En son ne zaman olduğu direkt akla gelmeyebilir ancak ligin bitimine iki hafta kala iki konferansta da toplam 24 takımın playoff yapma şansı olması bu sezonu bir nebze de olsa heyecanlı kılan durumlardan. Nitekim yüzde elli civarlarında dolanan takımların istikrarsızlıkları bu senenin olumsuz anlamda alışılmış hususlarından. Öte yandan bu sekiz galibiyet etrafına yığılma da muhtemelen son haftaya kadar devam edecek gibi gözüküyor.  

Güç sıralamasının bu haftasında ise Baltimore Ravens, ligin bitimine çok yakın zaman kala liderliği ele geçirdi ve bırakmayacak gibi gözüküyor. Öte yandan Dallas Cowboys ve Kansas City Chiefs zirveye oynarken düşüşe geçen takımlar oldular. Orta sıralardan gelen Los Angeles Rams ve Tampa Bay Buccaneers, çıkışlarını sürdürürken AFC Güney takımlarından playoff yarışında olanlar olan Jacksonville Jaguars, Indianapolis Colts ve Houston Texans, sıra kaybedenler takımlardan oldular. Seattle Seahawks ise bu hafta en büyük çıkışı yapan takım.  

1- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 12-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Santa Clara deplasmanında çok önemli ve güzel bir galibiyet alan Ravens, artık ligin de hemen hemen bütün çevrelerce bir numaralı Super Bowl adayı olarak öne çıkmayı başardı. Hücum eline geçen fırsatları iyi değerlendirirken Lamar Jackson da karşısındaki zorlu savunmaya karşı rakamlara pek yansımasa da kritik anlarda iyi işlere imza attı. Nitekim maçın yıldızı ise savunmadan başka bir ekip değildi. Ön alanda muhteşeme yakın baskı kurulması; arka alanda da gelen interceptionlar ile sezonun en iyi performansını ortaya koydular. Şimdi sırada konferansı kazanmak için peşindeki rakibi yenmek var; sonrasında hem son hafta hem de playoff’un ilk haftasında dinlenebilecekler.  

2- Miami Dolphins (AFC Doğu, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Evinde zorlansa da son saniyedeki alan golüyle kazanan Dolphins hem playoff’a kalmayı garantiledi hem de konferans liderliği için şansını sürdürdü. Hücumda eli boş dönülen serilerde kicker Jason Sanders kurtarıcı olarak öne çıkarken özellikle son bölümde koşudan da verim alınması galibiyette önemliydi. Lakin maçın kazanılmasındaki herhalde en büyük müsebbib sauvnmadan başkası değildi. Chubb önderliğindeki pas rush hem koşu durdurmada hem de sack yapmada fazlasıyla ön plana çıktı. Sırada Maryland deplasmanı var ve bu maç aynı zamanda konferans liderliğini belirleyecek.  

3- San Francisco 49ers (NFC Batı, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Yıllar öncenin Super Bowl rövanşında evinde beklenmedik bir yenilgi alan 49ers, son haftalarda arkasına aldığı rüzgârı bir anda tersine döndürdü. Hücumda Brock Purdy’nin dört interceptionu rakibin de sürekli kısa mesafeden hücum üretmesini sağlarken savunma da skordan bağımsız iyi bir görüntü ortaya koydu. Tabii hücum hattının da rakip baskılarına karşı çok verimli olduğunu da söylemek zor. Purdy cephesinden de MVP konuşmaları geçerken bu saatten sonra o iş de hayal oldu.  

4- Detroit Lions (NFC Kuzey, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Çalışmalarının ve doğru yapılanmasının meyvesini üçüncü sezonunda alan Lions, Dan Campbell önderliğinde Minnesota deplasmanından da galibiyet çıkararak uzun yıllar sonra grubunu kazanmayı başardı. Hücumda Montgomery-Gibbs ikilisi son derece güvenilir oyunlar ortaya koyarken Amon-Ra St.Brown da ligin en iyi receiverı tartışmalarına girmesi gerektiğini gösterdi. Aksayan taraf olan pas savunmasında ise bu maç özelinde gelen ikramları geri çevirmediler. Şimdi sırada Dallas deplasmanından galibiyetle ayrılıp konferans liderliğine oynamak.  

5- Buffalo Bills (AFC Doğu, 9-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Los Angeles deplasmanında normalden biraz daha fazla zorlanan Bills, son saniyedeki alan golüyle sahadan galip ayrıldı. Josh Allen bireysel anlamdaki hünerlerini gösterirken yılın belirli günleri oynayan Gabriel Davis, 130 yardlık performansıyla öne çıktı. Lakin hücumun Allen’ın ekstra işlerine bu kadar bağlı olması da gelecek için ayrı bir soru işareti. Nitekim savunma ise özellikle ön alan baskısında sezon boyunca süregelen çıkışını sürdürdü. Sırada iki maç üst üste grup maçı var ve mevcut durumu daha da iyiye götürmek için güzel bir fırsat.  

6- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Acilen toparlanmasının farkında olan Eagles, evinde kazanarak üç maçlık yenilgi serisini bozmayı başardı. Hücumda Hurts, bu maçta top kaybı yaparak bu anlamdaki kariyer rakamını bir ileriye taşısa da maçın genelinde iyi bir görüntü ortaya koydu. Öte yandan savunmada ise özellikle uzun pas oyunlarında halen daha sıkıntılar var. Oyuncular da maç sonrası açıklamalarında iyi olmadıklarının farkında ancak düzeltmek için son iki maç güzel bir şans.  

7- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Şairin dediği “İkinci bahar yaşıyor ömrüm”gibi adeta 38 yaşında kendini bulan Joe Flacco, Texas semalarında Browns’u galibiyete taşırken yine oynadığı oyunla alkışları topladı. Amari Cooper ile yakaladığı muhteşem uyum yıldız receiverında kulüp rekoru kırmasını sağladı. Hücumu adeta yeniden canlandıran Flacco, aynı zamanda Browns’u da konferansın en güçlü adayı yaptı. Şimdi sırada Flacco’nun kapatması gereken bir borç daha var.  

8- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

İki maçlık deplasman turnesinin ikinci maçından da yenik ayrılan Cowboys, yine benzer bir senaryo ile yenilerek soru işaretleri oluşturmaya devam etti. Hücumda pas korumasının vasatlığı ve koşu oyunlarının işlememesi; savunmada da geçen haftadaki gibi koşu savunmasının saç baş yoldurması mağlubiyetin başlıca sebeplerindendi. İki hafta öncesine kadar konferans liderliği şansı bile bulunan Dallas ekibi, iki haftadır çok yara aldığı söylenebilir.  

9- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 9-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Bu takım nasıl böyle hale geldi bilinmez ancak, Patrick Mahomes’a handoff yaparken fumble ile top kaybı ardından Mahomes’un kalitesine yakışmayacak pick six’i ve kenarda kaskını fırlatan Kelce… Chiefs’te işler hem saha içinde hem de saha dışında yerinde gitmiyor ve evlerinde yakışıksız bir mağlubiyet aldılar. Playoff’ta yer alacaklar ancak bu sezon sanki eskisi gibi favori değiller.  

10- Los Angeles Rams (NFC Batı, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Süper çaylak Puka Nacua’nın yıldızlaştığı maçta Rams, önemli bir galibiyet alarak playoff için şansını arttırdı. Nacua-Kupp ikilisi Stafford’un liderliğinde parlamaya devam ederken Kyren Williams da sessiz sedasız koşmayı sürdürdü. Savunmanın da ritim bulmasıyla Los Angeles ekibi sezonun son virajına formda girdiği kesin.  

11- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Ligin son bölümüne flaş bir şekilde giren Baker Mayfield, evinde Florida derbisinde takımını galibiyete taşıyan oyunu oynayarak kazanma serisini dört maça çıkardı ve artık playoff şansını da çok ciddi şekilde yükseltti. Tabii işin savunma tarafının da bu maçla birlikte toparlanmış görüntüsü ise pastanın üstündeki çilek gibi. Şu an için Bucs iyi yolda ilerliyor.  

12- Seattle Seahawks (NFC Batı, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Geçen hafta Drew Lock’un son saniye galibiyeti getirmesinden sonra Geno Smith “Benim neyim eksik” dedi ve Nashville deplasmanında Seahawks’ın playoff potasında yer almasını sağlayacak geri dönüşe imza atmayı başardı. Ligin son bölümüne girerken şansını sürdürmek için önemli bir galibiyet ancak hücumun ritim bulmadaki sorunları playoff için son tırmanışı yapmaya yetecek mi? Büyük bir soru işareti.  

13- Houston Texans (AFC Güney, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

CJ Stroud’un yokluğunda Case Keenum ile devam eden Texans, playoff yarışında evinde ağır bir yara aldı. Stroud’suz hücum pek işlemezken savunmada başta Will Anderson’un yokluğunda işler iyi gitmedi. Kalan iki maçta kazanırsa yine playoff potasında kalabilir ancak bu durum doğrudan Stroud’un sahalara dönmesine bağlı.  

14- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Browning ile iyi bir çıkış yakalayan Bengals, Pittsburgh deplasmanında son derece kötü oyunla sahadan yenik ayrıldı. Hücumda Browning’in top kayıpları sonrası rakip hücumun canlanması sonrası savunma dirençleri de kayboldu. Bu noktaya kadar playoff adayı olsalar da son iki maç da final niteliğinde olacak.  

15- Indianapolis Colts (AFC Güney, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Sezonun son deplasmanından sahada pek varlık gösteremeyerek ayrılan Colts, rakiplerinin kaybettiği haftada büyük bir şansı tepti. Hücumda Pittman’ın yokluğu hissedilirken Minshew da saçmalama kotasından birisini Georgia deplasmanında harcadı. Savunmada ise koşuyu durduramamaları rakibe büyük katkı sağladı. Artık playoff için son iki maçı kazanıp rakiplerin durumuna bakmak zorundalar.  

16- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Rahat giden maçı zora sokmayı başaran Packers, galibiyeti ancak son saniyedeki alan golüyle almayı başardı. Jordan Love, Christian Watson ve Jayden Reed gibi iki önemli oyuncusundan yoksun olsa da attığı eksantirik paslarla koşu hücumlarının da işlemesiyle hücumda iyi işlere imza attı. Fakat bu savunmanın bu hali saç baş yoldurur derecede. Savunma koçu Joe Barry’nin suyu ısındı, kaynadı hatta buharlaştı artık…  

17- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Trevor Lawrence’in sakatlığından dolayı oynamayıp dublorünü oynattığı maçta Jaguars, Florida derbisinde ağır bir mağlubiyet aldı. İşin latifesi bir yana Trevor Lawrence tanınmayacak halde. Attığı interceptionların “Blake Bortles” tarzı olması ve bu maçta da devam etmesiyle birlikte hücum top kaybı yapmaktan başka bir şey yapmadı. Ancak savunma da “banane ben de kötü oynayacağım” moduna girince işler daha sarpa sardı. Bundan dört maç önce konferans liderliğine oynayan Jags, şimdi üst üste dört maç kaybederek playoff dışında kalma konusunda epey çaba sarf ettiği de ortada. Netice itibariyla bu gidişatla playoff iyimser bir yaklaşım.  

18- Denver Broncos (AFC Batı, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Ligin en zayıf hücumlarından birine karşı savunmada hiçbir varlık gösteremeyen Broncos, maçı bir şekilde son saniyeye götürmeye başarsa da bu sefer rakip alan golü için mesafe tanıyıp sahadan yenik ayrıldılar. Hücum ise geç açılmasına rağmen sezon ortasında galibiyet serisi elde ettikleri performanslarından uzak ve bu maç özelinde de kazanamamaları Russell Wilson’a bağlanabilir. Öyle ki Wilson demişken, ekonomik nedenlerden dolayı yedeğe çekilen tecrübeli oyun kurucu için de Broncos macerası burada bitti denebilir. Muhtemelen off-sezonda yollar resmen ayrılıp iki tarafta kendi yoluna gidecek; bizde “Vay be Broncos’un Wilson kontratını hatırlıyor musun? Verilir mi o adama bu para kardeşim bak takım hala daha toparlanamadı” diye yıllar boyu eleştireceğiz.  

19- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Kansas City deplasmanından beklenmedik bir galibiyet çıkaran Raiders, hücumun çok işlemediği maçta rakip hataları iyi değerlendirip üstüne savnumadan da katkı gelince maçı kazanmayı bildi. Aidan O’Connell, bireysel anlamda çok geride kalırken Josh Jacobs’un yokluğunda koşuda Zamir White öne çıktı. Antonio Pierce için head koçluğua devam etmesi gerektiği haberleri yapılırken kalan iki maçtaki Raiders’ın durumu akıbetini belli edecek.  

20- New Orleans Saints (NFC Güney, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

İki maçtır kazanan Saints, playoff için iyi bir konuma da gelmişti. Ancak zorlu Los Angeles deplasmanından son anlarda umutlandırsa da sahadan yenik ayrıldı. Derek Carr cephesinden bakıldığında kendisine tepkilerin arttığı söylenebilir ki hücumdaki vasatlığı çok fazla aştığı söylenemez. Son iki maç, grup içi maçlar ancak Saints kesin kazanır diyebilmek pek kolay değil.  

21- Chicago Bears (NFC Kuzey, 6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Lig bitimine kadar galibiyet sayısını arttırmak isteyen Bears, evinde rahat bir galibiyet aldı.  Son haftalara hem savunma hem de hücum açısından bakıldığında ilerleme olduğu gözle görülüyor. Eğer hata yapmayıp son iki maçı da kazanırlar ise belki koç ekibi görevinin başında kalmaya devam edebilir.  

22- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

QB değişkliği ile hücumda canlanan Steelers’ta Mason Rudolph, kurtarıcı rolünde kötü gidişattaki takımının evinde kazanmasını sağladı. Pickens’ın oyunu Najee Harris’in koşmayı hatırlaması ve savunmadaki top kazanmalarla birlikte Steelers rahat bir galibiyet aldı. Playoff şansları devam ediyor; ancak böyle oynamaya devam ederlerse.  

23- Atlanta Falcons (NFC Güney, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

Yine bir oyun kurucu değişkliğine giden Falcons, Taylor Heinicke ile iki maçlık mağlubiyet serisin bitirebildi. Hücumda koşuyu kullanabilmeleriyle Heinicke de rahat bir oyun ortaya koydu. Öte yandan savunma ise ön alandaki baskı ve arka alanda da yaptığı top kazanmalarla maçı kazandırdı. Bu maçla birlikte sezondaki iç saha maçlarını tamamlayan Falcons’un playoff şansı da oynayacakları iki deplasman maçı dışında çok da yüksek değil gibi.  

24- New York Jets (AFC Doğu, 6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Playoff’tan resmi olarak elenen Jets, evinde farklı galibiyete giderken bir anda rakibine büyük bir geri dönüş şansı verdi. Neyse ki son saniyede alan golüyle maçı kazanabildiler. Öte yandan saha dışında da Robert Saleh ve genel menajer Joe Douglas ile önümüzdeki sezon da devam edeceğini açıkladılar.  

25- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Her maçı ölüm kalım niteliğinde olan Vikings, evinde gruptaki rakibini ağırladığı maçta öldü ve dört farklı oyun kurucunun oynadığı sezonda playoff yapma şansını baya azalttı. Tabii öte yandan Nick Mullens belki kafasına göre topu sallamasa, biraz topun kıymetini bilse dört interception atmayacak ve Vikings, kritik maçtan galip gelecekti. Gerçi o zaman, “gunslinger” tanımlaması anlamını yitiriyor. Her ne kadar izlemesi keyif verse de Mullens’ın top kayıpları sonrası Vikings’in de maçı kazanması epey zordu.  

26-New England Patriots (AFC Doğu, 4-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Takımdan ayrılmadan önce “son şakasını” yapan Belichick, Zappe’yi oyun kurucu yaptığından beri hücumda biraz hareketlenerek maç kazanmaya devam ediyor. Patriots taraftarları üst sıralardan seçilecek oyun kurucu hayali kursa da Patriots’un bu işlerde pek gönlü yok gibi. Bakalım son iki haftaya göre draft için nasıl konum alacaklar.  

27- New York Giants (NFC Doğu, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Philadelphia deplasmanından yenilgi ile dönen Giants’ta koç Daboll, çaylak İtalyan Tommy DeVito’u yedeğe çekmesine rağmen mağlubiyete engel olamadı. Öyle ki DeVito açısından sezon şimdilik burada bitmiş gibi gözüküyor; en azından Tyrod Taylor girdiğinde hücumun hareketliliği artmakla birlikte son saniyelere de belki bir umut şeklinde girebilmişlerdi. Sezon sonuna kadar da Taylor ile devam edilecek açıklamasıyla da DeVito kulübede kalmaya devam edecek.  

28- Tennessee Titans (AFC Güney, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Will Levis’in yokluğunda formayı geri alan Ryan Tannehill, bıraktığı gibi vasatı aşamazken Derrick Henry hem koşup hem de atarak yaptığı TD’ler ile Titans hücumunu canlandırmaya çalıştı. Ancak hücumun aksine maçı iyi götüren ve hücumun işlemediği yerde rakibi durduran savunmanın son bölümdeki oyundan düşüşü ve son oyunda gelen ceza takımın tüm direncini alt üst etti. Zaten playoff’tan elenemiş olan Titans için büyük değişiklikler öncesi son iki maç.  

29- Washington Commanders (NFC Doğu, 4-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

Kötü başladığı maçta son anda geri dönüş yapan Commanders, New Jersey deplasmanında son saniyedeki alan golüne engel olamayarak sahadan yenik ayrıldı. Sam Howell bir kez daha yedeğe çekilirken oyun kurucu konusunda da değişiklik yeni gelecek head koç ile birlikte olacak gibi gözüküyor.  

30- Carolina Panthers (NFC Güney, 2-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Farklı mağlubiyete giderken geriden gelip maça ortak olan Panthers, son saniyedeki alan golüne engel olamayıp yenilgiden kaçamadı. Yine de Bryce Young’un belki de bireysel anlamda en çok öne çıktığı maç olabilir. Gelecek sezon için iyi bir işaret.  

31- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

Koç değişikliği sonrası canlanan Chargers, evinde mağlubiyet serisini bitirmeye çok yaklaşmıştı ancak başarılı olamadı. Hücumda Easton Stick, Keenan Allen’ın olmadığı maçta bir nebze pas oyunlarını yönlendireibilirken Austin Ekeler de koşmayı hatırladı. Tabii 6 yerine 3 sayı ile biten pozisyonlar sonrası da kazanmak pek kolay olmadı. Bu gidişle bir sürpriz yapma şansları da yok değil.  

32- Arizona Cardinals (NFC Batı, 3-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Ligin son bölümündeki mağlubiyetlerine devam eden Cardinals, Chicago’dan da eli boş döndü. Nitekim Kyler Murray açısından bakıldığında gelecek sezonda da bu takımın oyun kurucusu olabileceğini göstermeye devam ediyor. İyi bir yapılanmayla Murray de yeniden kendisini bulabilir.