5 Ağustos Pazar günü “Hall of Fame” maçı ile başlayacak olan NFL in yine bizlere unutulamayacak maçlar seyrettirmesi umuduyla, sezon öncesi takımlara bir göz atalım;

AFC
Baltimore Ravens
Son yapılan eğitim kampında, starter cornerback ler Chris McAllister ve Samari Rolle’un sakatlık durumları söz konusu olduğundan yönetimin rookie ler Willie Gaston ve Terrell Maze’a göre oyun planlarını değiştirdikleri gözlendi. Bu sene free agent olarak takıma girmeyi başaran yeni cornerbackler hızlarıyla sezonda adlarını duyuracağa benziyorlar. Bu sene draftlarda alınan Yamon Figurs ise return takımında oynamasına rağmen, Ravens Figurs’i wide receiverlar Mark Clayton ve Demetrius Williams in yanına yerleştireceğini belirtti. Bu sezon hem cornerbacklerine hem de wide receiverlarina oldukça güvenen Ravens’ın başı ne yazık ki yeni quarterback Steve McNair ile dertte. 9 Mayıs’da alkollü araç kullandırmaktan dolayı tutuklanan McNair’in, geçen hafta sonu yapılan kampta attığı paslar ve yeni runningback Willis McGahee ile uyumlu çalışmasına rağmen Ravens yönetimini memnun etmediği belirtiliyor. 30 Mayıs’ta duruşmasından sonra açıklama yapacaklarını belirten Ravens, NFL’in McNair’e maç cezası vermesi durumunda yedeklerini düşünmeye başlayacaklar.
Safety Ed Reed ile güçlendirilmiş bir defens takımı ile sezona girmeyi hazırlanan Ravens maçı defans mı yoksa hücum mu alır sorusuna iyi bir cevap olacağa benziyor.

Buffalo Bills
Bills takımı son yapılan kamplarda Eagles’a gönderilen linebacker Takeo Spikes’ın yokluğuna alışmaya çalışıyor. Spikes ile birlikte gönderilen yedek QB Kelly Holcomb’un karşılığında Eagles’dan alınan Darwin Walker ile defensive tackle ı güçlendirmeyi amaçlayan Bills, Walker’a oldukça güveniyor. Zaten güvenmese 2006 da 12 oyunda toplam 70 tackles yapan Spikes’ı , 16 oyunda toplam 36 tackles yapan Walker ile değiştirmezdi.
Bills’in defensive line kadrosunda yer alan Kyle Williams, John McCargo ve Larry Tripplett ile uyumlu oynayan Walker ile birlikte, Buffalo da bu sezon defans olarak seyredeceğimiz bir takım.

Cincinnati Bengals
Takımlar son yıllarda oyuncuların çeşitli nedenlerden dolayı tutuklanmaları ile zor günler yaşıyorlar. Bunlardan biri de Bengals.
Linebacker A.J. Nicholson 2006 da Bengals ailesine katıldığında, gelecekte efsane bir linebacker olacağı yorumları yapılıyordu. İkinci kez tutuklanmasından sonra, Bengals yedek linebacker arayışına girdi.
İlginç bir gelişme; 2006 da rekor bir parayla takıma alınan Sam Adams, sürpriz bir şekilde takımdan serbest bırakıldı. 14 yıllık NFL kariyeri olan Adams’ın neden bu sezon Bengals’de oynamayacağı hakkında bir açıklama yapmayan yönetim, Adams’ın yerine yine ligin en iyi defensive tackle larından Michael Myers ve Kenderick Allen’ı kadrosuna aldı.
Bu olaya, Bengals’in draftlarda kadrosuna almayı planladığı ve Adams ile uyumlu oynayacağını düşündüğü Ian Scott’ı Eagles’a kaptırınca, çözümü yeni DT lar alarak çözdü, gibi bir yorum yapılabilir.
Bu sezon Bengals ile oynayacak takımların, oyunlarını Myers, Allen, Peko ve rookie Toeaina’yi düşünerek yapmaları gerekiyor. Geçen hafta Bengals’a yeni katılan Falcons’ın efsane line backer ı Edgerton Hartwell ile defans kadrosunu iyice güçlendiren Bengals, sezonun şimdiden favorileri arasında yer alıyor.

Cleveland Browns
Herhangi bir amblemi olamayan tek takim herhalde Browns. Ligin sessiz takımlarından biri olarak gördüğüm Browns, bu sezon seklini değiştireceğe benziyor. Draft larda kadroya alınan Notre Dame’ın QB si Brady Quinn’in starter olarak başlayıp başlamayacağı henüz karar verilmedi ama geçen senenin starter ı Charlie Frye ve yedek quarterback ler Derek Anderson ve Ken Dorsey ile Browns in bu sezon kendine offense olarak güvendiği söylenebilir.
Norte Dame’ın efsane oyuncusu Joe Theismann’ın izinden gittiğini belirten Quinn, oyunculuğu yanında oyun sırasında sürekli sakız çiğnemesi ile tanınıyor. Reklamlarda artık Peyton yerine Quinn’i izleyeceğiz gibi gözüküyor.

Denver Broncos
Broncos, hala yılbaşı sabahı öldürülen Darrent Williams’in ve Şubat ayında aniden ölen Damien Nash’in yasini tutuyor. Ligin en iyi cornerback lerinden biri olan Williams’in ve running back Nash’in anısına 27 ve 29 numaralarını kaskların arka sol tarafına yerleştirmeyi planlayan Broncos, bu oyuncular yerine starter larını henüz belirlemedi.
13 yıldır Denver da oynayan tecrübeli receiver Rod Smith, bu sezon sakatlığı ile gündemde. Gerçi geçen sezon sakat haliyle birçok maçta oynayan Smith, bu sezonda bir şey değişmeyeceğini ve tekrar sahalarda olacağını belirtti.
Geçen sene alınan tightend Landon Trusty, kendisinden beklenen performansı gösteremeyince bu sezon takımdan çıkarıldı. TE Stephen Alexander a bu sezon çok güvenen yönetim, ayrıca safety olarak takımda geçen sezon rol alan Steve Cargile’in, bu sezon linebacker olarak kadroda yer alacağını bildirdi.
Bengals’dan ayrılan Sam Adams ise Denver’ın almak istediği oyuncular arasında. Önümüzdeki günlerde netleşecek olan Adams in, defans coachlari Jim Bates ve Bill Johnson tarafından istendiği söyleniyor.

Houston Texans
Ahman Green Green Bay ile o kadar bütünleşmiş ki, nfl.com sayfasında oyuncu profilinde hala üzerinde eski takımının forması var. Ahman Green’in Favre ile birlikte emekli olacağını düşünenler (bunlardan biri de benim) ne yazık ki yanıldılar.
Texans bu sene kadrosuna başarılı runningback Green’in yanında Atlanta’nın genç QB si Matt Schaub’u da aldi. Offense de ki bu değişikliğin yanında, wide receiver Andre Johnson ile 6 yıllık daha imza atan Texans, offense olarak bu sezon adını duyurmaya hazır gözüküyor.
Texans defensive line da yer alan Mario Williams oldukça iyi bir defensive end olmasına rağmen tek başına yeterli olamamakta. Bu sene draftlarda alınan defensive tackle Amobi Okoye ile line daki eksiğini tamamlayan Texans, offense line ı da draftlarda aldığı tackle Brandon Frye ve guard Kasey Studdard güçlendirdi. Bana Gore toplama kampı seklinde bir takım diyebiliriz, bu sene takım olma çabası ile geçer, seneye fırtına gibi eserler.

Indianapolis Colts
Gecen sene regular sezonu 16-4 ile bitiren Colts’a yüzük taktıran en büyük nedenlerden biri; bir önceki seneye oranla defensive line daha organize olmasıydı. Payton daha cesurdu, pocket daha güvenliydi.
İkincisi ise Adam Vinatieri! Son 6 Superbowl un 4 ünde de yer alan efsane kicker. 12 yıllık NFL tecrübesi ile gecen sene geldiği Colts’un başarılı bir sezon geçirmesine en büyük etkenleşen biri.
Draftlarda alınan Ohio’nun hızlı wide receiver’ı Anthony Gonzales, off season’da Broncos’a kaptırılan Brandon Stokley’in yerini dolduracağa benziyor. Diğer receiver lar Marvin Harrison ve Reggie Wayne ile Manning den bu sezon da güzel paslar seyredeceğiz gibi gözüküyor.

Jacksonville Jaguars
Geçen senenin favorileri arasında yer alan Jacksonville bu sene kadrosunda önemli değişiklikler yaşadı. Bunların en önemlisi safety Deon Grant in Seattle’a ve tight end Kyle Brady nin New England a gitmesi oldu.
Bu büyük kayıplarının yanında Jaguars aynı zamanda bazı kilit oyuncularını tekrar masaya oturttu ve imzalarını almayı da başardı. Bunların başında wide receiver Ernest Wilford, kicker Josh Scobee ve defensive end Bobby McCray geldi. Jaguars taraftarları takımın bu sene cimrilik yaptigini ve para harcamamak için iyi oyuncuları elinden kaçırdığını düşünüyorlar. Jaguars ise iyi bir bütçeyle, eksik mevkilerini iyi oyuncularla tamamladığını söyleyerek; örnek olarak bu sene Baltimore’dan gelen tackle Tony Pashos, Cleveland dan gelen wide receiver Dennis Northcutt ve Brady’nin yerine Minnesota dan gelen tight end Jermaine Wiggins’i gösterdi. Starter tight end George Wrighster’in sakatlanmasından ve Brady’nin ayrılmasından dolayı, Wiggins kadrodaki tight end eksiğini tamamlayacak gibi gözüküyor. Ayrıca kadroda tight end olarak gecen sene alınan Marcedes Lewis de bulunuyor.
Safety eksiğini de draftlarda alınan Reggie Nelson ile kapatmayı planlayan Jaguar, ayrıca draftlarda aldığı wide receiver Mike Walker ve line backer Justin Durant ile önümüzdeki yıllarda adını duyuracağa benziyor. Önümüzdeki yıllarda diyorum çünkü bu kadroyu oturtabilmesi için en az iki sezon geçmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Zaten bu sezon kendini daha çok yeni oyuncuların eğitimine vereceğini sürekli belirten yönetim, draftlarda Quinn’i pas geçerek bunu kanıtlamış oldu.

Kansas City Chiefs
Chiefs’e gore, draftlarda alınan wide receiver Dwayne Bowe ve kicker Justin Medlock bu sezon takımın ivmesini değiştirecek iki star. Eğer takim bu sezon kaderini iki rookie ye bağlıyorsa, Chiefs maçlarını, oldukça sıkıcı geçeceğini söyleyebiliriz. Chiefs yeni oyuncusu Medlocak’a o kadar güveniyor ki, tecrübeli kicker Lawrance Tynes’i NY Giants’a yolladı.
Starter QB ler Trent Green in ve Damon Huard’ın yanına (ya da yerine) off season da yeni alınan QB Jeff Terrell ise ayrıca bir soru işareti. QB eksiği haricinde birçok eksiği olan takım, neden bu eksiklerini tamamlamak haricinde yeni bir QB alma, hatta offseason da alma ihtiyacı duydu? Gecen sezonu 9-8 ile bitiren Chiefs’den hiç kimse bu sezon ümitli değil, bahis yapanlara duyurulur…

Miami Dolphins
Daunte Culpepper!. Minnesota Vikings’in efsane QB si bu sezon Dolphins ile adını tekrar duyurmaya hazırlanıyor. Dizinden iki kere ameliyat olan Culpepper, eğer eski gücüne kavuşursa iyi bir Dolphins seyredeceğiz gibi gözüküyor.
İki hafta önce head coach Cam Cameron running back Ricky Williams ile ilgili sert açıklamalar yaparak, net olarak takımda istemediğini belirtti. Hem takım içinde hem de özel hayatında özellikle ilaç yüzünden başı dertten kurtulmayan Williams’ın kaderi henüz belirlenmedi, fakat Dolphins’in resmi sitesinde ana kadroda yer almıyor.

New England Patriots
Bu sezon kadrosuna topladığı birçok iyi oyuncu ile ya onlarla batacak ya da bir kez daha kupayı müzesine götürecek olan New England için, bu sene en iyi imzasi olarak Moss bahsedilse de bence en iyi imzalardan biri de 18 yillik NFL tecrubesi olan linebacker Junior Seau ile atıldı. (evet ligde hala Favre dan eskiler var Göz kırpan)
Geçen sezon emekli olmayı planlayan Seau, bu sezon tekrar Patriots ile savaşmaya karar verdi.
Coach Belichick; yeni wide receiverlar Randy Moss, Donte Stallworth, Kelley Washington ve Wes Welker, yeni defensive end Adalius Thomas’a oldukça güveniyor. Geçen sene Seattle’a giden wide receiver Deion Branch in ve Tennessee’ye giden wide receiver David Givens yerini tutacaklar mı bilmiyorum ama bu sene de Brady’den iyi paslar seyredeceğiz gibi gözüküyor.

New York Jets
Jets tarihindeki en iyi running back lerden biri olan ve yine kadroda yer alması planlanırken, bu sezon emekliye ayrılmayı planlayan Curtis Martin, 1 Haziran da önümüzdeki sezondaki durumunu belirtecek kararı verecek.
Bu sene kadroya yeni alınan linebacker David Harris’e oldukça güvendiğini belirten yönetim, Harris’in takımla arası geçen sene kötülesen linebacker Eric Barton’un yerine geçebileceği konuşuluyor.
QB Chad Pennington ise hem yönetim tarafından hem de medya tarafından oldukça iyi bir QB olarak gösterilse de, benim sahsı görüşüm iletişim eksikliği var. 8 yıldır Jets’te oynayan Pennington’ın hala offensive line ile uyumlu oynamaması başka bir şey düşündürmüyor. Jets bence en büyük hatayı eski QB Testaverde’yi 2004 yılında göndermekle yaptı. (Evet Favre’dan daha eski bir oyuncu daha. Testaverde’nin 21 yillik NFL tecrübesi var Göz kırpan)
Jets, Kansas dan ayrılan defensive end Eric Hicks’ i de kadrosuna aldı. 44,5 sack kariyeri olan Hicks, Jets defansında yeni bir yapılanmayı başlatacak gibi gözüküyor.

Oakland Raiders
Eğer yanlış bilmiyorsam NFL camiasındaki en holigan taraftara sahip takım Raiders. Çok iyi taraftara rağmen ne yazık ki gecen sezonu 2-14 gibi kotu bir sonuçla bitirdi.
“Big 99” yani Warren Sapp bu sene yine Raiders kadrosunda yer alıyor.
Raiders hakkında merak ettiğim bir soru var. Önce Raiders’ın QB lerine bakalım;
-Josh Booty: 3 yıldır Cleveland Browns’un yedeklerinde oturuyordu, hiç maça çıkmadan bu sene Raiders’a transfer oldu.
-Josh McCown: 4 yil Arizona Cardinals, 1 yıl Detroit Lions’da NFL kariyeri olan McCown, geçen sezon sadece 2 maça çıktı.
-Jeff Otis: Geçen sezon Raiders ailesine katılan Otis, hiç maça çıkmadı.
-Andrew Walter: İki sezondur Raiders kadrosunda yer alan Walter, ilk senesinde hiç maça çıkmadı, gecen sene starter olarak %55.8 lik rate ile sezonu kapadı.
-Jamarcus Russell : Bu sene draftlarda alindi.
Soruma gelelim. QB tablosu böyle olan bir takom, neden kadrosunda 12 wide receiver bulundurur? Üstelik bunların 3 ü bu sene yeni alindi. Ya yeni QB Russell da bizim bilmediğimiz bir yetenek var, ya da yönetim ne yaptigini bilmiyor ya da bu receiver ların yarısı seneye satılır.

Pittsburgh Steelers
Gecen hafta yayınlanan basın açıklamasına göre tecrübeli punter Chris Gardocki’nin takımdan ilişiği kesildi. Henüz nereye gideceği belli olmayan Gardocki’nin yerine bu sene draftlarda alınan Daniel Sepulveda oynayacak.
Ayrıca bu sene draftlarda alınan tight end Matt Spaeth ve eski tight end Jerame Tuman ile hücum oyunlarını değiştirecek gibi gözüken yeni coach Mike Tomlin bu sene takımına oldukça güveniyor. Ne yazık ki her şey güvenmekle bitmiyor. Bu sene draftlarda yeni alınan, ve coach’un gözdelerinden olan linebacker Lawrence Timmons ve defensive end LaMarr Woodley gecen hafta sonu yapılan kampta sakatlandılar. Offseason’in çoğunluğunu dinlenerek geçirmek zorunda olan yeni oyuncuların yerine planlar henüz yapılmadı.

San Diego Chargers
Wide receiver Malcom Floyd geçen sezonki başarısını bu seneye de taşıyacak gibi gözüküyor. Yeni coach Norv Turner ile bu sezonun şimdiden favorileri arasında yer alan Chargers, bu sezon draftlarda alınan wide receiver Craig Davis, safety Eric Weddle ve line backer Anthony Waters’a oldukça güveniyor.
Ayrıca Chargers, bu sezon eski oyuncularından running back LaDainian Tomlinson, quarterback Philip Rivers ve tight end Antonio Gates ile tekrar imza atarak kadrosunun temellerini bozmamış oldu.

Tennessee Titans
Draftlarda alınan center Leroy Harris, eski oyuncu Kevin Mawae’nin yedeği olarak gözükse de, starter olarak başlaması söz konusu. Başka bir yeni draft oyuncusu olan wide receiver Paul Williams ise yönetimin şuanda göz bebeği olarak gösteriliyor.
Draftlarda kadrosuna almayı planladığı diğer wide receiver Dwayne Jarrett’i Carolina Panthers’a kaptıran Titans, Panthers’ın kadrodan çıkardığı Keyshawn Johnson ile görüşüyor.