Amerika, Washington Redskins’in isim değişikliği gündemine odaklanmış durumda. Washington’daki politikacıların bunu istediği son derece açık. Geçtiğimiz Ekim ayında Başkan Obama bir davette eğer takıma sahip olsaydı ismini değiştirebileceğini söylemişti. İki ay önce ise senatodaki çoğunluk lideri Harry Reid, takımın önümüzdeki üç yıl içerisinde ismini değiştirmesini beklediklerini açıkça belirtti.
Şimdi Senato bütün gücünü takımın isminin değişmesi için iknaya kullanacak, New York Times haberine göre şimdiden 50 senatör NFL’e bu konuda gönderilecek mektubun altına imzasını atmış durumda.
“NFL bu güne dek böyle süregelmiş bu durumu göz ardı etmemeli, bu tamamıyla ırkçılıktan başka bir şey değil.” gibi ifadelere yer verilen mektubun devamında ise NBA’da yaşanan duruma gönderme yapılarak “NBA’ye verdiğimiz mesaj gibi National Football League’e aynı açıklıkla ırkçılığın ve bağnazlılığın profesyonel sporlarda yeri olmadığını iletmek isteriz.”
The Times’ta yayınlanan bu mektubun Demokrat Parti üyesi Maria Cantwell tarafından dağıtıldığı ve Reid’in ise bu duruma onay verdiği öğrenildi. Mektup konusu henüz Cumhuriyetçilerin gündeminde yer bulmuş değil.
Cantwell’in mektupta NBA takımı Los Angeles Clippers’ın sahibi Donal Sterling’in ortaya çıkan ses kaydındaki ırkçı söylemlerine karşılık hemen harekete geçen ve Sterling’i ligten hemen ihraç eden NBA’den söz etmesi aynı çabukluğu NFL’den de beklediğinin göstergesi olarak yorumlanabilir.
Bütün bu gelişmelerin yanı sıra Redskins’in sahibi Daniel Snyder ise takımın adının değişmeyeceğini yineledi.
NFL’den, “Takımımızın adı taraftarların gözünde her zaman güçlü, pozitif ve saygıdeğer bir yere sahip olmuştur. Bu isim ne NFL ne de takım tarafından başka bir bağlamda kullanılmamaktadır, bu açıdan bakan herkese saygı duyuyoruz.” şeklinde bir açıklama geldi.

 Yazan: Aykut Hacıoğlu