Nefes kesen #1 Michigan – #4 Alabama ve #2 Washington – #3 Texas mücadeleleri sonrası sezonumuzun en son ve en keyifli periyoduna gelmiş bulunuyoruz. Kolej futbolu playoff’u şu ana kadar bize nefesleri kesen, sonuçları son drive’a kalan enfes iki maç sundu. Hep birlikte öncelikle yarı final maçlarımızı, daha sonra final maçından neler beklememiz gerektiğini birlikte inceleyelim…

#1 Michigan Wolverines (27) – (20) #4 Alabama Crimson Tide

İlk oynanan yarı final maçı kuzey temsilcisi Michigan ile güney temsilcisi Alabama arasındaydı. Geçtiğimiz sene #2 olarak playoff yolunu tuttuktan sonra yarı finalde TCU’ya karşı 45 – 51’lik bir yenilgi alan Jim Harbaugh ve öğrencileri, bu sene son şampiyon Georgia’nın da Alabama yenilgisiyle playoff dışında kalmasının ardından son dörtlüde şampiyonluk için favori takım haline geldi. Maça da favori olarak çıkan Michigan’da QB J.J. McCarthy, tüm sene yükselen performansını playofflarda da devam ettirip ettiremeyeceği merak edilirken 27’de 17 ile 221 yard ve üç TD’lık oldukça etkin bir oyun ortaya koydu. Bunun farkında olan Jim Harbaugh, maç sonu basın toplantısında yanında oturan QB’si için “Michigan kolej futbolu tarihinin en iyi quarterback’i” değerlendirmesini yaptı. McCarthy’ye ek olarak hücumda, her zamanki gibi, RB Blake Corum 83 yard ve bir TD ile, iki WR Roman Wilson 73 yard, bir TD ve WR Tyler Morris 45 yard, bir 1 TD ile galibiyete direkt katkıda bulundular. Hücuma ek olarak tüm sezon oldukça iyi performans gösteren Michigan savunmasının bu maça da iyi hazırlanmış olduğunu belirtmek gerek, özellikle Alabama QB’si Jalen Milroe’nun tempo kazanmasına izin vermeme konusunda oldukça başarılıydılar.

Alabama tarafında ise bahsettiğim gibi QB Jalen Milroe, Michigan savunmasına karşı çok etkili olamadı ve 23’te 16 ile 116 yard ve sıfır TD’lık istatistikler ortaya koydu. Hiç interception atmamış olsa da oyuna farkını koyması gerektiği seviyedeki bir maçta hem beklentilere hem de rakip QB’ye göre sönük kaldığını söyleyebiliriz. Maç topunda da 4th&goal’de Michigan üç yardından koşmaya çalışmasına rağmen çok rahat bir şekilde durduruldu. Buna karşılık RB Jase McClellan ise 87 yard ve iki TD ile oynayarak Alabama hücumunu sırtlamaya çalıştı. WR’leri de etkisiz kalan Alabama’da en çok katkı veren isim 47 yard ile WR Isaiah Bond oldu.

#2 Washington Huskies (37) – (31) #3 Texas Longhorns

Fazlasıyla heyecanlı geçen ilk maç sonrası iki takımın da kazanabilme şansının eşit olduğu, kimsenin net bir favori gösteremediği Washington – Texas maçının neticesi de son pasa kaldı. Heisman ödülünü Jayden Daniels’a kaptıran Michael Penix Jr.’ın bu maçın kilit ismi olacağı konusunda herkes hemfikirdi ve daha önce Oregon’a karşı iki kez takımına galibiyeti getiren oyuncu, bu seviyelere alışkın ve Heisman kazanamasa da şampiyonlukta gözünün olduğunu herkese gösterdi. Penix Jr., 38’de 29 ile 430 yard ve 2 TD ile büyüleyici bir performans ortaya koydu ve Washington ekibini liderliğiyle birlikte finale taşıdı. Ek olarak RB Dillon Johnson 49 yard ve iki TD ve WR Rome Odunze (her zamanki seviyesinde) 125 yard ile oynadı. Odunze’ye bir diğer WR Ja’Lynn Polk da 122 yard ve bir TD ile eşlik etti.

Diğer yandan playofflara büyük umutlarla gelen, bir futbol eyaleti olan Texas’ın kolejdeki en büyük temsilcisi Longhorns, aradığını bu karşılaşmada bulamadı. Her ne kadar oldukça etkileyici bir son drive ve galibiyet denemesi gerçekleştirmiş olsalar da (spoiler vermemek için detay yazmıyorum) finale çıkan taraf olmayı başaramadılar. QB Quinn Ewers, 318 yard, bir TD ile oynasa da 43’te 24 isabet ile Penix Jr.’a göre daha düşük yüzde ile maçı tamamladı. Koşu hücumundaysa iki RB’yi de dengeli bir şekilde kullandılar ve RB CJ Baxter 64 yard, bir TD, RB Jaydon Blue 59 yard, bir TD ile oynadı. Benzer şekilde açıkça öne çıkan bir WR da olmadı ve WR Ja’Tavion Sanders 75 yard, WR Jordan Whittington 70 yardlık performanslar gösterdi.

Büyük Final: #1 Michigan Wolverines – #2 Washington Huskies (9 Ocak – 03:30)

Sezonun derecelendirme olarak en iyi iki takımının finale çıkması ve iki takımın da hücum tarafında oldukça kuvvetli olması final için beklentileri bir hayli yüksek kılıyor. Michigan hücumunda gözler QB J.J. McCarthy ve RB Blake Corum’un üzerinde olacakken Washington tarafında QB Penix Jr., 1,000 yard koşu barajını aşan RB Dillon Johnson ve 1,000 yard receiving barajını aşan iki WR Rome Odunze ve Ja’Lynn Polk takımlarının skor yükünü sırtlamaya çalışacak. Hücum dışında savunmada ise Michigan’ın bariz bir üstünlüğü söz konusu ve sezonun tüm takımlar arasında en iyisi olan Michigan savunmasının Alabama’nın ardından bu maçın sonucunu da tayin edebilecek olması hücumun üzerindeki yükü azaltacak. Tüm bunlara ek olarak da Washington head coach’u Kalen DaBoer’den daha tecrübeli olan Jim Harbaugh’nun maçta bir olup olamayacağını hep birlikte göreceğiz.

Tahmin: Michigan Wolverines (24) – (20) Washington Huskies

Düşüncem, her ne kadar Washington hücumu çok yönlü ve tehlikeli silahlara sahip olsa da maçın kaderini Michigan savunmasının belirleyeceği ve Michigan temsilcisinin şampiyonluğa ulaşacağı yönünde…