Bütün sezon beklediğimiz, sezonumuzun, kolej futbolunun en güzel kısmına sonunda geldik… Her zamanki gibi oldukça rekabetçi çok sayıda takımın olduğu ve açıkçası dörtlü playoff sisteminden vazgeçilmekte geç bile kalındığını gösteren, sıralaması çokça eleştiriye ve tartışmaya neden olan bir sezon sonunu geride bıraktık. Beş büyük konferans şampiyonundan, sezonu 13-0 olarak namağlup bitiren ve “acaba dışarıda kalır mı?” sorusu sorulsa da çoğunluğun ilk dört sırasında yer alan Florida State, CFP sıralaması sonucu beşinci sırada yer aldı ve playofflara katılamayacak. 2014’te oluşturulduğundan beri kolej futbolu playoff’larına ilk defa namağlup bir konferans şampiyonu katılamayacak. Bu şanssız unvana sahip olacak olan Florida State, son iki sezonun şampiyonu, SEC şampiyonluğunu Alabama’ya kaptıran #6 Georgia ile Orange Bowl’da karşı karşıya gelecek. En az playoff maçları kadar rekabetçi ve keyifli geçeceğini düşündüğüm karşılaşma 31 Aralık gecesi oynanacak. Her ne kadar son sıralamadan dolayı eleştirilere maruz kalınmış olunsa da playoff’lar yine kolej futbolu severlerin bir numaralı seyir seçimi olacak. Gelin, playoff maçlarımıza hep birlikte göz atalım.

Rose Bowl: #1 Michigan Wolverines (Big Ten) vs. #4 Alabama Crimson Tide (SEC)

Tahmin: Michigan Wolverines Galibiyeti

Playoff’ların ilk maçı, seri başı, 13-0 ile sezonu bitiren Michigan ile son iki senenin şampiyonu Georgia’yı SEC şampiyonluk maçında mağlup ederek three-peat’e izin vermeyen 12-1’lik Alabama Crimson Tide arasındaki 2 Ocak gecesi 01.00’de oynanacak Rose Bowl. Jim Harbaugh’un üç maçlık cezasının bitmesinin ardından takıma tekrar dönmesiyle birlikte Michigan, eşleşmedeki net favori ekip. Her ne kadar Alabama, iyi geçirmedikleri bir sezonda bile şampiyon olabilecek bir kültüre sahip olsa da Nick Saban ve ekibinin Michigan’a karşı şanslarının oldukça düşük olduğunu düşünüyorum. Michigan, birçok farklı faktörün ele alınmasıyla birlikte, kendi içlerindeki sıralama değişse de, her listede Ohio State ve Penn State ile birlikte ülkedeki en iyi üç savunmadan birine sahip. Ayrıca maç başına 36.7 sayı üretiyorlar. Buna karşılık Alabama ekibi, savunma olarak birçok listenin ilk 20 sırasına en uçtan, 17 ve 18. sıralar civarından ancak giriş yapabiliyorken maç başına da 34.9 sayı üretebiliyor. Big Ten şampiyonluk maçında ülkenin en iyi savunmalarından biri olan Iowa’ya karşı 26 sayı bulup 0 sayı yiyen Michigan’da en öne çıkan iki oyuncu yüzde 74.2 ile 2,630 yard ve 19 TD ile oynayan QB J.J. McCarthy ile 1,028 yard ve 24 TD ile oynayan RB Blake Corum. Bu ikili, Alabama’ya karşı da Michigan’ın en önemli tehditleri olacak. Buna karşılık Alabama hücumunda öne çıkan oyuncular şu ana kadar 2,718 yard ve 23 TD pası ile QB Jalen Milroe ile 803 yard ve altı TD ile RB Jase McLellan. Her ne kadar Nick Saban farkını koyabilecek bir koç olsa da karşısında da Jim Harbaugh’un olduğunu unutmamak gerek. Hem çok güçlü savunması hem de işleyen pas ve koşu hücumlarıyla birlikte Michigan’ın bu eşleşmeden ulusal şampiyonluk maçına çıkan ekip olacak olması daha yüksek ihtimal.

Sugar Bowl: #2 Washington Huskies (Pac-12) vs #3 Texas Longhorns (Big 12)

Tahmin: Washington Huskies Galibiyeti

Sezonun en flaş takımı, 13-0’lık Washington Huskies, sezonun sonuna kadar “Acaba playoff yapabilecek miyiz?” diyerek geldi ve önce Michigan’ın Ohio State’i yenmesiyle ilk dörte, ardından da Georgia’nın Alabama’ya mağlup olmasıyla birlikte ulusal sıralamada ikinci sıraya yerleşti. Bu sezonun playoffsuz bitmesi hem onlar hem de izleyiciler için çok büyük hayal kırıklığı olurdu. Oregon gibi ligdeki en iyi ekiplerden birini önce sezon içerisinde, daha sonra da Pac-12 şampiyonluk maçında mağlup eden Washington, potansiyellerini kimsenin sorgulamasına izin vermeden buraya geldi ve ülkenin en iyi hücum takımlarından biri durumunda. Çok büyük ihtimalle Heisman’ı kazanacak olan QB Michael Penix Jr., Washington’ın altın oyuncusu konumunda, şu ana kadar 4,218 yard ve 33 TD gibi olağanüstü istatistiklere imza attı. Hücumda ön plana çıkan diğer isimler 1,113 yard ve 14 TD ile RB Dillon Johnson ve 1,428 yard ve 13 TD ile WR Rome Odunze. Tüm bu istatistikler aslında Washington’ın ne denli yıkıcı bir hücuma sahip olduğunu bizlere gösteriyor.

Savunma olarak playoff’taki diğer takımlara göre daha zayıf olsalar da maç başına ürettikleri 37.7 sayı ile maçları hücumlarıyla kazanıyorlar. Fakat tüm bunlara rağmen favori olarak maça çıkmayacaklar. Rakipleri olacak, Big 12 şampiyonluk maçında Oklahoma State’i 49-21’lik skorla mağlup eden Texas Longhorns, şu anda playoff’taki her takımı mağlup edebilecek kapasitede ve bahis siteleri onları favori olarak gösteriyor. Maç başı 36.0 sayı ortalamasıyla oynayan Texas temsilcisinde QB Quinn Ewers, sonunda kendisinden beklenen yükselişi göstererek 3,161 yard ve 21 TD ile takımına şu ana kadar başarılı bir şekilde liderlik etti. 12-1 ile sezonu bitiren ekipte hücumda ön plana çıkan diğer önemli isim de 969 yard ve beş TD ile oynayan WR Xavier Worthy. Savunma olarak Washington’dan iyi durumda olsalar da ne Michigan ne de Alabama seviyesindeler ve Penix Jr. önderliğindeki güçlü Washington hücumunu durduramayarak sezon içerisindeki Oklahoma mağlubiyetlerinin ardından ikinci yenilgilerini bu maçta alacaklarını düşünüyorum.