Merhabalar değerli NFLTR.com okurları… Bu hafta sevgili Abdullah Emir Güzeler ile beraber kuzeyin en rekabetli derbisi Green Bay Packers – Minnesota Vikings maçı ardından karşınızdayız. Bu yazımız diğerlerinden birazcık daha farklı olacak ve iki ezeli rakip takımın yazarlari olarak objektifliğimizle ve belki de azıcık fanatikliğimizle beraber bir sohbet gerçekleştireceğiz. Öncelikle aynı Packers’ın yıllardır süren dominasyonu gibi Vikings lobisinden de uzun yillar yazılar bekledik ancak fırsat gelmiyordu diyelim. Sonunda, AEG Skoldier öne çıktı ve kalemini değerli okurlarımız için eline aldı ve sizlerin huzurunda sevgili Abdullah Emir Güzeler’e hoş geldin diyerek ve yazılarının devamını diliyorum.

Mete Ertuğrul: Öncelikle yazı konusunda bu zamanlama çok manidar geldi, bunun hakkında ne düşünüyorsun? (Konuyu maça getirmemek için çeşitli taktikler uygulanacaktır)

Abdullah Emir Güzeler: Herkese merhabalar. Öncelikle iyi dileklerin için teşekkür ediyorum. Soruna gelince şu şekilde cevap vermek istiyorum; Minnesota Vikings taraftarı olan biri için hangi zamanlama manidar değil ki? Maalesef Vikings yine ne kazanıp ne kaybettiği belli olmayan tuhaf bir haftayı geride bıraktı. Esip gürlediği maçın son çeyreğinde yıldız oyun kurucusunu muhtemelen son kez mor-sarı forma altında gördük…

Peki şimdi sakatlığı denklem dışı bırakmak ve sana bir soru sormak istiyorum; Packers tarafında işlemeyen şey/şeyler nelerdi? Skorun 24-10’a gelmesinin öncesi bir kenara, sonrasında Vikings Packers’a iki defa ikramda bulunsa da Packers eli boş dönmekte ısrar etti. Sence sebebi neydi? Packers sezonda bu noktaya gelene kadar neler yaşadı?

ME: Maça girmeyi çok istemesem de sevgili okurlarımız için maçı değerlendirmemiz gerekiyor. Packers aslında son haftalarda gösterdiği tabloyu devam ettirdi diyebiliriz. Yine skor anlamında boş geçen bir ilk yarı ve zaten bu alanda negatif şekildeligin lideri konumundayız. Lambeau Field’ta ilk hak kazanıldığında taraftarların bir TD bulmuşçasına sevinmesi zaten bizlere nerelere düştüğümüzü gösteriyor. Bu genç receiver kadrosunun pek bir vasfı yok, belki ayrı şartlarda çok fark yaratabilecek oyuncular olabilir. Ancak, beraber bu ekipte üretim çok sıkıntılı bir seviyede ve topun havada az süre harcadığı bir hücum gördük yine, koşucularla elde edilmeye çalışılan yard’lar var. Baktığımızda en efektif kullanılabilecek isimler olarak gözüktükleri için onlardan gitmek mantıklı gelebilir ama ortada işlemeyen bir oyun var. Diğer maçlarda olduğu gibi akışkanlığı ve düzeni olmayan bir hücum görüyoruz. Az önce de bahsettiğin gelen fırsatlar da hücumun bu durumda olmasıyla birlikte uçtu gitti. Oyun boyunun derin olduğu bir receiver ekibi var ama Love ile ne kimyaları oturmuş ne de Love derin top oyunu oturtmuş vaziyette. Bu isimler arasında sahanın merkezini efektif doldurabilecek içeri rotaları koşacak isim olmadığı için savunmaların Packers’ı savunması oldukça kolay hale geliyor. Bu maçta acaba Vikings savunması iyi mi diye soranlar olduysa hiç gaza gelmesinler. Kabullenmesi zor gelse de bu Packers kötü arkadaşlar.

Biraz da Vikings’ten bahsedelim, sezonun ilk koşu TD’ını Packers karşısında bulmasını nasıl değerlendiriyorusun? Pas hücumunda da derbide benim de şahsi fantezi yıldızım Jordan Addison ve yıldız tight end T.J. Hockenson’ının performansını nasıl buluyorsun?

AEG: Dalvin Cook’un ayrılışından sonra koşu oyununun azalacağı aşikardı ama Mattison da bir o kadar oynar diye düşünüyorduk, düşünmesek daha iyiymiş. Kirk Cousins’ın sakatlığının ardından sezonun geri kalanında eminim Mattison/Akers/Chandler üçlüsü komite olarak sıkça koşu touchdown’ı deneyecektir. Jordan Addison ve Hockenson’a gelecek olursak Addison, Jefferson’un varlığında da parlama sinyalleri verirken yokluğunda ‘‘Ben buradayım ya sıkıntı yok!’’ der gibi oynuyor. Şu an takımın en sıcak eli ve yeni oyun kurucusu ile uyumunu en çok merak ettiren isimlerden. Hockenson ise hala beklenen seviyenin altında, Kelce’den çok para alıyorsan bir Travis Kelce kadar oynaman gerekir ama Hockenson tuttuğu toplardan çok düşürdüğü toplarla gündeme geliyor. Joshua Dobbs’ın en çok hedefleyeceği isimlerden biri olduğunu düşündüğüm için kendini daha çok oyuna vererek oynamasında çok büyük fayda var. Ayrıca fantezi liginde senden Addison’u haftalar önce istedim ama en ufak geri dönüş alamadım hatırlatırım…

Peki sence Packers’taki kötü işleyişindeki baş aktör kim ve bugün 2-6’lık bir dereceye sahip olan Packers playoff yolunda ufacık da olsa bir ışık gösterebilecek mi?

ME: Öncelikle Addison konusunda bir savunmam var, adam touchdown yapıyor ve seçtiğim yere göre benim için bir nimet konumunda. Packers’a dönecek olursak bir baş aktör belirlemek hiçbir zaman doğru bulmam ama bu maç izlediğimiz Packers bu sezon takımın oturmuş kimliği olduğu için oyunculara suç bulmak haksızlık olur. Eskisi gibi suç atabileceğimiz bir Kevin King falan da yok. Bu yüzden spotlar öncelikle bu takımı bu sezon sahaya böyle süren genel menajer Brian Gutekunst ve takımın ihtiyaçlarını doğrultusunda ağırlık koyamayan Matt LaFleur’u gösteriyor diyebiliriz. Jordan Love’ı buraya atmak gelecek adına da çok tehlikeli bir durum. Kendisinin özgüveni de sahada duruşu bile ilk maçlardan çok farklı. Elinizdeki Hall of Famer bir quarterback değil ve ondan bir şeyler almak istiyorsanız ona iyi bakmanız gerekir. Eagles, Hurts’e önce DeVonta Smith sonrasında A.J. Brown; Dolphins Tua’ya önce Jaylen Waddle sonrasında Tyreek Hill’i aldı. Jordan Love’a ise orta-üst turlardan toplanmış dağınık bir ekip veriliyor. Onlara geleceğin süper yıldızları diyemiyoruz ama şu an ligin en iyi performans veren hücumları bunlar değil mi?

Gutekunst’u eleştirebileceği diğer nokta ise Joe Berry’nin kredisini çok fazla tutması. Domine etmesi için tasarlanan bu defans bundan çok uzakta ve takıma sorun oluşturmaya devam ediyor. Bakınız Jets’e hücumdan verim alamasa bile defansıyla oyunda kalıyor, maçlar kazanıyor. Gerçekten bu durumdaki Jets’i örnek göstermek bile durumu gözler önüne seriyor. Bunun üstüne bir de Rasul Douglas’ı göndermek savunmayı oldukça zor bir duruma sokacak. Sahada takımın pas savunması lideri ve soyunma odasında bir lideri çok düşük bir ücretle kaybettiler. Salary cap’te yer açmak istemiş olabilirler ama bunun üzerine ilk turdan bir cornerback draft ederlerse diyecek bir şey bulamam. Diğer yazılarda da bahsettiğim gibi bu savunmanın yapısı takımı yüzüstü bırakıyor. Binanın malzemesi güçlü olsa bile mimarı ve müteahhidi neredeyse bizim ülkemizdeki müteahhitlerden beter durumda…

Bu noktadan sonra playoff iddiası da bulunmuyor bana kalırsa. Geçen seneki gibi son haftaya kadar ihtimalleri uzatacak akciğer de yok bu takımda. Artık draft’ta Marvin Harrison Jr.’ı kapma hayallerine geçtim ben. Fırsat gelirse de Packers seçer mi bilmiyorum (!)

Son olarak Kirk Cousins’ın sakatlığı sizi nasıl etkiler? Takımın süperyıldızı Justin Jefferson’nın yokluğu ne kadar sürecektir, bahsedilen kontrat görüşmelerinin yanında sence Cousins’ın yokluğuyla bu sezonun JJ’den ve Vikings’ten geçtiği söylenebilir mi?

AEG: Evet, en kanayan yarama tuzu basmış oldun… Geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi bu takımın hem kalbi hem beyni Kirk Cousins’dı. Kirk bu sezon net olarak potansiyelinin yüzde 150’sini vererek başladı ve Justin Jefferson’dan yoksun çıktığı maçlarda dahi harika bir pas hücumu yönetti. Bana kalırsa Kirk bu tempoda devam edebilseydi bu sezonun MVP adayları arasındaydı, ki geçen hafta yazımda belirtmiştim; Kirk oyun kurucu istatistiklerinde kalem kalem en tepede yer alıyordu ama maalesef aşil sakatlığı ile sezonu, hatta Vikings kariyerini kapatmış oldu. JJ’in dönüşüne gelirsek bence iki ya da üç hafta içinde hazır olacaktır ama hem Addison’un şahane oyunu hem de QB belirsizliği sürdükçe kendisini yüzde yüz hissedene kadar saha kenarında kalmaya devam edecektir. Gelelim, bu sezon Vikings’den geçti mi konusuna; bana kalırsa Nick Mullens türünün son örneği olan iyi QB’lerden biri. Buna rağmen Vikings farklı bir yol seçti ve Arizona Cardinals’dan beklentinin üzerinde bir sezon geçiren Joshua Dobbs’u takasladı.

“Vikes” belki Kirk kadar takımını taşıyan bir oyun kurucudan yoksun kaldı ama az da olsa umut vaadeden ve oyun tarzı Vikings’e yıllardır uğramamış olan daha mobil bir oyun kurucu olan Dobbs ile kolay fikstürünün de yardımı ile yürüyüşüne en azından playoff takımı olabilecek seviyede devam edebilir. Tüm bunların yanında Vikings, ilk haftalara nazaran -belki de- ligin iyi savunma koçlarından olan Brian Flores’in sistemini oturtmasıyla beraber iyi bir savunma performansı yakaladı. Bilhassa Packers maçında gördüğümüz 4th down durdurmaları, oturmuş pas savunması ve ligin en çok sack yapan oyuncusu konumunda olan Danielle Hunter’ın da varlığıyla Vikings, Kirk’ün yokluğunda defansından da bolca destak alarak bir sürprize imza atabilir. Yine de bence Vikings’in kaçınması gereken tek şey Jameis Winston gibi Carson Wentz gibi ‘‘olduramamış’’ QB’ler ile şansını denemekti. Fakat Dobbs’u hangi sınıfa sokacağımı bilemiyorum bu sebeple konuşmak için erken olduğunu düşünüyorum. Yine de takımın ismi Vikings olunca, neden olmasın? diye sormamak elde değil.

ME: Gerçekten Vikings’in ve Packers’ın bu durumlara düşmesi hiç alışık olmadığımız bir durum. NFC North grubu resmen ıssız kaldı, bu sahnenin rekabetinde işin tadı tuzu bizim rekabetimizde. Bizim NFLTR Discord olsun fantezi WhatsApp grupları olsun hem en çok sataştığım hem en sevdiğim kişiler siz Vikings lobisinin naçizane üyeleri oluyor. Meydanda ve birebirde kedi köpek gibi olup yazıyı “BFF” olarak kapatırken bu hafta seninle beraber bu yazıda kalem paylaşma keyfini yaşadığım için teşekkür ediyorum. Dilerim okurlarımız da çok keyif almıştır. Senin de son olarak eklemek istediklerin var mı sevgili Emir?

AEG: Ne olursa olsun Kuzey’i Kuzey yapan bu iki takımın varlığıdır. Her ne kadar Packers’ın hem köklü bir başarı geçmişi hem de yakın tarihte başarı kültürü olmasına karşın pek de başarı yüzü görememiş biz ile sıkı bir rekabet içine girdiğini görüyoruz. Umuyorum ki yazıdan keyif almışsınızdır. Son söz olarak Vikings taraftarı okurlarımıza şunu söylemek istiyorum: 2017’de Bradford sakatlandığında Case Keenum ile bir şeyler başarabildik. Şimdi sıra Dobbs’ta…

ME: Umarım bunu görmeyiz. Eğer oldu da bunu görürsek; canlı şekilde bir Super Bowl daha kaybettiğinizi görmek tadından yenmezdi sanırım. Bu hafta bizden çok kazananlar olmadı, burası kaybedenler kulübü… Herkese iyi haftalar…