NFL’de seneyi yarıladığımızı belirten takas sürecinin sonu ile playoff yarışının şekillendiğini yavaştan görebiliyoruz. Bu haftada bizleri televizyon karşısından kaldırmayacak mücadeleler de bizi bekliyor. Almanya’da Miami Dolphins ve Kansas City Chiefs maçı, NFC East derbisi Dallas Cowboys ve Philadelphia Eagles, son olarak Buffalo Bills ve Cincinnati Bengals maçı bu hafta playoff haftasıymış etkisi yaratacak. Gelin bu maçlarla beraber takas sürenin sonu ve yine potansiyel sürprizlere bakalım.

Almanya’da Büyük AFC Mücadelesi: Miami Dolphins vs. Kansas City Chiefs

Geçen sene yarattığı ortamla beraber Amerika’dan çok fazla beğeni toplayan Almanya seyircisi, potansiyel bir playoff eşleşmesine tanıklık edicek. Frankurt’un ev sahipliği yapacağı mücadelede Chiefs, soğuk geçen Denver öğleden sonrasını atlatmak istiyor. Geçen hafta bütün ligde tek touchdown atamayan takım olan Chiefs, ofansif performansını düzeltmek için Taylor Swift’e ihtiyaç duyuyor. Swift’in olduğu ve olmadığı maçlar Travis Kelce ve Patrick Mahomes’un performansını derinden etkiliyor. Dolphins tarafında ise tıkırında işleyen ofans, son senelere göre kendini toparlayan Chiefs’e karşı eski sevgili Tyreek Hill’i bütün sezon oluğu gibi kullanmak isteyecektir. Hill ile işlerin kişisel de olduğu durumda Jaylen Waddle için güzel bir maç olabileceğini tahmin edip maçın favorisinin yakaladıkları havayla Dolphins olduğunu düşünüyorum

NFC East Derbisi: Dallas Cowboys vs. Philadelphia Eagles

NFC East Division’ının kaderini belirleyecek maçta Philadelphia Eagles, evinde Dallas Cowboys’u ağırlıyor. Üç hafta önce aldığı mağlubiyet ve geçen hafta Washington karşısında zorlanması dışında problemsiz bir sene geçiren Eagles, üç haftalık zorlu sürecini Dallas maçıyla açıyor. Haftaya Chiefs ile oynayacak Eagles, ondan sonraki hafta da Bills ile karşılaşacak. Form tutması halinde her maçta favori olan Eagles’ta A.J. Brown yavaş başladığı senede son altı haftadır her maç en az 125 yard topluyor. Karşısında Trevon Diggs’in sakatlığından dolayı olmayışı da performans anlamında pozitif etki yaratacaktır. Karşılaştığı takımlardan playoff şansı tek olan San Francisco 49ers’a diş geçiremeyen Cowboys, Philadelphia’ya karşı pas oyunuyla kazanması lazım. Koşu savunmasında etkili olan Eagles, pas savunmasında Sam Howell’a 397 yard ve dört touchdown izni verdi. Dak Prescott’ın performansının maçı belirleyeceğini söylemek zor olmasa gerek. Maçı Eagles rahat olamasa da kazanacağını düşünüyorum.

AFC’de Travmalı Derbi: Buffalo Bills vs. Cincinnati Bengals

Geçtiğimiz sene Damar Hamlin’in maç içerisinde yaşadığı kalp rahatsızlığı ile gündeme gelen ve tamamlanmayan maçın bir nevi rövanşı bu hafta oynanacak. Kazanması gereken maçları kaybedip sezonun şu ana kadar en zor sınavından rahat çıkacak olan Buffalo Bills, yine de Cincinnati Bengals karşısında da favori durumda. 2023 NFL Draftı’nda ilk tur seçimi tight end Dalton Kincaid’in Bengals savunmasını çok kolay geçeceğini düşündüğüm maçta Bengals adına kilit oyuncu Joe Mixon öne çıkabilir. Zaman zaman büyük oyunlarla Ja’Marr Chase sayı katkısını yaratsa da sahada takımı tutacak olan oyuncu Joe Mixon ve koşu oyunları olacaktır. Sezona kötü başladıktan sonra 49ers’ı deplasmanda yenip moral bulan Bengals, AFC North’teki zirve mücadelesinde Baltimore Ravens’ı yakalamak istiyorsa Bills’i yenmek zorunda.

Takaslarda Döneminin Sonu

31 Ekim’de sonlanan takas süreci çok büyük sürpriz getirmese de bazı takımlar köklü değişikliğe gitti. Özellikle Washington Commanders reset tuşuna basan takımların başında geldi. Pass rusher’lar Montez Sweat ve Chase Young’ı sırasıyla Chicago Bears ve 49ers’a takaslayan Commanders, bu oyunculardan bir ikinci tur ve bir üçüncü seçim hakkı aldı. Diğer takımlarda büyük değişimler gerçekleşmese de eksikleri olan takımlar son gün hareketliydi. Minnesota Vikings, geçtiğimiz hafta sakatlanan ve sezonu kapatan QB Kirk Cousins’ın yerini Arizona Cardinals’tan Joshua Dobbs ile dolduruldu. Süperstar WR Justin Jefferson’ı da sakatlığa kaybeden Vikings’in, Dobbs hamlesi ile sezondan tam olarak ümidi kesmediklerini gösteriyor. Arizona’da geçen sene sakatlanan QB Kyler Murray’in koltuğunu sıcak tutmayla görevlendiren Dobbs, şansını güzel kullandı ve sezonun üçüncü haftasındaki Cowboys galibiyeti ile de kariyerinin şu anlık en önemli anına imza attı. Takasların bir diğer kazançlı takımı da Defans Line’larına ekleme yapan Seahawks oldu. Özellikle son senelerde D-Line problemi çeken Seahawks, Giants’tan ikinci tur seçim hakkı ile Leonard Williams’ı aldı. Böylelikle bu sene playoff’u hedeflediklerini gösteren Seahawks, NFC West’te de liderliğini sürdürüyor. Sene sonu kontratı bitecek olan Williams, Seahawks ile yaşayacağı yarım sezon ile geleceğine karar vericektir. Takaslanan oyuncuların çoğunun ilk haftadan güzel performans verdiğini gördüğümüz de az rastlanan olaylardandır. D-Line oyuncuları Montez Sweat, Chase Young ve Leonard Williams’ın takımlarına alışması için çok fazla zamana ihtiyacı olmasa bile Dobbs’ın playbook ezberleyip onu oynaması için en az bir hafta gerekecektir. Hafta sonu maçta başlaması beklenmeyen Dobbs, Vikings forması ile ilk maçı için 10. haftayı beklemesi gerekecek.

Potansiyel Sürprizler

Geçtiğimiz hafta sürpriz tahmininde Washington Commanders, son çeyreğe kadar Eagles karşısında geriye düşmedi. En büyük sürpriz ise Denver Broncos’un Chiefs’i touchdown’a izin vermeyerek yenmesiydi. Bu haftanın sürprizi ise Cleveland Browns karşısına çıkacak olan Arizona Cardinals’tan gelebilir. Çok eşit maçların oynanacağı dokuzuncu haftada QB Kyler Murray’in dönmesi durumunda Cardinals, Cleveland Browns’ın zaten az olan playoff umutlarını bitirebilir. Dobbs önderliğinde özellikle ikinci yarı faaliyet gösteremeyen Cardinals, Murray dönmese bile yavaştan birbirine alışan takım görüntüsü veriyor.

Bireysel oyuncu bazında da bazı sürpriz çıkışlar yapabilecek oyuncular olarak Zay Flowers ve Chuba Hubbard ön plana çıkıyor. Basit topları tutamamasıyla gündeme gelen Ravens wide reciever’ları için pas savunması kötü olan Seattle Seahawks maçı büyük bir şans. Takımda ilk seçenek haline gelen WR Zay Flowers için de büyük performans bekliyorum. Carolina Panthers’da ise sürpriz bir hamle ile alınan Miles Sanders’ın performansı şu ana kadar taraftarları hayal kırıklığına uğratmış durumda. İlk opsiyon olarak geçen sene beklentileri katlayarak karşılayan running back Chuba Hubbard bu rolünü geri almış gibi gözüküyor. Koşu savunması çok kötü olan Colts karşısında harikalar yaratabilir…