2024 NFL Draftı’nın üzerinden yaklaşık sadece bir buçuk aylık bir süre geçmesine rağmen kolej futbolu ve draft’ın yakın takipçileri için şimdiden 2025 NFL Draftı heyecanı başlamış durumda. Her ne kadar son yılların en potansiyelli draft’larından birini geride bırakmış olsak ve 2025 NFL Draftı için yapılan değerlendirmeler önümüzdeki sınıfı, 2024 sınıfı kadar parlak görmese de oldukça heyecan verici, takımların bütün sezon takip edeceği oyuncular da yok değil. 2025 sınıfında şu ana kadar en fazla ön plana çıkmış ve yüksek potansiyelli olarak gösterilen beş oyuncuya hep birlikte göz atalım.

1- Carson Beck, QB, Georgia Bulldogs

Stetson Bennett ile kazanılan arka arkaya iki şampiyonluğun ardından Georgia’da yeni QB1’in üzerine binecek yük ve dolayısıyla göstereceği performans merakla beklenen bir konuydu. Carson Beck’in QB1 olarak geçirdiği ilk sezonda Georgia her ne kadar SEC şampiyonluğunda Alabama’ya mağlup olmuş ve playoff’u kaçırmış olsa da bunun tüm sezondaki tek yenilgileri olduğunu hatırlamakta fayda var. 2023 sezonunu 63-3’lük Florida State zaferiyle Orange Bowl kazanarak bitiren Georgia’da önümüzdeki sezonki performansı yine en merakla beklenen isim Carson Beck olacak. Geçtiğimiz sezon yüzde 72.4 ile 3,941 yard, 24 TD ve altı INT’lik bir performans gösteren Beck, NFL yolunu tutmadan önce Georgia’ya son dört senedeki üçüncü şampiyonluklarını kazandırtmaya çalışacak. QB kadrosu olarak çok ön plana çıkmayan 2025 draft sınıfında bu sezon da oldukça iyi bir performans göstermesi durumunda Beck’in en üst sıradan seçilmesi oldukça muhtemel.

2- Travis Hunter, CB/WR, Colorado Buffaloes

Son yıllarda kolej kariyeri en değişik isimlerden biri olan Travis Hunter, lisede 2022 sınıfı arasında hem WR hem de CB olarak en iyi ulusal oyuncuydu. Tüm değerlendirmelerde de neredeyse kusursuza yakın bir prospect olarak gösterilen Hunter, ülkedeki en iyi futbol okullarına gitmeyi tercih etmemiş, o dönemde Deion Sanders yönetimindeki, NCAA Subdivision’da mücadele eden Jackson State yolunu tutmaya karar vermişti. Jackson State için beklendiği gibi oldukça başarılı geçen ve şampiyonlukla bitirilen 2022 sezonunda Hunter, hem hücum hem de savunmada oldukça dominanttı. 2023 sezonu içinse koçu Deion Sanders’ı takip ederek Colorado’ya transfer olan Hunter’ın en üst seviye kolej futbolu arenasında nasıl performans göstereceği merakla beklenirken neden en iyisi olarak gösterildiğini herkese ispatladı ve NCAA Division I seviyesindeki oyuncuları sadece CB olarak değil WR olarak da domine etti. 2025 NFL Draftı’nda hem versatil hem de tavanı çok yüksek bir oyuncu arayan ve buna ek olarak hem savunmasını hem de hücumunu güçlendirmek isteyen takımların ilk bakacağı isim Hunter olacaktır.

3- James Pearce Jr., DE/OLB, Tennessee Volunteers

2023 sezonunda Tennessee forması ile oldukça dikkat çeken bir performans gösteren James Pearce Jr., bu sınıfta savunma oyuncuları arasında Travis Hunter ile en öne çıkan isim konumunda. 9.5 sack ile tamamladığı 2023 sezonunun ardından bu sezon 10+ sack hedefleyecek yıldız adayı oyuncu, farklı pozisyonlarda da oynayabilmesiyle birlikte birçok takım için cazip bir oyuncu. Elit seviyede bir güç-atletizm kombinasyonuna sahip olmasıyla oldukça ön plana çıkan ve 2025 draftı’nda ilk beş dışına düşmemesi beklenen Pearce Jr.’ın seneye seçilecek ilk üç oyuncudan biri olacak olması da muhtemel.

4- Shedeur Sanders, QB, Colorado Buffaloes

Bazı listelerin en üste koyduğu, benim her ne kadar şu anki haliyle en tepeden seçilmeyeceğini düşünsem de oldukça üst sıralardan seçileceğini düşündüğüm, magazinsel olarak da oldukça değerli bir isim olan Shedeur Sanders, bu sınıftaki en iyi iki QB’den biri konumunda. Deion Sanders’ın oğlu olduğu için spot ışıklarının sürekli üzerinde olduğu Sanders, 2021 ve 2022 sezonlarında Jackson State forması giydikten sonra babasıyla birlikte Colorado’ya transfer olmuştu. Jackson State’deki iki sezonunda sırasıyla 3,231 yard, 30 TD, sekiz INT ve 3,732 yard, 40 TD ve altı INT ile oynayan Sanders, NCAA Division I’daki ilk sezonunu 3,230 yard, 27 TD ve üç INT gibi oldukça etkileyici bir performans ile tamamladı. Özellikle son yıllarda ön plana çıkmaya başlayan hem pas atan hem koşan QB prototipine fazlasıyla uyan Sanders, hem pas hem de koşu becerilerini daha da geliştirmeye devam ederse birçok takımın kadrosunda bulundurmak için yarışacağı bir QB olacaktır.

5- Will Johnson, CB, Michigan Wolverines

2025 sınıfındaki yüksek tavana sahip savunma oyuncularından bir diğeri de 2024 ulusal şampiyonluk maçı savunma MVP’si Will Johnson. 2022 lise sınıfında CB4 olarak gösterilen ve dört yıldızlı bir prospect olarak koleje gelen Johnson, kendisini iki sene içerisinde düzenli biçimde geliştirerek şu anda Travis Hunter’dan sonraki en iyi CB pozisyonuna getirdi. 2022’de üç, 2023’te dört INT ile oynamasına ek olarak 2023’teki interception’ları sezon içerisindeki en kritik maçta Ohio State’e ve ulusal şampiyonluk maçında Washington’a karşı geldi. Çok kritik maçlarda ön plana çıkabilmesi ve iyi performans göstermesi, düzenli olarak kendisine bir şeyler eklemesi ve potansiyeliyle birlikte Johnson, özellikle pas hücumu savunmasına güç katmak isteyen takımların draft’ta yöneleceği bir isim olacak…