Eskiden (eski dediysek, bu sezondan önce) Chicago Bears defansı çok sağlamdı, genelde maçlar hücum kifayetsizliği yüzünden kaybedilirdi. Bu sezon ise trend tam tersine dönmüştü, yenilgiler 40-30, ya da 40-10 gibi oluyordu. En son 49ers maçında 10-6 bitince, en azından Bears’ın eski tarz kötü günlerine döndüğünü tespit etmiş bulunuyoruz.

1Unutulası kısa hafta geçen Pazar Arizona Cardinals maçıyla başladı. Cardinals, zamanında Chicago Cardinals adıyla kurulmuş bir takım, şehrin diğer takımı Bears ile rekabete girmiş, sonra St.Louis’e bile taşınmış ki, beyzbolun en köklü takımlarından biri olan St.Louis Cardinals şehrin popüler beyzbol takımı Chicago Cubs’ın azılı rakibidir. Şu anda ise kel alaka bir yer olan Arizona’dalar. Elbette maçta Packers-Bears havası yoktu, ama bu tarihi bilgiyi not olarak düşelim. Zaten ezeli rekabet bile olsa Bears ilk 6 el değiştirmede sayı vererek maçın havasından uzaklaşmasını sağladı. İlk yarıyı Bears 31 sayı farkla geride kapattı ki bu 1905’den beri bir ilkmiş.

Pazar-Perşembe arası playoff şansının kaybolduğundan, LT Harris’in rakibini daha 4. oyunda yumruklayarak oyun dışında kalmasından konuşularak geçti. Harris takımdan özür diledi, ardından da yumruğun diyetini sadece 7500 dolar ceza ile atlattı. Bu arada 29 Kasım’daki Vikings maçının saatinin TV için TSİ 23:00’a alınması bizi de heyecanladırdı; hani playoff şansı o zamana kadar devam ederse uykusuz kalmaya değecek kadar önemli maç olabilir diye…

Sonra San Francisco 49ers maçı geldi. 49ers’ın durumu da en az Bears kadar berbattı ve iki takımın da bu maçı kazanmaya ihtiyacı vardı. San Francisco’nun koçu Singleton Bears’ın eski efsanevi LB’si idi. Singleton ilk defa eski takımına karşı koçluk edecekti, ama ne Bears’ın eski oyuncusunu düşünecek, ne de Singleton’ın kötü giden takımını düşünmekten başka derdi vardı.

Maça Bears QB Jay Cutler’ın 5 INT’i damgasını vurdu. Aslında Bears, 49ers’lı Vernon Davis’in gereksiz iddialı konuşmaları ve maç öncesi Bears’ın defansif lideri Ogunleye’nin motive edici “trash talk” konuşması ile defansif anlamda motive başladı ve aslında sadece bir touchdown yediler, ki bu INT sonrası SF’nin Chicago’nun 14. yardadan başlaması ile geldi. Ama Bears buna sadece 2 FG ile cevap verebildi, ayrıca Cutler son oyunda takımını 68 yarda taşıdıktan sonra en son oyunda INT attı ve maç 10-6 49ers’ın galibiyeti ile bitti.

Bears’ın grubunda birinci olması, yani 7-1’lik Vikings’i geçmesi neredeyse imkansız olmakla beraber, wild card yarışında da üstünde tam 9 takım var.

Cardinals maçında LT Harris aslında maça iyi başlamış ve ilk 2 oyunda QB’ye iyi baskı kurmuş ama oyundan atılarak defansa bayağı kan kaybettirmişti. Harris 49ers maçının tamamında oynadı ve bir TD drive’ı engelleyen etkili sack, bir rakip RB’e -3’de etkili tackle, bir de 4th down and inches conversion’da rakibi durduruveren yığının ortasında olarak iyi performans gösterdi.

Bundan sonra pek umut yok, ama playoff şansının azalmasının Bears’a olumlu yansıyacağına, ve en azından kalan maçlarda daha makul performanslar sergileyeceklerine inanıyorum. Etkili defansın, her ne kadar etkili 49ers karşısında gelmesine rağmen olumlu olduğunu düşünüyorum. En son farklı yendiğimiz Cleveland Browns’ın geçen hafta “bay” haftasıydı, ama bu Pazarki maçlarını ilgi ile takip edeceğim.