2024 NFL sezonunun ilk hazırlık maçı olan Hall of Fame maçı hava şartları nedeniyle yarıda kesildi ve bu hava şartları Hall of Fame seremonisini de etkiledi. Bu hafta bütün takımların ilk hazırlık maçına çıkacak olması nedeniyle heyecanlı olan taraftarlar, özellikle draft’tan seçilen yetenekleri izlemek isteyecektir. Özellikle hazırlık maçları döneminin hem kendi takımım Carolina Panthers hem de bütün lig için sakatlıksız geçmesini diliyorum. Geçelim NFC grupları incelemelerinize, karşınızda NFC Doğu…

Dallas Cowboys

2023 sezonunu güzel kapatıp playoff’larda saha avantajı ile ilerlemek isteyen Cowboys, beklenmedik bir Packers mağlubiyeti ile yine ve yeniden playoff defterini beklenilenden daha erken kapattı. Ofansif olarak bütün sezon güzel gözüken Cowboys, özellikle pas istatistiklerinde 2023 sezonunun en iyilerindendi. QB Dak Prescott için efektif geçen 2023 sezonunda lig genelinde isabetli pas ve TD pası istatistiklerinde liderliği göğüsledi. Tabii ki bu istatistiği takım arkadaşı yıldız WR CeeDee Lamb olmadan yapamazdı. Topladığı 1,749 pas yardı ile NFL tarihinin en iyi dokuzuncu performansını yapan Lamb, 2024 sezonunda bu istatistiklere ulaşamayabilir. Hedef alındığı paslarda ortalama 9,5 yard uzaklıkta olan Lamb’in O-Line korumasız bu rakamlara ulaşması inanılmaz zordu. 2023 senesinden iki starter O-Line kaybeden Cowboys için efsane LG Zach Martin’in yaşı da yavaştan korkutmaya başlar seviyelere geliyor. O-Line ihtiyacını 2024 NFL Draftı’ndan doldurmaya çalışan Cowboys için RB Tony Pollard’ın kaybı eski RB Zeke Elliot ile doldurulmaya çalışıldı. Cowboys dönemlerinde güzel işler ortaya koyan Elliot için 2023 sezonunda takımdan kaçması ona ve kariyerine hiç yaramadı.

Defansif olarak da çok iyi bir 2023 sezonu geçiren Cowboys için Packers maçı büyük bir rezaletti. Cowboys gibi hedefi şampiyonluk olan takımın defansı normal sezonda bir sayı yemese bile ilk playoff maçında 48 sayı yemesi bütün planları bozacak derecede olur. Packers RB’si Aaron Jones’a kariyer maçlarından birini yaşattıran Cowboys defansı için 2024 sezonu öncesi kayıplar devam etti. D-Line grubundan dört oyuncu kaybeden Cowboys, sakatlıklarından dolayı emekli olması gereken LB Leighton Vander Esch’in yerini veteran LB Eric Kendricks ile doldurdu. Kendricks, güzel bir ekleme olsa bile Cowboys’un 2024 sezonu için tek ekleme olması endişe verici. Secondary bölgesi için de Cb Stephon Gillmore’ı geri getirmeyen Cowboys, yıldız CB Trevon Diggs’in uzun sakatlığından geri dönüşünü kutluyor.

2024 Sezonu Tahmini: Dallas Cowboys için 2024 sezonu bence 2023 sezonuna çok benzeyecektir. Normal sezonda yine güzel gözükecek Cowboys için Eagles’ın yine ayağı kayması durumunda NFC East liderliğini rahat alabilecek durumdayken özellikle sezon sonu fikstürü tam istedikleri gibi oluşmuş durumda. Son yedi haftada iki Commanders maçı bulunan Cowboys, evinde Giants, Bengals ve Buccaneers ile oynayacakken bu dönemde tek zorlu maçına Philadelphia deplasmanına giderek division kaderini belirleyecekler. Dallas Cowboys’un O-Line sıkıntıları büyük ölçüde takımı etkilemezse ben division yarışında Cowboys’un Eagles karşısında küçük bir adım önde olduğunu görüyorum. NFC East takımlarının bu sezon NFC South ile fikstürel olarak eşleşmesi de onları konferans yarışında avantajlı duruma soktu. 49ers’tan yine ekstra bir performans gelmezse Cowboys ve Eagles yarışı konferans birincisini ve wild card birincisini belirleyecektir.

Philadelphia Eagles

Eagles için rüya gibi başlayan 2023 sezonu, sonlara doğru 180 derece dönüp ağızda en az üç aylık ekşi tat bırakacak şekilde sonuçlandı. Sezonun ilk 11 maçında 10 galibiyet alan Eagles; Chiefs, Bills, Dolphins ve Cowboys gibi takımları yenerek bu skora ulaştı. Bu süreçten sonra gelen 49ers hezimeti ile o zaman nazarlık dediğimiz mağlubiyet, bütün dengeyi bozup ondan sonraki periyotta sadece Giants karşısında bir galibiyet almalarıyla sonuçlandı. En sinir bozucu tarafı ise NFC East yarışını son iki hafta maçlarını kazanıp alabilecekken Cardinals ve Giants gibi sezonu çoktan kapatmış takımlar karşısında alınan mağlubiyetler mental olarak takımı bozdu. Playoff’ta Tampa Bay Buccaneers karşısında alınan hezimet ile sezonu ve bazı efsane oyuncularının da kariyerini hiç istemedikleri şekilde noktaladılar. Bu bahsettiğim oyuncular tabii ki de center Jason Kelce ve defensive tackle Fletcher Cox. Onların yokluğunu bir şekilde doldurmaya çalışacak olan Eagles, 2024 sezonu hazırlıklarında hiç yerinde durmadı. Önüne büyük RB bölgesinde büyük bir fırsat çıkan Eagles, rakipleri Giants’ın en iyi oyuncularından biri olan Saquon Barkley’i kadrosuna kattı. Büyük yeteceğe sahip olduğunu birçok kez gösteren Barkley, sakatlık problemi yaşamadığı durumda Eagles’ın bir türlü istediği verimi alamadığı RB problemini çözebilecek durumda. O-Line olarak Jason Kelce dışında bütünlüğünü koruyan Eagles için defansif olarak aynı şeyi söyleyemeyiz. Linebacker bölgesinde yaşlanan oyuncularından kurtulan Eagles, LB Devin White ile anlaşmaya vardı. Potansiyel Josh Sweat ayrılığı için de şimdiden DE Bryce Huff’ı getiren Eagles, safety bölgesinde Kevin Byard’ı kaybederken bu bölgede de gençleşti ve C.J. Gardner-Johnson ile anlaşmaya vardı.

2024 Sezonu Tahmini: 2023 sezonundan çok fazla ders alması gereken Eagles için 2024 sezonu çok kritik bir hal almış durumda. Takımın 2024 sezonunda da beklenmedik bir mağlubiyetle sezonu erken kapatması takıma olan inancın azalması ve bazı oyuncuların yavaş yavaş takımdan kopmasına yol açabilir. Çok erken bir bye haftasına sahip olan Eagles için bu iyi bir rastlantı olabilir. Hücum ve savunmada koordinatör değişikliğine giden Eagles için işler yolunda gitmediği takdirde beş hafta olan bye haftaları kurtarıcı rolde olabilir. Takımın mental olarak alıcağı herhangi bir mağlubiyetten hızlı çıkması kritik bir noktadayken takımın kalitesi onları yine çoğu maçın favorisi yapıyor. Geçtiğimiz sezonun verdiği öngörü bana ağır favori olduğu maçlardan bir, iki tanesinde yine kaybedip division yarışını Cowboys’un gerisinde tamamlayacağı yönünde. Eagles, 2022 mentalitesine geri dönebilirse NFC East yarışının ağır favorisi konumuna geri dönebilir.

New York Giants

New York Giants için 2023 sezonu, 2022 başarılarından sonra umut dolu bir sezon durumundayken ilk altı maç sonrası 1-5 olan rekorları, takımı ve taraftarları rüyadan uyandırdı. Altı galibiyet alınan ve dışarıdan bakılınca o kadar da kötü durmayan sezona büyüteçle bakmak gerekiyor. Gelen dört galibiyetin ikisi Commanders’a karşı gelirken diğerleri QB Kyler Murray hala sakatken Cardinals’tan ve New England Patriots’tan geldi. Beşinci galibiyet Eagles kısmında da bahsettiğimiz sürpriz olurken altıncı ve sezonun mercek altına alınması gereken galibiyet 14. haftada Packers karşısında geldi. O maçta neler olduğunu hatırlatmak gerekirsek QB Daniel Jones sakatlığında Tommy DeVito maçta yüzde 80’den daha yüksek bir pas isabeti ile oynarken maçın yıldızı RB Saquon Barkley, 101 yard ve iki touchdown ile oynamıştı. Peki bilin bakalım Giants kime “Sana bu istediğin paraları kimse vermez, serbest oyuncu piyasasını test et, yine de bize dönersin” dedi? Tabii ki de yıldız oyuncusu Saquon Barkley’e. Hard Knocks dizi ekibi, sanki yaşanacak fiyaskoyu önceden biliyordu ve Barkley olay akışını bize 4K şekilde iletti. Takımın yönetimini direkt hedef almak istemem ama aramızda Giants taraftarları varsa Barkley’e sezonda iki kez rakip olmak nasıl bir duygu olacak anlatmalarını isterim. Bunların yanında çok da kötü bir sezon hazırlığı geçirmeyen Giants, QB Daniel Jones’a verdikleri tonla paranın etkilerini istedikleri oyuncuya istedikleri uzunluk veya para veremeyerek gördüler. Onlardan hala daha kötü yönetimler olduğunu bize hatırlatan Giants, LB Brian Burns’ü ilk tur hakkı vermeden takasla Panthers’tan aldı. RB olarak da Barkley’in yerini doldurmaya çalışacak kişi olarak Texans’ta kariyerini yeniden başlatan Devin Singletary’i getirdiler.

2024 Sezonu Tahmini: Yine kolay maçlardan galibiyet çıkarabilecek seviyede olan Giants, Cowboys ve Eagles ile toplam oynayacağı dört maçtan çıkarabileceği bir galibiyet ile sezonu kurtarabilir. Herhangi bir playoff yarışında bulunmasına ihtimal vermediğim Giants’ta bu sene özellikle QB Daniel Jones için kendini kanıtlama senesi olacak. Kötü geçen bir Daniel Jones sezonundan sonra kontratsal olarak çıkış arayabilecek Giants için bence bu senaryo en hayırlısı. 2024 NFL Draftı’nın altıncı sıra seçimi olan WR Malik Nabers’ın performansı ise Giants için 2024 sezonunun en heyecanlı olayı olacak. Büyük yeteneğe sahip olan Nabers’ın ilk andan itibaren WR1 olacak olması da ilk maçtan itibaren en iyi savunma oyuncularının onu savunacağı anlamına geliyor. Nabers, istatistiksel olarak çok iyi gözükmeyecek olsa da bu sezondan çok şey öğrenecektir.

Washington Commanders

Washington Commanders için 2023 sezonu daha çok saha dışı olaylar ile gündeme hale geldi. Yıllardır tartışılan takım sahibi Dan Snyder, sonunda takımı sattı ve Commanders taraftarları sonunda önlerini görebildi. Yeni yönetim, takımın kısa dönemde başarı sahip olamayacağını düşünüp, sözleşmesi bitmek üzere olan ik D-Line oyuncusunu takaslarken koç, hücum ve savunma koordinatörleri, genel menajer rollerinde de 2024 senesi için değişikliğe gitti. 2023 sezonunda division rakiplerine hiç diş geçiremeyen Commanders’ın, QB Sam Howell deneyi de istediği gibi gitmedi. 2024 sezonu hazırlıklarında oyuncu alımında da yavaş kalmayan Commanders, veteran oyuncuları kadrosuna kattı. Hücumda RB Austin Ekeler ve C Tyler Biadasz, savunmada DT Dorance Armstrong, LB Frankie Luvu ve Bobby Wagner, S olarak da Jeremy Chinn’i kadrosuna katan Commanders için QB grubunda da büyük değişiklikler taraftarları heyecanlandırıyor. 2024 NFL Draftı’nın ikinci sıra seçimi olan QB Jayden Daniels, beş senelik kolej kariyeri ardından Commanders’ın yolunu tuttu. Daniels’e yardım ve mentorluk için QB Marcus Mariota’yı da takıma getiren Commanders için tünelin sonunda ışık görünmeye başladı.

2024 Sezonu Tahmini: 2024 sezonu Commanders için her şeyin düzeleceği bir sezon olmasa da o yola doğru gidilen bir sezon olacaktır. Yeni kana çok ihtiyacı olan Commanders, istediği takım yapılanmasını yaptı ve hedef tahtasını şimdiden ikinci hafta karşılaşmasına koydu. Sezonun ilk iç saha maçı division rakipleri Giants’a karşı olacak Commanders, division rakiplerini yenip taraftarlarına umut vermek istiyor. Sezonlar ne kadar kötü gitse de NFC East içinde yapılan maçlar ayrı bir önem taşırken “Sezonda bir galibiyet alalım ama o da Eagles veya Cowboys karşısında olsun” diyen Commanders taraftarlarını duyar gibiyim. Commanders, bu sezon toplam galibiyet sayısı olarak olmasa da dönem dönem taraftarlarını mutlu edecektir…