Pekala, beni yakaladınız. Oakland Raiders için geçtiğimiz on sezondur değişmeyen tek şey değişim değil. Başarısızlık ve hayal kırıklığı da değişmeyen şeyler olurken koçlar ve QB’ler değişen bir çok şeyin başında geldiler. Anlayacağınız çok çeşitli nedenlerden dolayı mottoları “Just Win Baby” ve “Commitment to Excellence” olan bir takım bu iki cümle ile tamamylazıt sezonlar yaşadı. Özellikle geçtiğimiz sezon ki Raiders, benim bu işin içinde olduğum süre boyunca izlediğim en umutsuz vaka takımdı. Raiders özelinde konuşuyorum, tabi ki NFL çok daha kötü takımlar gördü. Ancak takım, Packers patentli Reggie McKenzie önderliğinde Raiders standartlarında çok iyi (!) bir off-season geçirdi ve önümüzdeki sezonlara daha umutla bakabilmemizi sağladı. Tabi ki Raiders başarıya hala çok uzak ama doğru yolda olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bakalım Raiders neler yapmış bu övülen ölü sezonda?

Hastalıklardan Kurtulmak

Yeni bir ev kuruyorsanız ilk önce yapmanız gereken sağlam bir temizliktir. Yeni mobilyaları pis bir mekana koyamazsınız. McKenzie ve ekibinin ilk olarak yaptığı şey de tam olarak buydu. Mevcut yapıyla bırakın playoff oynamayı, sezon başına dört galibiyeti geçmek bile çok zordu. Takımın en çok kazanan fakat aynı doğrultuda performans vermeyen, yan gelip yatan ve ya ceplerinin doluluğunu önceki rejime borçlu olan oyuncular bir bir takımdan gönderildi. Richard Seymour kağıt üzerinde takımın en iyi savunmacısıydı ama hiçbir zaman Patriots’taki performansını Oakland’a taşıyamadı. Diğer DT Tommy Kelly çok değil iki yıl öncesine kadar bu takım için hala çok önemli bir oyuncuydu ve takımın en eskilerindendi. Ancak geçen yıl ki vurdum duymaz oyunu ile kendi sonunu hazırladı ve takımdan kesildi. Michal Huff takımın sahaya yansıyan yüzündeki en iyi savunmacısıydı ama kazandığı parayı hak eden bir performansı yoktu. Savunmanın ne kadar içler acısı olduğunu siz düşünün artık. Takımın gideceği yönü belirleyecek en önemli konu ise Carson Palmer’ın ne olacağıydı. Palmer bu yaşından sonra yeni yapılanmaya gidecek bir takımın QB pozisyonundaki cevabı olmaktan çok uzaktı ve kazandığı 15 milyon da takım cap’inde büyük bir yüktü. Nihayetinde o da takasla Cardinals’a yollandı.

Bunların dışında iyi oyuncular olup da cap yüzünden takımda tutulamayan oyuncular da oldu. Brandon Myers, Desmond Bryant, Matt Shaugnessy ve Philip Wheeler bu isimlerin başında geliyor. Ha bir de emektar punter Shane Lechler da var. Ancak onun durumundan emin değilim, sanki bilerek takımda tutulmadı gibi. Takımda değişen tek şey oyuncular olmadı tabii ki. Takımın teknik kadrosunda da önemli değişikliklere gidildi. Raiders denilince akla başarısızlıktan sonra gelen ikinci şey kovulan koçlardır. Ancak takım tarihinin en kötü sezonlarından birini de geçirmiş olsa bu sezon yönetim farklı bir yol izledi. Head koç Dennis Allen takımın başında kaldı ve yıllar sonra Raiders’ın da istikrar diyebileceğini gördük. Bu doğru bir karardı çünkü geçen sezon ki oyuncu grubuyla Bill Belichick bile daha iyisini yapamazdı. Kovulan isimlerin başında ise sezonun en çok tartışılan ismi offensive coordinator Greg Knapp geldi. Takıma empoze etmeye çalıştığı fakat büyük hüsranla sonuçlanan ve Raiders koşu hücumunu bitiren zone blocking sistemiyle tüm eleştirilerin hedefiydi Knapp. Ancak tüm buna rağmen McFadden’ın sıfır verimle oynadığı ve Mike Briesel haricinde hiçbir line oyuncusunun alışık olmadığı bu sistemde ısrarcı oldu ve kendi sonunu hazırladı. Yerini Jaguars’ın eski asistan koçu Greg Olson aldı. Çok ibret verici bir seçim değil mi? OL koçu Frank Pollack da Knapp’i takip ederek kendi yoluna gitti. Onun yerini ve son birkaç sezondur boş olan asistan head coach görevine ise oldukça tanıdık bir isim olan Tony Sparano getirildi. Sparano geçen sezon Jets hücum koordinatörü ve ondan önceki sezon Dolphins koçu olarak felaket sezonlar yaşamış olabilir ama ben kendisine güveniyorum. Allen gibi genç bir koçun Sparano gibi tecrübeye ihtiyacı vardı.

Quarterback Savaşı

Yeni sezon öncesi biz Raiders taraftarlarını heyecanlandıran bir nokta da QB pozisyonunda kimin starter olacağının hala kesin olmaması. Matt Flynn hem McKenzie hem de Dennis Allen tarafından zikredilen isim ancak Pryor’ın aldığı yol ve başarılı preseason performansı kafaları karıştırıyor. Şuan Raiders roster’ında bulunan dört oyun kurucu da NFL’de pozisyonunun en iyileri olmasa da Rich Gannon’dan bu yana adam QB gibi QB göremeyen bizler için bu çekişme hoş bir olay. Dediğim gibi Flynn, her ne kadar kariyerinde sadece iki maçlık starter tecrübesi bulundursa da diğerlerine göre geçmişi daha iyi ve daha tecrübeli olan isim. Bunlar da onu depht chart’ın ilk sırasına koyuyor. Kendisini ligde geçirdiği süre zarfında Rodgers’ın süper yedeği ve Russell Wilson’ın hayallerini söndürdüğü adam olarak tanıyoruz.

Gelelim Terrelle Pryor’a. Lisede ve kolejde tam bir fenomen olan Pryor ligdeki üçüncü sezonuna giriyor ve ilk defa starter olmaya bu kadar yakın. Fiziksel olarak Newton da dahil ligde boy ölçüşemeyeceği QB yok. Bunu eski bir basketbolcu olmasına da borçlu. Aynı şekilde süper bir atlet ve Kaepernick ile boy ölçüşebilecek hıza sahip. Ağzınızın sulandığını biliyorum ama Pryor’ın da defosu çok ham olan pas oyunu. Geçenlerde “pas atmasını daha yeni öğreniyorum” demeci durumun vahimliğini ortaya koyuyor. Daha starter olacak seviyeye gelmese bile hatırı sayılır bir yol aldığı gerçek. Geçen sezon iç saha maçlarının neredeyse hepsinde Raider Nation onun ismini bağırdı ve sahada görmek istedi. Yani Raiders taraftarlarının da büyük ümit ve güven beslediği bir oyuncu ama bir QB için çok önemli olan ayak hareketleri ve karar verme mekanizması çok düşük seviyede. Ancak şöyle bir şansı var ki ligi kasıp kavuran read option hücumlarında çok etkili ve mobile bir QB olmasından dolayı LT Jared Veldheer’ın sakatlığı kendisini göstermesi için büyük bir şans doğurdu. Bahsedeceğim son isim dördüncü tur seçimi çaylak Tyler Wilson. Draft edildiğinde isim benzerliğinden dolayı Flynn’in yine bir Wilson tarafından alt edilip edilmeyeceği çok konuşuldu. Ancak antrenman kamplarının başlamasıyla birlikte bunun çok iyimser bir düşünce olduğu belli oldu. OTA’larda iyi görünen Wilson, antrenman kamplarında büyük bir düşüş yaşadı ve draft edilmeyen çaylak Matt McGloin’in bile arkasına düşerek dördüncü sıraya geriledi.

Nasıl Bir Raiders Bekliyoruz?

Yeniden yapılanma adına umut veren adımlar atılmış olsa da Raiders henüz emekleyen bir bebek ve önümüzdeki sezon için fazla umut vaad etmiyor. Kadroda bir çok yeni oyuncu var. Açıkçası Raiders’ın bu sezon Jadeveon Clowney için olacak yarışın içinde olmasını bekleyebiliriz. Geçen sezon ki durumu geliştirmek önemli bir başarı olacaktır. En iyi ihtimalle beş galibiyetli bir sezon bekliyorum.

Kadroya baktığımız zaman quarterback pozisyonunda Matt Flynn’in starter şansı hala yüksek ancak Pryor’ı ilk haftalarda olmasa bile sahada görürsek şaşırmamak lazım. Kadroda yeri garanti olan az sayıdaki isimden biri olan Darren McFadden bu sezona da sağlıklı kalmak dualarıyla giriyor. Bildiğiniz gibi McFadden’ın maç kaçırmadığı tek bir NFL sezonu daha yok. Ancak her sene olduğu gibi bu sene de en çok umut bağladığımız oyuncumuz ve kontrat yılında olması umut veren başka bir nokta. Aynı zamanda daha başarılı olduğu power scheme koşu oyunu oynanacak olması da umutlarımızı ikiye katlıyor. Emektar FB Marcel Reece’in de onbirdeki yeri garanti.

Hücum çizgisine geçtiğimizde ise iç karartan bir tablo var. Keza takımın en iyi oyuncularından olan LT Jared Veldheer triceps sakatlığı nedeniyle en az altı maç kaçıracak ve tüm sezonu kaçırma ihtimali de yüksek. Dennis Allen ve Tony Sparano’nun burada nasıl bir kadro tercih edeceği tam bir muamma. RT oynaması için alınan ve kamplarda başarılı da görünen eski ilk tur seçimi Alex Barron yüksek ihtimal LT’ye kaydırılacak. Rams formasıyla bu bölgede oynayan Barron’ın istatistikleri de hiç iç açmıyor. İkinci tur seçimi RT Menelik Watson’ın henüz hiçbir antrenmana katılmamış olması da can sıkan başka bir nokta. Geçen sene bu bölgede oynayan ancak bu sezon RG oynaması düşünülen Khalif Barnes eski pozisyonunda devam edecek. Her iki guard pozisyonu için kesin konuşmak zor. Veteran Andre Gurode LG için güçlü bir aday. Mike Briesel starter olarak pozisyonunu koruyabilir ama McKenzie’nin ilk draft seçimi Tony Bergstrom artık daha hazır ve Lucas Nix de starter olmayı zorlayan isimler. Center Steffen Wisniewski ise line’ın en iyi oyuncusu ve yeri garanti.

Raiders’ın WR grubuna baktığımız zaman geçen yıldan kadro kalan en çok sayıda oyuncunun burada olduğunu görüyoruz. Jacoby Ford geçen sezonun tamamını kaçırdığı bilek sakatlığından geliyor ve starter olması zor ihtimal çünkü geleceğe umutla bakmamızı sağlan iki genç yetenek bir aksilik olmadığı sürece starter koltuklarına kaptıracağa benzemiyor. Bunlardan biri son iki sezondur takımın en verimli WR’si olan Denarius Moore. Heyward-Bey’in de ayrılmasıyla Moore’un artık bir sonra ki seviyeye geçmesi bekleniyor. Kendisini no.1 WR olarak da niteleyebilirdim ki sahanın diğer ucunda dizilen reciever buna izin vermiyor. Rod Streater geçen yıl draft edilmeyen çaylak olarak geldiği Raiders’ın 584 yard top tutup üç TD ile en büyük ve hoş sürprizi olmuştu. Raiders kampından gelen haberlere göre Streater antrenmanların en iyi oyuncusu ve bu sezon Raiders’ın go to guy’ı olmaya aday. Geçen yıl büyük umutlarda draft edilen Juron Criner ve çaylak Brice Butler buraya derinlik katan isimler.

Hücum pozisyonlarının en karışık yeri tight end. Geçen sezon devleşen Brandon Myers, Giants’ın yolunu tuttu ve Raiders bu bölgeye iki isim draft etti. Kadroda bulunan David Ausberry, Richard Gordon’a Jeron Mastrud’un da eklenmesiyle sayı beşe çıktı. Pre-season maçlarında starter olan Richard Gordon blokçu bir TE olmasıyla yarışı önde götürüyor. Çaylaklardan Nick Kasa ve Mycal Rivera arasında Rivera önde olan isim ancak onun da blokçudan çok pas tutan bir TE olması Dennis Allen’ı kararsız bırakıyor. Söylentiler göre ise her ikisini de orta seviyede yapabilen Jeron Mastrud’un starter olabileceği yönünde.

Topun savunma tarafı sirkülasyonun en çok yaşandığı yer. Lamar Houston ve Tyvon Branch haricinde yep yeni bir takım var karşımızda. Dennis Allen’ın elini en zorlayan kısım DT bölgesi. Takımın geçen yıl ki starterları takımdan ayrıldı ve draft’tan bu bölgeye istenen takviyeler yapılamadı. Bu sezonda 4-3 dizilişiyle sahada olacak Raiders savunmasında DT çiftini Falcons’tan gelen Vance Walker ve Bengals’tan gelen Pat Sims’in oluşturmasını bekliyorum. Sims’in sakatlık geçmişini göz önüne alırsak Georgia State’in NFL’e gönderdiği ilk oyuncu olan Christo Bilikudi’yi de bolca izleyebiliriz. DE’lerden geçen sezon dört sack yapan ve savunmanın tartışmasız en iyi ismi olan Lamar Houston’ın yeri garanti. Paralelinde ise kimin oynayacağı belirsiz. Veteran Andre Carter benim görüşüme göre sahada olmayı hak eden isim. Aynı şekilde Jack Crawford’ın da bu bölgeyi doldurması hoşuma gider. Diğer adaylar çaylak David Bass ve Broncos’tan gelen başka bir sakatlık gediklisi Jason Hunter.

Linebacker pozisyonu ise en çok transfer yapılan bölge oldu. Chicago Bears’tan gelen Nick Roach kariyeri ve yeteneğiyle MLB’de ilk tercih. Dolphins’ten gelen Kevin Burnett, strongside linebacker olarak sahada olacak. Weakside da ise şuan takımın en iyi çaylağı konumundaki Sio Moore’u izleyeceğiz. Geçen yıl yıldızı parlayan Miles Burris ve Browns’tan gelen Kaluka Maiava rotasyonda kullanılacak isimler. Savunma bekleri Raiders’ın geçen sezon en çok sıkıntı yaşadığı mevkiydi. Şimdi elimizde yepyeni bir CB kadrosu var. Birinci tur seçimi D.J. Hayden’ın starter olması bekleniyor ama ölümcül bir sakatlıktan dönen ve temaslı futbol oynamasına Bears pre-season maçıyla izin çıkan Hayden’ın durumu hala net değil. Aynı şekilde paralelinde kimin oynayacağından da emin olamıyoruz. Aslında çok iyi oyuncular olan ama yaşadıkları sakatlıklarla gözden düşen Tracy Porter ve Mike Jenkins forma için savaşıyor. Bir adımla önde olan Porter. Safety ikilisi ise Tyvon Branch ve sekiz yıl aradan sonra evine dönen Charles Woodson olacak. Woodson’ın yaşı kemale erse de bu takım için verebileceği hala bir şeyler olduğu düşünüyorum. Geri dönüşü de NFL’de pek alışık olmadığımız bir bağra basılma gösterisine sahne oldu. Browns’tan gelen Usama Young da Woodson’ın sürelerini çalacaktır. Sözleşmesi altı yıl uzatılan birinci tur seçimi olmasıyla efsaneleşen Janikowski yine toplara vuran adam olacak. Shane Lechler’ın boşalttığı punter pozisyonunu ise Vikings formasıyla ligin önde gelen punterlarından olan Chris Kluwe dolduracak.

Evet sayın Raiders ve futbol severler. Bir yazımızın daha sonuna geldik, bu yazıyla birlikte yeni sezonu açmış bulunuyorum aynı zamanda. Daha nice yazılarda ve Raiders’ın kazanılan sezonlarında birlikte olmak dileğiyle, esen kalın.