NFL’de yedinci haftaya girerken Denver Broncos, New Orleans Saints’i açılış maçında şoka uğrattı. Denver’ın çıkışını ve çaylak QB Bo Nix’in performansını da haftaya değerlendirecekken geçtiğimiz hafta odak oyuncularımız mağlubiyetler alsa da iyi bir performans sergileyerek kendilerini gösterdiler. Geçtiğimiz hafta sürpriz tahmininden kaçınırken performans artışı beklediğim Jets, Bills galibiyetinin ucundan döndü. Bengals ise defansif başarısıyla Giants galibiyetini alıp sezonlarını döndürmek için emin adımlarla yürürken DeVante Adams’ın da takaslanacağını yer tahmininde de başarılı oldum. Karşınızda yedinci hafta ön izlemesi…

Tarih Yazan NFC North Başarısı

NFL’de ilk altı haftayı noktalarken NFC North takımları topluca bir tarih yazdı. Bildiğimiz NFL’in kurulduğu ve Super Bowl’ların başladığı seneden itibaren ilk dört haftada her division takımının en az dört galibiyet aldığı tek division 2024 sezonunda NFC North oldu. Bu performansı Detroit Lions ve Green Bay Packers’dan beklerken bizi şaşırtan Minnesota Vikings’i geçtiğimiz haftalarda ayrı başlıkta konu almıştık. Bu başlıkta da bir diğer sürpriz takım, 4-2 rekora sahip olmasına rağmen division sonuncusu olan Chicago Bears’ı detaylı yazmak istiyorum. Bu rekor ve averaj ile diğer yedi division içinden 5’inde lider olabilecek olan Bears’ın parlayan yüzü şu ana kadar defansı ve yaptırdığı top kayıpları oldu. İlk dört hafta, Bears defansının galibiyet için yalnız çalıştığını görsek de son iki hafta için aynı şeyi söyleyemeyiz. Tempo kazanan ve yeni parçalarını entegre eden Bears ofansı, çaylak QB ile son 2 haftada 71 puan buldu. Özellikle ikinci çeyrekte alev alan hücum, son iki haftada beş touchdown’unu ikinci çeyrekte atmış. Yıldız WR Keenan Allen’ın sakatlığının tam anlamıyla iyileşmesi ve ofansın az da olsa eksiğini bulması için Bears’ın önünde kritik bir bay haftası var. Bay haftasından sonra Washington’ın yolunu tutacak Bears, Commanders’ın Panthers’ı silip süpüreceği maçı da dikkatle izleyecektir.

Bears defansının da bu kadar başarıya rağmen bay haftasında üstünde durması gereken durum maça başlangıçlar olmalıdır. 2024 sezonundaki bütün maçlarında Bears, maçtaki ilk sayıyı rakip takıma vermiş durumda. Maçların geri kalan kısmında ritim bulup galibiyeti getiren defansın da kilit oyuncuları CB Jaylon Johnson, D-Line’lar Montez Sweat ve Gervon Dexter ve LB TJ Edwards oldu. Johnson, sezonda yaptığı iki interception ve üç tackle for loss (eksi yard aldıran tackle’lar) ile devam ederken Pro Football Focus’un verdiği CB ratingleri sıralamasında ligde sırada yer aldı. Sezonun ilk altı haftasında 2,5 sack ve bir fumble ile oynayan DE Montez Sweat ise şu ana kadar beklenilmedik şekilde Bears D-Line’ının en iyi oyuncusu değil. Ligdeki ikinci senesinde altı maçta dört sack ve üç tackle for loss yapan Dexter, Bears defansının uzun seneler boyunca iyi bir parçası olacaktır. Linebacker T.J. Edwards ise takımın en eksik bölgesinde Tremaine Edmunds ile harikalar yaratıyor. Bears’ın sezonunun gidişatı ilk önce geçirecekleri baye haftasıyla devam edecekken Commanders maçı sonrası karşılaşacakları Cardinals ve Patirots ile sezonlarını 6-3’lük bir rekora çekebilirler. Bears’ın ve NFC North takımlarının, sezonun 11. Jaftasından itibaren er meydanına çıkıp birbiriyle oynayacağı maçlar sezon sonu hangi takımların playoff oynayacağını belirleyecekken benim düşüncem Bears, son haftalarda en fazla yarayı alacak takım olacaktır.

Haftanın Odak Oyuncusu: Brock Purdy

Geçtiğimiz sezonun Super Bowl rövanş maçına tanıklık edeceğimiz altıncı haftada gözler iyi bir başlangıç sergileyemeyen 49ers ve QB Brock Purdy’nin üzerinde olacaktır. Kansas City Chiefs’in kaybedecek hiçbir şeyi yokken 49ers’ın rekoru ve gidişatı kafada soru işaretleri yaratıyor. 3-3 rekora sahip olan 49ers, NFC West yarışında hala daha iyi konumda olsa da geçtiğimiz sezon Super Bowl görmelerini sağlayan en büyük avantajı, playoff’lardaki iç saha avantajını kaybedecek gibi gözüküyor. Bu beklenmedik ilk altı haftanın sorumlusunu aradığımızda ise cevaplardan bazıları sakatlığı hala devam eden RB Cristian McCaffrey veya eski formunu tutturamayan defans olabilir ama bence cevap QB Brock Purdy ve devamlılığı olmayan performansı. Özellikle iki hafta önce kaybedilen Cardinals maçında belki kariyerinin en kötü maçını çıkaran Purdy, maçı 28.4 QBR tamamladı. Minnesota mağlubiyetinde de iyi performans sergileyemeyen Purdy, Rams mağlubiyetinde elinden geleni yapmasına rağmen engel olamadı.

Pas oyunlarındaki en güvenilen hedefi McCaffrey yokken risk almaya çalışıp bunda da her zaman başarılı olmayan Purdy, karşılaştığı defansların da McCaffrey tehdidi olmadığından dolayı daha fazla arkaya çekildiğini de görüyor. Önceki İKİ sezonunda da Purdy’nin touchown/interception oranı üçe yakınken bu sezon bu oran 2 seviyesine düşmüş durumda. Yani geçtiğimiz senelerde attığı her üç touchdown pasına karşılık bir interception atan Purdy, bu sezon iki touchdown pasına bir interception atmış durumda. QB Purdy’nin kendini kanıtlaması ve RB McCaffrey olmadan da başarılı olabileceğini göstermesi için elinde büyük bir şans var. Kansas City Chiefs, bay haftasından San Francisco’ya gelirken 49ers ise geçtiğimiz hafta perşembe gecesi oynamanın avantajına sahip. McCaffrey dışında bütün ofansif silahlarına da sahip olan Purdy, son dönemde form tutan tight end’i George Kittle’ı kullanabildiği halde 5-0’lık rekora sahip olan Chiefs’e ilk mağlubiyetini aldırıp geçtiğimiz sezonun Super Bowl rövanşını alabilir. Aralık ayına kadar kolay bir maça çıkmayacak olan 49ers, Chiefs’ten alacağı olası bir mağlubiyetle sezondan olan beklentisini iyice kaybedip NFC West liderliğine tutunmaya çalışacaktır.

Sonunda Gerçekleşen Takaslar ve Yeni Takas Haberleri

Takas periyodunun son üç haftasına yaklaşırken çoğu havada dolaşan haber artık gerçekleşmeye de başladı. Hafta içinde dört takas olurken bunların ikisi ligin gidişatını etkileyecek durumda. Bu takaslardan birincisi Davante Adams’ın Jets’e takası oldu. Benim de tahmin ettiğim takasın gerçekleşmesi için gün sayarken dönen haberlerin hepsinin gidişatın geciktiğinin göstergesiydi. İkinci takas ise biraz daha beklenmedik oldu. Amari Cooper, ligin en formsuz ve en pahalı QB’leri arasında bulunan Deshaun Watson’dan kurtularak Buffalo Bills’in yolunu tuttu. Cooper’ın ayrılma isteğini ve Bills’in yıldız WR arayışında olduğunu biliyorduk ama takasın ani bir şekilde gerçekleşmesi sürprizin de bozulmamasını sağladı. AFC East takımları WR odalarını güçlendirirken takasın son gününe kadar ofansif silah arayışında olacak takımları gözden geçirelim. Listenin en başını tabii ki de Kansas City Chiefs çekiyor. Takımın en iyi iki WR’ını sakatlığa kaybeden Chiefs, bu oyunculardan da uzun bir süre yararlanamayacak. RB bölgesinde Isiah Pacheco’nun sakatlığı için gerekli önlemler alınsa da aynısını WR’lar için söyleyemeyiz. Mahomes, elinde olan silahlarla mutlu olduğunu söylese de takas hedeflerine ulaşmak isteyecektir.

Takas konuşmalarının en görkemli ismi ise yaptığı açıklamalar ile DE Maxx Crosby olacak gibi duruyor. Yeniden yapılanma içinde olmak istemediğini, Las Vegas’ta kazanmak istediğini ama kazanmaya daha fazla önem verdiğini belirten Maxx Crosby, bu açıklamalarla kendisinin playoff’ta yer alacak takımlar arasına girmek istediğini belirtti. Şu an için konuşmalar sızdırılmasa da Crosby için en agresif takımın Detroit Lions olmasını bekliyorum. Geçtiğimiz hafta Cowboys’a dayak attıkları maçta yıldız DE Aidan Hutchinson’u büyük bir sakatlığa kaybeden Lions, bu sezonunda boşa gitmemesi için kesenin ağzını açabilir. Jets WR’ı Mike Williams’ın takas olmasına kesin gözle bakarken Browns’ın yıldız DE’i Myles Garrett ve Titans’ın veteran WR’ı DeAndre Hopkins, yaptıkları açıklamalar ile de kendilerinin takasa açık olmadıklarını belirtti.

Haftanın Sürprizi: New England Patriots – Jacksonville Jaguars

Bu hafta sürpriz karşılaşmam için sizleri çok uzağa götürmeyeceğim. Londra’da oynanacak maçta Jacksonville Jaguars, ikinci evinde New England Patriots’ı ağırlayacak. Bu maçta Jaguars favori olarak gösterilirken Patriots’un çok da mutsuz olmadıkları mağlubiyet sonrası galibiyeti Jaguars’tan alacaklarını düşünüyorum. Patriots, geçtiğimiz hafta çaylak QB’si Drake Maye’e kavuştu ve performansıyla oldukça memnun kaldı. Texans karşısında maça hızlı bir başlangıç yapamasa da Maye, üç touchdown pası atarak kendisinin dikkat edilmesi gerekilen bir tehdit olduğunu gösterdi. Yüzde 60 pas yüzdesi ve iki interception da atan Maye, ofansın en büyük silahlarından birinden de yoksun olmasından da büyük etkilendi. RB Rhamondre Stevenson, yaşadığı sakatlığı bir türlü atlatamasa da Londra’da oynanacak maça yetişmesi bekleniyor. Texans karşısında koşu oyunlarından hiçbir şey bulamayan Patriots, Maye’in koşu denemelerini çıkardığımızda 21 koşu denemesinde sadece 44 yard alabildi. Koşu hücumunun yerle bir olması ve maçın erkenden kopması Maye’i zorlasa da ofansını tanıdığı ve ilerleyen zamanlarda hangi hedeflerinin üstünde duracağını da anladığı bir maç oldu.

Jaguars tarafında ise işler hiç istenildiği gibi gitmiyor. Bir türlü oturmayan koşu oyunu hiyerarşisi, QB Trevor Lawrence’ın inişli çıkışlı performansı ve özellikle pas savunmalarında çöken defans, takımın altı maçta sadece bir galibiyet almasına sebebiyet verdi. Bu sezon Jaguars’ın tek kazandığı maçta da RB Tank Bigsby’nin patlayıcı performansının yanında Lawrence doğum gününde bu sezon bir daha yakalayamadığı ritmi yakalayarak kazandı. Bu özel performanslara rağmen son saniyelerde field goal denemesiyle eşitliği bozup kazanan Jaguars, gerçekliğe ondan sonra oynadığı Bears maçıyla döndü. Defansif olarak büyük eksiklere sahip olan Jaguars, bu sezon en az sayı yediği maçta Browns’a kaybederek Cleveland takımına bu sezon tek galibiyetlerini verdi. Ligde en fazla sayı yiyen ikinci takım olan Jaguars, tabii ki de Panthers’ın bu istatistikteki performansını geçemedi. Pas defansında da hiç etkili olmadığını maç başına 276 yard vererek görüyoruz. Bu istatistikte ligde sonuncu olan Jaguars, kaybedecek bir şeyi olmayan Patriots karşısında da mağlubiyetten kaçamayacaktır. RB Rhamondre Stevenson’ın oynayıp oynamayacağı maçın kaderini değiştirecek konumdayken Patriots defansının ilk yarı Jaguars’a şans bile tanıyacağını düşünmüyorum. Şimdiden QB Drake Maye’in ilk galibiyetini kutlarken Jaguars’ın koçu Doug Pederson’ın da bu maçtan sonra kovulmasını bekliyorum…