Sezon ortasına geldiğimiz dokuzuncu haftayla birlikte bireysel anlamdaki ödüllerde de tablo az çok netleşemeye başladı. MVP’de Lamar Jackson önde gözükürken yılın hücum oyuncusu olarak Tyreek Hill ve A.J. Brown arasındaki rekabet sürüyor. Savunmada da Myles Garrett çok sürpriz olmazsa sezon sonunda ödülünü alacaktır. Çaylaklar da ise C.J. Stroud hücumda; Jalen Carter da savunmada ödülün bir ucundan tuttu. Yılın koçu adayı ise Dan Campbell ismi şu an için önde.  

Güç sıralamasına bakıldığında ise büyük düşüş ve çıkışların yaşandığı hafta oldu. Baltimore Ravens, ilk üç içerisinde yer bulurken Seattle Seahawks üst sıralardan en büyük düşüşü yaşayan takım oldu. Orta sıralarda ise Los Angeles Chargers ve Minnesota Vikings’in yükselişleri dikkat çekerken Los Angeles Rams ve New England Patriots’ta son sıra için adaylıklarını masaya koydular… 

1- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 8-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Bir zorlu engeli daha aşmayı başaran Eagles, gruptaki rakibi karşısında önemli bir galibiyet alarak grup liderliği şansını epeyce arttırdı. Yine de ikinci yarıda hızlıca iki skor bulup takımı öne geçiren hücumun sonrasında Jalen Hurts’un da sakatlığıyla birlikte yavaşlaması ve ikinci yarının büyük bölümünde pek varlık gösteremeyişleri savunmayı da yıprattı. Neyse ki Hurts’un da hafif sakatlığı var iken bay haftası imdatlarına yetişti.

2- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 7-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Geçen haftaki tatsız ve sürpriz mağlubiyetin yaralarını Almanya’da sarmaya çalışan Chiefs, zor da olsa bunu başararak bay haftası öncesi moral depoladı. Hücumda özellikle açılış driveından sonra epey bir zorlansa da başta Andy Reid’in farklı oyun denemeleri olmak üzere Patrick Mahomes’un yine süperstar oyunuyla kazanmayı bildi.

3- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 7-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Seri galibiyetlerine devam eden Ravens, üst üste dördüncü maçını kazanırken son altı maçtan da beş galibiyet çıkarmayı bildi. Hücumda Lamar Jackson önderliğinde bu sezon ikinci kez 500 yard üzeri mesafe elde eden Ravens savunmada da muhteşem çıkışını sürdürüp bir kez daha rakiplerinden birini 200 yard ve altında tutup bu sezon üçüncü kez bir maçı TD izni vermeden bitirdiler. Şu an Ravens için işler tıkırında gözüküyor ve yükselmeye devam ediyorlar.

4- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 6-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Kötü başladığı sezonda üst üste beş maç kazanarak çabucak ritim tutan Jaguars, aynı zamanda konferansın da iddialı takımları arasında yerini aldı. Hücum açısından Trevor Lawrence, istatistik kağıdını doldurmasa da kritik anlarda yaptığı işlerle ve Travis Etienne’nin de bireysel anlamda yükselen performansıyla birçok maçta kilidi çözdüler. Öte yandan bu sene büyük bir gelişim gösteren savunma da mevcut galibiyet serisine toplam 12 turnover ile büyük katkı sağlamasını bildi. Grubundaki rakiplere karşı ciddi üstünlüğü bulunan Florida ekibinin konferans içi ve dışı rakipleriyle oynayacağı maçların ehemmiyeti daha fazla gözüküyor.

5- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Birer birer rakiplerini ekarte etmeyi başaran Bengals, bu sefer konferans sıralamasında rakibini yenerek üstünlüğü ele geçirdi. Joe Burrow’un eski formuna dönmesiyle birlikte hücumun ritim bulması yine galibiyette pay sahibi iken savunmada koç Anarumo’nun şemalarının her maç oyuna pozitif etki yapması ise göz ardı edilmemesi gereken en önemli etmen.

6- San Francisco 49ers (NFC Batı, 5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Sezonun Super Bowl adayı takımlarından olan 49ers, beş galibiyetle başladığı sezonda son üç hafta üst üste birbirinden farklı mağlubiyetler alarak yüksekteki sıralamasını kaybetti. Brock Purdy cephesinde geçirdiği sakatlık sonrası biraz geriye gitmesi ve hücumda da benzer şekilde maçın gidişatını değiştirebilecek kilit oyuncuların yokluğu ritim kaybetmelerine neden oldu. Nitekim bay haftasından sonra sakatları da iyileşen Shanahan ve öğrencileri, ligin ikinci yarısında sezon başındaki çıkışlarını yakalayacaklardır.  

7- Detroit Lions (NFC Kuzey, 6-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Sezonun sürpriz takımlarından olan Lions, ilk sekiz maçlık serüvende altı galibiyet alarak tarihlerinden en iyi çıkışlardan birini yakaladılar. Hem hücumda hem de savunmada özellikle koç ekibinin katkısı sahaya ciddi şekilde yansıyan Motor City’de Jared Goff da oyunuyla adeta Los Angeles günlerine götürdü. Bireysel anlamda da hemen hemen her oyuncudan verim almasını bilen Lions’ta, koç Campbell ve öğrencilerini iyi bir derece elde edebilecekleri bir ikinci yarı bekliyor.

8- Buffalo Bills (AFC Doğu, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Tam “İyi oldu, bak ne güzel toparladılar” derken peşine bir mağlubiyet sıkıştırmayı ihmal etmeyen Bills, bu sezon beklentilerin altında kalmaya devam ediyor. Özellikle hücum cephesindeki sıkıntıların süre geliyor olması da hücum koordinatörü Ken Dorsey’i daha çok hedef haline getiriyor. Hazır hem grupta liderlik şansı hem de konferans rekabetinde üstünlük yakalamak varken şöyle bir maçı kaybetmek pek hoş olmadı.

9- Miami Dolphins (AFC Doğu, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Almanya’da oynanan maçta sahadan yenik ayrılan taraf olan Dolphins, bu sezon üçüncü kez yüzde elli galibiyetin üzerinde bir takıma yenilmiş oldu. Nitekim sezon boyunca takdir edilen ve ligin en iyisi olan hücumun sadece son dakikadaki snap yapmayı bile becerememesi pek hoş bir durum değil. Savunma toparlandığı gözle görülürken hücumun ritim kaybetmesi bu takımın kimyasını bozabilir.

10- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

İyi bir mücadele ortaya koysalar da son dakikalarda maçı çevirecek hamleyi bir türlü yapamayan Cowboys, NFC Doğu rekabetinde kaybeden taraf olarak sahadan ayrıldı. Yine de Dak Prescott’ın hücumda sezon başına göre etkinliğinin artması hem de savunmanın rakibi durdurabileceğini göstermesi ilerisi adına olumlu işaretler. Artık galibiyet rövanş maçına kaldı.

11- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Kirk Cousins yoksa Josh Dobbs var! Geçen hafta Cousins’i aşil sakatlığına kurban veren Vikings, çaylak oyuncu Jaren Hall’ın da sakatlığından henüz birkaç gün önce takıma kattığı Dobbs ile maçı sürdürmek zorunda kaldı. Öyle ki bu maçtan da galibiyet çıkarmayı bilen Kevin O’Connell ve öğrencileri üst üste dört maçlık bir seri de yakalamış oldu. Bakalım Dobbs ile kalan süreç nasıl devam edecek, merak konusu.

12- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Bu kadar eleştiriler, bu kadar soru işaretleri var iken Mike Tomlin’in takımı nasıl 5-3 konumunda, şaşırmamak elde değil gerçekten. Sürekli “kazanmanın bir yolunu bulan” tecrübeli çalıştırıcı, kaybettiği haftanın hemen akabinde galibiyeti hanesine yazdırdı. Öte yandan sezon başından beri maçları yukarıdan izleyen hücum koordinatörü Matt Canada’nın saha kenara inmesi biraz işe yaramış gibi ki özellikle koşuda bu sezonki en yüksek rakamlarını elde etmeyi başardılar. 

13- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Rakibine hiç sayı izni vermeyerek rahatça kazanan Browns, son dört maçından üçüncü galibiyetini aldı. Deshaun Watson sahalara dönmesine rağmen oyun kurucusuna pek ihtiyacı olmadan yine dominant savunmasıyla kazanan Ohio ekibi, rakibe sadece 58 hücum yardı izni vererek de bu sezonki en iyi oyununu ortaya koydu. Lakin şimdi sırada zurnanın zırt dediği yere gelmiş bulunan Browns, Baltimore deplasmanında ciddi bir sınav verecek.

14- New Orleans Saints (NFC Güney, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Geçen aylardaki performansıyla sıkıntılar yaşasa da bu haftayla birlikte üst üste iki galibiyet almasını bilen Saints, gruptaki diğer takımlarının kötü gidişatını da fırsat bilerek grubunda liderliği ele geçirdi. Savunmaya diyecek zaten söz yok; her maç iyi işler yapan ekip bu hafta da beş turnover ile maça büyük etki ettiler. Lakin hücumda ise Derek Carr, rakamlara bakıldığında iyi oynuyor gibi gözükse de Taysom Hill’in hücuma etkisi ve bitiriciliği daha fazla. Yine de kazanmak güzeldir ve Saints de bu durumu iyi kullanmaya devam ediyor.

15- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Karşılarındaki iyi savunmaya karşı zaman zaman zorlansa da kazanmayı bilen Chargers, dört hafta sonra yine yüzde elliyi yakaladı. Savunma tarafında artan performans yine sahaya etkisini fazlaca yansıtırken bireysel anlamda da Bosa ve Mack ikilisi ritim yakalamayı bildi. Mevcut iki maçlık galibiyet serisi olan Los Angeles ekibinde sıra bu seriyi uzatabilmek var.  

16- Houston Texans (AFC Güney, 4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Evinde maç boyunca geriden gelip üstüne kicker sakatlanıp onun da üstüne game winning drive ile maç kazanmak mı? Bu takım çok güzel olmuş. Yayında ve yapımdakilere teşekkürler. CJ Stroud çaylak sezonunda gelecek vaat eden bir oyuncuya dönüşmesi ve koç ekibinin etkilerinin bu kadar çabuk olması ve daha bir sürü şey. Evet, seri övgülerle başladık ancak sanki biraz da hak ediyor gibiler değil mi? Her ne kadar tek bir galibiyet gibi gözükse de bu oyunla bu takımın önü açık.

17- Seattle Seahawks (NFC Batı, 5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Koskoca NFC Batı grubunun birincisi de sadece üç sayıda kalıp fark yiyerek sahadan ayrılmamalı değil mi? Sezon başından beri performansında gerileme olduğu açıkça gözüken Geno Smith, kötü bir mağlubiyetin sebeplerinden biri oldu. Bundan daha iyi oldukları açık ancak bu tarz maçlarda da bu kadar fark yerseniz, pek hoş olmaz.

18- New York Jets (AFC Doğu, 4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Bu takımın savunması daha ne yapacak bilinmez ancak hücum bu seviyede olduğu müddetçe New York’un yeşillerinin işi zor. Zach Wilson koca sezonda bir arpa boyu bile ilerlemeye kaydetmekten yoksun olması güzelim savunmanın ve hücumdaki diğer oyuncuların yaptıklarına gölge düşürdüğü bir gerçek. Sezonun geri kalanında da benzer yorumlar süre gelmeye ve tekrarlamaya devam edecek gibi gözüküyor.

19- Washington Commanders (NFC Doğu, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Boston deplasmanında zorlansa da kazanmasını bilen Commanders, iki maç aradan sonra galip geldi. Hücumda Howell ile bu sezon üst üste ikinci maçta 400 yard üzeri performans sergilemeleri sezon içi gelişim açısından iyi. Savunmada ise takas ile giden Young ve Sweat ikilisini özellikle sezonun ilerleyen bölümünde daha çok arayacaklar gibi. En azından hücum böyle oynadıkça maç kazanabilecek oyunculara sahipler.

20- Tennessee Titans (AFC Güney, 3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Will Levis ile ikinci maçından mağlup ayrılan Titans, yine de oyun kurucusunu bulmanın sevincini yaşarken koç Vrabel da Levis’in starter olacağını açıkladı. Öte yandan çaylak oyuncu cephesinden ise henüz ikinci maçında ligin iyi savunmalarından birine karşı 39 pas denediğiniz bir maçta son topta kaybetmek fecaat bir başlangıç değil. Oyundaki göz testinde de kol gücü ve pas yetenekleriyle de Titans hücumuna hareketlilik katmaya devam etti. Zaten kötü giden sezonda Levis’in bu çıkışı yapması ve sürdürmesi ziyadesiyle olumlu.

21- Indianapolis Colts (AFC Güney, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Üç haftadır yenilen Colts, Charlotte deplasmanında bu sürece dur diyerek yeniden galibiyetle tanıştı. Özellikle savunma tarafında ağır basan oyun maça doğrudan etki etti ve kazanmayla hayli hayli yetti. Sırada Almanya’da bay hafta öncesi yüzde elli galibiyete ulaşma şansı var.

22- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Yaşanan koç değişikliğine gayet olumlu tepkiler veren Raiders, evinde iki hafta sonra kazanmayı bildi. Aynı zamanda oyun kurucu değişikliği de yaşayan siyah beyazlı ekipte çaylak Aidan O’Connell da ilk galibiyetini aldı. Şu an için oyuncuların yüzlerinden okunan bir rahatlama ve saha kenarında oyuncularla iletişimi gayet iyi olan bir geçici head koç var. Sanki biraz çıkış başlamış gibi Raiders’ta.

23- Denver Broncos (AFC Batı, 3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Kötü başladığı sezonda bay haftası öncesi peş peşe iki galibiyet alıp dinlenmeye geçen Broncos, sezona kötü başlayan ekipler listesinde başı çekiyordu. Özellikle sezon başında draft hakkı karşılığında Sean Payton’u takımın başına getirmelerine rağmen başta savunmada dağınık bir görüntü çizen Colorado ekibi, yediği 70 sayıyla da bunu ispatlamıştı. Nitekim her şeyi unutturmak için ligin ikinci yarısına iyi bir giriş yapma fırsatları ve fena da olmayan bir takvimleri var. Koç Payton bu takımı buradan yüzde elli civarlarına çıkarırsa en azından koltuğunu sağlamlaştırabilir.

24- Atlanta Falcons (NFC Güney, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Desmond Ridder sonrası Taylor Heinicke ile yola devam eden Falcons, henüz üç günlük oyun kurucuya mağlup olmayı başararak büyük fırsatı tepti. Sadece oyun kurucu anlamında değil, takım olarak çöküş yaşayan Georgia ekibinde sanki koç ekibinde de bir değişiklik gelecekmiş havaları da yok değil.

25- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Galiba halen daha bay haftasında olan Bucs, Texas deplasmanında da kaybederek üst üste dördüncü mağlubiyetini aldı. Hücumda bir türlü istenilen ritim bulunamazken Baker Mayfield’in maç içindeki çöküşleri de sezonun bu bölümünde ortaya çıkmaya başladı. Ellerinde grup birinciliği varken bunu günden güne gözler önünde kaybettiler.

26- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Kötü giden serisini nihayet bitirebilen Packers, dört hafta sonra galibiyetle tanıştı. Jordan Love, ahım şahım bir oyun oynamasa da şu noktada kazanabilmesi daha önemli bir unsurdu ve bu noktada da şaşırtmadı. Şöyle bir iki tane daha maç kazansalar belki sezon sonuna doğru toparlayacaklar.

27- Los Angeles Rams (NFC Batı, 3-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

Matthew Stafford’un olmadığı maçta sahada pek bir varlık gösteremeyen Rams, üst üste üçüncü mağlubiyetini alarak sezon iddiasını da kaybetme eşiğine geldi. Nitekim flaş bir hamleyle takıma Carson Wentz’in katılması ise Stafford’un bu sezon dönüp dönmeyeceği ile ilgili de ciddi soru işareti oluşturdu. 

28- Chicago Bears (NFC Kuzey, 2-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

Louisiana’da hücumda yaptığı beş turnover ile kaybeden Bears’ta, Tyson Bagent’in idare eder oyunuyla ancak bu kadar ilerleme kaydedebildi. Yine de hücumda toplam 368 yard çok da fena rakam değil gibi gözüküyor. Nitekim Justin Fields’ın ne zaman dönüp dönmeyeceği ise asıl soru işareti olarak yerini koruyor.

29- New England Patriots (AFC Doğu, 2-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Bill Belichick için kâbus sezon tüm hızıyla devam ediyor. Hücumda sıkıntılar zaten var iken savunmada da bireysel anlamda düşüşler gözle görülür şekilde artmış olması pek hayra alamet değil. Öyle ki sıradaki Almanya maçından sonra koç Belichick ile yolların ayrılabileceği bile söz konusu. Olmasaydı sonumuz böyle…

30- Carolina Panthers (NFC Güney, 1-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

Geçen hafta ilk galibiyetini alan Panthers, bu hafta Bryce Young’un birbirinden hoş (!) iki ikramıyla yeni bir yenilgi serisine yelken açtı. Ya Young cephesinde ya da koç Reich cephesinde bir şeyler yanlış ve buna ne zaman dur diyebilecekler tam bir bilinmez.

31- New York Giants (NFC Doğu, 2-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Tebrikler 2024 NFL draftına hazırlanmaya hak kazandınız! Daniel Jones’un da sezonu kapatmasıyla artık bu sezonu kapatan Giants için en iyi gelecek sene için hamlelere karar vermek olacaktır. Tabii ki ilk gündem maddesi ise Daniel Jones. Gerçi DeVito çıkıp iyi oynarsa çarşı pazar karışır.

32- Arizona Cardinals (NFC Batı, 1-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

Joshua Dobbs’u apar topar takaslayıp çaylak Clayton Tune ile maça çıkan Cardinals, haliyle sezonun en kötü oyunuyla sahadan yenik ayrıldı. Öyle ki beklenen adam Kyler Murray yeniden sahalara dönüyor… Bakalım bir iki maç da olsa bu takıma kazandırabilecek mi? Ve tabii en önemlisi sakatlığı kendisini nasıl etkilemiş.