NCAA’de geride bıraktığımız dokuzuncu hafta itibarıyla hem bireysel performanslar hem de takımların durumu bir standarda oturmaya başladığı için artık daha net Heisman adaylarına sahibiz diyebiliriz. Bu dokuz haftada ülkedeki en iyi oyuncu olup olmadığı tartışmalarında hâlâ yer alan, takımlarını en çok sırtlayan ve ligi en çok etkileyen beş oyuncuya hep beraber göz atalım.

1- Michael Penix Jr., QB, Washington Huskies

Penix Jr., sezonun başlangıcında Heisman için en favori gösterilen üç isim arasında Caleb Williams ve Drake Maye ile birlikte yer alıyordu. 23 yaşındaki kolej futbolu için tecrübeli Quarterback, bu sene kaldığı yerden hızını ciddi bir şekilde artırarak devam ediyor. Geçtiğimiz sezona göre isabet yüzdesini yüzde dört artırarak şimdiden yüzde 69.4 ile 3,201 yard ve 26 TD istatistiklerine ulaşan Huskies oyun kurucusu, takımının da şu anda 9-0 ile AP sıralamasında beşinci sırada yer almasında en büyük pay sahibi konumunda. Altıncı haftada bir diğer Heisman adayı Bo Nix’li Oregon’u yendikten sonra bu hafta da sezon başındaki en büyük rakibi Caleb Williams’lı USC’yi 52 sayı atarak 52-42 yenen Huskies, Penix Jr. önderliğinde Georgia, Michigan, Ohio State ve Florida State ile birlikte playoff yarışında. Hem bireysel performansı hem de takımını taşıdığı seviye ele alındığında Penix Jr., şu anda ödül için tartışmasız birinci sırada.

2- Jayden Daniels, QB, LSU Tigers

Sezon başında playoff için en güçlü adaylardan biri olarak gösterilen LSU için Florida State, Ole Miss ve Alabama yenilgileriyle birlikte işler istendiği gibi gitmese de QB Jayden Daniels oldukça etkileyici performanslar göstermeye devam ediyor. Şu ana kadar hem yüzde hem de TD sayısı olarak Penix Jr.’dan bile önde olan isim, yüzde 72.1 ile 2,792 yard ve 27 TD’a sahip. Penix Jr. çok büyük bir düşüş yaşamadığı takdirde onu sıralamada geçebilecek gibi gözükmese de Caleb Williams, Drake Maye, Bo Nix ve Jordan Travis gibi isimler arasından sıyrılarak ikinci sırada bulunması oldukça büyük bir başarı sayılabilir.

3- Marvin Harrison Jr., WR, Ohio State Buckeyes

Son yıllardaki en iyi WR prospect’lerinden olan eski NFL WR’ı Marvin Harrison’ın oğlu Harrison Jr., şaşırtıcı fizik – sürat kombinasyonuyla birlikte NFL takımları için oldukça ilgi uyandırıcı performanslar sergilemeye devam ediyor. QB CJ Stroud’ın NFL’e draft olarak takımdan ayrılmasıyla birlikte yeni QB Kyle McCord ile uyumu soru işareti olduysa da sezonun geri kalanı için hiçbir endişeye gerek olmadığı ortada. Geçtiğimiz sezon 77 reception’da 1,263 yard ve 14 TD ile oynayan yıldız WR, bu sezon 52 reception’da 914 yard ve 10 TD sayılarına ulaştı bile. Yeniden 1,250+ yard ve artı olarak 15+ TD’lık bitireceği bir sezon ile 2024 NFL Draft’ında ilk üç sıradan seçilmesi az çok kesinleşecek ve üstündeki iki QB’nin olası düşüşüyle birlikte en yakın örnek 2020 DeVonta Smith’ten sonra tarihteki Heisman kazanacak altıncı WR olabilir.

4- Bo Nix, QB, Oregon Ducks

Ağustos ayında New York billboardlarında Heisman kampanyası için reklamları dolaşan Bo Nix, tüm harcanan paranın hakkını şu ana kadar vermiş gibi gözüküyor. Penix Jr. ile birlikte listedeki en tecrübeli oyuncu olan 23 yaşındaki Nix, kolejdeki beşinci sezonunda kariyer zirvesinde. 2022 sezonu başında Auburn’den Oregon’a transferiyle birlikte yükselişi ve yüzde 71.9 ile 3,593 yard ve 29 TD’lık sezonunun ardından bu sezon da dokuz hafta sonunda yüzde 78.1, 2,723 yard ve 25 TD istatistiklerine sahip. Tek mağlubiyetini Penix Jr.’lı Huskies’e karşı yaşayan, 8-1’lik, AP sıralamasında altıncı sırada yer alan Oregon Ducks’ın lideri, takımı için olası bir playoff ihtimalini sonuna kadar zorlayacak gibi duruyor ve Heisman yarışında üst sıralardaki isimler için endişe uyandırıcı durumda.

5- Jordan Travis, QB, Florida State Seminoles

Sezon başlamadan önce hem 2022 sezonundaki yükselişi hem takımından beklentilerin artışı, hem de koşuya yatkın oyun stili itibarıyla en heyecan uyandıran oyuncular arasında yer alan Travis, takımıyla birlikte şu ana kadar herkesi fazlasıyla tatmin etmiş durumda. 9-0 ile namağlup şekilde AP sıralamasında dördüncü sırada yer alan ve bir mağlubiyet almaması hâlinde playoff’a gitmesi neredeyse kesin olan Seminoles oyun kurucusu, dokuz hafta sonunda yüzde 64.4 ile 2,469 yard ve 19 TD’a ek olarak 64 deneme ile 190 koşu yard’ı istatistiklerine sahip. Travis, pas oyununda listedeki diğer üç QB kadar ön plana çıkmasa da koşu oyunlarındaki seviyesi, izlemesi zevkli oyun stili ve takımıyla birlikte gösterdiği performansla birlikte Heisman sıralaması listesinde beşinci sırada yer alıyor…