Tüm NFL severlerin ortak görüşü şudur ki rivalry week’ler sezonun en güzel maçlarına sahne olan haftalardır. Peki NFL’de rivalry week’ten daha güzel olan şey nedir? Tabi ki playoff’ta bir rivalry week. Bu sezon son yılların en az sürprize sahne olan playoff sezonlarından birisini yaşıyoruz. Konferans finallerine geldiğimiz şu dönemde kalan son dört takımın Broncos, Patriots, 49ers ve Seahawks olabileceği, olması gerektiği Eylül ayından beri konuşulan bir şey. Baktığımız zaman ligin tartışmasız en iyi ilk dört takımını Super Bowl için çarpışırken göreceğiz. Ancak üzülmeyin. Sürpriz çoğu zaman daha çok zevk ifade etse de şuanki durumdan daha fazla zevkli maçlara sahne olacak bir tablo benim aklıma gelmiyor. Bakalım elimizde neler var; Bir adet Peyton Manning-Tom Brady rekabeti, son yıllarda iyice alevlenen 49ers-Seahawks rekabeti, NCAA yıllarından beri ezeli rakipler Jim Harbough-Pete Carroll, new school quarterback’lerin belki de en iyi ikisi Colin Kaepernick vs Russell Wilson. Sizce de kulağa cezbedici gelmiyor mu?

Eskimeyen Rekabet
Konferans finallerimizden ilki AFC finali olan New England Patriots – Denver Broncos. Bu iki takım arasında aslında çok da bir rekabet yoktu, ta ki iki yıl öncesine kadar. Peyton Manning’in Broncos olması Broncos-Patriots maçlarını tek başına derbiye çevirmeye yetti. Hele ki Broncos geçtiğimiz off seasonda Wes Welker’ı Patriots ve Brady’nin ellerinden çalınca rekabetin dozu daha da arttı. Sezon içinde iki takımın karşılaştığı maçı hatırlarsınız. Patriots, 24 sayı geriden gelip maçı kazanarak rakibinin hamlelerine en sert şekilde cevap vermişti. Pazar günü ise son round oynanacak.
Bu maçı konferans finali olmasının dışında bu kadar önemli hale getiren başka bir hadise ise eski dönemin (old school daha doğru olur ama mümkün olan en az yabancı kelimeyi kullanmaya çalışıyorum) kalan en büyük iki temsilcisini karşı karşıya getiriyor oluşu. Dan Marino’ları, Johnny Unitas’ları, Joe Montana’ları izleyemedim ama Tom Brady ve Peyton Manning’in izlediğim en iyi iki quarterback olduğunu ve bu vesileyle son on-oniki yıla damga vuran en iyi quarterback’ler olduklarını çok rahat söyleyebilirim. İki oyuncunun da yaşlarının kemale ermesi gerekse de farklı gruplarda oynuyor olmaları nedeniyle belki de bu karşılaşma son maçları bile olabilir. Geçmiş maçların ışığında ise NFL’de yazılı olmayan bir kural vardır, o da şudur; Tom, her zaman Peyton’ı yener. Pekala, Peyton’ın hiç galibiyeti yok değil, ancak en önemli maçları ve çoğunluğu kazanan hep Brady olmuştur. Sahip oldukları yüzüklere bakabilirsiniz.
Brady’nin Manning’e karşı 10 galibiyeti bulunurken Manning’in ise ezeli rakibine karşı sadece 4 maç kazanabildiğini görüyoruz. Manning’in Brady’e karşı kazandığı tek kayda değer maç 2006’da yine bir AFC finali, sonrasında neler olduğunu zaten hepimiz biliyoruz. Ha bu Tom Brady, Peyton Manning’ten daha iyi bir QB demek değil. Fakat birebir eşleşmelerde Brady’nin daha üstün olduğu açık. Peki bu Pazar günü neler olacak? Patriots, maça büyük bir underdog olarak çıkıyor. Tamam, tamam bu tarz maçların favori olmaz, haklısınız. Ayrıca bana kalırsa iki takım arasında öyle çok da büyük farklar yok. Özellikle Denver, bu sezon eski savunma disiplininde değil. Von Miller’ı da kaybetmeleri bu duruma tuz biber oldu. Müthiş bir ofansif güce sahip olsalar da savunma durdurmadığı zaman play off’ta maç kazanmak zor. Karşı tarafta da eski patlayıcı gücünde olmasa da Brady’nin liderlik ettiği bir ofans duruyor.
Patriots’ın bu sezon TE’lerini kaybetmesi, onları çok farklı şekillerde izlememize neden oldu. Burada Bilichick’in hakkını teslim etmek lazım. Kimi zaman Edelman’ı kullandılar, kimi zaman çaylaklar Thompkins, Boyce ve Dobson ön plana çıktı. Colts karşısında olduğu gibi tamamen koşuya bile yöneldiler. Kısacası Bilichick isimlerin önemli olmadığını bir kez daha göstermiş oldu. Ancak Patriots’ın Super Bowl için bu kez Brady’ye daha çok ihtiyacı olacak. Herşeyden önce çok zevkli bir maç olmasını bekliyorum. Kazanan için tahmin yürütmek zor olsa da tamamen hissi olarak bu sezon çok göz ardı edilen Patriots’ın kazanacağını düşünüyorum.

Batıdan Yükselen Ateş 
Şöyle birkaç sezon geriye dönelim, kim 49ers – Seahawks maçları NFL’in en önemli rekabetlerinden birine dönecek diyebilirdi? Bu iki takımın aslında sandıklarından çok da ortak noktası var. Savunmalarına, oyun kurucularına ve hücum tarzlarına bakın, o noktaları yakalayacaksınız. Tam bir playoff maçı bizleri bekliyor. Jim Harbough ve Pete Carroll arasındaki rekabet NCAA’e dayanıyor. Harbough’un Stanford’ı ve Carroll’un USC’si Pac 10 şampiyonluğu için yıllarca mücadele etti, şimdi ise sıra NFL’de. Birbirlerini pek sevdiklerini de söyleyemeyiz. 2009’da Stanford, USC’yi farklı mağlup ederken maç sonunda hiçte sıcak bir tokalaşma yaşadıkları söylenemez. Aslında bu iki takım ciddi anlamda birbirlerinden nefret ediyorlar. Maçı bu kadar güzel kılacak en önemli etkende bu olacaktır. Gerçek bir mücadeleye hazır olun. Çünkü 49ers, sahada rakibiyle oynamaktan çok onların akıl oyunlarına ve çenelerine de karşı gelmek zorunda. Savunma tarafında Richard Sherman hücum tarafında ise Golden Tate ligde ulaşılamayacak seviyede trash talker’lar. Sherman maç boyunca kimi savunur bilemiyorum ama illa ki Anquan Boldin ile karşı karşı gelecektirler ve işte o zaman benden size tavsiye sıkı durun.
Bu kadar boş boğazlık ettikten sonra maça dönersek Seahawks’ın favori gösterilmesinin en büyük nedeni savunması değil, maçı Century Link Field’da oynayacak olmaları. Seahawks’ın play off’lar da dahil son iki sezonda kendi evinde sadece tek bir yenilgisi var, o da bu sezon Arizona Cardinals karşısında geldi. Century Link Field rakipler açısında futbol oynamak için hiç kolay bir yer değil. Bahsi geçen sahadaki son maçlarına bakacak olursak Colin Kaepernick ve 49ers için de bu durum farklı değil. Geçen sezon Niners, şampiyonluk adayı olarak çıktığı Seahawks deplasmanında resmen dayak yemişti, keza bu sezon ki deplasman maçı da aynı şekilde gelişti. Burada kritik isim kesinlikle Russell Wilson olacak. Wilson, inanılmaz çaylak sezonunun ardından bir de çok iyi ikinci sezon geçirdi. Ancak sezon sonlarına doğru inanılmaz bir düşüş yaşadığı çok net. Bu düşüşün sürmesi demek 49ers maçın favorisi demek. İnsanüstü bir savunmaya sahip olsalar bile tek boyutlu bir hücum 49ers savunmasını geçmeye yetmez. Bunu Carolina’ya sorun. Karşılarında ligin açık ara en iyi linebacker hattı ve en iyilerden biri olan front line olacak. Lynch çoğu zaman bu takımı sırtında taşımaya alışkın ama bu kişi Lynch bile olsa Panthers’a yaptıklarından sonra 49ers savunmasına karşı tek başına savaşmasını bekleyemezsiniz.
Brady ve Manning’e old school’un en büyük iki temsilcisi dediysek aynısının new school olanını Kaepernick ve Wilson için de kullanabiliriz. Herşeyi yapabilen oyun kurucu furyasının en istikrarlı ve en iyi iki temsilcisi olarak bu iki quarterback’i görüyorum. Kaepernick’in play off’larda ne kadar durdurulamaz bir oyuncuya dönüştüğünü biliyoruz, eğer ki Seattle savunmasını Seattle’da yenmeyi başarırsa bu adam karşısında hepimizin şapka çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Bu eşleşmeye de bir tahminde bulunmak gerekirse 12. adamın avantajıyla Seahawks’ın kazanacağını düşünüyorum. Yeni bir desibel rekoru gelebilir, söylemedi demeyin.
Final
Ligin en iyi dört takımının sahne alacağı konferans finalleri neredeyse ilk defa tanımlamasının karşılığını bu kadar net bir şekilde veriyor. Yukarıda yaptığım tahminlere göre Super Bowl’u New England Patriots-Seattle Seahawks arasında ön görüyorum ama diğer ihtimaller de çok olası. Gönlümden geçen final ise Denver – Seattle. Yani her tülü Seattle’ı Super Bowl’da görmek istediğimi anladınız. Yoo, hayır. Ben de Seahawks bandwagon’una atlamadım. Sadece Seahawks’ın çok özel bir oyuncu grubuna sahip olduğunu düşünüyorum ve bir şeyler başarmalarını gerçekten çok istiyorum. Tabi Russell Wilson’ın da Super Bowl’da ne yapacağını, efsane bir QB’ye karşı en büyük sahnede ne derece başarılı olabiliceğini görmek istiyorum. Benden bu kadar, gerisi sahadaki oyunculara kalmış. Herkese iyi hafta sonları diliyorum, esen kalın.