2024 sezonuna her geçen hafta daha da yaklaşıyoruz. Kamplar başlarken 2024 NFL sezonu gayri resmi olarak start almış durumda. Bu hafta sizler için AFC North grubunu yazdım. Hiçbir takımın savaşmadan gitmeyeceği grupta dört takımın playoff şansını ve sezonlarını gelin birlikte ele alalım…

Baltimore Ravens

Baltimore Ravens için 2023 sezonu hayal kırıklığı ile bitti. Net favori olarak gösterildiği ve benim de Super Bowl tahminimde AFC tarafından çıkacak olarak takım konumunda gördüğüm Ravens, AFC Finalinde evinde Kansas City Chiefs’e diş geçiremedi. Problemlerin açık ve net beli olduğu takımda ise gerekli takviyeler yapılmaya çalışıldı. Running Back pozisyonunda kalitesizliktense sakatlıktan uzak kalamayan oyuncular ve beraberinde zorunlu plan değişiklikleri takımı hep zor durumda bıraktı.

Süperstar QB Lamar Jackson’ın koşu katkısı olmasa koşu yaraları konusunda listenin son basamağında olacak Ravens’a veteran yıldız RB Derrick Henry bu gidişatı çevirmek için geldi. Ligdeki son senelerinde şampiyonluk arayan Henry ve RB pozisyonunda sıkıntı çeken Ravens için bu ortaklık iki taraf için de çok yararlı oldu. Bunun yanında çok verimli bir offseason geçirmeyen Ravens için özellikle O-Line kayıplarının yeri nasıl dolacak hala daha soru işareti. Özellikle sağ guard Kevin Zeitler’ın kaybı Lamar Jackson’ı büyük etkileyecektir. Defansif anlamda da kayıpları devam eden Ravens’da işler kolay olmayacaktır. Çok fazla büyük kontrata sahip olan Ravens, maddi boşluk yaratamamasından dolayı LB Patrick Queen ve Jadeveon Clowney’i kaybeden Ravens defansı D-Line Justin Madibuike’yi hakkettiğinden daha az paraya tutarak da iyi bir iş yaptı. Deneyim sıkıntısı yaşayacak defans ve O-Line için işler hiç de kolay olmayacaktır. İstatistiksel bakımdan açık ara farkla geçtiğimiz sene en iyi defansa sahip olan Ravens maç başına sadece 16,5 sayı yiyerek en yakın rakibine yaklaşık 1 sayı fark attı. Pas savunmasında çok fazla kan kaybı olmayan Ravens, koşu savunması konusunda zaten iyi değilken daha da kötüleşmiş durumda.

2024 Sezonu Tahmini: Baltimore Ravens için 2023 senesi kontratsal açıdan hedef senesiydi ve başarısız oldular. Herkesin fikri kardonun kötüleştiği ve hala daha eksik bölgelerin olduğu konuda. Bunların yanında Lamar Jackson’da playoff sahnesinde yeniden yapamadığını bize gösterdi. Hala daha kaliteye sahip olan Ravens, AFC North’un favorisi olarak gösteriliyor ama benim bu konuda farklı bir fikrim var. İlk üç haftasında Kansas ve Dallas deplasmanı da bulunan Ravens, kötü başlayan bir sezona dur diyemeyebilir ve playoff sahnesinde bulunsa bile geçen sezon yarattığı avantajın yanından bile geçemeyebilir. Geçtiğimiz sezonları belirleyen ve eminim ki bu sezonda da belirleyici rol üstlenecek iki MVP ödüllü Lamar Jackson için bu sezon zorlu geçecektir. Son haftalara kadar gidecek bir AFC North yarışını kaybedebilecek Ravens, kendisini bir anda wild card yarışında bulabilir.

Cleveland Browns

Geçtiğimiz sene QB Deshaun Watson’ın sakatlığı sonrasında sezonu kapattığını düşündüğümüz Browns, Yaşlı kurt QB Joe Flacco eşliğinde playoff yapıp wild card turunda Houston Texans’dan dayak yemişti. Bu sezon hazırlıklarında takımda çok değişiklik yapmayan Browns, Watson takasından dolayı ilk tur draft haklarından da mahrumdu. En büyük kayıp olarak QB Joe Flacco’yu gösterebileceğimiz Browns’da zaten Watson projesi ve yatırımı kolay bir şekilde bırakılacak bir durumda da değildi. İkinci WR olarak Jerry Jeudy’i getirip benim görüşümde hak etmediği paraları veren Browns, yıldız WR Amari Cooper’a yardımcı arayışını böyle noktaladı. Jeudy görüşümü AFC West tarafında Broncos kısmında belirttiğimi de söyleyerek kısa Browns offseason özetini kısa kesip tahmin kısmını uzun tutmak istiyorum.

2024 Sezonu Tahmini: Cleveland Browns için bu sene umut vadediyor. Geçtiğimiz sene sakatlıklardan sonra bile Baltimore, Houston ve Jacksonville gibi takımları yenen Browns, RB Nick Chubb’a yeniden kavuşmanın mutluğunu yaşıyorlar. Defansif olarak açık ara farkla en az toplam yardı hanelerinde gören Browns, oturmayan hücumun hataları neticesinde ve bazı maçların kopması sebebiyle hak ettiğinden daha fazla sayı yediler. Özellikle pas savunmasında etkili olan Browns’ın bu sene de aynı problemi karşılaşacağı takımlara yaratmasını bekliyorum. Cleveland için en büyük problem ise fikstürleri. Sezona Cowboys ve Jaguars maçlarıyla başlayacak Browns’ın favori olduğu maçlarda kaybetmemesi gerekiyor. Sezonun son dört haftası Chiefs ve Dolphins ile oynayacak Browns’ı Cincinati ve Baltimore deplasmanları da bekliyor. Sakatlıksız ve boş kayıpsız bir sezonda Wildcard yarışının içinde gördüğüm Browns için fikstür şansı yanlarında olsaydı onları AFC North liderliği yarışının içinde görürdüm. Gelecek sezon için de kontrat kaygısı yaşamayacak Browns için önümüzdeki iki-üç sezon kazanmaya oynadıklarını görmemiz sürpriz hiç olmaz. Bu sene de onları sadece fikstür dezavantajından dolayı son wildcard bileti yarışının kaybedeni olarak görüyorum.

Pittsburgh Steelers

Ne yapıp ne edip 2023 sezonunu playoff oynayarak bitiren Pittsburgh Steelers için playoff macerası beklenildiği üzere çok da uzun sürmedi. 2024 sezonu için ama aynısını söyleyemeyiz. Ligin en iyi sezon aralarından birini geçiren Steelers kadrosunda büyük değişiklikler yaptı. Efsane QB Ben Roethlisberger ayrıldıktan sonra QB departmanında tutarlılık sağlayamayan Steelers, bu sezon bir veteran ve bir genç QB alarak tatlı bir maçlara başlama rekabeti başlattı. Deneyimli ve başarıya sahip QB Russell Wilson’ı renklerine bağlayan Steelers, bunu da lig minimumu maaşa yaptı. Browns tarafında da bahsettiğimiz gibi Wilson hamlesini Broncos tarafında analizini ve Steelers’ın akıl dolu hamlesini değerlendirmiştik. Wilson’ın yanında istediği şansı düzgün bir takımla alamayan QB Justin Fields’ı da kadrosuna katıp hem geleceğe bir hamle yapıp hem de Wilson’ın mentorluk yapmasını sağladı. Bununla beraber ofansif olarak en büyük değişimi de bahsetmeden geçemeyeceğim. Son üç sezondur Atlanta Falcons’un eleştirilen koçu Arthur Smith’i hücum koçu olarak getiren Steelers, geçen sezon yaşanan Matt Canada faciasını da unutturmaya çalışıyor. Hücum koçu pozisyonu yıllarında iyi işler çıkaran Smith için de Steelers iyi bir şans. Defansif olarak geçtiğimiz sene çok da problem çekmeyen Steelers, üç büyük ekleme ile kendilerini daha da sağlam bir pozisyona aldı. CB Donte Jackson, LB Patrick Quen ve S DeShon Elliot’ı takıma katan Steelers, 2024 draft’ında da O-Line tarafına güzel eklemeler yaparak 2024 sezonu için güzel bir hal aldı.

2024 Sezonu Tahmini: 2024 sezonunda Pittsburgh Steelers için en önemli konu QB durumunun ne olacağı. Düzgün yönetimde oturmuş bir QB odası, Steelers’ı yeniden plyoff görme ve belki de bir, iki tur ilerlemeye kadar götürebilir. QB odasının problemli olması durumunda ise geçtiğimiz senelerde yaşanan durumun aynısı yaşanıp belki ucundan bir playoff görme veya kaçırma durumu olabilir. Oynayacakları ilk dokuz maç Steelers için çok kritik durumda. Sadece bir maçta galibiyet şansı veremediğim Steelers bu periyottan 7-2 veya 6-3’lük rekorlarla çıkması durumunda arkasındaki hava ile hiç kolay maçları olmayan sezonun son sekiz maçına girip playoff şansını yakalayabilir. Benim görüşüm ise Steelers bu sene ofansif olarak birkaç hata ile Browns gibi son wild card bileti yarışının kötü tarafında sezonu bitireceği yönünde…

Cincinnati Bengals

Cincinnati Bengals için 2024 sezonundaki en önemli detay süperstar QB Joe Burrow’un sakatlıksız bir sezon geçirmesi olucaktır. Burrow’un sakatlığı sonrası sezonu çok da iyi yerde kapatmayan Bengals takımında da bir umutsuzluk, bir dağılma havası var. WR Tyler Boyd ve RB Joe Mixon’ın ayrılığı Bengals’ı onların yerini doldurmasına zorunlu kıldı. RB Zach Moss ile Mixon’ın yerini doldurmaya çalışacak Bengals, Moss’tan iyi verim alsa da Mixon’ın verdiği etkiyi büyük ihtimalle veremeyecektir. Line grubundan da iki starter oyuncusunu kaybeden Bengals, yerlerini dolduracak eklemeleri bence yapamadı. Sağ tackle Jonah Williams ve DT DJ Reader’ı geri getiremeyen Bengals için sezon arası büyük bir kıyametin eşeğinden dönüldü. DE Trey Hednrickson’ın takas isteği herkesi anlık şaşırtsa da olayın kontrat ve geleceği konusunda duyduğu endişeleri dile getirme yolu olduğunu ve takımda kalacağını açıkladı. Pas savunması konusunda hiç iyi olmayan Bengals, iki safety eklemesi yapıp kanayan yarayı biraz da olsa durdurmak istiyor. Safety Geno Stone ve Vonn Bell’i kadrosuna katan Bengals için son bahsetmemiz gereken ekleme tight end bölgesine Mike Gesicki’yi getirmeleriydi. Gesicki, pas tutan bir tight end ihtiyacı olan Bengals için iyi bir ekleme oldu.

2024 Sezonu Tahmini: Cincinnati Bengals benim için tahmin edilmesi zor bir takım. Joe Burrow ve Ja’Marr Chase ikilisinin neler yapabileceğini biliyoruz ama onlara gelecek yardımlar farklı yüzlerden olacak. Uyum sürecinin hemen atlatılması zorunlu olan Bengals için de geçtiğimiz sene sıralamaları sebebiyle kaçırılmaması gereken yedi maç görüyorum. Patriots, Commanders, Panthers, Giants, Raiders, Titans ve Broncos gibi takımlarla maçı olan Bengals, buralardan çıkaracağı galibiyetler ile takım kalitesi olarak hak etmese de playoff yarışına kendisini sokabilir. Joe Burrıow’un sakatlıksız bir sezonda yapacağı etki ile bence Bengals bu sene son kotalardan wild card biletini alacaktır.