Aralık ayına girdiğimiz normal sezonda artık hatanın telafisi olmayacağı, her galibiyetin değerli olduğu ve bireysel anlamda ödül alacak oyuncuların netleştiği takvime de giriş yapmış olduk. Nitekim her iki konferansta da liderlik anlamında yarış son hız devam ederken son düzlükte atak yapan takımların birdenbire potada belirmesiyle wild card yarışı da son haftaya kadar devam edecek gibi gözüküyor. Öte yandan 13. Hafta itibariyle de artık bir takım resmi olarak yarışın dışında kaldı. Hayır, New England Patriots değil; onların hala şansı var!

Güç sıralamasına bakıldığında ise liderlik el değiştirdiği bir hafta daha oldu. San Francisco 49ers, rakibini farklı mağlup ederek tepeye yerleşirken Kansas City Chiefs ise ilk beşin dışında kaldı. Orta sıralarda Green Bay Packers ve Los Angeles Rams ilk 10 sırayı zorlarken, Denver Broncos galibiyet serisini sürdüremeyerek sıra kaybetti. Sonunculuk için ise sıfır sayı ile maçı tamamlayan New England Patriots’a Carolina Panthers “daha değil” mesajını verdi…

1- San Francisco 49ers (NFC Batı, 9-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2 

“İşte böyle rövanş alınır” mesajını vererek lig çevrelerinde Super Bowl adayı olarak gözüken ve geçen sene şansız oyun kurucu sakatlıkları yüzünden konferans finalinde kaybettikleri takımı farklı yenen 49ers, sezonun son bölümüne doğru dominasyonuna geri döndü. Savunma zaten harikulade; hücumda da maça kötü başlamasına rağmen toparlayan Brock Purdy “MVP” konuşmalarına dahil olması bir yana Deebo Samuel’in de denkleme girmesiyle kâğıt üzerinde “Ama bunlar çok güçlü oldu” mesajını da verdi.

2- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 10-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1 

Eagles kendi evinde konferansındaki en yakın rakibine kaybederek son dönemin büyük hayal kırıklığına imza attı. Bu durum karizmasını çizdi mi? Evet. Peki konferansta dezavantajlı duruma düştüler mi? Hayır, hala şansları var. Yeniden toparlanabilirler mi? Evet. Gruptaki kredilerini harcadılar mı? Evet, artık Cowboys karşısında kaybetme lüksleri yok. Peki bu performans kafalarda ilerisi için soru işareti bırakır mı? Savunma tarafı için evet, hücum için ise zaman gösterecek. Başka soru?

3- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 9-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4 

İşin savunma kısmında tökezleseler de Dak Prescott’un öne çıkmasıyla kazanmayı bilen Cowboys, zor geçen maçta rakibinin de kaybettiği hafta önemli bir galibiyeti cebine koydu. Savunmanın da bu kötü performansı bir kenara koyup evlerindeki grup maçına odaklanırlar ise en iyisi olacaktır ki o maçı kazanmaları takdirde sezonun sonu daha farklı bitebilir.

4- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 9-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5 

Lamar Jackson’un 2019 MVP sezonundan sonra en iyi başlangıcı yapan Ravens, bu sezon konferans liderliğinin en büyük adayı olarak öne çıktı. Nitekim Lamar Jackson cephesinde her ne kadar MVP konuşmaları geçse de en az iki maç tökezlemesi bu hususta kendisini biraz geride bıraktı. Buna rağmen yine de hücumda iyi ritim bulan ve dominant galibiyetler de alan Ravens, savunmasının da her maç üst düzey performans sergilemesiyle playoff ve sonrası içinde iddiasını arttırdı. Lakin kalan fikstürlerindeki rakiplerinin son haftalarda vites arttıran takımlar olduğu düşünüldüğünde işleri pek kolay olmayacak.

5- Miami Dolphins (AFC Doğu, 9-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6 

Başkent deplasmanından net bir galibiyetle dönen Dolphins, yoluna dolu dizgin devam etmesini bildi. Çaylak koşucu Devon Achane’nin dönmesiyle birlikte koşudan da verim almaya başlayan Miami ekibinde, Ty Hill imza maçlarından birini çıkardı. İki maçlık deplasman turnesinden fire vermeden çıkması da sezonun sonuna yaklaşırken olabilecek en güzel senaryolardan birisi gerçekleşti.

6- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 8-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3 

Oynadığı son üç maçtan ikinci mağlubiyetini alan Chiefs, Green Bay deplasmanından yenik ayrılarak konferans liderliğini şansını da azalttı. Hücumda istenilen pas oyunları sergilemez iken koşudan aldığı verimle maçı ortak oldu. Lakin ilerleyen süreçlerde iş yine pasa kalınca Mahomes ve arkadaşları, yine skoru üretecek oyunu gerçekleştiremediler. Nitekim herhalde bu durumun vuku bulması alışıldık bir durum oldu. Lakin savunma tarafında ise öncelikle koşuya karşı dirençte eksik kalmaları akabinde de pas oyunlarında yoğu blitz denemelerinin başarısız olması da mağlubiyeti getiren etmenlerdendi. Sırada bir zorlu daha maçı olan Chiefs için olabilecek bir mağlubiyet daha çanları çaldırabilir.

7- Detroit Lions (NFC Kuzey, 9-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8 

Çok hızlı bir şekilde farkı açtığı maçta adeta ecel terleri döken Lions, New Orleans deplasmanından hata yapmayarak galibiyetle ayrılmasını bildi. Hücum tarafında Goff top kaybı yapmazken koşunun işlemesi ve dizayn oyunlarının yüksek verimliliği ile yine bilindik bir Lions hücumu ortaya çıktı. Lakin bu savunma tarafında işler pek iyi değil. Büyük oyun verme konusunda pek bir cömert olmalarının yanında pas oyunlarında da bireysel anlamdaki hatalar, dokuz galibiyetli bir takıma yakışmayacak şekilde. Sezonun geri kalan bölümünde de bu konudan geçen haftalarda olduğu gibi yine başları ağrıyabilir.

8- Houston Texans (AFC Güney, 7-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11 

Geçen haftaki mağlubiyetten sonra bu sefer hata yapmadan kazanmayı bilen Texans, iki maçlık deplasman serisi öncesi gruptaki iddiasını sürdürdü. Hücumda Tank Dell’in sakatlığı sonrası Stroud’un bu sefer bağlantıyı Collins ile kurması hücumu çeşitlendirirken maçın en iyisi denebilecek savunma ise rakibi uzun süre sayı vermeden tutarak güzel işlere imza attı.

9- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 8-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7 

Her ne kadar maç kaybetmek özellikle konferans liderliğine oynayan bir takım için kötü olsa da Trevor Lawrence ve Christian Kirk’in aynı maçta sakatlanıp maça devam edememesi tam bir felaket. Kirk’in ameliyat olması gerektiği açıklanırken büyük ihtimalle sezonu kapattı. Lawrence’ın ise hafta hafta değerlendirileceği açıklandı. Geri kalan süreçte zorlu bir periyod bekliyor Jaguars’ı.

10- Buffalo Bills (AFC Doğu, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10 

Sezona Super Bowl parolası ile girip işlerin iyi gitmediği takımlardan olan Bills, ilk 12 hafta sonu itibariyle ancak yüzde elli konumunda kalabildi. Özellikle hücumdaki sıkıntıların ortaya çıktığı Bills’te Ken Dorsey kovulması sonrası son maçlarda “Eski” Josh Allen’dan da enstantaneler vuku bulmuştu. Savunmada ise sakatların etkisi azımsanmayacak derecede yüksek. Sezonun son bölümünü Chiefs ile açıp ve sonrasında Cowboys ile devam edecek olan Bills, bu süreçte kredisi çok az olması dışında büyük de bir atılım yapması şart.

11- Indianapolis Colts (AFC Güney, 7-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14 

Galibiyet serisini Nashville’de de sürdüren Colts, bu sezon uzatmaya giden üçüncü maçından ikinci galibiyetini elde etti. Hücumda Jonathan Taylor’un yokluğuna rağmen Pittman ve Pierce ikilisinin öne çıkmasıyla pas oyunlarıyla işi götüren Colts, özellikle özel takımın da yaptığı iki değerli punt blok ile maçı uzatmalarda kazandı. Bunca sakatlığa rağmen yarışın içinde kalan koç Steichen ve öğrencileri, çok ön planda olmasalar da geriden yükselmeye devam ediyorlar.

12- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16 

2-5 durumundayken beklentilerin düşük olduğu ve göz önünde bile bulundurulmayan Packers, son beş maçın dördünü kazanarak yüzde elli galibiyete ulaştı ve playoff potası içinde de yer buldu. Jordan Love cephesindeki güzel oyun geçen haftadan sonra devam ederken bu hafta da maçı üç TD pasıyla tamamladı. Özellikle rakip blitzlerine karşı yaptığı işler hücumun işlemesini sağladı. Öte yandan eksik savunma ise koşuda aksasa da pas oyunlarında iyi işlere imza attı. Şu anki form grafiğine bakıldığında dişine göre fikstürü olan Packers için, çıkışın devam etmesi en büyük beklenti.

13- Los Angeles Rams (NFC Batı, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17 

Matthew Stafford’un bir güzel oyunuyla daha kazanmayı bilen Rams, üst üste üçüncü maçını da kazanıp playoff takibini sürdürdü. Hücumda Kupp-Nacua ikilisi rakip savunmaları dağıtmaya devam etti. Şimdi sıradaki Baltimore deplasmanı ise pek kolay olmayacak gibi gözüküyor.

14- Denver Broncos (AFC Batı, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9 

Beş maçlık galibiyet serisini Houston’da bırakmak zorunda kalan Broncos, çıkışını sürdüremedi. Özellikle hücumda yaşanan sorunların maç boyu aşılamaması ve kazanama serisi boyunca en önemli yapılan işlerden olan “hücumda top kaybetmeme” durumunun da başarısızlıkla sonuçlanıp üç top kaybı yapılması yenilgiyi çağırdı. Üç maçlık dış saha serisinin ilki böyle geçmiş olabilir ancak şimdi grup içi maçta benzer hatalar yine başlarını ağrıtabilir.

15- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 7-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12 

Los Angeles deplasmanına kadrosuna geçen hafta kattığı veteran Joe Flacco ile çıkan Browns, çok kötü bir performans sergilemese de maçın sonuna doğru yaşadığı düşüşle sahadan yenik ayrıldı. Savunma zaten maçı ortak götürmek için her şeyi yaptı ancak hücumdaki aksaklıklar maçın bitirilmesine yeterli olmadı. Öte yandan Flacco cephesinden de bu kadar kısa sürede iyi işler yapması ise kalan maçlar için kendisine güvenilebileceğinin de bir göstergesi.

16- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15 

Geçen sezon olduğu gibi yine nevi şahsına münhasır bir hikâye yazan Vikings, sezona 1-4 başladıktan sonra büyük bir atılım yaparak 4-4’e gelmişlerdi ki bu sefer belki de kariyerinin en iyi oyunlarından birini oynayan Kirk Cousins’i sakatlığa kurban vermek durumunda kaldılar. Nitekim yerine gelen Joshua Dobbs ile iki maç kazanıp “Acaba mı?” dedirtse de Dobbs’un iki maçtaki yedi top kaybıyla bay haftasına 6-6 girmek durumunda kaldılar. Her ne kadar yıldız receiver Justin Jefferson dönüyor olsa da koç O’Connell’ın sezonun son bölümünde yapacağı hangi oyun kurucu tercihi, doğrudan kaderlerini etkileyecek. Not: Nick Mullens için şimdi değilse ne zaman…

17- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 7-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13 

Uzun süre sonra evinde mağlup olan Steelers, öyle veya böyle içinde bulunduğu playoff yarışında şansını zora soktu. Öte yandan mağlubiyet dışında Kenny Pickett’ı da sakatlığa kurban verdi. Zaten hücum tarafında işler iyi gitmezken şimdi ise sahada Trubisky yer alacak. Belki bir reaksiyon verir ancak bu reaksiyonun pozitif değil de negatif olma olasılığı eski tecrübelere dayanarak kuvvetli ihtimal olarak öne çıkıyor.

18- Atlanta Falcons (NFC Güney, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18 

“Kazandı ama nasıl kazandı bir sor.” denilen Falcons, geçen haftaki kritik galibiyeti sonrası tabela üzerinden okunduğunda üst üste ikinci maçını kazanmış oldu. Lakin Desmond Ridder’ın tek boyutlu olması koşunun da kilitlendiği dönemde işleri zorlaştırıyor. Falcons’un bu grupta iddiası devam edecektir ancak kendileri olası bir playoff eşleşmesinin en zayıf halkası olacaktır.

19- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22 

Jake Browning ile üç maçlık yenilgi serisini sonlandıran Bengals, Burrow’un yokluğunda ilk maçını kazandı. Browning cephesinde temel oyunlar fazlasıyla işe yararken koşudan da verim alınması hücum adına bu maç özelinde yeterli oldu. Bakıldığında oyun kurucu dışında yetenek kapasitesi yüksek bir takım var ve koç Taylor bu malzemeden bir şeyler çıkarabilirse beklentiler bir nebze de olsa aşılabilir.

20- Seattle Seahawks (NFC Batı, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20 

Belki de sezonun en iyi oyununu oynayan Seahawks, Texas deplasmanından kazanabileceği bir maçı kaybederek ayrılmak zorunda kaldı. Hele ki hücumda Kenneth Walker’ın yokluğunda Geno Smith’in de bu seneki en iyi oyununu oynamasına rağmen rakip dizayn oyunlarını durduramayan savunma aynı zamanda bayrak sayısını biraz fazla kaçırınca mağlubiyet kaçınılmaz oldu.

21- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21 

Sezona yanlış head koç ve oyun kurucu tercihi ile başladıktan sonra hatasından erken dönen Raiders, Antonio Pierce ile kapasitesi kadar mücadele ederek dört maçtan ikişer galibiyet ve mağlubiyetle ayrıldı. Playoff potasında olsalar da diğer wild card takımlarının durumu göz önünde bulundurulduğunda işleri zor. Nitekim kalan beş maça bakıldığında bunların dördü kazanabilecekleri denk takımlar gibi gözüküyor ve bu da sezon sonunda yüzde elli galibiyet üstü demek.

22- New York Giants (NFC Doğu, 4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23 

Öncelikle bu takımın hala playoff şansı olduğu bilgisi muhtemelen sezonun da “Nasıl yani?” sorusunun sorulabileceği en güzel yer gibi gözüküyor. Hele ki kalan beş maçın üçünün mevzubahis playoff takımlarıyla olması ise bir başka şansları. Tabii saha içine dönecek olursak Daniel Jones’un sezonu kapatmasından sonra çaylak isim Tommy DeVito ile üç maçtan iki galibiyet alan Giants, bay haftasına da dört galibiyetle girmeyi başardı. Oynadıkları rakiplerin de kendileri gibi derbeder olmasına rağmen hem hücumda hem de savunmada iyi işler yaptılar. Yine de kırılgan bir yapıda olmalarıyla kendileri hakkında tahmin yapmak bir hayli zor.

23- Chicago Bears (NFC Kuzey, 4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24 

Dikiş tutturmayan takımlardan olan Bears, sezonun ilk üç ayını çalkantılı bir şekilde geride bıraktı. Önce Justin Fields ile vasatı aşamadan sezona başlamaları, ardından Fields’ın yerini çaylak Tyson Bagent’a bırakmaları ve Fields’in sakatlıktan döndükten sonra yine geçen seneki gibi deli dana koşuları… Anlaşılacağı üzere koç Eberflus ve ekibi, takımın seviyesini yukarı çekeceğine yerinde saydırmasıyla sezon sonunda akıbetini de muamma haline getirdi. Son beş maçtan en az şekilde yaralı çıkarlar ise ne ala.

24- New Orleans Saints (NFC Güney, 5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19 

Evinde çok kötü başladığı ve hatta Derek Carr’ın da her sahaya çıkışında tepki gördüğü maçta son bölümde bir nebze geri dönüşe çok yaklaşan Saints, mağlubiyete engel olamayarak sahadan yenik ayrıldı. Hücumda Carr cephesinde bu haftaya kadar herhangi bir işleyen şemanın olmaması ciddi bir soru işareti iken Saints aslında skoru elde edecek oyunları ortaya koymuştu. Lakin aldığı sert temastan sonra maça devam edemeyen Carr yerine oyuna giren Jameis Winston’un yetersizliği takımın da mağlubiyetine sebep oldu.

25- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25 

Zahmet oldu da bu hafta galip gelen Chargers, mağluiyet serisini bitirdi. Lakin oynadıkları oyunun tat verdiğii söylemek zor. Zaten sezon sonunda koç ve genel menajerin kovulacağını muhtemelen oyuncular da biliyor ve böyle bir ortamda oynamak da hiç kolay değil.

26- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26 

Kolay olmasa da kazanmayı bilen Buccaneers, en azından içinde bulundukları kötü grup içerisinde şanslarını sürdürmeye devam ettiler. Mike Evans’ın üst üste on sezon boyunca 1000 top yakalama yardını geçmesi dışında hücumda söylenecek pek bir şey yok; en azından hafta içi Baker’ın sitemi biraz işe yaramış gibi. Savunmada ise tam iyi oynuyorlar derken maçın sonunda yine bir şekilde rakibi ortak ettiler ancak neyse ki karşı taraf istenileni üretecek seviyede değildi. Şimdi sırada bir başka grup maçı var ve es kaza kazanırlar ise yeniden zirveye oynarlar.

27- Arizona Cardinals (NFC Batı, 3-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30 

Bay bay 2024 NFL Draftı’nda ilk sıradan seçim yapma şansı… Evet, Pittsburgh deplasmanından galibiyetle ayrılan ve bu sezonki üçüncü galibiyetini alan Cardinals, düşünüldüğü kadar tanking yapmadığını da göstermiş oldu. Takımda hala daha potansiyel var ve bu potansiyelle birlikte kalan dört maçtan da belki bir galibiyet daha çıkar.

28- Tennessee Titans (AFC Güney, 4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27 

Ölüm kalım maçında ölen Titans, sezonu kurtarmak için son bir şansı varken bloklanan puntlar ve son saniyedeki kötü savunmayla matematiksel olarak olmasa da mental olarak havlu attı. Hücumda Derrick Henry’nin sakatlıktan dolayı oyundan çıkmasından sonra bir hayli düşmeleri son dakikalardaki alan golü fırsatını bile kullanamamalarına neden oldu. Eğer Henry, bir maç bile kaçırsa bu takımın işi hücumda hiç kolay değil.

29- New York Jets (AFC Doğu, 4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28 

Kendi evinde yine kötü bir hücum performansı ile mağlup olması New York’un yeşilleri adına yeni bir durum değil. Öte yandan Tim Boyle’un vasatlığına daha fazla dayanamayan Jets, mağlubiyet sonrası tekrardan Zach Wilson’un kapısını çaldı. Nitekim Boyle için ikinci değil üçüncü oyun kurucu yaptıkları Zach Wilson, takımının “geri dön” çağrısını kayıtsız bırakınca işler karıştı. Fakat Wilson’un gelecek haftalarda as oyun kurucu olarak açıklandı ve sorunlar şimdilik halının altına süpürülmüş gibi gözüküyor. 2023 Jets QB odasından muhtemelen 2 3 bölüm dizi çıkar.

30- Washington Commanders (NFC Doğu, 4-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29 

Savunma koçunu kovduktan sonra savunmada herhangi bir şeyin değişmemiş olduğu Commanders, yine rakiplerine endzone’a alkışlar eşliğinde uğurlayarak kaybettiği son dört maçta rakiplerine ortalama 37,5 sayı ortalaması tanımış oldu. Öte yandan hücumda ise receiver Terry McLaurin herhalde maç sonunda Commanders hücumunu tasvirleyecek bir açıklama yaptı: “Bugün baya bir kardio koşusu yaptım.”

31- New England Patriots (AFC Doğu, 2-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31 

Maç öncesinde oyun kurucu değişikliğine giden Patriots’ta pek bir fark yok. Bu sezon ikinci kez sıfıra karşı maç kaybettiler. Takım çok vasat ve mevcut gidişat oyuncuların yüzünden rahatça okunuyor. Lakin hala playoff şanslarının olması da ne garip değil mi?

32- Carolina Panthers (NFC Güney, 1-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32 

Koç değişikliği sonrası bir reaksiyon vermesi düşünülen Panthers, en azından maçı son saniyelere kadar taşımayı başarsa da eldeki bu dağınık kadrodan anca çıkabilecek performans bu gibi gözüküyor. Ama sanki sezon bitmeden bir sürpriz daha yapacaklar gibi gözüküyor.