John Stone, Chicago’daki bir otomobil galerisinde çalışan 34 yaşında bir satıcıydı. Geçen Pazartesi sabahı işe Packers armalı bir kravatla geldi. Bu, patronu ve aynı zamanda Bears taraftarı olan Jerry Roberts’ın hiç hoşuna gitmedi. Patron John’u 5 kere kravatı çıkarması için uyardı. Stone direndi ve sonunda işten kovuldu. Araba galerisinin sahibi “Eğer kravatını işinden daha çok seviyorsa, benim için mahsuru yok. Başka herhangi bir yerde giymeye devam edebilir” dedi.
Kovulan satıcı Stone, kravatı rahmetli anneannesi Green Bay taraftarı olduğu için taktığını iddia etse de, bu Roberts’ı tatmin etmemiş; “Eğer Packers kazanmasaydı Pazartesi kravatı takmazdı” mantığını güdüyor. Ayrıca işin daha ciddi bir boyutu da var: Otomobil galerisi Bears temalı reklamlar için ayda 20 bin dolar harcıyormuş. Haliyle Bears taraftarı imajlarının zarar görmesinden korkuyorlar.

Bir gün önce, yani Pazar günü Amerikan Futbolu tarihinin Super Bowl hariç en büyük maçlarından birisi oynandı.NFC şampiyonluk maçında Green Bay Packers Chicago Bears’ı deplasmanda 21-14 yenerek finale yükseldi. Önceki yazımda playoff “divisional round”daki 8 takımın istatistiklerini vermiştik. O istatistikleri tekrar incelediğimizde Packers’ın müthiş bir savunma takımı olduğunu görüyoruz. Tek açıkları vardı: Rakiplere koşu başına 4.65 yarda vermeleri (tüm sezon sadece 6 koşu TD’ı yediklerini de belirtelim). Nitekim Jay Cutler sadece 14 pasta 6 başarı ile 80 yarda kazanablirken, Matt Forte 17 denemede 4.1 ortalamayla 70 yarda ilerledi.

Bu yazıda kendimi sayılara veriyorum. Çünkü maçın ilk çeyreğinin sonuna yetişebildim. Cutler sakatlanıp Collins oyuna girince de Aslantepe yorgunu bedenim uykuya yenik düştü. Neyse, anlaşılan Green Bay 14-0 öne geçince tipik bir telaşla koşu oyunu azaltılıp hücum etkinliği düşmüş gibi gözüküyor.

Üçüncü periyodun ortalarında QB Jay Cutler sakatlandı ve yerine ihtiyar QB Collins girdi. Daha önce düşük QB reytinglerini zorlayan Collins, dört pasın hiçbirini tamamlayamayarak oyundan ayrıldı ve yerini üçüncü QB Caleb Hanie aldı. 2008’de draft edilmemiş olarak Bears’a gelen Hanie, bugüne kadar kendisine verilen son derece kısıtlı şansları iyi değerlendirmiş olmasına rağmen, sezon başında Collins’in transferiyle haketmediği üçüncü sıraya düşmüştü. Sonuçta, Collins’in yerine giren Hanie takımını 13 pasta 153 yarda yürüttü ve maç 21-14’e geldi. Sinderella hikayesi neredeyse gerçek olacaktı ki, Knox’a verdiği uzun pas INT edilince maçı Packers kazandı. Caleb Hanie belki seneye başka bir takıma gider ve hakettiği şansı orada bulur.

Yazının sonunda biraz da Super Bowl’a değineyim. Packers’ın rakibi Pittsburgh Steelers da defansta çok iyi bir takım. Normal sezon istatistiklerini verdiğimiz yazıdaki tablolara bakınca, defans rakamlarının neredeyse aynı olduğunu görüyoruz. Yani bu sezonun iyi defans yapan takımların sezonu olduğunu söyleyebiliriz. Hücumda tek fark Pittsburgh’un koşuda daha iyi olması; bunu Packers’ın koşu defansı performansı ile birleştirince tahminim Pittsburgh’un kazanacağı oluyor, şüphesiz gayet tarafsız şekilde.