Geçen senelerde yapılan belki de en büyük hata sezon biter bitmez sporcular olarak dinlenmeye çekilmemiz ve bu fiziksel dinlenme ihtiyacını beyinlerimize de yansıtmamızdı… Bu beyinsel dinlenmeyi önümüzdeki sezon planlamaları bitene kadar ertelemek belki de daha iyi olacaktır… Bir önceki sezondan aldığımız derslerle yapılacak düzenlemeler hemen sezon sonuyla başlamalı… Bu amaçla önümüzdeki sezon neler yapılabilir düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum…

12 takımlık tek bir lig yapıldı. 1 takım ligden çekildi. Kalan 11 Takım elinden geldiğince Bütün maçlarına çıktı. Bazen imkânsızlıklardan, belki de bu maçı oynasak ne olur oynamasak ne olur mantığıyla kimi maçlar oynanamadı. İlk 4 takım arka arkaya dizildi ve play off lar oynandı…

Tek grup mantığı bence football’a yakışan bir oluşum değil. Grup sayısını arttırmak ve puanlamada değişikliğe gitmek maçların önemini ve heyecanını artıracaktır.

İlk önerim sezon başlangıç tarihi üzerine malumunuz ben pro ve üni lig sezonlarının ayrılmasını ve pro ligin sonbaharda başlayıp tamamlanması taraftarıyım bunu daha öncede dile getirdim. Tatilleri göz önüne alınca elimizde 26 Eylül – 31 Ocak haftasını içeren 18 haftalık bir dönem var.

Lige katılacak takım sayısına bakıyorum geçen seneyle kıyaslayınca 10 -15 takım arası bir katılım ön görüyorum. İlk olarak seri başı belirlemesi yapılmalı. 1. torba finalistler, 2. torba yarı finalistler, 3. torba bir önceki sezon lige katılan diğer takımlar, 4. torba lige yeni katılan takımlar.

Bu seneye benzer bir lig oluştuğunu düşünelim, 12 takımlı bir lig için  4 takımlı 3 grup (A, B ve C) ayrılır. Birinci torbadan gelecek olan iki takım seri başı olarak kurra ile 2 gruba atanır. 2. torbadan gelecek olan ilk takım boş kalan gruba, ikinci takımda rastgele belirlenen bir diğer gruba yerleştirilir. Daha sonra sırayla önce 3. torba, sonrada 4. torba gruplara dağıtılır. Aynı şey 6 takımlı 2 grup içinde yapılabilir.

Böylece oluşturulan gruplarda önce gruplar arası daha sonrada grup içi maçlar oynanır. Her takım diğer takımlarla deplasmanlı olacak şekilde 1 maç yapar… Puanlama grup içi maçlarda galibiyet 2 puan, gruplar arası maçlarda 1 puan, mağlubiyet 0 puan ve hükmen mağlubiyet -1 puan olacak şekilde ayarlanır. Sezon sonunda; 3 gruplu sistemde en iyi skora sahip iki grup birincisi doğrudan yarı finale yükselirken, en kötü birinci ve ikinciler puanlarına göre çeyrek final maçı oynarlar. İki gruplu sistemde ise birinciler yarı-finale çıkarken 2 ve 3 ler çapraz çeyrek final oynarlar.

Maç sayısı 11 hafta + 3 play-off=14 olur ve sezon tamamlanır. Gerekli hafta sayısı takım sayısına göre 12 – 17 hafta arasında değişebilir.

Takım sayısının beklenmeyen bir şekilde azalması durumunda grup içi maçlar çift devre usulu oynanabileceği gibi, ilerleyen yıllarda katılımın artması durumunda da grup sayısı arttırılıp birbirleri ile oynanan maç sayısı ayarlanarak veya 2 kademeli bir lig oluşturularak toplam maç sayısı sabit tutulabilir.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta takımların oynayabilecekleri maç sayısıdır. Örnek olarak lige katılmak isteyen 15 takım olduğunu, ama bunlardan 8 tanesinin 10 maçtan fazla oynamak istediklerini. 7 tanesinin ise 8 maç veya daha az oynamak istediklerini belirttiğini var sayalım.  Ligi iki kademeye bölüp birinci kademeye daha çok maç ikinci kademeye ise daha az maç oynatılabilir.

Temel de üzerinde anlaşılan bir sistemin oluşması durumunda bu sistemi yıllara göre idame ettirmek ve gittikçe daha iyi bir hale sokmak Football için bir kazanç olacaktır.

Göz önünde bulundurulması gereken noktalar federasyon ve takımların maç kapasiteleri, hakem kapasitesi, saha sayısı ve maddi yeterlilik olmalıdır.

Bu konuları bir temele oturmak hem takımların beklentileri açısından, hem de federasyon idarecilerinin işlerini kolaylaştırması açısından daha verimli olacaktır.