New England Patriots (6-1) @ Cleveland Browns (2-5)

Patriots geçen hafta evinde Vikings’i farklı yenerek üst üste beşinci galibiyetini aldı. Patriots şu anda 6 galibiyetle ligin en iyi takımı konumunda. Özellikle R.Moss’un takımdan ayrılmasından sonra koşu hücumuna önem veren Patriots bu alanda başarılı oldukça galibiyetler peşi sıra geliyor. Geçen hafta Vikings gibi elit bir koşu savunmasına karşı bile iyi istatistikler yakalayan Patriots topu da koruyunca rahat bir galibiyet aldı. Zaten Patriots bu sezon +7 turnover rasyosu ile bu alanda ligin en iyi takımlarından biri. Bu istatistik ligin en kötü pas savunmalarından birinin bu açığını nasıl kompanse ettiğinin göstergesi. Bu hafta karşılaşacakları Browns zaten pas hücumu konusunda çok iddialı bir takım değil.

Browns ise geçen haftayı dinlenerek geçirdi. Bir hafta önce son şampiyon Saints’i kendi evinde farklı yenmeyi başaran Browns’da bir kıpırdanma olduğu gözlemlendi. Saints’in koşu hücumunun olmaması malubiyetin temel nedeniydi. Tamamen pas hücumuna dayalı bir hücumda 4 adet turnover yaşanınca Saints’in maçı kazanması imkansız bir hal aldı. Bu hafta karşılaşacakları Patriots ise turnover konusunda oldukça cimri bir takım. Browns J.Delhomme ve S.Wallace’ın sakatlanmasıyla gelecekte üzerine takım kurmayı düşündükleri çaylak oyun kurucu C.McCoy’a fırsat doğmuş oldu. McCoy takımın başında çıktığı ilk maçta Steelers karşısında iyi bir oyun sergilesede 2 interception yaptı. Saints karşısında se çok performans sergilemesine gerek kalmadı. Bu hafta Patriots sınavı en az Steelers kadar zorlu geçecektir.

Browns geçen haftayı dinlenerek geçirmesine rağmen Patriots karşısında kazanmaları oldukça zor olacak. Patriots geçen senelere oranla koşu hücumuna daha çok önem veriyor. Browns ise koşu savunmasında averajın altınde bir performansa sahip. Patriots’ın savunmada konsantre olması gereken tek oyuncu RB P.Hills. P.Hills durdurulursa Patriots maçı rahat kazanacaktır.

New England Patriots -4,5

San Diego Chargers (3-5) @ Houston Texans (4-3)

San Diego Chargers geçen hafta kendi evinde zor da olsa Titans karşısında kazanmayı başardı. İstatistiksel anlamda hem ofansif hem de defansif olarak ligin en iyi takımı Chargers’ın bu sezon henüz deplasmanda galibiyeti yok. Daha önce Chiefs, Seahawks, Raiders ve Rams deplasmanlarından yenilgi ile ayrılan Chargers bu maçların tamamında turnover konusunda rakibine boyun eydi. Zaten -8 turnover rasyosu ile Panthers ve Cardinals’dan sonra ligin bu alanda en kötü takımı Chargers. Bu durum çok başarılı ypg istatistiklerine rağmen nasıl sadece üç galibiyet aldıklarını açıklıyor.

Texans geçen hafta Pazartesi akşamı Colts karşısında kritik bir maçtan yenilgi ile ayrıldı ve AFC South’ta 3. Sıraya geriledi. Texans sezona oldukça iyi başlamasına rağmen son üç haftada iki yenilgi alarak bir anda geriye düştü. Texans’ın en büyük sıkıntısı ligin en kötü pas savunmasına sahip olması. Bu hafta karşılarında ligin en iyi pas hücumu olacak. Texans’ın sakatlıklarla dolu Chargers hava hücumunu durdurması için QB üzerinde iyi baskı kurması gerekecek. Yoksa ikinci alanda sakatlıklara rağmen Chargers üstünlük sağlayabilir. Texans’da A.Foster ve A.Johnson ofansif anlamda yine anahtar oyuncular olacaklar.

Chargers ofansif ve defansif mesafe istatistiklerinde ligin en iyi takımı olsa da özel takımlarda bu durum tam tersi. Ayrıca bu hafta haftaiçi hiçbir antrenmana katılmayan A.Gates’in de oynaması şüpheli. Deplasmanda hiçbir maçını kazanamamış Chargers’ın bu kadar eksik bir kadro ile Texans deplasmanında favori gösterilmesi beni şaşırttı. Ev sahibi underdog güzel bir tercih gibi gözüküyor.

Houston Texans +3

New York Jets (5-2) @ Detroit Lions (2-5)

İlk hafta Ravens karşısında yenildikten sonra üst üste beş galibiyet alan Jets geçen hafta kendi evinde Packers’a skor bile üretemeden yenilerek bu sezon ikinci kez sahadan mağlup ayrıldı. Ofansif olarak hiçbir varlık gösteremeyen Jets rakip sahaya geçtiği her drive da turnover yapınca sonuç kaçınılmaz oldu. Jets ligin en koşu savunmalarından birine sahip. S.Holmes, B.Edwards, J.Cotchery gibi yıldız WR kadrosuna rağmen Jets pas hücumunda oldukça vasat bir görüntü çiziyor. Koşu hücumunun başarısı sebeplerden biri olabilir ama büyük oyun eksikliği takımın en büyük problemi gibi gözüküyor.

Lions ise geçen hafta Redskins karşısında kolay kazanmış gibi gözüksede oldukça zorlandı. Özellikle özel takım oyunlarında oldukça başarısız bir görüntü çizen Lions son çeyrekte savunmasının devreye girmesi ile maçı farklı kazandı. Tabi Redskins tarafında yönetimsel bazı problerin olması Lions’ın ekmeğine bal sürdü. Zaten biliyoruz ki Redskins zayıf takımlara karşı daha çok zorlanan bir takım. Lions için geçen hafta en sevindirici gelişme Stafford’un sakatlıktan dönüp C.Johnoson’a kariyerinin en iyi maçını çıkarmasına yardım etmesi oldu. Ligin en iyi koşu savunmalarından birine karşı bu hafta Stafford’un gerçek performansını izleme imkanı bulacağız.

İki takımın geçen hafta aldığı sonuçlar bu hafta birbirleri ile yapacakları maça yansımış gözüküyor. Jets 4 sayı farkla favori gösterilmiş durumda. Gerek ofansif, gerek defansif, gerekse özel takımlarda rakibine karşı üstün olan taraf Jets. Jets ligin zayıf koşu savunmalarından birine karşı top kontrolünü rahat sağlayacak, aynı sebeple havadan da etkili olacaktır. Jets’in farklı bir galibiyet almasını bekliyorum. Bu arada Lions bu sezon ilk defa bir AFC takımına karşı oynayacak.

New York Jets -4

Indianapolis Colts (5-2) @ Philadelphia Eagles (4-3)

Colts geçen hafta Texans’ı yenerek AFC South’taki alıştığımız yerini aldı. A.Collie ve D.Clark gibi yıldızların yokluğuna rağmen P.Manning havadan oldukça etkili bir maç çıkardı. Colts erken farkı yakalayınca rakibini tek yönlü hücuma yönlendirdi ve oyun kontrolünü eline geçirmeyi başardı. Colts gibi koşu savunması bu kadar zayıf olan bir takımın uygulaması gereken yegane stratejiyi iyi uygulayarak başarıya ulaştı. Geçen hafta Texans karşısında oynanan maçta sakatlar ordusuna bir de M.Hart katıldı. Bu hafta Eagles karşısına D.Brown ilk 11 de sahaya çıkabilir. Onun da stabilite konusunda problemli bir oyuncu olduğunu düşünürsek yük yine P.Manning’in omuzlarında olacaktır.

Geçen haftayı dinlenerek geçiren Eagles’da ise M.Vick’in Colts karşısında sahaya çıkması bekleniyor. 2 hafta önce Titans karşısında hezimete uğrayan Eagles için Vick iyi bir iteleyeci güç olabilir. Özellikle yerden zayıf Colts savunmasına karşı Vick’in kollarından çok bacakları tehlike oluşturacaktır. Eagles bu sezon evinde sadece Falcons’u yenmeyi başardı. İçerde Packers ve Redskins’e yenilmekten kurtulamadı.  Bu anlamda Eagles’ın bir iç-saha avantajının olduğunu düşünmek yanlış olur. Eagles bu maçta savunmada özellikle P.Manning ve pas hücumunu durdurmaya çalışacaktır.

Vick’in dönüşü ve Egales’ın evsahibi konumunda olması Eagles’ın favori olmasını sağlamış gözüküyor. Tabi L.McCoy’un performansı ve Colts koşu savunması etkenlerden diğerleri. Açıkçası Colts’un, dolayısıyla P.Manning’in underdog olduğu maçları görmek pek kolay değil. Özellikle bir NFC takımına karşı oynuyorlarsa. Colts uzun zamandır bir NFC takımına yenilmiyor, aynı şekilde Kasım ayında son 14 maçlarını kazandılar. Diğer tarafta da 1 hafta dinlendikten sonra oynanan son 11 maçını kazanmış bir Eagles var. Bu iki uzun trendin Colts lehine bozulacağını düşünüyorum.

Indianapolis Colts +3