Harbiden, nasıl olacak bu işler? NFL’i bir kenara bırakın, bu soru hepimizin çoğu kez kendimize sorduğumuz bir soru. Son üç sezondur ise Dallas Cowboys taraftarları yılın bu günlerinde kendilerine düzenli olarak bu soruyu soruyorlar. Evet, yine bir sezon daha geçmiyor ki Cowboys’un play off umutları son maça taşınmasın, yine bir sezon daha geçmiyor ki bu maç prime time’da yayınlanmasın. Öncelikle buradan başlamak istiyorum. Cowboys’un kısa geçmişine bir göz atacak olursak son iki sezonun son hafta maçlarında önce New York Giants’a sonra geçen sezon Washington Redskins’e kaybederek rakiplerini play off’a gönderdiğini görüyoruz. Dallas, bu sezonda aynı tabloyla karşı karşıya. Bu kez rakip division’daki diğer bir rakibi Philadelphia Eagles. 9-6 derecesi olan Eagles, grupta lider durumda, Cowboys 8-7 ile hemen arkasında. Maçı Eagles kazanırsa durumdan da anlaşılacağı gibi grubu kazanarak play off yapıyor. Böylelikle Cowboys, üst üste üç sezon ligi 8-8 ile bitirerek son maçta play off’u ve NFC East şampiyonluğunu kaçırıyor ve kuvvetle muhtemel Jason Garrett da hiç kayıp sezon yaşamamasına rağmen işini kaybediyor. Diğer ihtimal Dallas galibiyetinde ise iki takım da 9-7 durumuna geliyor. Dallas, hem head-to-head hem de division içi maçlarda yenilgisiz olduğundan 2009’dan sonra ilk defa play off yapıyor. Ancak işler Dallas Cowboys açısından burada yazılanlar kadar kolay değil. Küçük bir sorunları var, aslında bu büyük bir sorun.

Dallas’ta sorun deyince akla gelen bir numaralı adam her zaman Tony Romo olmuştur. Nasıl clucth olmadığı, Aralık ayında genelde kaybettiği, kritik anlarda hatalar yaptığı hepimizin bildiği bir şey. Bilmeyenler geçen haftaki yazımı okuyabilirler. Bu seferki sorun böyle bir şey değil. Romo’nun bu kader maçını kaçırması çok muhtemel. Geçen hafta kendisini çok eleştirdikten sonra Washington Redskins karşısında takımını galibiyete taşırken ve bunu da neredeyse tek başına yaparken yaşadığı sakatlık ameliyat gerektiriyor. Bel fıtığı teşhisi konulan Romo’nun Eagles maçına çıkma şansı çok düşük, hatta hafta başında sezonu kapadığı bile farklı kaynaklar tarafından bildiriliyordu. Ama bilirsiniz, Tony sağlam çocuktur. Kırık kaburgasına rağmen oynadığı iki sezon önceki Redskins maçı hala hatrımızda. Son birkaç gündür Romo’nun maçta oynayabilme umudu doğmaya başladı. Bel bölgesine yapılan bir sıvı enjeksiyonu sonrası kendisini daha iyi hissederse oynayabileceği söyleniyor. Kısacası durumu şuanda net değil. Benim fikrimi soracak olursanız Romo ne yapar eder o maça çıkar diyorum. Tabi bunun sonucu Dallas’ı memnun eder mi? Hiçbir fikrim yok.
Şimdi sizin aklınızda şu soru var; Bu adam madem bu maçları kaldıramıyor bu yaygara ne diye? Bunun cevabı aslında biraz karmaşık. Evet, Romo bu takımı defalarca hayal kırıklığına uğratmış olabilir ancak burada o kadar yetenekli bir oyuncudan bahsediyoruz ki tüm olumsuz geçmişine rağmen böyle bir maça onsuz çıkmayı göze alamazsınız. Öyle ki Vegas bahis büroları bile Orton’ın starter olduğu bir maçı varsayarak Eagles’ı 7 sayılık bir farkla favori göstermiş durumda. Eğer Romo’nun kesin olarak oynamayacak olması durumda ise bu farkın artacağı söyleniyor. Açık konuşmak gerekirse bu şartlar altında Romo’suz Cowboys ile Eagles 10 kere oynasa 9’unu Eagles’ın kazanacağını düşünüyorum. Bu Kyle Orton kötü bir oyun kurucu demek değil, aksine Orton ligin en iyi backup’larından ancak bu Romo’nun takımı ve Orton en son bir maça starter başladığında takvim yaprakları 2011’i gösteriyordu.
COWBOYS ROMO OLMADAN NASIL KAZANIR?
Dallas’ın Romo olmadan kazanması zor olsa da hala bir şans var. Bunun için ise anahtar kelime maçı kontrol edebilmek. Bu Cowboys’un tüm sezon boyunca yapmakta zorlandığı bir şey ama kazanmak istiyorlarsa bu kez başarmak zorundalar. Rakip Eagles ligin en tehlikeli ve patlayıcı hücumlarından birisi. Topu Chip Kelly’nin hücumuna ne kadar az verirseniz maçı kazanma şansınız o kadar artar. Çünkü mevcut ne yerden McCoy’u ne de havadan Foles’u savunabilecek kapasitede olduğunu düşünmüyorum. Dallas bu maçı kazanırsa Romo olsa da olmasa da hücumuyla kazanacak ve Romo’nun muhtemel yokluğu bu duruma sadece handikap olacak. Şimdi maçı kontrol etmek demek süreyi olabildiğince çok harcamak, hücumu olabildiğince sahada tutmak demek. Bunun için yapılacak şey ise topu koşturmak. İyi haber şu ki Dallas son dönemde oldukça başarılı bir koşu hücumuna sahip. Ekim ayından bu yana DeMarco Murray taşıma başına 5.92 yard koşuyor. Bunda Murray kadar offensive line’ın da büyük başarısı var. Romo’yu korumak konusunda da daha başarılı olsalar da koşu bloklarında adeta seviye atladılar. Tyronn Smith’in gelişimi ile birlikte Travis Fredrick ve Roland Leary’nin katılımı bunda en büyük etken. Öte yandan Philadelphia Eagles, koşu hücumlarında taşıma başına 3.8 yarda izin vererek bu alanda lig üçüncüsü olsa bile koşuya karşı başarılı savunma oranları sadece yüzde 55.8, bu da demek oluyor ki koşu hücumunu tercih eden hücumlar karşısında yüzde 44.2 oranında sayı yiyorlar. Bu da Eagles’ın koşu savunmasındaki gerçek yerini 22. sıra yapıyor.

Koşmanın dışında Kyle Orton’ın olabildiğince yüzdeli pas atması gerekiyor. Dallas’ın ağırlıklı olarak koştuğunu varsayarsak Orton’ın üzerindeki baskı bir miktar azalmış olacak, bu da down field’da big play şanslarının artması demek. Bu nedenle Orton’ın gözü sürekli derinde olmalı, tabi derine pas atacağım deyip de top kaybına sebebiyet de vermemeli. Demek istediğim her fırsatta pozisyonları zorlamadan big play kovalamalı. Sonuçta Eagles ligin en iyi secondary’lerinden birisi değil. Secondary demişken Dallas savunmasında da en büyük iş onlara düşecek. Mevcut front line’ın Foles’u baskı altına alabilmesi çok uzak bir ihtimal, bu da demek oluyor ki tüm olay coverage’a bakacak. Burada kritik bir iki nokta var. Dallas’ın elindeki en iyi cornerback Brandon Carr, buna katılıyorum. Ancak bu maçta Carr’ın DeSean Jackson’ı savunması intihar olur. Carr’ın en önemli özelliği zone ve press coverage, yani man coverage’da özellikle de Jackson gibi süratli recieverları savunmakta oldukça kötü. Geçtiğimiz hafta Jackson ile benzer özelliklere sahip Pierre Garcon karşısında ne hallere düştüğünü hatırlarsınız. Bu nedenle Carr’ın daha yavaş ve en önemli özelliği iyi bir route koşucusu olması olan Riley Cooper’ı savunması daha iyi olacaktır. Jackson ise Dallas’ın elindeki en iyi cover corner olan Orlando Scandrick ile savunulmalı. Scandrick’ten Jackson’ı tamamen durdurmasını beklemiyorum ancak Carr’a kıyasla daha çok sınırlayabileceğini düşünüyorum.
Eğer Dallas bu maçı kazanacaksa bunu sağlayacak adamlardan birisi de Dez Bryant olacaktır. Bryant bu sezon saha içinde yaptıklarıyla bu ligin elit üç-beş reciever’ından biri olduğunu çoktan gösterdi. Eagles’ta onu durdurabilecek bir shutdown corner göremiyorum. Bu nedenle Cowboys’un pas hücumları ağırlı olarak Dez Bryant’a dizayn edilmeli. Bryant ne kadar fazla topla buluşursa o kadar iyi. Bu noktada bu sezon çoğu kez olduğu gibi Dez, Eagles savunması tarafından double coverage ile karşılaşabilir. Burada ise denkleme Terrance Williams giriyor. Williams’ın big play yeteneği yukarıda bahsettiğim derine atılacak paslardaki işi bitirici eleman olmasını sağlayabilir.
Birkaç maddeyle Dallas Cowboys’un kazanması için yapması gerekenleri sıraladım. Ha Dallas bunları yapmadan da maçı kazanabilir mi? Neden olmasın, bu futbol. Ancak mantık çerçevesinde bakacak olursak bunlar olmazsa olmazlar. Koşu savunması ve LeSean McCoy’un nasıl durdurulacağına hiç değinmediğimi fark etmişsinizdir. Sean Lee bu maçta da oynayamayacak, bu da McCoy neredeyse durdurulamaz yapıyor. Açıkçası Dallas’ın McCoy’u durdrumak için yapabileceği pek bir şey yok, yapılacak tek şey topu Eagles hücumuna vermemek. Herkese güzel bir son hafta diliyorum, esen kalın…