Bu hafta ile birlikte kolej futbol sezonunun ilk altı haftasının sonuna geldik. Bu süreçte takımlar hakkında çok şey öğrendik ve bu sezon ilk kez yeni formatta düzenlenecek 12 takımlı play-ff’a katılma ihtimali yüksek olan takımlar netleşmeye başladı. Gelin, bu sezonun geri kalanında kimlerin iyi gittiğini ve kimlerin beklentilerin altında kaldığını inceleyelim…

İyi

Texas Longhorns
Geçen sezon playoffyarı finallerinde Washington’a çekişmeli bir maç sonrası kaybeden Texas’ta, bu sezona girerken beklentiler yüksekti. Xavier Worthy ve Byron Murphy gibi önemli isimleri NFL Draftı’na kaybeden takım, belki de en önemli oyuncusu Quinn Ewers’in dönüşü ve transfer portalından edindiği kilit isimlerle iddialı bir takım oluşturmayı başardı. Bu sezon oynadığı tüm maçları rahat kazanan Texas, Ewers’in sakat olduğu dönemi Arch Manning ile iyi geçirdi ve yıldız QB’nin yokluğunu hissetmedi. Texas, önümüzdeki iki hafta sonunda önce Oklahoma ile “Red River” derbisinde karşılaşacak, ardından şampiyonluğun bir diğer favorisi Georgia’yı konuk edecek. Bu zorlu iki maç öncesi en iyi haber ise Quinn Ewers’in büyük ihtimalle kadroya geri dönecek olması. Maç başına rakiplerine sadece 7.0 sayı imkanı veren Texas savunması, bu anlamda ülkede en iyi ikinci takım. Eğer Quinn Ewers sakatlığını tamamen atlatmış olarak dönerse, Texas’ı bu iki maçın favorisi olarak görmek son derece mümkün.

Ohio State Buckeyes
Geçen sezon kendi standartlarının altında kalan ve ezeli rakibi Michigan’ın şampiyonluğunu izleyen Ohio State, bu sezon toparlanmış gibi görünüyor. Kansas State’den takıma bu sezon katılan Will Howard ve sezonun şu ana kadar en iyi birinci sınıf öğrencilerinden Jeremiah Smith liderliğinde henüz maç kaybetmeyen Ohio State, savunma anlamında da sezonun en iyi takımı. Ohio temsilcisi şu ana kadar maç başına rakip takımlara sadece 202 yard veriyor ve bu anlamda ülkede en az yard veren takım konumunda. Takım, bu alanda en yakın takipçisi Tennessee’den bile maç başına 25 yard daha az veriyor. Bu da yetmezmiş gibi Ohio State, maç başına rakiplerini 6.8 sayıda tutuyor ve bu kategoride de ülkede lider durumda. Takım sezonun şu ana kadarki en önemli sınavını bu cumartesi verecek. Ülke üçüncüsü Oregon’a konuk olacak kırmızı-beyazlılar, bu sezon durdurulamaz görünüyor ve kesinlikle şampiyonluğun en önemli adaylarından biri.

Kötü

Michigan Wolverines
Geçen sezonu şampiyon olarak bitiren ekip, bu sezon başta koç Jim Harbaugh olmak üzere birçok oyuncusunu NFL’e kaybetti. Sezonun neredeyse yarısı bitmiş olmasına rağmen, takımda hâlâ ciddi bir QB belirsizliği söz konusu ve yeni koç Sherron Moore sık sık bu pozisyonda değişikliğe gitti. İlk dört haftada dört farklı quarterback ile oynayan ekipte, bu konuda kimin mutlak lider olacağı hâlâ merak konusu. Takım, savunma anlamında da geçen sezondan çok uzakta ve bu sezon oynadığı iki iyi hücum takımı Washington ve Texas karşısında rakiplerini durdurmakta zorlandı, iki maçı da farklı kaybetti. Bu sezon oynadığı altı maçta dört galibiyet alan takım, şu an ülkede 24. sırada yer alıyor ve geçen seneki formundan çok uzakta. Sarı-lacivertli ekibin bu sezon matematiksel olarak playoff’a kalma şansı bulunsa da bu oyunla bunu başarmak çok zor görünüyor.

Alabama Crimson Tide
Bu listeyi geçen hafta hazırlasaydık, listenin “iyi” kısmında kesinlikle Alabama yer alırdı. Ancak ekip geçtiğimiz hafta sonu büyük bir şok yaşatarak kendi konferansının en kötü takımlarından Vanderbilt’e mağlup oldu. İlginç olan kısım ise bu mağlubiyetin, Georgia karşısında alınan inanılmaz bir galibiyetin hemen ardından gelmiş olması. Büyük galibiyetten sonra rehavete kapılan Alabama, hâlâ playoff için yüksek bir şansa sahip ve kadro kalitesi anlamında ülkedeki her takımı yenebilecek güçte. Efsane koç Nick Saban’ın emekliliğinin ardından takımın başına geçen eski Washington koçu De Boer, takımın başında ilk mağlubiyetini geçen hafta Vanderbilt karşısında aldı. Alabama’nın bir sonraki maçta vereceği reaksiyon, takımın bu seneki playoff şansı hakkında bize çok şey anlatacak.

Çirkin

Florida State Seminoles
Bu kategoride bu sezonun olmazsa olmaz takımı kesinlikle Florida State. Geçen sezonu son maç hariç yenilgisiz tamamlayan ve kıl payı playoff’u kaçıran Florida temsilcisi, geçen sezonki takımını ve özellikle yıldız quarterback Jordan Travis’i adeta mumla arıyor. Oregon State’den büyük beklentilerle transfer edilen DJ Uiagalelei’nin şu ana kadarki inanılmaz kötü performansı, takımın kötü gidişatının başlıca sebeplerinden sadece biri. Geçen seneye kıyasla takım her açıdan zayıf görünüyor ve bu sezon oynadığı altı maçtan sadece birini kazandı. Sezona ilk 10’da ve playoff hayalleriyle başlayan ekip, şu an adeta konferansında sonuncu olmamak için mücadele veriyor.

Oklahoma State Cowboys
Bu sezon beklentilerin çok altında kalan bir diğer takım ise Oklahoma State. Turuncu-siyahlılar, bu sezon çıktıkları ilk üç maçı kazanırken, son üç maçı ise kaybetti. Aynı Florida State gibi, playoff beklentileri yüksek olarak sezona başlayan ekip, özellikle savunmada ciddi sıkıntılar yaşıyor. Oklahoma State için en kötü haber ise henüz en zor maçlarını oynamamış olmaları. Takvimde hâlâ zorluk seviyesi yüksek maçlar bulunan ekipte koşu oyunu iyi işlemiyor ve savunmada ciddi sorunlar söz konusu. Aynı zamanda takımın koçu Mike Gundy, bu kötü gidişattan sorumlu olarak görülüyor ve sezon sonu takımdan kovulma ihtimali yüksek. Tüm bu gelişmeler ışığında takımın sezonu nasıl bitireceği büyük merak konusu.