2023 yılı en iyi ulusal oyuncusu, Heisman kazananı, bazılarının beklediği gibi, bazılarının da Michael Penix Jr. beklentisinin dışında LSU QB’si Jayden Daniels oldu. Penix Jr. da bu ödülü kendisinin kazanmasını bekliyor olmalıydı ki Jayden Daniels ismini duyduğu zaman şaşkınlığını gizleyemedi. Aralık 2000 doğumlu olan genç yıldız Jayden Daniels, 2019’da Arizona State’de başladığı NCAA kariyerine üç sezon sonra, 2022 sezonu için LSU’ya transfer olarak devam etti ve son sezonu olan 2023’ü de LSU’da geçirdi.

Arizona State’de geçirdiği üç sezonda sırasıyla 12 maçta 2,943 yard, 17 TD, dört maçta 701 yard, beş TD ve 13 maçta 2,381 yard ve 10 TD ile oynadı. Etkili pas becerisine ek olarak da yine sırasıyla 355 yard, üç TD, 223 yard, dört TD ve 710 yard, altı TD’lık koşu oyunu performansları gösteren Daniels, Louisiana yolunu tuttuktan sonra da performansına performans kattı. LSU’da geçirdiği 2022 ve 2023 sezonlarında sırasıyla 2,913 yard, 17 TD pası ve 3,812 yard, 40 TD pası performanslarına ek olarak 885 yard, 11 TD ve 1,134 yard, 10 TD’lık koşu istatistikleriyle herkesi oldukça etkiledi. Ayrıca Daniels, 208.0 rating ile pas hücumunda tüm zamanların en verimli tek sezonunu geçirdi ve pas denemesi başına ortalama 11.7 yard ile kendisine en yakın QB’ye bir yarddan fazla fark atarak pas hücumunda ne kadar etkili olduğunu herkese gösterdi. Güçlü takımlara karşı oynamakta da zorluk çekmemesi onu daha da etkili kıldı.

Her ne kadar potansiyelinden şüphe duyulmasa ve 2023 sezonuna kadar gösterdiği performans ile birlikte 2024 NFL Draftı’nda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor olsa da bu sezon gösterdiği bu göz alıcı performans ile birlikte ilk turdan seçilmesi kesinleşen LSU QB’sinin ilk beş sıradan bile draft edilebileceği bazı analistler tarafından konuşuluyor.

Artıları

– İnanılmaz seviyede bir atlet. 40-yard dash süresi 4.5 saniye olarak rapor edildi ve bu bir QB için çok iyi bir süre. Koşu becerisinin çok üst seviye olması sebebiyle özellikle QB koşusu dizaynlı hücumlarda çok büyük bir tehdit. Ayrıca açık saha yakaladığı anda durdurulamaz seviyede.

– Cep içi ve dışı manevra kabiliyeti ve baskıdan kurtulma becerisi çok yüksek.

– Atletik becerilerinin yanı sıra kol kuvveti de oldukça etkileyici. Sahanın her yerine zorlanmadan pas atabiliyor. Hızlı ve kısa paslarda da oldukça etkili.

– Koşu sırasında isabetli pas atma konusunda uzman.

– Uzun kolej kariyerinin de katkısıyla savunmaları okuma konusunda tecrübeli. Ayrıca hangi hücum agresif olup olmaması gerektiğini iyi ayarlıyor.

– Pas atış mekaniği düzgün. Ek olarak baskı altındayken fiziksel temas sonrası da isabetli paslar atabilme becerisine sahip.

– Oyun temposunu iyi yönetiyor.

– Liderlik özelliğine sahip.

Eksileri

– Hücum süresi uzadığında ve top elinde olması gerekenden daha fazla kaldığı zaman istikrarsız oyunlar sergileyebiliyor.

– İsabet yüzdesi oldukça yüksek ve çok zor pasları atabiliyor olsa da bazen kolay sayılabilecek pasları atamadığı görülebiliyor.

– Koşu becerilerine çok güvendiği için pas atmaktan kaçındığı hücumlar olabiliyor.

– Atletizmiyle oynamayı sevdiği için sakatlık riski cep QB’lerine göre daha yüksek.

2024 NFL Draftı’nda Caleb Williams ve Drake Maye’in ardından seçilecek üçüncü QB olmasını beklediğim Daniels, QB arayışında olan her takım için oldukça cazip bir seçenek olsa da takımların seçecekleri sıra da göz önüne alındığında özellikle Las Vegas Raiders için fazlasıyla çekici bir durumda olacaktır…