Şu MetLife stadyumunun çimlerini değiştirmek için ne yapmak gerekir? Kaç oyuncu daha aşil tendonunu veya diz çapraz bağlarını daha sahada bırakmak zorunda? En son oynanan Miami Dolphins ve New York Jets arasında oynanan “musibet” statta, Dolphins defans line oyuncusu Jaelan Phillips, aşil tendonunu kopararak maçı tamamlayamadı. Nick Bosa, Sterling Shephard, Jabrill Peppers, Kyle Fuller ve Solomon Thomas, ACL sakatlığı geçirirken Sterling Shephard, Aaron Rodgers, Al Woods, Blake Martines ve son olarak Jaelan Phillips’te bu statta aşil tendonunu kaybeden isimler oldular. Bu MetLife çim konusu umarız yakın süreçte çözüme kavuşur da artık daha fazla sakatlık görmeyiz. 

Güç sıralamasının bu haftasına bakıldığında ise Kansas City Chiefs, yeniden ilk üç sıraya girerken Denver Broncos ise ilk 10 içinde yer alarak sürpriz yaptı. Öte yandan orta sıralardan yükselişe geçen Green Bay Packers ve Los Angeles Rams dikkat çekerken Joe Burrow sonrası güç kaybeden Cincinnati Bengals ve serbest düşüşte olan Los Angeles Chargers ise sıra kaybeden takımlar oldular.

1- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 10-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1 

Philadelphia ekibi artık öyle bir takım oldu ki, hücum kötü olsa savunma ön plana çıkıyor; eğer savunma da kötüyse hücum bu sefer tekrar sahneye çıkıp maç içerisinde kendisini toparlıyor. Hadi bu durumda da kendini kurtaramadıysa rüzgârlı ve yağmurlu Philadelphia akşamında 59 yardlık alan golüyle maçı uzatmaya götürüyor. Center’ın oyun verdiği, oyun kurucusunun beş TD yaptığı bir takımı durdurmak da pek kolay değil gibi gözüküyor.

2- San Francisco 49ers (NFC Batı, 8-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2 

Sezon başındaki formuna geri dönen 49ers’ta her şey bilindiği gibi; hücum kusuruz, savunma da agresif ve aşılması zor… Lakin bir sonraki hafta Philadelphia deplasmanı konferans liderliği için kader maçı olacak gibi gözüküyor ve buna da gayet formda gidiyorlar.

3- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 8-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4 

Adeta rakibine 14 sayı avantajı vererek başlayan Chiefs, bu sezonki en iyi oyunlarından birini daha ortaya koyarak net bir skorla Las Vegas deplasmanından döndü. Hele iki ikinci yarılarda sayı üretemeyen takımın nasıl sayılar elde ettiği de görülmüş oldu. Öyle ki Chiefs, bireysel performanslardan da ufak bir kıpırdanmalar olumlu yönde çıkışları olumlu yönde artıyor.

4- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 8-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5 

Bir kez daha zayıf rakibine acımayan Cowboys, Dak Prescott’un da alev alev yanmasıyla birlikte yine çok dominant bir galibiyet aldı. Hücumda ve savunmada işler tıkır tıkır; özellikle savunmanın da her maç skora doğrudan etkisi gerçekten takdir edilesi. Tek eksik şu Eagles’i mağlup etmeleri. Onu da yapsalar belki konferans liderliğine bile oynayabilirler.

5- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 9-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6 

Los Angeles deplasmanında hücum anlamında iyi bir gün geçirmemiş olsalar da çaylak receiverı Zay Flowers’ın yıldızlaşmasıyla kazanmayı bildiler. Nitekim savunma ise güncel form durumu olarak ligin en iyisi olabilir ki bu maçta da dört top kaybı ile güzel işlere imza attılar. Şimdi ise güzel bir dinlenme zamanı.

6- Miami Dolphins (AFC Doğu, 8-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7 

New Jersey deplasmanından bir ara zorlansa da maçı rahat tamamlayan Dolphins, bay haftasından sonra galibiyetlerine devam etti. Nitekim hücumda sezonun ilk yarısındaki gibi patlayıcılık yok ancak McDaniel’in koşu-pas dengeli şemaları bu maçta işe yaradı. Lakin savunmada Jaelan Phillips’in aşili koparıp sezonu kapatması çok kötü oldu ki yeri kolay kolay dolmayacağa benziyor.

7- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 8-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8 

Grup liderliği için son derece önemli maça çıkan Jaguars, Houston deplasmanından galibiyet çıkararak farkı açmasını bildi. Trevor Lawrence’in geçen haftaki rakamları tekrar etmese de fark yaratacak oyunları ortaya koyarken Calvin Ridley ve Christian Kirk ikilisi de hücumda ön plandaydı. Savunmada ise Josh Allen’in kritik yerlerdeki sackleri rakip hücumu durdurmayı yetti. Mücadeleci bir maçtan galibiyetle ayrılan Jaguars adına sezon başındaki rövanş da alınmış oldu.

8- Detroit Lions (NFC Kuzey, 8-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3 

Tüm övgüleri alıp hatta mevcut güç sıralamasında bile üst sıraları hak eden Lions, kendisine destek verenleri hayal kırıklığına uğrattı. Başta Jared Goff’un son haftalarda top kaybı bir hayli artması hücum açısından pek iyi değil ki özellikle Ben Johnson’un hücum planlarında pas ve koşu dengesini sağlamasıyla birçok maçta hücum verimliliğini yükseltmişti. Eğer bu takım yeniden galibiyetleri sıralayacaksa Goff’un sezon başındaki oyununa dönmesinden başka seçenek yok.

9- Denver Broncos (AFC Batı, 6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12 

Ve Broncos, artık yüzde elli galibiyetinde üzerine çıkmayı başardı. Gerçekten çok enteresan bir sezon geçiren Colorado ekibi, 70 sayı yediği maç sonrasında sekiz maçtan altı galibiyet çıkararak dikkatleri üzerine çekti. Özellikle bu seride savunma ön plana çıkarken son oynanan maçta yine savunma maçı kazandıran hamleleriyle galibiyette pay sahibiydi. Russell Wilson cephesinde de az top kaybı yapıp üçüncü haklardaki yaklaşık yüzde ellilik başarısıyla hücum tarafında iyi işlere imza attı. Tüm eleştirilere ve alaylara rağmen bu takımı bu noktadan döndüren Sean Payton ise iyi bir koç olduğunu bir kez daha gösterdi. Lakin sırada üst üste üç maç deplasman var. En az hasarı alıp çıkabilirler ise playoff şansları sekteye uğramayabilir.

10- Buffalo Bills (AFC Doğu, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10 

Hücumdaki bu sezonki en iyi maçından birini oynayan Bills, Dorsey sonrası Josh Allen’ın da üzerinden ölü toprağını attığı maçta her şeyi denedi ama ne yazık ki başaramadı. Şüphesiz başta koç McDermott’un da savunma tercihleri sorgulanabilir ancak “Murphy Kanunları” bu sefer Bills için devreye girmiş gibi gözüküyor ve kötü giden her şey yine kötü gitmeye devam ediyor.

11- Houston Texans (AFC Güney, 6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11 

Çok istediler, iyi mücadele ettiler, CJ Stroud yine ön plandaydı ama ne yazık ki olmadı. Grup liderliği için kritik maçta yükselen performansıyla gelen Texans, bunu da maç içerisinde gösterecek oyunlara imza attı ancak özellikle hem hücumda hem de savunmada bireysel hataların kurbanı olarak üç hafta sonra yine yenilgi ile tanıştılar. Yine de bu takım tekrar galibiyetler alıp yarışa devam edecektir. Son olarak acaba bu yılın hücum çaylağı ödülü Tank Dell ve CJ Stroud ikilisine ortak verilse olur mu?

12- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 7-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9 

Savunma iyi, hoş, güzel ve birçok maçı kazandırdı kabul. Ama gün gelecekti hücumun da farkını ortaya koyması gerekecekti ve o gün 12.haftada geldi. Denver deplasmanında hücumun kötü olmasının cezasını çeken Browns, üç maçlık galibiyet serisini de sürdüremedi. Dorian Thomson Robinson (DTR) ve PJ Walker ile iki oyun kurucudan da verim alamayan Browns, üstüne top kayıpları da gelince sonuç hüsran. Koç Stefanski’nin özellikle hücuma bulabileceği geçici çözümler tekrardan galibiyetleri getirebilir.

13- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 7-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14 

Hücum koordinatörü Matt Canada’nın kovulması sonrası hücumda bir reaksiyon vermesi düşünülen Steelers, çok da farklı bir oyun ortaya koymadı. Her zamanki gibi “Bunlar nasıl kazandı bu maçı?” şeklinde bir oyun prensibiyle Cincinnati deplasmanında gruptaki rakibi karşısında galip gelerek playoff takibini sürdürdü. Bunun dışında da Steelers’tan dikkat çekici bir hücum istatistiği: Matt Canada olmadan oynadıkları ilk maçta 400 yard barajını normal sezon içerisindeki oynana bir maçta tam 58 maç sonra geçtiler ve bunu Matt Canada ile hiç yapamamışlardı. Eeee neyse artık kalmış şunun sırasında bir ay. Bir şekilde kazanıp devam etsinler artık…

14- Indianapolis Colts (AFC Güney, 6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16 

Bay haftasından galibiyetle çıkan Colts, Gardner Minshew ile playoff iddiasını sürdürdü. Hücumda koç Steichen’ın koşu oyunlarının yanında Minshew ile option oyunlarla ilerleme planı şu ana kadar tutmuş gözükürken Pittman ve çaylak Downs’ta kritik anlarda yaptıkları işlerle ön plana çıktılar. Öyle ki Minshew, büyük saçmaladığı müddetçe bu Steichen bu hücumdan da verim sağlayabilir. Nitekim savunma tarafında secondary’de pas oyunlarındaki eksiklikler daha çok başlarını ağrıtacak gibi.

15- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13 

İki hafta öncesine kadar 6-4 dereceye sahip olan Vikings, o zamanki tahminlerde yakaladığı form grafiği ile 8-4 bile olabileceği konuşuluyordu. Lakin evdeki hesap çarşıya uymadı ve mevzubahis iki maçtan da yenilgiyle ayrıldılar. Özellikle Joshua Dobbs cephesinden gelen turnoverlar ve savunmanın öne geçtikten sonra iki maçtır skoru koruyacak son oyunu yapamaması Vikigins’in başını yaktı.

16- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 5-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20 

Şükran gününün açılış maçında Detroit deplasmanında çok değerli bir galibiyet alan Packers, geçiş süreci diye düşünülen çok da iyi gitmeden sezonda bir anda kendisine playoff potasında da yer bulmayı başardı. Hücumda Jordan Love, sezonun en iyi oyunlardan birini oynarken sakatlıklara rağmen rakibi durduran savunma da galibiyette büyük pay sahibiydi. Bu şekilde oynamaya devam ederler ise sezon sonu kendileri için güzel sürprizler olabilir.

17- Los Angeles Rams (NFC Batı, 5-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21 

“Biz bu aleme yeni gelmedik, geri geldik” minvalinde bir performans ortaya koyan Matthew Stafford, dört TD paslık oyunuyla takımını dominant bir galibiyete taşıdı. Öte yandan sakat listesindeki Kyren Williams’ın da bıraktığı yerden devam etmesiyle Rams hücumu da yeniden canlanmış gözüktü. Peş peşe iki galibiyet ve ikisi de gruptaki takımlara karşı. Ligin son bölümüne güzel bir başlangıç olmakla birlikte bu form grafiğiyle wild card için şansları yüksek olur.

18- Atlanta Falcons (NFC Güney, 5-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24 

Bay haftasından önemli bir maçla çıkan Falcons, iyi başlamadığı maçta Desmond Ridder’ın sonlara doğru toparlayıp koşu oyunlarının da desteği ile galip gelmesini bildi. Nitekim özellikle başta Jessie Bates olmak üzere savunmanın rakibe hiç TD izni vermeyip top kaybı da yapmaları galibiyetin anahtarıydı. Öte yandan bu sezon altı mağlubiyeti bulunan Falcons, kendi grubunda oynadığı üç maçı da kazandı. NFC Güney…

19- New Orleans Saints (NFC Güney, 5-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15 

Bay haftasından Georgia deplasmanıyla dönen Saints cephesinde, işler aradan önce iyi giderken ligin ikinci yarısına kötü bir başlangıç yaptılar. Derek Carr cephesinde yine vasat seviyesindeki oyun kabak tadı verirken Taysom Hill denemeleri de bu maçta işe yaramadı. Öyle ki hücum zaten maçı TD yapamadan tamamladı. Savunmada yine iş var ancak bu Derek Carr ile çok bir yere gitmeyecek gibi.

20- Seattle Seahawks (NFC Batı, 6-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19 

Geno Smith’in sakat sakat oynadığı maçta Seahawks, evinde mağlup olarak grup liderliği şansını hemen hemen sıfıra yakın bir yüzdeye indirdi. Geno tarafında gözle görülür performans düşüklüğünün üzerine hem sakatlık hem de Kenneth Walker’ın da olmayışı mağlubiyetin etmenlerinden biriydi. Şimdi üst üste iki maçlık zorlu deplasman turu var ve bu iki maç içinde şansları düşük.

21- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18 

Güçlü rakibi karşısında iyi başlayan Raiders, başladığı işi bitiremedi ve Pierce yönetimindeki ikinci mağlubiyeti aldı.  Bay haftası öncesi kazanabilselerdi sezonun son bölümüne avantajlı olabilecekler denebilirdi ancak şimdi kalan beş maçta pek de bir kredileri yok.

22- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 5-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17 

Joe Burrow sonrası Jake Browning ile evinde ilk maçına çıkan Bengals, özellikle savunmanın yaptığı güzel işlerle maçın büyük bir bölümü ortada götürmeyi başardı. Lakin, bu kadar tecrübesiz bir oyun kurucu varken koşu oyunlarını kurmak belki Bengals’i sonuca götürebilirdi ancak koç Zac Taylor’un hücum planlarının bu hususta geri kaldığı söylenebilir. Kalan takvimde de böyle oynarlar ise iyi bir draft sırası gelebilir sezon sonunda.

23- New York Giants (NFC Doğu, 4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25 

Geçen haftadan sonra bu hafta da es kaza kazanan Giants, DeVito ile galibiyet rakamlarını arttırmaya devam ediyor. Ahım şahım bir oyun yok tabii ki; ancak yine de kazanabilmeleri hala daha hayatta olduklarının bir göstergesi. En azından “o kadar da kötü değiliz.” mesajını da veriyorlar.

24- Chicago Bears (NFC Kuzey, 4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26 

İşte karşınızda tam bir “BEARS” istatistiği: Chicago ekibi bundan önce oynadığı 11 NFC Güney karşılaşmasını da kaybetmişlerdi. Nitekim 12.sinden galip gelmeyi bilen Bears, sonunda bu makus seriyi bitirdi. Bu maç özelinde geçen haftadaki gibi savunma, karşı hücumu top kaybına zorlayıp iyi de avantaj sağlamasına rağmen Justin Fields, cömertçe bu fırsatları harcadı. En azından hazır savunma da böyleyken bir iki maç daha kazanmak ve hem de gelecek sene de bu takımda güvenilir olacağını kanıtlamak için iyi bir şans olabilir.

25- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 4-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22 

Kazanın kaynadığı takımlardan biri olan Chargers, son iki haftada olduğu gibi yine sahadan yenik ayrılan takım oldu. Koç Staley’in günlerinin sayılı olduğu şu günlerde Los Angeles ekibi de moral motivasyon olarak bitmiş gözüküyor. En azından önlerinde şimdilik mağlubiyet serisini bitirebilecekleri bir maç var.

26- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 4-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23 

Son yedi maç ve sadece bir galibiyet. NFC Güney grubu bu kadar kötüyken playoff şansını kullanmamak için her şeyi yapan Bucs, Indianapolis deplasmanından da yenilgiyle ayrıldı. Maç sonu Baker Mayfield’ın “Herkes bir şeyler yapmalı” isyanı biraz haklı gibi. Özellikle savunma tarafında iki aydır gözle görülür bir düşüş var. Kaybettikleri altı maçta da ortalama 420 yard rakip hücumlara izin vermeleri pek normal değil. Hele Devin White’ın endzone’da yediği çalım ise savunmanın durumunu gösterir derecede. Önlerinde hala görece kolay fikstür var ancak mental olarak kaybetmeye alışkın görüntüleriyle şansları düşük.

27- Tennessee Titans (AFC Güney, 4-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27 

Rakip zaten ligin dibinde. Herhangi bir reaksiyon vermeyecek durumda. En azından kendi evinde maçı son anda savunmayla kazanacak kadar oynamasaydın Titans… Ufak bir serzeniş sonrası üç maç sonra galip gelen Tennessee ekibi, anlaşılacağı üzere zayıf rakibi karşısında zar zor kazandı. Will Levis’in gelişimini beklerken duraksama dönemi devam ederken yavaştan gerileme sinyalleri de gelmiyor değil. Neyse ki savunma tarafında fark ortaya koyabilecek isimlerle birlikte Derrick Henry var da maç kazanabiliyorlar.

28- New York Jets (AFC Doğu, 4-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28 

Koç Saleh, Zach Wilson’dan öyle bıkmış olacak ki Tim Boyle’un vasat oyununa tüm maç boyunca katlanarak oyun kurucu değişikliğine gitmeyi hiç düşünmedi. Öyle ki ilk yarının son saniyesinde Boyle’un ne idüğü belirsiz pasının 99 yard pick 6 olmasına rağmen yine de tuttu. Bundan sonrası için de sanki Aaron Rodgers’ın aralık ayında dönüşüne kadar Boyle ile devam gözüküyor.

29- Washington Commanders (NFC Doğu, 4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29 

Dallas deplasmanında var olamayan Commanders, mağlubiyet serisini üç maça çıkardı. Sam Howell cephesinde yapılan interception dışında bu interceptionların rakip TD’lerine de dönmesi alışkanlık haline geliyor gibi. Belki daha az top kaybı yaparlarsa eldeki kadro maç kazanabilir.

30- Arizona Cardinals (NFC Batı, 2-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30 

Evinde mağlup olarak Kyler Murray ile üçüncü maçından ikinci yenilgisini alan Cardinals, elinden geldiğince olan mücadelesine devam ediyor. Nitekim bir yandan da kendileri için draft muhabbetlerinin de yoğunlaştığı şu ortamda oynamak da hiç kolay değil.

31- New England Patriots (AFC Doğu, 2-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31 

Patriots’un kötü olduğunu daha önce söylemiş miydik? Sorunun cevabı evet ise o zaman diyecek bir şey yok. Ama aksine hayır ise “Patriots çok kötü.” Söyleyeceklerimiz bu kadar. İyi günler…

32- Carolina Panthers (NFC Güney, 1-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32 

Bu yazı yazıldığında henüz, koç Reich kovulmamıştı ve aynen bu cümleler yazıyordu: “Tennessee deplasmanında da yenilen Panthers, mağlubiyet serisini sürdürdü. Bryce Young’un takıma katılışı mayıs ayı dersek, sezon başı olan Eylül ayına beş ay; sezon başından bu yana da yaklaşık üç ay geçti. Acaba bir tane Panthers hücumu adına “Ne güzel dizayn oyunu bu. Çok güzel kurgulanan bir şema” denecek kadar hatırda kalan bir oyun var mıdır? Güya Frank Reich da hücumdaki playcallingleri kendisi yapacağını söylemişti ama bu takımın geçen bunca süre zarfı boyunca molasız dördüncü hak oyunu oynarken hücumda tercihi screen pas olmamalı.” Sonuç itibariyle Reich gittiğine göre artık eski defterleri kapatıp, geleceği kurtarma zamanı. Ama tabii geçmişten de ders almak kaydıyla.