Super Bowl serisinin 48.filmi olan Super Bowl XVLIII: Güç Savaşları, 2 Şubat Pazar günü MetLife Stadyumunda vizyona giriyor. Seyirciyi en çok heyecanlandıran olay ise kuşkusuz serinin 44.yapımında öldü sanılan ancak dört bölüm sonra yeniden boy gösteren baş rol oyuncumuz Peyton Manning’in dönüşü. Onun yanı sıra genç ve çok yetenekli birçok yeni oyuncu da sahneye çıkacak. Şuana kadar gördüğümüz fragmanlar ağzımızın suyunu akıtır nitelikte ve bu film gerçekten çok şey vaadediyor. Bu vaat ettikleri arasında en büyüğü ise 48 dakika boyunca bizi başka bir dünyaya götürecek olan güç savaşları olacak.

Broncos Hücumu vs. Seahawks Defansı
İki takımın da en büyük güçleri olan bu bölümün oldukça belirleyici olacağını düşünüyorum. Açıkçası Lynch’in Beast Mode koşularını bir kenara koyarsak heyecanla beklediğim sekanslar Broncos hücumunun Seaatle savunmasına karşı kafa kafaya çarpışacağı anlar. Olaya şöyle bakalım, en güvendiğiniz kart sizi batıracak olan ya da çıkaracak olan karttır. Bu bölümde mağlup olacak olan takım büyük ihtimalle mücadeleye kaybedecek taraf olacak. Oyunlarının diğer kısımlarından da yardım almış olsalar da Broncos’u buraya getiren hücumu, Seahawks’ı getiren ise savunmasıydı. Bir tarafta nerdeyse tüm ofansif NFL rekorlarını bir sezona sığdırmayı başaran Broncos hücumu diğer tarafta ise son yılların en sert ve komple savunmalarından birisi olan Seahawks savunması duruyor. Bu mücadele üzerine elimden geldiğince varsayımlarda bulunacağım.
Öncelikle Seahawks savunmasının bu sezon neden bu kadar fark yarattığından başlamak istiyorum. Bunun cevabı ne Sherman ne de Legion of Boom’un diğer elemanları. Seahawks, geçen yıl da gayet başarılı bir savunma takımıydı ancak bu yıl seviye atlamalarını sağlayan nokta gelişen pas rush oldu. Burada iki isim öne çıkıyor; Michael Bennett ve Cliff Avril. İki oyuncu da takıma bu off-season’da çok başarılı hamleler olarak katıldılar. Geçen sezon tüm yükü sırtlayan Clemons ve Irvin’in yanına ligin iki saygın pressure specialist’lerinden getirerek savunmanın fark yaratması sağlandı. Bununla birlikte Seahawks savunması artık çok daha komple bir yapıya büründü ve ligde durduramayacakları türde bir hücum yok. Denver’ın hücumu her maç üstüne koyarak insan dışılığa bürünmeye başlamasından beri sürekli hayalini kurduğum bir eşleşmeydi bu açıkçası. Seahawks’ın Broncos’un makine hücumunu durdurabilecek birkaç takımdan biri olduğunu gerçekten düşünüyorum.
Denver’ın sezon içindeki Colts yenilgisinden sonra yazdığım yazıda da belirttiğim gibi Denver’ı durdurmanın gizli bir formülü yok, bu bir sır değil. Takımların yaşadığı tek problem mentalite ve eldeki malzemenin eksikliği. O zamanda savunduğum şeyi hala savunuyorum; Manning ve Denver’ı durdurmanın yolu düzenli bir pas rush ve man-to-man oynayabilen iki cornerback. Colts’un uyguladığı taktik buydu, eldeki malzemeyle de başarılı oldular. Bu malzeme Sehawks’ın ise elinde çok daha kaliteli bir şekilde mevcut. Pas baskısı yapacak oyunculardan yukarıda zaten bahsettim, bu sezon çok daha düzenli bir takım görünümünde bu sezon Seattle. 49ers eşleşmesinde momentumu değiştiren etken secondary’den çok ön yediliydi. Denver karşısında da buna güvenebilirler. Arka tarafa baktığımızda benim şahsi fikrime göre ligin en iyisi olan ve bire birde savunamayacağı reciever olmadığını düşündüğüm Richard Sherman. Cornerback rollerimizden birisi doldu. Sherman büyük olasılıklar çoğu kez Demaryius Thomas ile karşı karşıya gelecek. Thomas ligin yükselen değerlerinden, iki taraf için de zor bir gün olacak. Ancak Thomas’ın press coverage karşısında neler yapabileceği konusunda tereddütlerim var keza konferans finalinde Talib sakatlanana kadar çok başarılı bir savunma yapmıştı Thomas’a. Sherman’da aynı tarzda bir corner. Thomas, hafta içinde bu oyunu sevmesinin en büyük nedeninin darbe yemekten hoşlanması olduğunu söylemişti, bakalım maçtan sonra da aynı fikirde olacak mı?
Seahawks savunmasının geçen yıldan en büyük kaybı ise diğer fiziksel cornerback’leri Brandon Browner’ı kaybetmeleri oldu. Onun yerine oynayan çok da iyi oynayan Byron Maxwell, fiziksel olmaktan çok cover corner olarak tanımlayabileceğimiz bir oyuncu. Bu nokta da Maxwell’in kenardaki rolünü Walter Thurmond’a bırakıp slottaki Wes Welker’ı kontrol etmesini de bekleyebiliriz. Julius Thomas ise ligin belki de en iyi Tight End savunan Safety’leri Earl Thomas ve Kam Chancellor markajında olacak. Onları Jimmy Graham’e sorun. Arkadan gelebilecek bir Knowshone Moreno tehditine karşılık Seahawks’ın KJ Wright ve Bobby Wagner gibi cover konusundan çok yetenekli linebacker’ları var. Lafın özü Seahawks’ın Broncos’un her oyuncusuna verebilecek bir cevabı var, Broncos daha önce bu tarz bir takım ve savunmaya karşı oynamamıştı. Broncos hücumu tüm sezon ne kadar ışıltılı olursa olsun, her zehirin bir panzehiri vardır görüşünü savunuyorum. Eğer Manning superman ise Seahawks savunması onun kryptonite’ı olacak. Benim görüşüm bu.

Broncos Defansı vs. Seahawks Ofansı
Ana güçlerin çarpışması sonucu belirleyecek ana etken olsa da bu bölümdeki ufak bir denge bozucu hareket kelebek etkisi yaparak maça direkt etki edecektir. Seattle savunmasıyla maç kazanabilecek kapasitede bir ekip ancak Broncos gibi güçlü bir hücum karşısında sadece savunma ile kazanabileceklerini sanmıyorum. Burada devreye Russell Wilson girecek. Wilson henüz ikinci senesinde Super Bowl’a kadar yürüyerek çok büyük bir iş başardı, bunu lige beklentisiz girip tırnaklarıyla kazıyarak başarması da daha büyük bir başarı öyküsü. Ancak son zamanlarda Wilson’ın büyük bir form düşüşü yaşadığı gerçek. 49ers karşısında da vasat bir oyun oynarken birden ayağa kalkmayı başarmıştı, şimdi Seahawks’ın ona 48 dakika boyunca ihtiyacı olacak çünkü bu dönemde Seahawks hücumu sadece Lynch’in omuzlarına kaldı. Tek boyutlu bir hücum ile başarılı olmak, hele ki bu boyut koşu ise günümüz futbolunda pek prim yapmıyor. Wilson ve Seahawks hücumunun bir avantajı Broncos’un Von Miller’dan yoksun olacak olması. Broncos savunması Miller’ın yokluğunda bile çok başarılı ön alan savunması yapmayı başardı ancak bu kez karşılarında mobile bir QB olduğu unutulmamalı. Ayrıca Miller’lı Broncos savunması otomatikman bir iki vites yuları çıkan bir savunma.
Denver’ın koşu hücumu sezon içerisinde birkaç oyuncunun (Lenon ve Knighton) ilk onbire dahil olmasıyla büyük bir gelişim gösterdi. Bu gelişimi takdir ediyorum ancak sizi yanıltmasına izin vermeyin diyorum. Evet, Broncos çok başarılı bir koşu savunması yapıyor ancak tüm sezon boyunca en iyilere karşı oynayan Lynch ve Seahawks koşularını sadece tek bir savunma ünitesi durdurabildi, onlarda kasklarında panter arması taşıyor. 49ers savunmasını bilirsiniz, savunmaya karşı taş gibidirler. Lynch bu sezon üç kez o taşı paramparça etti. Burada bahsettiğimiz oyuncu çok ekstra bir oyuncu, onu sertlikle, tackle box’a adam yığarak durduramazsınız. Broncos savunmasının da aynı akıbete yakın olduğunu düşünüyorum. Lynch maçın başında etkisini gösterirse sadece ona odaklanan bir savunma Seattle’ın işini çok kolaylaştırır. Her ne kadar Champ Bailey dönmüş olsa da Broncos secondary’si standart bir secondary ve bolca defosu var. Wilson derine oldukça başarılı pas atabilen bir QB, zor anlar yaşamaları muhtemel.
Hava Şartları
Maçı en çok etkileyecek etkenlerden bir diğeri ise hava şartları olacak. Maçın oynanacağı saatte -1 derecelik bir sıcaklık bekleniyor, şimdilik ise görünürde bir yağış yok. Soğuk hava denince hepimizin aklına aynı şey geliyor tabi. Peyton Manning, olası bir dondurucu soğukta ne kadar başarılı olabilir? Geçmiş, bu nokta Manning’in yanında değil maalesef. Peyton’ın kariyerinde sıfır derece altında oynadığı yedi maç var bu maçlardaki galibiyet-mağlubiyet oranı 2-5. QB reytingi ise sadece 76.6. Kendi standartlarının ne kadar altında olduğunu görebilirsiniz. Tabi soğuk havada Manning deyince aklımıza gelen ilk taze anı geçen sezon Baltimore Ravens’a karşı oynadıkları divisional round maçı ve Manning’in çok da iyi bir oyun oynadığını söyleyemeyiz bu karşılaşmada. Aranızda Kaan Özaydın gibi Manning’in soğuk hava fobisine inanmayanlarınız olabilir ama ben böyle bir şeyin varlığına inanıyorum ve istatistikler de beni destekliyor.
Sonuç
Filmin sonuna geldiğimizde vereceğimiz tepki bir kez daha “adamlar yapmış abi” olacaktır. Şu aşamada hepimiz birer tahminciyiz. Ben bu yazıda sadece gördüğüm fragmanları birleştirerek bir teoride bulundum. Yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı gibi büyük bir çoğunluğun aksine esas kızı Seahawks’ın kapacağı bir son bekliyorum. Herkese iyi haftasonları dilerim. NFLTR Super Bowl buluşmasında görüşmek üzere, esen kalın.