NFL’de 2014 sezonunun ikinci haftası da tarih yapraklarındaki yerini aldığı şu günlerde “Oakland Raiders nasıl?” diye sormazsınız ama sorarsanız cevap Charles Woodson’dan geliyor; “We suck!” Küfürü sevmediğimiz için Woodson’ı şöyle çevirmekte fayda var; Berbat. Evet, bunu dışarıdan gören herkes rahatlıkla söyleyebilir ama takımın içinden biri söylüyorsa ve o kişi bu ligdeki en görmüş geçirmiş adamların başında geliyorsa orada bazı şeyler yolunda gitmiyordur. Off-season’da yapılan onca transfer ve yıllar sonra yapılan en iyi draft seçimleri sonunda taraftarlar yeni sezondan ve iç sahadaki ilk maçtan umutluydu. Galibiyet olmasa bile insanlar savaşan, çabalayan, bir şeyler yapan bir takım görmek istiyor ama bunun yerine Pazar günü buldukları şey altmış dakika boyunca oyunun içine hiç girememiş, yerden gelen hiçbir şeyi durduramayan bir takımdı. Peki Raiders’ta sorun ne? Geçen seneye göre elde çok daha iyi bir malzeme varken takım neden tarihinin en kötü sezonlarından birine doğru yol alıyormuş hissi veriyor? Naçizane fikirlerimle açıklıyorum efendim.

Üç Idiot

Vakit harcadığım çoğu Raiders forumları ve sohbet odalarında haftanın bir numaralı gündem maddesi coaching. Artık ben dahil kimsenin Dennis Allen’a tahammülü kalmamış durumda. Haksız da sayılmazlar bu Allen’ın takımın başındaki üçüncü senesi ve sekiz galibiyete karşılık 26 mağlubiyet var. Ahh ahh Al Davis’in kemikleri sızlıyor. İstikrar elbette önemli ama takımın Allen’ın yönetimi altında kayda değer gösterdiği en ufak bir gelişme bile yok. En azından eski bir savunma koordinatörü olarak takıma bir savunma kimliği kazandırması beklenilebilirdi ancak onun yerine her sene değişen oyuncular ve bir türlü dengeye oturtulamayan bir savunma var. Dennis Allen ligdeki en genç head coach ve Raiders’ın başına geçmeden önce Denver’da sadece bir yıllık savunma koordinatörlüğü deneyimi var. Denver’da savunma koordinatörü olarak iyi işler çıkarmış olsa da nasıl ki her iyi futbolcudan iyi teknik direktör olmuyorsa her iyi koordinatörden de iyi head coach olmuyor. Norv Turner bunun güzel bir örneği, keza Jim Schwartz da öyle. Anlaşılacağı üzere üç idiot’ımızdan birisi Allen.

Sırada ikincisi olan Greg Olson var. Geçen sezon hücum koordinatörlüğüne getirilen Olson’ı aslında elindeki kısıtlı malzemeyle yaptıklarını beğeniyordum ancak bu sezon tanınmaz bir halde. Raiders’ın en büyük hücumsal problemi şu aşamada koşu hücumu ve buna paralel olarak hücumun sahada kalma süresi. Takım süreyi kontrol edemeyince doğal olarak maçı da kontrol edemiyor. Bunun sonucunda ilk iki haftada bolca çabuk three&out’lar izledik. Koşu hücumu bu takımın ezelden beri sıkıntısı ve sıkıntısı olmaya da devam ediyor. Hadi New York Jets’in devasa ön yedilisine karşı koşabilen takım sayısı zaten az da Texans’a karşı bu performans kabul edilemez. Olson’ın hücum şemaları yaratıcılıktan çok uzak. Pryor’la birlikte o yaratıcılığını da kaybetmiş gibi. Derek Carr’ın güçlü yönlerini utilize edemiyor. Koşmakta zorlanan bir takımsanız hücum sürelerinizi arttırmak için ne yaparsınız? Çok basit bir soru, cevap screen play’ler. Elindeki Derek Carr, geçen yıl FBS’te en çok screen play oynayan ve bunları en çok başarıyla sonuçlandıran oyun kurucu. Ancak Raiders’ın ilk iki maçına baktığımız zaman oynanan screen play’lerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Greg Olson’ın da Raiders’a hücum koordinatörü olmadan önce sadece bir sezonluk Jacksonville Jaguars (!) hücum koordinatörlüğü tecrübesi olduğunu da ekleyeyim.

Gelelim üç ve son numaramıza. Tahmin de edebileceğiniz gibi o kişi Jason Tarver. Jason Tarver için de görüşlerim Greg Olson içinkilere benzer. Raiders defansının geçen sezonla bu sezon arasında kağıt üzerinde siyahla beyaz kadar fark var. Ancak nedense Tarver, bunu gerçeğe yansıtabilmiş değil. Geçen sezon çok kısıtlı pass rush gücü ile yaptıkları inanılmaza yakındı. Bu sezon LaMarr Woodley, Justin Tuck ve Khalil Mack gibi pass rusher’ların eklendiği kadro ile bırakın sack’i rakip oyun kurucuya bile ulaşmakta güçlük çekiyor. Bu formsuzluğun sebebini gerçekten çok merak ediyorum. Raiders’ın ilk iki haftada yaptığı sack sayısı sadece iki. Bu hızla devam edilirse tarihsel olarak en kötü Raiders savunması olarak tarihteki yerini alacak.

Olson’ın Carr’dan verim alamaması gibi Tarver’ın da Mack’ten tam verim alamadığından bahsetmek mümkün. Mack, kolejde 3-4 sisteminde oynuyordu Raiders’ta ise 4-3 sisteminde oynuyor. Aradaki fark ne derseniz 3-4’te OLB’ler de DE’ler gibi diziliyor ve Mack bu dizilimde daha iyi baskı getiriyor. Örnek olarak Texans maçında pası blokladığı ve Fitzpatrick’e dokunmayı başaran ilk ve tek oyuncu olmayı başardığı pozisyonlarda DE gibi dizilmişti.

Raiders savunmasının pass rush’tan bile daha büyük olan sorunu ise koşu savunması. Burada Tarver’ın aslında bir bahanesi var. Takımın tek iç linebacker’ı (takım planlamasına bak be) Nick Roach, sakatlığı sebebiyle iki haftadır oynayamıyor. Onun yerini dahihane bir fikirle OLB olan Miles Burris ile doldurma yoluna gittiler. Vazgeçtim, suç burada yine Tarver’ın. Peki sonuç mu? Çok çarpıcı bir istatistik veriyorum hazır olun; bu hafta Texans 46 kere koşu hücumu kullandı ve Miles Burris tüm snaplerde oynamasına rağmen maçı sadece ve sadece iki tackle ile tamamladı. İşte size Foster’ın neden maçı domine ettiğinin cevabı. Rakip running back’ler front line’ı geçtikten sonra ellerini kollarını sallayarak yardları almaya başlıyorlar çünkü sahanın ortasında bir durdurucu güç yok. Jason Tarver’ın geçmişi ise geçen sezon savunma koordinatörlüğüne getirilmeden önce pozisyon koçluğu.

Raiders’ın bu kötü başlangıcı ve ışık vermeyen oyunundan genel olarak bu üç ismi sorumlu tutuyorum. Tabi ki bir pozisyonda iki kez fumble yapan, dünyanın en tehlikeli savunma oyuncusunu bloke etmeyen, oyun kurucusunu koruyamayan, runing back’ine blok yapamayan oyuncular da suçludur ama böyle devam ederse bu üçlü başta olmak üzere daha birçok kişi ve hatta GM Reggie McKenzie için bile yolun sonu çok yakın olacak. İşin ucu yine yönetimsel boyuta geliyor ve benim eleştirim şu; başarıya bu kadar aç ve bu kadar sorunlu bir takımın en önemli üç koçluk görevine de neden bu kadar tecrübesiz ve kendisini kanıtlamamış isimler getirildi? Cevabı belki de hiç öğrenemeyeceğiz.

Çaylaklar

Bu sezon da bir şeyler olmayacağı artık çok netleşti diye düşünüyorum. O yüzden artık yapılması gereken sezonu olabilecek en faydalı şekilde değerlendirmek. O da takımın sahip olduğu en değerli genç oyunculara gelişebilecekleri ortamı hazırlamak. Derek Carr, Gabe Jackson, Khalil Mack ve Sio Moore bu takımın gelecekteki yapı taşları olacaklar. Raiders’ın artık bu sezon ne kadar başarılı olduğu bu gençlerin oyunlarını ne kadar geliştirebildikleriyle doğru orantılı olacak. Şansımıza bu kadar olumsuzlukların içinde bu saydığım dört oyuncu da her maç daha iyi bir grafik sergiliyorlar. Özellikle her şey Derek Carr ile başlayıp Derek Carr ile bitiyor. Bu franchise’ın onun artık esas adam olmasına her şeyden çok ihtiyacı var be eğer bu sezonun sonunda Carr bu franchise’ın yüzü olmayı başarabilirse inanıyorum ki herkes bu sezonu Raiders için kazanılan bir sezon olarak sayacaktır.