Pazar günü Boğaziçi ile ODTÜ arasındaki maçı seyretmek için Uçaksavar’daydım.  Bu iki takımı da bu sene ilk defa gördüm. ODTÜ geçen sene gördüğüme benzer bir hücum ve savunma ile oynuyordu. Boğaziçi ise Coach Flowers’ın yaydığı ülkemiz futboluna Halk Ekmek şubelerinden daha hızla yayılan spread (shotgun tabanlı) oynuyordu.  Savunmaları geçen seneye göre daha iyi gözüküyor. Bu maçta ODTÜ çok kere Boğaziçi’nin yarısında oynamasına ve Boğaziçi 20 yard içine girmesine rağmen sadece 2 TD yapabildi.

Oyun ODTÜ touchdown’ı ile başladı. ODTÜ, pas ve koşuyu (genelde koşu ağırlıklı) oyunları güzel bir seri yakaladı. Boğaziçi ortadan gelen koşulara karşı zayıf gözüktü.  Ayrıca tackling konusunda aslında bütün maç boyunca gösterdikleri zaafiyeti ilk seride de gösterdiler.

Türkiye’de tackling’de genel yapılan hatayı Boğaziçi’de bariz görmek mümkün, bu da rakip kol ve ile tackle etmeye çalışmaktır. Bütün oyun boyunca daha çok Boğaziçi’li oyuncularda havada kalan kolları ve ya koşuyu asılan ama onu yere indiremeyen durumları gördüm. Savunmanın ilk dokunmasından sonra 5 yard alınan çok oyun oldu. Tackling (hit & wrap) konusunda herkesin doğru teknikle yapmasının ne kadar önemli olduğunu bu maçta tekrar gördüm.  Bu sorun sadece Boğaziçi ve ODTÜ için geçerli değil, aslında Türkiye’deki bütün takımlar ve oyuncular aynı hatayı yapıyorlar. Vurun ve sarın olay bu kadar!

Maça dönersek, ilk TD’den sonra ODTÜ aynı başarıyı bir kere daha ikinci yarı yakaladı.  Boğaziçi defansı ilk yarı boyunca ODTÜ’yü başarı şekilde durdu. Boğaziçi defansı çok büyük oyunculardan oluşmuyor ancak hızları ile boyut açıklarını kapatıyorlar. Maç boyunca ODTÜ’nün 20 yd ve üzeri büyük oyunları iki veya üçü geçmedi. Boğaziçi hücumu ilk yarıda yavaştı ancak ODTÜ hatalarından yararlanarak, pas ağırlıklı bir şekilde sayıya gitmeyi bildi.  ODTÜ hücumu maç boyunca 5 tane koşucu top kaybını (Fumble) saydım. Bu durum Boğaziçi’nin özel bir çabasında değil ama daha çok ODTÜ oyunların top taşıma ve top güvenliğine yaklaşımları ile ilgili idi. ODTÜ QB’si 4 numara attığı interception’ları azaltmış ve güzel sert paslar atabiliyor ancak bu daha oyunu okuması ve top tutucuları (WR) arasında uyum yeterince iyi değil.

İlk yarı 23 – 8 Boğaziçi’nin üstünlüğü ile bitti.  İkinci yarıda 3. çeyrekte ODTÜ daha etkindi ancak skora gitmekten zorlandı.  Boğaziçi savunması 3. çeyrek boyunca Boğaziçi savunması konsantrasyon eksikliği vardı ancak bu eksikliği sadece bir TD maloldu. Boğaziçi hücumu da aynı şekilde savunmasının yarattığı fırsatlardan yararlanamadı. Son TD’sini 4. çeyrek sonlarına doğru yaptılar. ODTÜ ilk seri de koşu oyunlarına 3. çeyrek sonunda tekrar döndü. Ancak koşu ile kısmi başarı bulunsa da aslı etki 82 ve 22 numaranın tuttuğu paslar ile buldu. Ancak bu sonucu değiştirmekte yeterli olmadı. Top kayıplar (2 Fumble + 1 INT) ODTÜ serileri durdu. Maç 30 – 14 Boğaziçi üstünlüğü ile bitti.

Maç sırasında son bir gözlemimde özellik Boğaziçi takımının özel takım oyunlarındaki zaafı idi. Punter ve snapper arasında uyumsuzluk iki kötü snap ile kendini belli etti. Ayrıca punt ve kickoff vuruşlarında sonra topun takibi ve koşucuya tackle yapmakta zorlandıklarını gördüm. Ayrıca ODTÜ bloklarına bir çok Boğaziçi oyuncusunun takıldığın gördüm. Boğaziçi’nin özel takımlar üzerinde çalışması gerekmekte olduğunu düşünüyorum.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…