24 Ağustos’ta başlayacak yeni kolej futbolu sezonuna bir buçuk aylık bir süre kalmışken takımların yeni sezondaki tahmini güç sıralamaları az çok netleşmiş durumda. 12 takımlı playoff sisteminin ilk kez uygulanacağı 2024 – 2025 sezonunda hangi takımların en yüksek seviyede olmasının beklendiğini sezon öncesi en güçlü 10 takım listemizde birlikte inceleyelim.

1- Georgia Bulldogs

2021 ve 2022’de üst üste şampiyon olan, geçtiğimiz sezonda da 12-0’lık derece ile çıktığı SEC şampiyonluk maçında Alabama’ya kaybederek playoff’u kaçırmalarına rağmen Orange Bowl’u kazanarak sezonu tamamlayan Georgia Bulldogs için önümüzdeki sezonun en güçlü takımı olmaları bekleniyor. Özellikle bundan önceki senelere göre draft’ta daha az oyuncu kaybı yaşayan Georgia ekibi, 2025 NFL Draftı’nın şu andaki en güçlü birinci sıra adayı QB Carson Beck önderliğinde ve Kirby Smart yönetiminde son dört sezondaki üçüncü şampiyonluklarına ulaşmak için mücadele edecek.

Öne Çıkan Oyuncular: Carson Beck (QB), Malaki Stars (S), Mykel Williams (DE), Tate Ratledge (OG), Earnest Greene III (OT), Trevor Etienne (RB)

2- Ohio State Buckeyes

Tarihsel olarak en başarılı futbol programlarından biri olan Ohio State, son yıllarda NFL’e en başarılı çaylakları gönderen okullardan biri olsa da en son şampiyon oldukları 2014 sezonu üzerinden 10 yıl geçti. Ezeli rakipleri Michigan Wolverines’in geçtiğimiz sezon şampiyon olması da düşünüldüğü zaman beklentilerin ve üzerlerindeki baskının iyice arttığını söylemek yanlış olmayacaktır. Son 3 sezon üst üste konferanslarındaki her takımı yenen fakat Michigan’a kaybeden Ryan Day yönetimindeki Buckeyes, bu kötü gidişata bu sezon son vermek isteyecektir. Caleb Downs (S), Quinshon Judkins (RB) ve Will Howard (QB) gibi önemli transfer portalı hamleleriyle de birlikte bu sezon 10 yıldır hasret kaldıkları şampiyonluğa ulaşabilecekler mi hep beraber göreceğiz.

Öne çıkan oyuncular: Emeka Egbuka (WR), Denzel Burke (CB), Quinshon Judkins (RB), Jack Sawyer (DE), JT Tuimoloau (DE), Tyleik Williams (DT)

3- Texas Longhorns

İyi geçmeyen üst üste sezonların ardından yapılan iyi transfer hamleleri ve oyuncu alımlarıyla birlikte Texas Longhorns, geçtiğimiz sezon playoff’a kalmış fakat yarı finalde Washington Huskies’e kaybetmişti. Bu sezon da en iyi dört takımdan biri olma parolasıyla yeni konferansları SEC’de mücadele edecek Texas ekibi için 12 takımla oynanacak playoff’ta yarı finale kalamamak başarısızlık sayılacaktır. QB1 Quinn Ewers ve QB2 Arch Manning ile önümüzdeki sezon en iyi QB ikilisine sahip olacak olan Longhorns, hücumda diğer parçaların da iyi performans göstermesi ve savunmanın da etkili olması durumunda şampiyonluğun favorilerinden biri olacaktır.

Öne Çıkan Oyuncular: Quinn Ewers (QB), Kelvin Banks Jr. (OT), Isaiah Bond (WR), Andrew Mukuba (S)

4- Oregon Ducks

En son 2014’te playoff’a kalan ve üstünden 10 yıl geçen Oregon Ducks’tan taraftarların bu sezon beklentisi sadece konferans şampiyonluğu değil, aynı zamanda ulusal şampiyonluk. Konferans ezeli rakibi Washington Huskies’in geçtiğimiz sezon gösterdiği performans ve ulusal ikinciliklerinin ardından Oregon Ducks için bu sezon kendilerini göstermeleri gereken bir sezon olacak. QB’leri Bo Nix’in NFL yolunu tutmasıyla birlikte eski Oklahoma Sooners QB’si Dillon Gabriel’ın takım içi liderliği üstleneceği Oregon temsilcisi, güçlü O-Line’ına ek olarak hücumda WR’leri Evan Stewart ve Tez Johnson, savunmadaysa CB Jabbar Muhammad’ın ön plana çıkmasının beklendiği bir kadroya sahip.

Öne çıkan oyuncular: Evan Stewart (WR), Jabbar Muhammad (CB), Josh Conerly Jr. (OT), Ajani Cornelius (OT), Tez Johnson (WR), Dillon Gabriel (QB)

5- Ole Miss Rebels

Bu sezon takvim olarak da oldukça avantajlı gözüken Ole Miss Rebels, sezonu güçlü geçirme isteğiyle Florida’dan Princely Umanmielen (DE), Texas A&M’den Walter Nolen (DT) ve South Carolina’dan Antwane Wells Jr. (WR) gibi güçlü ve agresif transfer portalı hamleleri yaptı. QB olarak da Jaxson Dart gibi şampiyonluğa oynayan takımlarda sırıtmayacak bir isme sahipler ve konferanslarında Alabama ve LSU gibi iki futbol ekolü yeniden yapılanmaya gidiyor. Dolayısıyla Georgia Bulldogs’un ardından ulusal şampiyonluk için SEC’deki en favori ikinci takım olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır.

Öne Çıkan Oyuncular: Princely Umanmielen (DE), Tre Harris (WR), Walter Nolen (DT), Antwane Wells Jr. (WR), Jaxson Dart (QB), Caden Prieskorn (TE)

6- Alabama Crimson Tide

Efsane koç, Alabama futbol tarihinin en önemli isimlerinden Nick Saban geçtiğimiz sezon bittikten sonra emekliliğini açıklamış, yerine Washington Huskies’i ulusal şampiyonluk maçına çıkaran Kalen DeBoer getirilmişti. Geçtiğimiz sezonun şampiyonu Michigan’a yarı finalde 27-20’lik bir skorla kaybeden son SEC şampiyonu Alabama, bu sezon da en kötü ihtimalle bıraktığı yerde bitirmek isteyecektir. Nick Saban gibi bir figürün olmayacağı ilk sezonun türbülanslı geçme ihtimali olsa da DeBoer bu sarsıntıyı minimuma indirebilecek seviyede bir koç. QB1 Jalen Milroe’nun da önümüzdeki sezon takıma döneceğini açıklamasının ardından Alabama, geçtiğimiz sezonlara göre daha düşük seviyede bir WR odasına sahip olmasına rağmen şampiyonluk için bir aday konumunda olacaktır.

Öne Çıkan Oyuncular: Jalen Milroe (QB), Tyler Booker (OG), Parker Brailsford (C), Keon Sabb (S),  Malachi Moore (S)

7- Notre Dame Fighting Irish

Marcus Freeman yönetimi altında üçüncü sezonlarını geçirecek olan Indiana temsilcisi Notre Dame, yeni sezona Duke’tan QB Riley Leonard transferiyle birlikte girecek. Leonard’a ek olarak receiver transferleri Clemson’dan Beaux Collins ve Florida International’dan Kris Mitchell da Notre Dame’in hücum verimliliğini artıracaktır. Joe Alt ve Blake Fisher gibi üst seviye iki o-line oyuncularını NFL’e göndermiş olsalar da yerlerine oynayacak olan Charles Jagusah (LT) ve Tosh Baker (RT) iki ismin kaybını minimum hissettirecektir. Savunmada da Benjamin Harrison (CB) ve Xavier Watts (S) da gözlerin üzerlerinde olması gerektiği çok potansiyelli oyuncular olarak liderliği üstleneceklerdir.

Öne Çıkan Oyuncular: Benjamin Morrison (CB), Mitchell Evans (TE), Xavier Watts (S), Howard Cross III (DL), Riley Leonard (QB)

8- Penn State Nittany Lions

Geçtiğimiz sezon konferans içerisinde sadece Ohio State ve Michigan’a kaybederek normal sezonu 10-2 ile bitiren fakat Peach Bowl’da Ole Miss’e 38-25 kaybederek sezonu elleri boş bitiren Nittany Lions, 12 takımlı playoff sistemine geçilmesiyle birlikte bu sezon daha da gerçekçi olan playoffa kalma hedeflerini gerçekleştirmeye çalışacak. Şu anki kadroları, güçlü savunmaları ve geçtiğimiz sezonki performans durumları göz önünde bulundurulduğu zaman en güçlü 10 takım arasına girmesi pek de sürpriz olmayacak Penn State, James Franklin yönetimindeki 11. sezonlarında playofflara ilk kez kalmak için mücadele verecek.

Öne Çıkan Oyuncular: Abdul Carter (LB), Kevin Winston Jr. (S), Dani Dennis-Sutton (DE), Drew Allar (QB), Nicholas Singleton (RB), Tyler Warren (TE)

9- Michigan Wolverines

Son şampiyon Wolverines, her ne kadar ilk 10 takımdan biri olarak gösterilebilecek durumda olsa da özellikle hücumda güç kaybettiklerini söylemek yanlış olmaz. Koç Jim Harbaugh’un Los Angeles Chargers yolunu tutmasına ek olarak şampiyon hücumun belkemikleri QB J.J. McCarthy, RB Blake Corum, WR Roman Wilson ve savunmanın kilit isimleri DT Kris Jenkins, CB Mike Sainristil ve LB Junior Colson’ın da arasında bulunduğu 13 oyuncu NFL’e draft edildi. Şu anda yeni QB1 olacak Alex Orji’nin yöneteceği hücumda tecrübeli RB Donovan Edwards ve TE Colston Loveland’in ön plana çıkması bekleniyor. Savunmada da her ne kadar önemli isimlerini NFL’e göndermiş olsalar da 2025 NFL Draftı’nın göz bebekleri olacak Will Johnson (CB) ve Mason Graham (DT), diğer yetenekli savunma oyuncularıyla birlikte Michigan’ı ülkenin en iyi savunması yapabilecek potansiyele sahip. Ancak, yeni koç Sherrone Moore yönetimindeki Michigan için fazlasıyla güçlü olacak savunmalarıyla da birlikte playoff gerçekçi bir hedef olsa da şu anda son dörde kalmak için akla gelen ilk takımlar arasında değiller.

Öne Çıkan Oyuncular: Will Johnson (CB), Mason Graham (DT), Colston Loveland (TE), Kenneth Grant (DT), Rod Moore (S), Donovan Edwards (RB)

10- Missouri Tigers

Geçtiğimiz normal sezonu 10-2 tamamladıktan sonra Cotton Bowl’da Ohio State’i yenerek sezonu bir bowl ve 11-2 ile tamamlayan Missouri ekibinin bu sezon da kaldığı yerden devam etmesi bekleniyor. Brady Cook gibi SEC’deki en iyi QB’lerden olma potansiyeline sahip bir hücum liderinin yanı sıra ülkedeki en iyi receiverlardan Luther Burden III’e sahipler. Şu anda listedeki diğer takımlara göre savunmaları daha geri planda kalıyor olsa da bunu hücumları ile destekleyerek playoff yapabilecek güçteler.

Öne Çıkan Oyuncular: Luther Burden III (WR), Theo Wease Jr. (WR), Brady Cook (QB), Armand Membou (OT)