamasında üçüncü sırada yer alan Bo Nix önderliğindeki Oregon Ducks’ı 36-33 ile mağlup etmişti. Kalan maçları Stanford, USC, Utah, Oregon State ve Washington State ile. Önlerinde oldukça zorlayıcı bir fikstür bulunuyor ve neler yapacaklarını, sonuç olarak kaçıncı sıralanacaklarını kestirmek fazlasıyla güç fakat Washington temsilcisinin playoff’larda ismini görmek bir hayalden çok beklenti durumuna gelmiş durumda ve kimseyi şaşırtmayacak…