NFL’de dördüncü hafta heyecanı Cowboys’un Giants karşısında beklenen farkı yaratamadan kazanmasıyla başladı. Galibiyete muhtaç olan Cowboys, 1-0 olsun bizim olsun mantığıyla yoluna devam edecek olan Cowboys, division rakiplerinin maçlarını dikkatle izleyecektir. Benim yaptığım üçüncü hafta tahminlerinde teorik olarak haftanın sürprizini, yani Green Bay’in Tennessee Titans karşısındaki galibiyetini bildim. Rahat bir şekilde kazanan Packers, yoluna dolu dizgin devam ediyor. Haftanın odak oyuncusu olan Lamar Jackson da beni dinlemişe benziyor. Oyununda Justice Hill’e de yer veren Ravens ve Jackson, Cowboys deplasmanından galibiyeti çıkardı. Dördüncü hafta ön izlemesinde de odak oyuncu olarak Jalen Hurts’ü seçerken haftanın sürprizinde de Chargers’ın Kansas City olası galibiyeti olarak seçtim…

Herkesi Şaşırtan Gidişatlar

NFL’de dördüncü haftaya girerken son zamanların en sürpriz ve kafa karıştırıcı sezonunu yaşadığımızı söylemek gerekiyor. Hedefi olan takımların parçalanması, toplam sezonda üç galibiyet alması beklenmeyen takımların sezona 3-0 başlaması ve bazı oyuncuların ikinci baharlarını yaşaması sebep olarak gösterebilir. Cincinnati Bengals’ın dördüncü hafta maçında konuk olacağı Carolina Panthers’dan daha az galibiyete sahip olacağı, Steelers’ın AFC North liderliğini üç haftada iki galibiyet fark ile alacağını, sezona güzel hazırlanan Jacksonville Jaguars’ın üç mağlubiyette de 20 sayı barajını geçememesi, NFC East liderinin çaylak QB Jaylen Daniels ile Washington Commanders olması, NFC North liderinin namağlup bir şekilde Minnesota Vikings olması bunu QB Sam Darnold ile yapmaları, son olarak da San Francisco’nun NFC West sonuncusu olmasını kimse tahmin edemezdi. Sezon başı bunları tahmin edenlerin akıl sağlığında problem aranırken bu bahsettiğim olayların da çok da fazla değişeceğine inanmıyorum. Dördüncü hafta sonunda da sürprizler gelmeye devam ederse herkesin kalbinde bu sezon unutulmaz bir noktaya geliyor.

Haftanın Odak Oyuncusu: Jalen Hurts

Bu haftanın odak oyuncusu olarak seçtiğim kişi Philadelphia Eagles QB’si Jalen Hurts oldu. Sezonu Brezilya’da sakatlıksız başlatan Eagles, ondan sonra özellikle ofansif silahlarını kaybedip Hurts’e zor zaman yaşattı. İkinci hafta maçında Atlanta Falcons karşısında sürpriz bir mağlubiyet alan Hurts, üçüncü hafta New Orleans Saints karşısında da RB Saquon Barkley tarafından kurtarıldı. Brezilya maçından sonra sadece 1 pas touchdown’u atabilen QB’nin bir de ‘Tush Push’ touchdown’ı var. Eagles’ın playoff hedefleri için hemen toparlanması gerekirken eksik olan oyuncular bence Hurts için bahane olmamalı. Gözlerin üstünde olacağı Hurts için de bir intikam maçı niteliği taşıyan Buccaneers deplasmanı, normal bir maç gibi olmayacak. Ailesinden sonra QB Hurts’ün en sevdiği kişi olabilen Center Jason Kelce’yi emekli eden takım olan Bucs, bu sezon da Eagles’ı yenip yoluna dolu dizgin devam etmek istiyor. Hurts için planın belli olması lazım. Özellikle Saints maçındaki karar mekanizması touchdown bölgesine yaklaşınca daha fazla aptallaşıyordu. Üç hafta sonunda ligde ofansif yard sıralamasında ikinci olan Eagles, bunu da kilit WR’ları A.J. Brown ve DeVonta Smith’ten full verimliliği alamadan yaptı. Bu kadar ofansif gücün sayıya bir türlü dönemediği Eagles’da çözülmesi gereken problem Hurts’ün koşu başarı yüzdesi oluyor. Geçtiğimiz senelerde ofansın tıkandığı anda akıllı koşular ve başarılı “Tush Push” denemeleri takımı kurtardı. Hurts, redzone bölgesinde daha sakin olup kendi koşularını da güzel seçmesi gerekiyor. Pas korumasının dağıldığı anda geçmiş senelereden kalan reaksiyon olarak hep koşan Hurts’ün artık bu konuda da yardım edebilecek Barkley’i de unutmaması lazım.

Hızlı Başlayan Çaylaklar

2024 NFL Draft’ında özellikle ilk sıralarda seçim yapan takımlar şu ana kadar seçimleriyle mutlu gözüküyorlar. İlk sıra seçimi QB Caleb Williams, takımın ona güvenini çok iyi performans veremese de almış durumda. Ligde en fazla pas deneyen üçüncü QB olan Williams, üç maç üst üste evinde oynamanın avantajını güzel bir şekilde gösterecektir. İkinci sıra seçimi olan Washington QB’si Jaylen Daniels, geçtiğimiz sezon C.J. Stroud’un yaptığı başlangıca yakın tempoda ilerliyor. Üçüncü hafta performansıyla NFC’nin en iyi ofansif oyuncu ödülünü alan Daniels, Bengals karşısında sadece iki pas kaçırdı. QB Rating sıralamasında ilk dört içinde bulunan Daniels için Cardinals maçında da performansının devam edeceğini düşünüyorum.

Draft’ın ilk altı sırasında performansını değerlendiremediğimiz tek isim olan QB Drake Maye, Patriots formasıyla ilk maçına çıkmak için sabırsızlanıyordur. Veteran QB Jacoby Brissett ile sezona hızlı bir başlangıç yapan Patriots, Maye’in ilk maçı için çok da beklemeyecektir. Dördüncü sırada seçilen WR Marvin Harrison Jr., ilk hafta istediğini bulamasa da sonradan çok iyi açıldı. Art arda üçüncü haftasında da touchdown pası yakalama şansına sahip olan Harrison, defansif olarak gelişime ihtiyaç duyan Commanders karşısında da sayıyı bulacaktır. Beşinci sıra seçimi olan LT Joe Alt, Chargers’ın hayal ettiği oyuncu olduğunu şimdiden gösterdi. DE Maxx Crosby karşısında ilk hafta güzel bir performans sergileyen Alt, sadece iki sack vererek de kendisini bu kategoride ligde ilk 10’da buldu. Değerlendireceğimiz son seçim olan altıncı sıra seçimi WR Malik Nabers, Giants ve Daniel Jones’un berbat görünmemesini sağlıyor. İlk hafta dışında performansı mükemmele yakın olan Nabersin yaşadığı sakatlık umarım büyük değildir. İlk sıra seçimlerinin bu kadar hızlı bir şekilde NFL’e adapte olup oynamasını yeni yeni görmeye başlıyoruz. Artık şaşırtıcı gelmeyecek olan bu değişim, takımların Draft yatırımına daha da fazla önem vereceği anlamına da geliyor.

Haftanın Sürprizi: Kansas City Chiefs – Los Angeles Chargers

Üçüncü hafta teknik olarak bildiğimiz haftanın sürprizinden sonra bu hafta güzel bir tahminle sizlerleyim. Yeni koç değişimiyle beraber güzel bir başlangıca adım atan Los Angeles Chargers, kaybettiği ilk maçta Justin Herbert’in sakatlığından dolayı büyük etkilendi. Bu önemli maç için daha fazla kendisini vereceğini düşündüğüm Herbert, kazandığı takdirde alacağı division liderliğini de şimdiden hayal ediyordur. Sezon başı RB tercihini de doğru yapan Chargers, J.K. Dobbins’in de performansını hayretler içinde izliyordur. Pas tutucu olarak ana hedef seçimi hala daha yapmamış gözüken Chargers, topu eşit dağıtsa da istediği kadar pas başarı sayısına bu maçta ulaşmak istiyor. İlk iki hafta maçında da süreye oynayıp maçı bitirmeye getiren Chargers, bu sezon daha mağlubiyet almamış Chiefs’i her şeyiyle yenmek isteyecektir. Kansas City Chiefs için de rekor 3-0 olurken durumlar çok da iyi gözükmüyor. Üç maçını da son dakika olaylarıyla kazanan Chiefs için ofansif silahlarının yaşadığı sakatlıklar planları bozmuş durumda. RB Isaiah Pacheco ve WR Marquise Brown’u uzun süreliğine kaybeden Chiefs, sahada TE Travis Kelce’yi de bulamıyor. Üç maçta toplam sekiz kez topla buluşan Kelce, kesinlikle istediği başlangıcı yapamadı. Maça bakacak olursak, Chargers defansının eksikleri, onları biraz daha galibiyetten uzaklaştırsa da aradaki rekabet ve Kansas City maçlarına normal bakmaması, Chargers’a galibiyeti getirecektir. Özellikle pas oyunlarında çok iyi durmayan Chiefs defansını çoklu hedef seçimi ile yenebilecek olan Chargers, çaylak WR Ladd McConkey’in performansı ile maçı kazanacaktır…