Sezonun en sevdiğim noktasındayız. Kafayı playoff ihtimallerine yorma vakti! NFC’de kim ne olursa playoff’a kalır, hangi takımlar kaç numaralı seri başı olur, kimler ilk haftayı bay geçer?

Öncelikle, sistemi hatırlayalım:
Dört grup birincisi ilk dört sıranın sahibi oluyor division’da, ardından gelen ve grup lideri olamayan iki takım ise 5 ve 6 sıranın, yani wild card’ların sahibi oluyor. İlk iki seribaşı ilk haftayı bay geçiyor, 3 ile 6, 4 ile 5 ise ilk turda mücadele ediyor.
Beraberlikler bozulurken şu sistem uygulanıyor: İlk olarak division içinde kimin üstte olduğu hesaplanıyor, ardından –varsa- diğer gruplardaki takımlar işin içine giriyor. Sisteme hâkim olmak kafaların karışmaması açısından önemli.
İki takım sezon içinde karşılaştıysa, o maçın galibi otomatik olarak üst sırada yer alıyor. İki maç yapan takımların 1-1 olması halinde ise ikili averajdır, deplasman golüdür bunlar geçerli değil. Kendi aralarındaki maçın ardından ilk olarak grup içi maçlara, ardından aradaki ortak maçlara, ardından konferans içi maçlara bakılıyor division’daki eşitliklerin bozulması için. Konferans eşitliklerinde ise önce konferans içine, ardından ortak rakiplere bakılıyor(en az dört ortak rakip şart). Bunların ardından eşitlik hala sürüyorsa işin içine “strength of victory” ve “strength of schedule” giriyor.
NFC’de durum şu, iki ilk hafta bayı ve iki wild card da NFC West ile South arasında paylaşılacak. Kuzey ve Doğu’da gruplarını kazanamayan playoff dışı yani.
Takımlara geçelim:
Seattle Seahawks
Yıl boyunca önüne geleni yenmeyi başaran Seattle Seahawks’ın (12-2) bir numaralı seri başlığı ve ev sahibi avantajını henüz garantileyememiş olması bile garip. Ancak tabii ki işleri pek zor olmayacak, çünkü NFC’de başka hiçbir takımın sezonu 13 galibiyetle bitirme ihtimali yok. Seahawks böylelikle grup liderliğini kazandığı takdirde #1 seed’i alacak, çünkü sezon içerisinde Panthers ve Saints’i mağlup etmeyi başardılar. Seahawks’ın grubu liderlikle tamamlayamaması ise ancak ve ancak son iki maçlarını kaybetmeleri ve 49ers’ın (10-4) ikide iki yapması sonrası ortaya çıkabilecek bir durum. Seahawks, son iki karşılaşmasında Arizona Cardinals (9-5) ve St. Louis Rams’i (6-8) CenturyLink Field’da ağırlayacak, evlerinde üst üste iki maç kaybetmeleri pek olası değil.

San Francisco 49ers
San Francisco 49ers’ın (10-4) Seahawks’ı geçip NFC West’i kazanma ihtimali var az önce bahsettiğimiz gibi. Seattle’ın evinde iki maç kaybetmesinin üstüne son iki maçını kazanması gerekiyor Niners’ın. Aralarındaki maçlar 1-1 olmasına rağmen division içinde daha fazla maç kazandığı için üste çıkacak San Francisco, ama zaten Seattle’ın iki maç birden kaybetmesini beklemek biraz hayalperestlik. Bu durum gerçekleştiği halde Panthers ve Saints’in ikisi de maç kaybederse 1 numara olabiliyor 49ers, yoksa ikinci sıradalar.
Bir başka düşük ihtimal de 49ers’ın playoff dışı kalması. Wildcard mücadelesindeki takımların 10-4’e yetişmesi mümkün değil, bir takım hariç: Arizona Cardinals (9-5). Ancak, Cardinals, son maçında 49ers’ı ağırlayacak olmasına rağmen, kazansa bile beraberlik durumunda yine geride kalıyor (aralarındaki ilk maçı 49ers kazanmıştı, division içi maçlarda 49ers önde). Bu da şunu getiriyor, 49ers’ın Atlanta Falcons’ı (4-10) yenmesi veya Cardinals’ın Seahawks’a yenilmesi 49ers’ın playoff’ta olması demek.
Peki, wildcard olması hemen hemen kesin olan 49ers kaç numaralı seri başı olacak? Muhtemelen #6, çünkü sezon içerisinde hem Saints’e hem de Panthers’a kaybettiler. Arizona NFC West’ten çıkan üçüncü playoff takımı olmazsa tabii, o denklem az sonra.
NFC South: New Orleans Saints & Carolina Panthers
New Orleans Saints (10-4) ve Carolina Panthers’ı (10-4) birbirinden ayırmak mümkün değil çünkü bu hafta karşı karşıya gelecekleri mücadele hemen hemen her şeyi belirleyecek. Aralarında iki hafta önce oynanan ilk maçı Saints 31-13 kazanmıştı, yani avantaj New Orleans’ın elinde. Mücadelenin ev sahibi Carolina Panthers olacak.
Bu haftaki maçı Panthers kazanırsa: Panthers, playoff’a kalmayı garantiliyor, ancak, NFC South şampiyonu olmak için son maçlarını da (Falcons’a karşı) kazanmaları veya Saints’in son hafta Tampa Bay’e yenilmesini beklemeleri gerekiyor(aksi durumda iki takım da 11-5 oluyor, aralarındaki maçlar 1-1, division avantajı Saints’te).
Saints, mücadeleyi kaybetse bile hala grup lideri olabilir, yukarıda bahsettiğimiz gibi. Bu olmasa bile son hafta alacağı galibiyetle, veya Cardinals’ın bir mağlubiyeti sonrası, playoff’a kalacak New Orleans.
Bu haftaki maçı Saints kazanırsa: Saints, NFC South galibiyetini ve 2 numaralı seri başı olmayı garantileyecek. Aralarındaki maçlarda 2-0 öne geçtikleri için Tampa Bay Buccaneers’a(4-10) yenilseler bile beraberlikte Panthers’ı geçiyorlar.
Panthers’ta işler, Saints’e yenilmeleri halinde biraz karışacak, Cardinals’ın başarısız olmasını bekleyecek Carolina ekibi. Beraberlikte avantaj, aralarındaki maçtan dolayı Cardinals’ın elinde, ancak Arizona ekibinin oldukça zorlu bir fikstürü var.

Arizona Cardinals
Bruce Arians’ın ekibi, ufak bir sivrisinek gibi şu anda. Ciddi bir tehdit değil kimse için, ama rahatsızlık veriyor herkese vız vız vızlamak suretiyle. Son iki maçı Seahawks ve 49ers ile olan Cardinals ne olura playoff’a kalır?
Öncelikle bu ihtimalin pek az olduğunu söyleyelim. Üç olası yolu var Cardinals’ın:
– 49ers’ı geçmek: 49ers bölümünde bahsettiğim gibi beraberlikte avantaj San Francisco’da. Son iki maçlarını kazansalar dahi 49ers’ın Falcons’ı yenememesi gerekiyor.
– Saints’i geçmek: Durum bire bir aynı, son iki maçlarını kazanacaklar, Saints son iki maçını kaybedecek.
Sözkonusu son iki Cardinals maçının Seahawks ve 49ers’la olduğunu hatırlatayım.
Üçüncü ve daha olası olan yol ise Panthers’ı geçmek:
Öncelikle, Panthers son iki maçından sadece birini kazansa bile, Cardinals’ın ikide iki yapması gerekiyor, ki Panthers’ın son maçı Falcons’la. Matematiksel olarak Cardinals’ın Panthers’ı galibiyet sayısında geçme şansı da var yani.  Ama buna ihtiyaçları olmayacak, çünkü Panthers’la eşit durumda oldukları halde avantaj Cardinals’ın elinde,  aralarındaki maçları kazandılar. Yani, özetle, Cardinals son iki maçta Panthers’tan fazla sayıda galibiyet alıp eşitlik durumuna ulaştığında 6 numara olarak playoff’lara kalmayı başarıyor. 49ers’ın #5’e çıktığı tek yol da bu zaten.
Hem Panthers hem de 49ers’ın son maçlarını kaybetmeleri ve Cardinals’ın ikide iki yapması halinde ise 5 numaraya çıkabiliyorlar.
Cardinals’ın son iki maçının Seahawks ve 49ers ile olduğunu söylemiş miydim?
NFC East: Philadelphia Eagles & Dallas Cowboys
NFC East ve North’ta wild card şansı olmadığını söylemiştik, bu da iki grupta da liderlik mücadelesinin iyice kızışacağını gösteriyor.
Philadelphia Eagles (8-6) ve Dallas Cowboys (7-7) arasındaki düğüm, son hafta çözüleceğe benziyor. Doğudaki playoff temsilcisinin bu hafta belli olmasının tek yolu, Eagles’ın Bears’ı (8-6) yenmesi ve Cowboys’un Redskins’e (3-11) yenilmesi.
Bu durum gerçekleşmezse, playoff’lar bir hafta erken başlayacak diyebiliriz bu iki takım için, çünkü son hafta birbirleriyle karşılaşacaklar. AT&T Stadium’daki Dallas Cowboys – Philadelphia Eagles maçının galibi, NFC East’in galibi olarak playoff’a gidecek.
İki takım da son haftaya 8-7’lik sezonlarla girerse zaten galip gelen üstün çıkacak. Eagles, son karşılaşmaya bir galibiyet üstünlükle girse bile, yedinci haftada Cowboys’a yenildikleri için rövanşı illa ki kazanmak zorunda. Dananın kuyruğu orada kopacak yani.

NFC North: Chicago Bears, Green Bay Packers & Detroit Lions
NFC North’a başlamadan önce şunu hatırlatmak lazım: Green Bay Packers’ın (7-6-1) Vikings’e karşı aldığı beraberlik, yarım galibiyet-yarım mağlubiyet değerinde, yani Packers’a şu anda 7.5-6.5 gözüyle bakabiliriz. Bu da, içinde Packers’ın olduğu hiçbir eşitlik senaryosunun gerçekçi olmadığını söylüyor. Normal sezon maçlarına uzatmanın eklendiği 1974 sezonundan beri sadece iki kez aynı sezonda iki beraberlik olmuş, bu sezon da olursa vurun zaten beni.
Bu grupta durumu şöyle özetleyebiliriz: Chicago Bears(8-6) da, Green Bay Packers da şu anda kendi kaderlerini kendi ellerinde tutuyorlar. Bu şu anlama geliyor: Bears bu hafta Eagles’ı, Packers da Steelers’ı mağlup ederse Lions’ın şansı yok, grup galibinin belli olması son haftaya,  Soldier Field’daki Bears-Packers maçına kalıyor.
Tabii ki Bears’ın bu haftadan grubu lider bitirme şansı var, Eagles’ı yenerlerse ve hem Packers hem de Lions kaybederse.
Lions (7-7) demişken, Detroit ekibinin şansı o kadar da az değil. Son iki hafta iki galibiyet almaları ve rakiplerinin birer yenilgi elde etmesi onları grup lideri yapacak. Bears ve Packers’ın birbirlerine karşı oynadığını düşünürsek sadece bir ekstra yenilgi gerekecek Lions’a. Packers’la berabere kalma şansları yok bahsettiğim gibi, Bears’a karşı da iki maçlarını da kazandıkları için öndeler.
Burada en büyük soru 3 ve 4 numaralı seri başlıklarını bu iki grubun nasıl paylaşacağı. Division liderlerinin ligi aynı galibiyet-mağlubiyet oranıyla bitirmesi gayet olası, tabii ki yine Packers dışında. Durum şöyle:
– Eagles, Lions’ın önünde.
– Lions, Cowboys’un önünde.
– Bears, Cowboys’un önünde.
– Bears-Eagles maçı bu hafta.
Yani, Eagles son iki maçını kazanırsa #3. Aynısı Bears için de geçerli.
Sonuç

AFC’ye göre biraz daha derli toplu bir tabloya sahip NFC. Bu tabii ki iki wild card takımının hemen hemen belli olmasından kaynaklanıyor. #1 Seahawks, #6 49ers, NFC South’un lideri #2, ikincisi ise #5 olacak, Cardinals bir sürpriz yapmazsa. Özellikle geriye kalan iki playoff takımını belirleyecek kritik maçlar var son haftalarda:
 
16.Hafta
Philadelphia Eagles – Chicago Bears
Carolina Panthers – New Orleans Saints
Seattle Seahawks – Arizona Cardinals
17.Hafta
Chicago Bears – Green Bay Packers
Arizona Cardinals – San Francisco 49ers
Dallas Cowboys – Philadelphia Eagles
Tahminde bulunmak gerçekten pek kolay değil ne olacağı konusunda, son maçlar öncesi de tablo o kadar da netleşmeyecek gibi.
Tahmin
#1 Seattle Seahawks (iç saha avantajı) , #2 New Orleans Saints (ilk hafta bay)
#3 Philadelphia Eagles vs. #6 San Francisco 49ers , #4 Green Bay Packers vs. #5 Carolina Panthers
Olası beraberliklerde kim önde?
49ers > Seahawks
Seahawks > Panthers
Seahawks > Saints
Saints > 49ers
Panthers > 49ers
Saints > Panthers
Eagles > Lions
Lions > Cowboys
Bears > Cowboys
Cowboys > Eagles
Lions > Bears